Hier hebben we de afgelopen 10 jaar 2x zulk slecht weer gehad dat de school eerder uit ging en later begon. Toen kon je dus je kind eerder ophalen (voor de storm werd verwacht) en later brengen (ivm veel sneeuwval en gladheid). Een enkeling kwam die dag niet op school vanwege de voorspellingen. Dus lijkt me niet dat weer heel vaak een reden is om school te missen… Ik zou nu echt gaan inzetten op zsm iedere dag naar school, en als fietsen de enige optie is, dan dus fietsen. Koop fijne regenkleding, en gewoon gaan.
Wij hebben een heerlijke regenbroek voor de kinderen. Zo'n tuinbroek zeg maar. Fijne laarzen eronder (en op school mag hij dan zn gymschoenen aan in de klas), goede waterdichte winterjas en handschoenen en gaan De jongste heeft een regenoveral over de winterjas heen. En een fietskar kan ook nog een uitkomst bieden: goedkoop en kind zit helemaal beschut.
Hier gingen ze vanaf 4 jaar ‘gewoon’ naar school. Met regen regenpak aan en “gaan met die banaan” (dubbel ‘prototype Nederlanders’ ). Ik wil ze niet mee geven dat ze bij ieder dingetje thuis kunnen blijven. Dat kun je later met werk e.d. ook niet. Beter dat ze daar (als het al ) direct aan wennen. En tuurlijk, ziek is ziek en heel erg moe is dat ook, maar ‘gewoon geen zin’ of gemak vind ik geen goede redenen. Toen ik op de basisschool zat, gingen we altijd op de fiets en als sneeuwde of spekglad was oid waardoor we niet op de fiets konden, dan gingen we lopen. Doordat ik dat van huis uit heb meegekregen, is dat ook als ouder altijd mijn eigen insteek geweest. Mijn oudste heeft op het VO met code oranje, wat terwijl ze onderweg was (ruim 30 minuten fietsen, toen natuurlijk langer) code rood werd, wel eens op school gestaan terwijl de lessen ondertussen afgelast waren. Dat krijg ik twee jaar later nog wel eens van haar te horen.
Ik doe het even zo omdat er er wel heel veel reacties zin. Ik vind sommige reacties erg kortzichtig en aanvallend. Ik heb nooit gezegd dat ik haar thuis hou als het een beetje regent. ik heb het dan over stromende regen met wind. waardoor het gevaarlijk wordt om te fietsen. En ja het fietsen vind ik zwaar en ik vroeg me af hoe jullie dit oplossen of ervaren. Ook heb ik niet gezegd dat ik haar thuis houd omdat ze geen zin heeft. Ze WILT weleens niet omdat ze veel moe is ook door het telkens ziek zijn. Ik merk dan aan haar dat het teveel is voor haar en ze overprikkeld is. Ik heb heb dit nu ook bij de juf aangegeven en wellicht gaan we halve dagen inplannen of minder dagen per week. We hebben het hier over een kind van 4, geen puber.
Maar jij bent zelf volwassen toch? Geen puber. Met regen en wind kun je gewoon fietsen. Met bv storm of gladheid, kun je een alternatief verzinnen. (En dat kan bv ook zijn dat je wat later vertrekt bv, of juist eerder.)
Eens met de meeste reacties. Ik lees dat jullie op termijn een tweede auto willen, dus er is er al één. Kan je partner niet op dagen dat het slecht weer is meerijden met een collega/ met het openbaar vervoer gaan/ thuis werken zodat jij de auto kunt gebruiken?
Even inhakend op het 'geen zin'. Ik vind dat dit, afhankelijk van wat eromheen speelt, wél een reden kan zijn om af en toe niet naar school te gaan. Niet dat je dan je kind zomaar na 1x 'geen zin in school' thuis moet houden.. maar wat ik zelf bij mijn dochter bijv. zie, is dat er dan veel meer achter zit. Zij kan heel volhardend zijn, krijst en schopt dan alles bij elkaar. En ja, soms moet het inderdaad gewoon (omdat ze dan bijv. al een dag thuis is geweest), maar dat betekent wel dat we al huilend van huis vertrekken en kan mij voorstellen dat een lange rit op de fiets dan niet ideaal is. Maar ik zou dit dus in overleg met de leerkracht doen, want vind het wel heel begrijpelijk dat ze vragen gaat stellen. @ts ik zou gaan kijken om iets met de reistijd te doen (andere school, ander vervoer) Misschien kun je met iemand meerijden of kan je man iets regelen op het werk?
Impopulaire mening maar ik vind dat als een kind nog geen 5 is, je je kind gewoon thuis moet kunnen houden wanneer jij dat wil. Onze oudste vond school fantastisch dus die ging altijd en die daarna gingen ook want de oudste moest ook heen dus dat was het ritme. Regelmaat is natuurlijk beter maar geen must en niet verplicht. Wat betreft fietsen; iemand zei: een electrische fiets hoeft nog geen 1000 euro te kosten, maar dat is voor heel veel mensen echt heel veel geld he! Onze kids zitten sinds dit jaar verder weg op school (18 minuten fietsen) Nu hebben wij een electrische bakfiets maar ik kan me voorstellen dat het wel zwaar is. Ik denk dat het wel gaat wennen als je dit 5 dagen per week doet want je bouwt snel conditie op maar het blijft zwaar. Misschien kijken of iemand je kindje smorgens mee kan nemen of juist uit school, zodat je een keer minder hoeft te fietsen? Iemand die in de buurt woont van school bedoel ik dan. Verder is er geen oplossing zolang je geen 2e auto hebt ben ik bang en is het hopen dat je die auto hebt voordat je kind 5 is. Succes ermee!
Een kind van 4 die net als alle andere kinderen van 4 "gewoon" naar school zou moeten gaan Ik vind je vooral smoesjes verzinnen nu is het ineens stromende regen terwijl je zegt het zwaar vind om te fietsen en nu is het gevaarlijk om te fietsen 100 uren is echt niet alleen maar slecht weer of ziek zijn
Je kind heeft al heel veel gemist in de kleuterklas, terwijl ze daar echt veel leren. Iedere 2 weken een nieuwe letter, thema’s worden er gevolgd, tellen, maar ook samen spelen. Mijn jongste zit nu in groep 2 en juist door de herhaling herkent hij nu de letters, noemt hij steeds sommetjes op en geeft het antwoord. Ziek is ziek, hij heeft vorige week een week moeten missen vanwege griep, maar verder heeft hij slechts een enkel dagje gemist. Maar als hij geen koorts heeft, gaat hij lekker naar school (net als zijn broer). Ik snap heus dat het weer af en toe echt tegenstaat om op de fiets te stappen. Maar het is wat het is, dus ik zou fietsen door de wind geen reden vinden om niet naar school te gaan. En het fietst wel echt enorm veel prettiger met een elektrische fiets, dus als je die ergens op de kop kan tikken, zou ik dat zeker aanraden (scheelt ook in de maandlasten tov een auto). Vanaf 5 jaar is leerplicht van toepassing, dan heb je geen keuze meer en moet je je echt verantwoorden als ze zo vaak niet op school zijn.
Je schrijft zelf : ze wil vaak niet naar school en dan meld ik haar af ik ben daar niet zo moeilijk in Moet je nu niet doen alsof het af en toe voorkomt als je eerder iets anders schrijft
Dat zijn heel veel gemiste uren. Fijn dat de juf kijkt of het goed gaat en in gesprek gaat. Als ze constant zo moe is heb je dan gekeken naar haat bedtijd, is medisch alles in orde. Wat doe je in het weekend. Heeft ze na schooltijd nog afspraken/sport etc. Kijken wat anders daar minder kan. Blijft ze nu over? Anders is het meer moeite en energie om op en neer te gaan en is overblijven minder gedoe en kost minder energie. Wij hebben een aanhang fiets gekocht. Die klikte je aan de bagagedrager. Die kon je ook los in de schuur zetten. Dan fietste hij mee maar koste mij minder energie. Hij leerde dan om langer te fietsen. In de vakanties gingen we dan naar een dorp verderop, dat is 7 en 9 km. Maar toen was hij 5 en groot voor zijn leeftijd. Is je dochter zwaar/ groot voor haar leeftijd? Anders ben ik bang dat het een kwestie is van je eigen conditie opbouwen. Ik loop minimaal 5km en gemiddeld 7km op een dag en dat deed ik ook niet in 1 keer. Dat is echt een kwestie van conditie opbouwen dus snap dat best
100+ uur.. dat is (minstens) ruim 3,5 schoolweek.. Hier gingen en en J. gaat meteen de hele week naar school en 3 dagen bso en 1x sport. Ja het is verschrikkelijk veel en heel vermoeiend. Maar beter nu doodmoe op school maar er wel aan wennen dan straks in groep 2/3 als ze zich echt moeten focussen en ze de basis leggen voor lezen en rekenen.
Dat zijn behoorlijk wat uren ja. Het is wel een aardig eindje fietsen, maar dat gaat waarschijnlijk wel wennen hoor voor jou en voor je dochter als je conditie opbouwt. Een paar opties die ik ook al las waar ik aan dacht; aanhangfiets voor je kind nemen (of zo'n aanhangsysteem voor op jouw fiets), dan helpt ze zelf ook mee met trappen, een fietskar van MP, die kun je loskoppelen en op school laten staan, kan ze ook nog eens speelafspraakjes thuis hebben of kijken of ze met een kind uit de buurt met de auto mee kan als het echt zwaar hondenweer is. Een scooter hoeft ook niet veel te kosten van MP, dan vlieg je ook aardig snel op en neer naar school.
Wij wonen 7,3 km van school af (van oudste dochter, de school van de andere 3 is net iets dichterbij). En fiets inmiddels bijna 7 jaar in weer en wind. Onze oudste is (vanwege handicap) met ochtenden begonnen, tot aan de zomervakantie (jarig in de lente). De andere 3 zijn wel direct fulltime begonnen. Bij hen op school hebben de kleuters op woensdag vrij, en op vrijdagmiddag. Vooral zoon heeft heel wat woensdagochtenden geslapen, maar dan was hij bijgetankt en kon hij school goed aan. Wat betreft fietsen in de kou, regen.. Ik heb inmiddels skibroeken, skipakken en regenpakken/poncho's in alle maten. Verder voor allemaal snowboots, handschoenen en mutsen. Als het echt goed vriest, hoor ik ze wel eens over de kou, maar verder eigenlijk niet. In school moeten de buitenschoenen uit, ieder kind heeft crocs, gymschoenen, sloffen/pantoffels voor binnen. Maar het is wel herkenbaar hoor, donker, koud, en als het dan ook nog regent, dan zou ik het liefst onder de dekens willen kruipen. Maar ja, de kinderen gaan graag naar school, dus gaan we maar weer. O ja, klasgenootje van onze jongste wordt met een tandem gebracht (hij voorop op een laag zadel en moeder erachter, kan over hem heen kijken), en soms kan er nog een vriendje/vriendinnetje in een fietsstoeltje achterop mee. Maar ik denk dat die (ook op MP) duurder zijn dan een aanhangfietsje, fietskar oid.
Kun je die auto niet eerder aanschaffen? Al is het een klein ouder autootje. Meen me te herinneren dat ik al eerder een topic van jou ben tegengekomen over problemen met fietsen. Dan zou ik denken, werk er mee af, koop dat autootje nu al en weer doorrrrr
Mijn jongste heeft veel moeite gehad met wennen aan de drukte e.d. Was vaak oververmoeid en overprikkeld. Het heeft ongeveer 4 maanden geduurd voor ze volledig (5 dgn in week) naar school kon. Achteraf is dit goed verklaarbaar door de diagnoses die later gekregen heeft. Ik zou vooral focussen op waarom het zo vermoeiend en overprikkelend is voor je kind? In gesprek gaan met school, kijken op welke wijze het misschien minder vermoeiend kan worden, hoe gaat het in de klas, met de kinderen etc. Ook zou ik overwegen de prikkelverwerking in kaart brengen via een (hierin) gespecialiseerde ergo- of fysiotherapeut, om te zien in welke mate je kind hierin worstelt en gerichte tips krijgen hoe dit kan worden verbeterd. Ieder kind ontwikkelt op zijn eigen tempo, maar ik heb wel geleerd dat als je kind niet meekomt in de 'gemiddelde' stroom dan is de kans reëel dat ze extra ondersteuning nodig hebben.