Testament groot gezin met huurhuis

Discussie in 'De lounge' gestart door beertje22, 30 jan 2025.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Oilell

    Oilell Fanatiek lid

    8 okt 2018
    3.224
    4.456
    113
    Vrouw
    Ik weet niet of ik onterft ben, maar ik hoef er zelf geen cent van te hebben. 't gaat naar de spaarrekening van onze meiden (als ik niet onterft ben) of naar mijn broer (als het alleen het kindsdeel is).
    Maar ik heb echt nul zin om met mijn vader zijn vriendin om tafel te gaan. Denk dat dat de situatie voor niemand beter maakt. Dus ik laat het de rechtsbijstand ter zijner tijd maar doen (zit er vaak bij in, maar bij sommige polissen moet je het appart verzekeren. Bij ons zat het er al in, zou er niet een losse verzekering voor afsluiten).
     
    owly vindt dit leuk.
  2. Jessi79

    Jessi79 Fanatiek lid

    4 jan 2012
    4.815
    2.674
    113
    - foutje -
     
  3. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.803
    4.189
    113
    Dat zou fiscaal heel onhandig zijn. Betaal je eerst erfbelasting en vervolgens schenkbelasting. Waarschijnlijk zit er in het testament een uitsluiting koude kant en heeft zij nergens recht op.
    O wacht… je bedoelt de vriendin van je vader. Tja, dat word een stuk lastiger.
    Als je onterft bent blijf je recht hebben op je legitieme portie maar die dien je zelf op te eisen.
    Zou het dan lekker houden en desnoods onder de jaarlijkse vrijstelling weg schenken aan of je broer of je kids anders word het echt een kostbare bedoeling
     
    Juul75 vindt dit leuk.
  4. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    18.952
    14.996
    113
    Dat gaan we hier ook meemaken, zelfs mét een vrij expliciet testament en wettelijk erfrecht er onder. Afwikkeling gaat zo klinisch en administratief mogelijk, minste gezeik (hopelijk). Altijd wel 1 die zich de gebeten hond voelt, maar dat is dan maar zo.

    Uitvaart heb ik ze gevraagd (maar moet daar nog achteraan) of ze een draaiboek willen vullen. Zijn gewoon standaard formulieren die je als pdf kan downloaden bij een verzekeraar met uitvaartpolissen.

    Naast begraven/cremeren, locatie en evt uitvaartverzorger:
    • Muziekwensen,
    • bloemen (ja/nee/anders; voorkeur)
    • cake,
    • Evt gedicht, tekst of uitspraak die dierbaar is (voor op de kaart)
    • waar kan ik de adressen vinden voor kaarten (het normale adresboekje met specifieke markering tenzij er inmiddels een kruisje bij staat),
    • evt polissen voor uitvaart verzekering,
    • in elk geval 1 mooie foto van zichzelf waar ze zelf trots op zijn (of een digitale map op een usb stick oid met een set foto's en evt context)
    • Wel/geen advertentie in krant
    • Type kist
    • Eigen afscheidsbrief indien van toepassing (voorgedragen/privé afgeven)
    • Specifieke boedelverdelingswensen (piet is gek van postzegels, geef hem maar mijn album; knutselspullen kunnen naar hobbyclub xyz; plant x mag naar de buurvrouw Y die vond hem zó mooi)
    • Social media accounts - wat wil je ermee en hoe kan ik erbij/wie kan erbij.
    Ik heb bij mn vader de palliatieve fase vrij druk gehad, die paar dagen na zijn overlijden was het CHAOS. Het regelen van uitvaart was het minste werk (locatie, datum/tijd; kist; bloemen; kaart etc).

    Maar "even" foto's bij elkaar zoeken voor een presentatie onder de muziek van zijn leven...daar alleen zat geloof ik wel 40 uur in. Mapje in mapje in mapje...duplicaten, ontbrekende jeugdfoto's (kwam via familie uit de fotoalbums weer) en portret foto was nog wel de grootste uitdaging. En ook geen idee wie er nog meer op die foto's stonden, dus weer achter de context aan.

    Mijn tip: zorg voor af en toe een onwijs mooie foto van je (groot)ouder(s). Scheelt je een hoop gezoek want veelal ontwijken ze zelf de camera en máken de foto's.
     
    Shay25 vindt dit leuk.
  5. beertje22

    beertje22 Fanatiek lid

    6 jan 2014
    1.615
    49
    48
    huisvrouw
    Thuis
    Dankjewel voor jullie reacties!
     
  6. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.175
    10.711
    113
    Denk vooral ook na over de fase vóór het overlijden, als de verhoudingen zo gespannen zijn. Als hij hulpbehoevend wordt, kunnen en willen jullie dan intensief mantelzorgen, wil hij dat? Wil hij medisch gezien elk kansje aangrijpen of wil hij juist niet teveel kunstgrepen meer? Welke mate van invaliditeit zou in dat kader voor hem acceptabel zijn? Wie vertegenwoordigt hem over deze zaken als hij het zelf niet kan vertellen? Wil hij donor zijn, en heeft hij dat ook vastgelegd? Zou hij euthanasie overwegen, onder welke omstandigheden?
    Kortom, ook in dat kader tijd voor een goed gesprek. En als jullie dit onderling helder hebben, laat hem het dan ook bij de huisarts vastleggen.
     
  7. Oilell

    Oilell Fanatiek lid

    8 okt 2018
    3.224
    4.456
    113
    Vrouw
    Ik hoef het ook niet in 1x weg te schenken. Maar ik wil niks meer met die man te maken hebben, dus ik hoef zijn geld ook niet te hebben. Dus ik laat de rechtsbijstand lekker regelen en dan volg ik daarna het advies van de financieel adviseur.
     
    sidmick vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina