Handelingsadviezen worden maar half opgevolgd door school

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Koraal82, 5 feb 2025.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Koraal82

    Koraal82 Fanatiek lid

    17 jul 2013
    3.277
    1.440
    113
    Bij beide kids van mij is ADD vastgesteld en in het verslag zijn wat handelingsadviezen opgenomen. Over het algemeen hoeft de school eigenlijk niks extras te doen (heb bijv zelfs een koptelefoon mee gegeven). Een van de adviezen is dat is aangegeven dat ze de iep toetsen (2x per jaar) in kleine stukjes maken in een aparte ruimte met iemand erbij (aangezien hum concentratie dus niet goed is). De school geeft aan dat ze voor de jongste (groep 6) geen plek hiervoor hebben en niemand beschikbaar hebben om erbij te zitten. Ze hebben mijn zoon de afgelopen iep dus ergens op de gang gezet met een koptelefoon op. Mijn kids gaan verder niet naar de iber voor ondersteuning ofzo.

    In hoeverre is school verplicht om mee te werken aan dit soort adviezen? Moet ik gewoon geluk hebben als ze dit doen of kan ik ze nog verplichten? Ik vind het zelf best frustrerend aangezien er genoeg kids zijn die veel ondersteuning krijgen elke week dus dan snap ik niet goed waarom ze niet 2x per jaar mijn kind willen helpen.

    PS: bij mijn oudste zoon (groep 8) doen ze het overigens wel (sinds vorig jaar) maar ze zeggen dat dat speciale afspraken zijn (zijn lerares van vorig jaar heeft dat gewoon geregeld en ik dacht eerlijk gezged gewoon dat het normaal was).
     
  2. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.289
    10.260
    113
    Aangezien het adviezen zijn denk ik niet dat je ze iets kan verplichten. Maar aangezien het maar een klein verzoek is snap ik niet dat ze er niet aan mee willen werken.

    Hoe gaat het met de reguliere toetsen in de les lukt dat wel? Krijgt hij mogelijkheid om afwisselend te werken? Bij zoon op school hebben ze een eigen plek maar ook staplekken waar ze mogen werken.

    In hoeveel delen verwacht je dan dat ze de test gaan doen? Als dat 4 keer een kwartier is of 3 x 20 min zou je verwachten dat wel even iemand kan opletten.

    Ik zou in gesprek gaan met de leerkracht en vragen of de ib'er aan kan sluiten.
    Wat is er nodig zo dat hij goed kan werken en kijken naar een oplossing hoe ze het wel voor elkaar kunnen krijgen.

    En even misschien een domme vraag maar hoe gaan ze dat op de middelbare school doen? Is daar een andere begeleiding? Is daar wel de mogelijkheid om dingen op te delen?
     
  3. Koraal82

    Koraal82 Fanatiek lid

    17 jul 2013
    3.277
    1.440
    113
    #3 Koraal82, 5 feb 2025
    Laatst bewerkt: 5 feb 2025
    De reguliere toetsen maakt hij gewoon in de klas maar die zijn meestal ook maar kort. Hij scoort over het algemeen gemiddeld dus de school ziet geen probleem. Uit zijn iq test blijkt hij erg slim is dus in principe scoort hij nu onder zijn niveau.
    Hij maakt de toets nu volgens mij steeds in 2 delen (wat de rest in 1 deel doet). Ik heb tijdens de iep toetsen nog gemaild (toen ik van mijn zoon begreep dat het niet ging zoals afgesproken) maar ze zeggen dat ze hun best doen maar het gaat niet.

    Mijn andere zoon gaat vlg jaar naar de middelbare en we hebben op school een gesprek gehad wat zij hiermee konden. Zij gaven aan dat mijn zoon langer over alle toetsen mag doen (dan kan hij tussentijd even pauze nemen). Verder waren er meer mogelijkheden maar we willen het eerst gewoon zo proberen. Overigens laten we onze oudste ook naar de havo gaan ipv vwo ivm zijn concentratie issues.
     
  4. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    7.494
    8.416
    113
    Hoog IQ betekent niet automatisch dat het een VWO kind is, ken er meerdere die daarin (of op Havo) stranden op het VO en afstromen naar VMBO, vaak via MBO een richting op gaan die ze aanspreekt en dat dat beter voor ze werkt.
    En dan ligt de weg naar eventueel HBO en zelfs WO ook nog open.
     
    Diiba en Youtan vinden dit leuk.
  5. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.289
    10.260
    113
    Als ik dat zo lees krijg ik het idee dat je denkt er veel meer in zit. Fijn dat ze de reguliere toetsen wel in 2 keer laten doen.
    Doet school ook nog iets met de uitslag van de iq test? Compacten , pretoets dat soort dingen? Krijgt hij extra uitdaging of komt hij er nu niet aan toe omdat hij zich zelf in de weg zit door concentratie problemen?

    Heeft hij er zelf last van? Stoort hij zich aan het feit dat hij zich niet kan concentreren?

    Wat zegt de huisarts/ ggd over deze problemen. Zijn er dingen die je kan veranderen in voeding/ medicijnen/ bepaalde manier van werken/ inzicht krijgen over wat het betekent voor hem om add te hebben?
     
  6. Koraal82

    Koraal82 Fanatiek lid

    17 jul 2013
    3.277
    1.440
    113
    De reguliere toetsen maakt hij gewoon in 1x alleen de iep maakt hij in 2x alleen dus niet met iemand erbij in een apart lokaal. Hij krijgt verder geen extra dingen of uitdaging. We hebben de diagnose sinds september maar denk dat ze niet in de gaten hadden dat er meer in zit dan er uit komt. Was overigens bij mijn oudste zoon ook zo.

    Mijn zoon heeft zelf veel last van zijn concentratie issues en baalt er van en heeft daardoor een laag zelfbeeld (denkt dat hij dom is). We zijn nu het traject gestart bij de ggz voor medicijnen voor de add (maar zitten nog in de intake fase). Bij mijn andere zoon heeft medicatie heel veel geholpen. En we zijn ook vorig jaar gestart met ergotherapie. Daarnaast gaan we naar een remedial teacher die hem helpt om stap voor stap iets aan te pakken.
     
  7. Koraal82

    Koraal82 Fanatiek lid

    17 jul 2013
    3.277
    1.440
    113
    Klopt mijn oudste zoon laten we ook naar de havo gaan ondanks dat hij ook naar het vwo mag. Maar uit zijn scores blijkt wel duidelijk dat hij het qua intelligentie aan kan. Overigens scoorde hij eerst een stuk lager maar zijn medicijnen helpen hem nu goed met zijn concentratie.
     
  8. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    7.494
    8.416
    113
    Lastig soms he, wat is nu het goede!
    Fijn dat de medicijnen hem daar zo goed bij helpen.
     
  9. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.289
    10.260
    113
    Wat vervelend voor hem!! Fijn dat jullie nu in een traject zitten. Hopelijk geeft dat straks meer rust!
     
  10. Nefkens81

    Nefkens81 Actief lid

    15 aug 2024
    349
    317
    63
    Vrouw
    Hier ook een kind met ADD en echt heel zware concentratieproblemen. Mocht de cito bv wel apart van de klas toetsen, maar dan werden er ook nog wat moeilijke gevallen meegenomen uit de klas. Puntje bij paaltje zat ze in een groep druktemakers de eindcito te maken. Vraag is dus of het echt op zal gaan schieten.

    Verder zelfde verhaal: mega intelligent kind met VWO advies van school gegaan. Doet het goed en moet nu in de combiklas gaan kiezen voor de havo of het vwo. Slikt inmiddels wel medicatie en kan goed mee doen met de toetsen in de klas. Heeft ook extra tijd indien nodig, maar heeft dit nog niet nodig gehad.

    Overigens zijn wij voornemens op basis van haar concentratieproblemen de havo te gaan kiezen, ondanks dat school vwo adviseert. Ze haalt hoge scores, maar leren voor een toets na school als je medicatie aflopend is…het moet soms echt uit haar tenen komen dan.
     
    Koraal82 en Neuzeke vinden dit leuk.
  11. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    13.664
    18.730
    113
    Vrouw
    Hier 3 kinderen et add en adhd en voor de oudste 2 herkenbaar.
    Zij zitten al in het middelbaar en mogen naar de zorgklas gaan tijdens de examens.
    1 keer gedaan en het was chaos tot en met.
    Ook vond onze oudste examen in de ruimte waar de leerkracht rondloopt waar je examen van hebt interessanter.
     
    Nefkens81 vindt dit leuk.
  12. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    18.943
    14.996
    113
    Dat zou voor mij ook enorm afleiden, al begrijp ik in sommige examensettings wel het nut. Voorkom onnodige beweging, geluid en afleidingsfactoren (zeer intrigerend uitzicht, wat in mijn geval de schooltuin al was waar een paar vogels de knoppen uit de bomen aan t veroberen waren).

    Hoog IQ kan handig zijn, maar heeft ook nadelen en gecombineerd met ADD/ADHD wordt het zeker niet eenvoudiger.

    @Nefkens81 zo veel mogelijk leerwerk in tussenuren doen? Niet zo gezellig als met je klasgenoten gaan kaarten overigens, maar wel eenvoudiger leren dan wanneer je hoofd bezig is met een orkest samen te stellen terwijl je frans aan t leren bent.
     
  13. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    13.664
    18.730
    113
    Vrouw
    Oh maar dat wat jij beschrijft is niet de beschrijving van de zorgklas hier hoor :).
    De zorgklas is een plek waar adhd, add ass, dyslexie, dyscalculie,.... door elkaar zit.
    Leeftijden tussen 12 en 18 en allemaal andere examens, vragen, vakleerkracht die langskomt, persoonlijke begeleiders, ....
    Voor mij is dat zo een mooi gebracht iets, dat eigenlijk weinig voordeel bied ( persoonlijke begeleider en directie begrepen direct waarom onze zoon na de eerste keer niet meer terug ging).
     
  14. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.063
    3.857
    113
    Hier ook hoge intelligentie, add en dyslexie.
    Kwam in een Havo/VWO-brugklas. Idioot hoge eisen om door te mogen naar VWO, dus achteraf spijt, beter meteen VWO kunnen doen zou een stuk relaxter geweest zijn.
    Ze heeft op haar eigen verzoek een dag meegelopen op de Havo en een dag op VWO. Daarna heeft ze gekozen om voor VWO te gaan; de klas was rustiger en ze herhalen weinig en leggen vooral alleen het hoognodige uit. Bij veel herhaling gaat ze namelijk dagdromen.
    Inmiddels zit ze in 6 VWO, dyslexie en add is soms wel echt een probleem, maar ze heeft het hier naar haar zin. Ze kiest straks wel voor een HBO-opleiding, want ze wil liever wat meer praktisch bezig zijn.
     
    owly vindt dit leuk.
  15. Nefkens81

    Nefkens81 Actief lid

    15 aug 2024
    349
    317
    63
    Vrouw
    Nou grappige is dat ze geen tussenuren hebben. Er is bizar weinig uitval op school. Wat uiteraard heel fijn is en als dat er wel is dan weet ik zeker dat ze kiest voor wandelen naar de appie met vriendin ipv leren.
     
  16. Koraal82

    Koraal82 Fanatiek lid

    17 jul 2013
    3.277
    1.440
    113
    Ja precies daarom kiezen we ook voor de havo. Hij kon evt wel wat extra mediciatie krijgen in de middag maar goed omdat alleen te geven zodat hij wel het vwo kan doen ging me wat te ver.
     
  17. Driessen21

    Driessen21 Fanatiek lid

    13 jan 2012
    1.021
    284
    83
    Vrouw
    Ik denk ook dat je school niet kunt verplichten om adviezen toe te passen. Weet je in hoeverre het voor school een kwestie is van niet willen of niet kunnen? Praktisch gezien. Als ik naar onze school kijk is er geen leerkracht ‘over’ om dit soort taken uit te voeren. Ook de ib-er zit veel in gesprekken en overleggen ivm de taken en zorg die ze uit moet voeren, en staat daarnaast nog wekelijks voor de klas, zowel gepland als ongepland ivm ziekte. Om maar te zorgen dat er hopelijk geen klas naar huis toe gestuurd wordt. Het is op veel scholen gewoon heel erg krap qua bezetting..
    Wil natuurlijk niet zeggen dat je dit niet bespreekbaar moet kunnen maken, wellicht kunnen ze creatief meedenken in hoe het wel (deels) uitvoerbaar wordt bij de volgende iep. In een pauze? Tijdens de gym als er een vakdocent is? Tijdens een stil werken moment in een andere groep? Als de groep daarvoor geschikt is uiteraard. In een kleuterlokaal als die buitenspelen en de juf via het raam je kind enigszins in de gaten kan houden? Ik noem maar eens wat. Het is gewoon een lastige situatie, ongeacht. De meeste scholen die ik ken, zijn echt welwillend, maar kunnen ook geen extra paar handen of ogen toveren, helaas. Ik hoop dat je in gesprek gaat en dat je zo verder komt. Succes!
     
    owly, Roanna en HappyRabbits vinden dit leuk.
  18. Amberxx

    Amberxx VIP lid

    6 nov 2013
    5.018
    5.227
    113
    Veel scholen willen echt van alles. Maar in de praktijk is het gewoon niet te doen. Als ik kijk hoeveel kinderen in de klassen van mijn kinderen intussen een label hebben. Echt onvoorstelbaar. Docenten worden bedolven onder persoonlijke plannen en aanpakken die per kind en per label kunnen verschillen. Een enorme administratie. Naast het gewone lesgeven op 3 niveaus in een klas. En dan heb ik het nog niet over kinderen waar nog weer andere dingen spelen qua gedrag of thuissituatie en waarbij het sociaal team betrokken is. Met het tekort aan docenten is het al genoeg uitdaging om het schema rond te krijgen.

    Hier kunnen ze dus niet even iemand vrijmaken om bij kinderen te gaan zitten die een toets moeten maken. En ze iedere keer bij de les houden. De enige opties zijn dan in de gang of een leeg lokaal zitten (bijvoorbeeld met een koptelefoon op). Of naar schooltijd in het lokaal met juf. Terwijl juf bezig is met nakijken ofzo.
     
  19. frums

    frums Bekend lid

    25 sep 2011
    642
    287
    63
    Ik werk als ondersteuner in het PO en neem dus regelmatig kinderen mee die een toets apart maken van de groep.
    Ook regelmatig in deze periode van Cito toetsen.
    Maar de afgelopen 2-3 heb ik bijna alleen maar zieke collega’s moeten vervangen door deze enorme griepgolf.
    Dan kan je een leerling moeilijk 3 weken laten wachten en moet er een andere oplossing gevonden worden.

    ik las net ideeen als; tijdens pauze of gym, maar juist kinderen met concentratieproblemen moet je niet hun beweegmomenten afnemen om dan zittend werk af te maken…..

    denk dus dat er gewoon echt even geen leerkracht beschikbaar was om dit te begeleiden….
     
    Roanna, Diiba en Neuzeke vinden dit leuk.
  20. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.445
    1.129
    113
    Hier wordt er wisselend mee omgegaan, adviezen die makkelijk uitvoerbaar zijn worden wel uitgevoerd maar de rest blijft liggen. Citos worden waar mogelijk wel in een klein groepje/rustige ruimte afgenomen maar soms ook klassikaal als het niet anders geregeld kan worden.

    Het nadeel van passend onderwijs is dat er steeds minder kinderen naar speciaal onderwijs kunnen en een juf/meester wordt geacht maatwerk te leveren voor gemiddeld 25 kinderen en dat is gewoon onhaalbaar. Helaas lijkt het onderwijs ook geen extra geld te krijgen dus het is denk ik roeien met de riemen die er zijn.
     

Deel Deze Pagina