Niets weggooien ben ik ook wel goed in . Al zeg ik het zelf. Ivm dar zelf maken dat vind ik met de energie prijzen een dubbele geworden. Ik ga niet meer (deed ik vroeger wel) mijn oven 4 uur laten aanstaan om een plaat met fruit te drogen. Dan ga ik wel naar de verpakkingsvrij wel eens. Of ja we kunnen ook geen gedroogd fruit meer eten
Ja klopt, ik werk niet buitenshuis (en ook geen remote job vanuit huis ofzo). Ik denk trouwens niet dat het meeste me echt veel werk kost hoor, is eerder een automatisme is geworden. En brood bakken vind ik wel leuk idd! Weet niet of je het echt een hobby kan noemen, want het is niet zo dat ik steeds iets nieuws uitprobeer, ofzo. Verder krijg ik er echt energie van om steeds nieuwe manieren te vinden om verspilling tegen te gaan, dat zou ik wel bijna een hobby noemen. Ik vind het in ieder geval leuk om te doen en het voelt niet als een last ofzo Net bv weer water van het eieren koken aan de planten gegeven. De munt en kaasjeskruid beginnen weer te groeien
Op z'n noord Afrikaans, met brood, dat wordt dan in de olijfolie gedipt. En dan meestal met dadels erbij en een kopje thee. Ik eet het ook wel eens, vind het heerlijk! Maar ivm een calorietekort niet al te vaak
Dit inderdaad. Voor mij is consuminderen een manier om gezond en bewust te leven. Minder spullen, kwaliteitskleding die lang mee kan, gezond eten, minder plastic troep. En ook het hebben van minder spullen, waardoor ik minder tijd kwijt ben aan opruimen, schoonmaken etc. Dat allemaal zodat we het geld en de tijd kunnen gebruiken om leuke dingen te doen Wij maken bewuste keuzes qua eten. 1x per week een "luxe" gerecht, de rest van de week niet. Ik maak regelmatig een grote pan met ui, champignons, paprika, wortel, bonen/peulvruchten en tomatenblokjes (ene keer met curry basis, andere keer met een plakje ontbijtkoek of verse kruiden). Voor 12 porties ben ik nog geen 15 euro kwijt. Onwijs lekker met pasta met wat witte kaas er overheen, als stoofpotje bij aardappeltjes, als saus over gnocchi. Blijft ook lekker als het uit de vriezer komt. En dan voel ik me helemaal niet schuldig als we een luxe risotto, een pasta met taleggio of luxe broodjes op tafel zetten in het weekend. Aan de andere kant is gezond eten best duur. Fruit, groente, noten, kwark, eieren... Het is voordeliger om gewoon frikandellen en patat te eten.
Dit 100%. Gezond, gevarieerd, lokaal, biologisch Er is zo een winkel in onze buurt en ik vind het niet betaalbaar voor een gezin met 5. Fles appelsap : 4 euro Yohurt: 4,5 euro voor een klein potje Zadenbrood 800g : 6,60euro. Stokbrood : 2,60 euro. Tja dat red je niet met een klein budget hoor.
Het valt bij mij ook onder hobbies, ik vind koken en bakken erg leuk maar wel als ik er de tijd voor heb. Ik werk 32 uur waarvan 16 uur thuis. Vrijdag is mijn huishoud/boodschappendag. Brood heb ik een machine (de oude van mijn ouders) voor, 's avonds alles erin mikken, timer erop en de ochtend erna vers brood. Meestal eten we echter salades als lunch. Die maak ik meestal als ik al met avondeten bezig ben en dan voor 2 a 3 dagen of ik zorg ervoor dat ik avondeten voor 2 dagen heb zodat ik alleen de lunch hoef te koken. Die lunch gaat in bakjes de koelkast in. Soms pak ik een zondagmiddag als prep(mid)dag om de vriezer te vullen. Laatst een 3kg blik jackfruit verwerkt in rendang / bbq / bao vulling. Of ik maak linzen/bonenburgers om meteen de vriezer in te gooien. Als ik broodjes maak voor hamburgers dan doe ik dat op een weekenddag zodat ik de tijd heb en dan meteen genoeg om ook in de vriezer te doen. Restjes kunnen ook de vriezer in (wortel / ui /brocolli stengels oid) om later een keer bouillon of soep van te maken, dus niet meteen met die restjes in de weer maar opsparen. Van sommige dingen zorg ik dat ik onderdelen in de vriezer heb zodat het later makkelijker is. Vanuit de moestuin heb ik veel pompoenen gehad afgelopen jaar, daarvan ligt een groot deel al gepureerd in 400gr zakjes in de vriezer, dan hoef ik dat deel al niet meer te doen. Dus het meeste komt neer op af en toe een dagdeel de tijd er voor nemen en dan de vriezer vullen. @Mamafiets pompoenpannenkoeken een idee: https://soulfood.nl/arepa-di-pampuna-pompoenpannenkoeken/?
Eens, gezond is vaak duurder. Maar je hebt natuurlijk gezond en gezond, een simpele maaltijd van linzen en seizoensgroenten is waarschijnlijk even gezond als een hippe quinoa met allerlei exotische groenten en superfoods. En uiteindelijk blijft niet-biologisch normaal gezond eten altijd nog beter dan friet met frikadel natuurlijk Wat bij ons goedkoop is zijn groenten/fruit (wel lokaal en van het seizoen, anders is het juist knetterduur), de meeste vissoorten, peulvruchten e.d. Maar wanneer iets maar een beetje bewerkt is wordt het wel flink duur. Of niet eens bewerkt, maar verpakt: zo is verpakte havermout zowat de dubbele prijs vergeleken die van de verpakkingsvrije winkel. Aan dat doosje heb ik niks, dus ik spaar er dan graag het milieu en mijn portemonnee mee uit. Of bv thee: voor 3 zakken losse thee à 200 gram betaal je evenveel als een klein doosje theezakjes, en dan niet eens van Lipton ofzo. Dan is de keuze snel gemaakt, nog los van dat ik ivm het milieu liever geen theezakjes meer gebruik.
Oké maar dat zijn dan ook extremen in de zin van; een gewoon volkorenbrood uit de supermarkt van 0,99 ct met broodbeleg is óók voedzamer dan een doos frikandellen Je hoeft niet 6,60 aan een brood uit te geven om gezond te kunnen eten. Idem voor Zaanse Hoeve yoghurt ofzo, zo'n liter kost 1,09. Idem voor melk (halfvol of vol, allebei rond die prijs). En nee, dan eet je niet biologisch, maar wél gezonder dan die zak friet met frikandellen... Ik vind die prijzen die jij noemt namelijk ook al niet betaalbaar met twee volwassenen en een peuter
Ja maar het ging niet alleen om gezonder e . Het woorden milieu valt en dan deel ik eens de prijs van wat aangeboden worden in de winkel die daar het beste aan voldoet in mijn buurt. En dan durf ik idd zeggen dat je met een beperkt budget daar niet zal slagen en geld dan toch op 1 zal staan en je een groot budget nodig hebt om het op dat vlak echt goed te doen.
Hier is dat dus omgekeerd. Havermout volkoren ah : 0,79/kg Havermout bio boni : 1,49/kg Havermout verpakkingsvrije winkel : 2,69/kg Online mss goedkoper te vinden maar daar begin ik niet aan met eten online te bestellen.
Dat betekent dus dat je geen zeep meer gebruikt voor die "normale" wasbeurten? En wat versta je dan onder écht vuil?? Hmmmm... interessant, wij wonen in het buitengebied en hebben een "Kläranlage" (vergelijkbaar met septictank) met overloop richting het oppervlakte water. Meeste wordt wel afgebroken, maar we merken toch wel effect in de sloot....
In het bericht dat je quotete dus wel, vandaar. Maar ik snap je uitgangspunt. Maar ik denk tegelijk ook dat er ándere manieren zijn om 'goed' te zijn voor het milieu, los van bio kopen, bijvoorbeeld. Want bio of niet, die appelsap laten staan is goedkoper, beter voor het milieu, én gezonder. Drie vliegen in één klap Bovendien; wat is 'echt goed doen'? Is het beter om bio bananen, avocado's, mango's en quinoa te kopen? Of kun je dan toch echt beter een niet-bio lokaal geteelde appel, aardappel, en prei eten? Gewoon wat food for thought. Waar het mij om gaat; het hoeft niet perfect. Ik vind dat een stom argument. Een beetje hetzelfde als klagen over mensen die 9/10 keer vegan eten en die 10e keer zondigen met een stukje vlees ofzo. Oké, dus je eet niet 100% vd tijd vegan, maar je doet het alsnog 9/10 keer 'beter' dan een ander die wel gewoon kipfilet op z'n brood gooit elke dag... En óók met een kleinere portemonnee zijn er gezondere en minder gezonde keuzes.
Hmm jouw manier van werken lijkt toch wel op die van mij, ik bewaar alleen al die 'extra' dingen (die je normaliter weggooit) niet in de vriezer. Is ook gewoon nog nooit in me opgekomen, grappig. Eens kijken of ik dat er in kan brengen. Zo'n dagdeel de tijd nemen gebeurt hier ook wel, en nu ik een paar weken thuiszit, merk ik dus wel dat dat ook makkelijker wordt, omdat het ook op een doordeweekse dag even tussendoor kan ofzo. Een keer extra pastasaus maken om in te vriezen. Hopelijk kan ik dat volhouden als ik wel weer aan het werk ben, op mijn thuiswerkdag ofzo.
Ja maar advies van schrappen en laten staan vind ik een flauwe . Dat kan je namelijk bij alles zeggen. Ah maar ik weet nog een goedkopere optie: eet het niet.... Tja zo blijf je bezig . Ik vind het ook stom net daarom dat ik de prijzen deel voor als het gaat over biologisch en lokaal en ... Ze mogen mij eens tonen hoe ze dat doen met een klein budget . Voor mij is eten wat wij lekker vinden en goede kwaliteit kiezen dan idd belangrijker dan het goed willen doen op andere vlakken. Zoals je zegt je kan niet alles goed doen. Ik heb ook die behoefte niet trouwens. Dus we vinden hetzelfde alleen schrijf ik chaotischer
De "goedkope" havermout van de verpakkingsvrije winkel is hier best aan de prijs: zo'n 3 euro per kg. Is best duur, maar daar bezuinig ik weer niet op. Niet dat ik het iedere dag eet, maar wel regelmatig. Maar ik "bespaar" dus wel weer door niet de nog duurdere verpakte havermout te kopen.
Ik versta onder echt vuil de keuken handdoeken en theedoeken en schoonmaak en vaatdoeken. verder de werkwas van man en van zoon omdat deze vet zijn en echt niet lekker fris zijn. de rest van de was , van kleding tot wol, delicaat of badhanddoeken doe ik allemaal met de bol wassen
Ik doe dat ook: Arabisch brood en olijfolie met zatar..en dan op de grill, maar niet te vaak want nogal wat calorieën
Vanmiddag een pakket ophalen bij het Stoepje via tgtg. Ben benieuwd, flinke brood eters hier en zeker de oudste houdt van variatie. Eten vanavond snert dus dat komt goed uit. Maar 7.49 is best een smak geld vind ik. Vooral gedaan omdat dochter er om vroeg maar zo geweldig is de variatie hier in de buurt niet. Bake off van een dag eerder bij de jumbo voor 7.49 vind ik echt de moeite niet waard eigenlijk. Laatst een keer Flink gedaan maar behalve een stukje kaas zat daar ook weinig bruikbaars bij, en ook al erg verlept.