Als hij geen sterke voorkeur heeft, kan je dan niet proberen dat hij niet bij de pestkop(pen) uit zijn klas op school komt? Een frisse start lijkt mij voor hem heel belangrijk.
Binnenkort gaan we naar een opendag en ga ik vragen hoeveel klassen er zijn. Volgens mij is daar het vwo gedeelte niet heel groot. Maar ga het zeker navragen.
Onze zoon zit nu in groep 7. Hier in de stad zijn 4 scholen, waarvan 2 het niveau bieden dat bij hem past. Wij gaan bij allebei die scholen kijken. Ik heb het idee dat kinderen de eerste keer dat ze op zo'n VO-school komen, best wel overdonderd zijn door alles wat ze zien en te horen krijgen. Daarom vind ik het slim om in groep 7 al te kijken. Laat ze eerst maar eens gewoon kijken hoe zo'n school in elkaar steekt. Dan kunnen ze het jaar erna gerichter kijken.
Ik vind dat geen rare vraag hoor. Een aantal VO-scholen bij ons in de stad heeft doeltjes op het staan voor kinderen die willen voetballen en ook van die soort fitness / klimrek / ha gladder dingen. Daar zie ik volop kinderen op klauteren en aan hangen. Ik vind dat juist heel goed, dat ze voor leerlingen die die behoefte hebben, ook iets hebben. Anders kunnen ze alleen maar wat 'hangen'.
Ja vind ik ook. Precies de reden dat wij nu met de oudste naar 3 scholen gaan. Meer om überhaupt een beeld te krijgen van scholen en dan kan hij volgend jaar bepalen waar hij nog eens heen wil/lesmiddagen. En ook voor mezelf wel goed
Nou precies. Het is nog al wat om te kijken. Als je past lijkt in gr 8 even je overrompeld en moet je nog vlot beslissen ook nog eens. Tenminste 1 school is laat met de open dag en de andere vroeg. Dan is het krap met beslissen. En laat ik heel eerlijk zijn het is ook voor mezelf. Was echt raar om met een 10 jarige rond te kijken. Nu iets minder vreemd en went het nu langzaam dat hij na de zomer na de middelbare gaat.
Waar gaan jullie op letten? Wij gaan kijken naar hoeveel klassen er van dat niveau zijn. ( in verband met pester wil hij er niet nog 6 jaar bij) tussenuren. Vanaf wanneer naar huis, hebben ze veel tussenuren etc. Andere school laat andere leraar vervangen dus bijna nooit een tussenuur. Hoe vaak wisseling van rooster. Vroeger veranderende dat bij ons niet. Via vriendin hoorde ik dat ze met regelmaat wisselen. Groepsgrootte Hoe het zit met bijspijkeren en als je het juist al beheerst. Of er een loting is. Begeleiding hb kinderen. Er zijn specialisatie zijn. Nog dingen waar ik niet aan heb gedacht?
Die van ons zit in groep 7 dus we hebben nog een jaar maar poeh ik vind t lastig hoor. We hebben aantal scholen gehad. Er zit er 1 op 5 minuten lopen, rest is allemaal 1 uur met de bus. Ik kijk nu eerst maar waar zij zelf heel blij is, en dan volgend jaar meer op de overgebleven scholen een selectie maken op bepaalde voorwaarden. Dat was ook de tip die ik kreeg van voorgangers: kijk naar je kind. Bij 2 scholen liep ze rond alsof ze er hoorde en al zat, bij de andere liep ze er doodongelukkig bij
Ze proberen zo min mogelijk, maar in de praktijk ... Als er geen docenten voor handen zijn houdt het op ... Bij jongste proberen ze wel tussenuren te voorkomen door te schuiven zodat ze later beginnen of eerder uit zijn. Maar ze zullen dat zo mooi mogelijk voorspiegelden, hou da toverbal in je achterhoofd.
Als het even kan vraag ik het denk ik aan de scholieren die helpen. Vorig jaar bij een andere open dag ook gedaan tijdens een rondleiding met scholieren. Kom je toch net wat meer te weten Opendag blijft iets wat er vaak mooier uit ziet dan werkelijk. Maar de manier van antwoorden of ontwijken zegt vaak ook wat.
Hier proberen ze in de brugklassen echt tussenuren te voorkomen, dus ze schuiven dan bv met lessen of ze zetten een schaduw-uur in waarbij ze dus in een lokaal met een invaller zitten en dan werken aan hun huiswerk. Maar nu met bv die griepgolf, krijgen ze het niet altijd rond en hebben ze dus soms wel een tussenuur. Vergeleken bij mijn eigen rooster vroeger wel veeeel minder, bij ons vroeger werd nooit geschoven met lessen en een invaller was echt puur voor als een docent langdurig afwezig was. Schaduw-uren etc hadden we nooit. Qua roosterwijzigingen; dat gebeurt hier dus wel echt heeeel veel. Ik had zelf 3 trimesters en voor ieder trimester een vast rooster. Dat veranderde dus nooit tussendoor. Bij mijn dochter verandert het rooster bijna iedere 2 weken volledig. Op dag 1 moesten ze hun rooster in hun agenda schrijven, week later was dat al verouderd. Ze kijkt nu dus iedere ochtend naar wat het rooster is voor ze haar tas in pakt, want het kan echt om 8u ‘s ochtends nog ineens totaal zijn omgegooid. Ik zou dit ook echt aan brugklassers vragen inderdaad, dan krijg je waarschijnlijk een eerlijk antwoord. Hoewel school van dochter bij de opendag ook wel eerlijk was over hoe moeilijk die roosters zijn vanwege personeelstekort in de gehele sector.
Wij hebben gisteren 2 scholen bezocht en vandaag ook nog 1. Bij 2 scholen kregen we poffertjes en bij 1 patat Ik weet wel dat ze de leukste dingen laten zien, maar ik vond het allemaal behoorlijk over de top. Zoon vond alle scholen wel leuk, heb hem nergens mega enthousiast of ongelukkig gezien. Hij heeft wel in zijn hoofd wat hij wil, maar dat is wel de school die het verst weg is en waar ik qua locatie niet heel gelukkig van wordt. Ben blij dat we nog een jaartje hebben.
Oudste zoon zei: als ze de ramen gaan wassen is de open dag er bijna. En op de dag voor de open dag staan er ook ineens overal planten. Over drukte in de klas. Tja... dat is eigenlijk nooit te voorspellen. Als ik oudste mag geloven zijn de VWO leerlingen wel rustiger dan de HAVO leerlingen. Hij wilde eigenlijk naar HAVO overstappen, maar ik vond "meer keten in de klas" niet echt een goede motivatie
Hier is de 1e open dag bezocht, met onze groep 7 zoon. Naar de school waar mijn man zijn hele middelbare school periode heeft gezeten, ik 2 jaar, en waar onze oudste 2 kinderen ook zitten. En ik heb geconcludeerd dat zo'n open dag, voor mij tenminste, echt niks zegt. Want ondertussen weten wij volgens mij echt wel de voor - en nadelen van deze school (zoals wij ze ervaren tenminste), en niks daarvan komt naar voren tijdens zo'n open dag. Maargoed, hij is er even geweest en wil geen andere open dagen bezoeken, hij wil gewoon hier heen. Kan ook zijn dat hij dat zegt omdat het erg druk en overweldigend was (hij is pas 9, dus ook nog wel jong). Zelf denk ik dat deze school voor hem wel de beste optie is. Voor dit jaar later we het maar hierbij. Nu het voorlopig advies afwachten, kijken of dat nog reden tot verder kijken oplevert, maar deze school heeft bepaalde richtingen die, denken wij, goed bij onze zoon passen. En anders in groep 8 nog meer scholen bezoeken.
Dit vind ik een dilemma. Aan de ene kant wil ik graag gaan kijken met mijn oudste. Aan de andere kant ben ik bang dat hij straks naar een school wil waar hij misschien niet heen mag.
Dat is denk ik omdat je nog niet weet welke richting hij gaat doen? Je zou ook bij een scholengemeenschap kunnen gaan kijken die alles aanbiedt, dan heeft hij een beetje een indruk van het begrip 'middelbare school'. Jongste heeft zo in groep 7 op de open dag van de school van de oudste gekeken. Aan de andere kant, oudste moest in coronatijd kiezen, dus in groep 7 was je sowieso nergens welkom, en in groep 8 ook veel online bekeken. Toch goede indruk gekregen en de school waar ze nu zit past prima bij haar! Dus wachten tot groep 8 is ook niets mis mee! Dan heb je in elk geval een voorlopig advies en kun je wat gerichter gaan kijken.
Whaha mijn man zei het ook daar stonden de planten alleen in de gang wanneer het open dag was. Daarna waren ze weg Kan ik me van mijn eigen school niet herinneren. We zullen het wel zien wat het gaat worden. Heb niet overdreven veel planten gezien trouwens
Ja dat is lastig he. Maar je hebt denk ik wel een beetje idee? Of gaat het om bijv een vmbo advies, waarbij je scholen hebt die vanaf TL aanbieden, waar je dus niet terecht kunt met een 'lager' advies. Want dat is wel lastig ja, waar je dan moet gaan kijken.