Onze oudste dochter scoorde ook erg verschillend op taal en rekenen. Ze heeft uiteindelijk een vwo advies gekregen (met voornamelijk III scores voor de rekencito). Dat is 3 jaar best prima gegaan, waarbij de rekenkundige vakken zeker minder gingen. Daarna toch gekozen voor 4Havo, zodat ze ook wiskunde kon laten vallen. We waren bang dat dit toch een te groot struikelblok zou zijn, omdat ze voor wiskunde minimaal een 5 zou moeten staan om over te kunnen/te kunnen slagen. Als ik de resultaten hoor van klasgenoten voor wiskunde, dan denk ik dat dit een goede keuze was. Rekenen was wel echt een probleem. En nu nog steeds. Optellen/aftrekken, maar ook tafeltjes gaan nog steeds moeizaam. Ze scoorde altijd te hoog om getest te worden op dyscalculie.
Bij ons geeft school een advies aan de middelbare school voor mavo/havo of havo/VWO brugklas. Ze bieden het hier beide aan op de school van haar keuze. Dochter heeft havo advies gekregen met de kanttekening dat dit eigenlijk VWO had moeten zijn maar ze doet niks op school (en dan ook echt niks). Vandaar dat haar juf het advies geeft voor havo/VWO brugklas zodat ze het daar hopelijk gaat laten zien wat ze kan. Als leerkrachten het idee hebben dat havo de Max is zeg maar dan geven ze mavo/ havo brugklas aan begreep ik. Maar kan best zijn dat het per school verschillend is. Dus nee, met een havo advies kom je niet automatisch in een havo/vwo brugklas.
In onze regio mag je met havo advies zelf kiezen in welke brugklas je geplaatst wil worden ja. Er zijn hier geen losse havo klassen overigens. Alles is combi mavo/havo en havo/vwo of vwo.
Nee joh, het belangrijkste zijn de reguliere toetsen. Dat is om een duidelijk beeld te krijgen. Daarnaast de cito maar niet elk kind is goed in de cito. Een andere manier can vragen. Zoon had een hele grote dip in gr 6 vanwege andere soort toetsen. Daarna nog in gr 7 redelijk gemaakt. Met de laatste cito meer geconcentreerd op het doe rustig aan en lees rustiger. Hij heeft nu eindadvies vwo. Nu maakt hij zich druk om de eindtoets maar jn principe zou het niet kunnen veranderen. Overigens een oud klasgenoot maakte de citos vreselijk slecht onder niveau. Aan de hand van de reguliere toetsen is school in gesprek geweest met de school en gewoon aangenomen. Tegenwoordig hebben veel scholen dakpan klassen dus daar zou je dan naar kunnen kijken. Dan heb je 2 jaar de tijd om te laten zien.
Dat klopt niet, als het eindadvies is gegeven staat dat vast, de eindtoets kan er niet voor zorgen dat het advies naar beneden gaat, hooguit omhoog. Maar aangezien je zoon VWO heeft als eindadvies kan er niets meer aan veranderen. Dat is ook de reden dat de eindtoets (CITO of whatever) na het eindadvies wordt afgenomen en nu gelukkig ook voor de nationale inschrijf week. Zo heeft iedereen even veel kans, paar jaar geleden was de eindtoets pas na het inschrijven, als dan bleek dat je nog omhoog kon was dat vooral in regio's met volle scholen en lotingen niet handig.
De school zou een hele goede reden moeten hebben als ze het advies wel bij willen stellen. Ik ga er even vanuit dat als je vanaf gr 3 te horen krijgt waarschijnlijk vwo dat de toetsen goed gemaakt worden ze het nu niet aanpassen. Aangezien de school wel vaker versteld doet staan neem ik liever een slag om de arm. Wat we trouwens tegen zoon ook zeiden het helpt niet. Ik had al een kleinigheidje gehaald dat hij weet dat er wat ligt wanneer hij thuis komt want alles gaat om inzet. We zijn zo al trots op hem. Het niveau moet passen en dat is het belangrijkste.
Heb je het eindadvies schriftelijk meegekregen? Zo ja, dan kunnen ze het echt niet zomaar veranderen. Doordat je zelf die slag om de arm houdt, houdt je zoon dat ook, is echt niet nodig.
Als jouw zoon al een definitief schooladvies heeft gekregen mag dat niet meer naar beneden worden bijgesteld. Alleen nog maar naar boven. Hij hoeft zich dus echt geen zorgen meer te maken over die eindtoets.
School heeft zelf dat vwo-advies gegeven, dat mag echt alleen in uitzonderlijke gevallen nog omlaag na die doorstroomtoets - maar dat is heel bijzonder om bij een vwo-advies nog te doen aangezien dat advies dus door school zelf al is gegeven. Andersom gebeurt wel; een kind krijgt bv van school havo-advies, maar scoort op de doorstroomtoets volledig op vwo-niveau, dan kan school adviseren er bv havo/vwo van te maken ipv volledig vwo, maar ook dan moeten ze goed kunnen onderbouwen waarom ze niet het niveau van de doorstroomtoets aanhouden.
Dat staat inderdaad op papier. Klopt wat je zegt. Vanmorgen zei ik nog we zijn trots op je. Wat lekkers gehaald voor zo bij de thee en vieren dat dit er op zit.
Hier het,elfde gehad met dochter. we hebben bijles genomen voor rekenen en dat heeft ze opgehaald tot een II, ipv een 4 of 5. Ze mocht met een slechte rekencito anders niet naar de havo wat we verder wel bij haar vonden passen
Volgens mij wonen wij in dezelfde regio (midden van het land?) Ik had havo advies en de basisschool gaf aan dat het havo/vwo mocht zijn maar de middelbare kwam toen terug dat ze mavo/havo passender vonden. Maakte niet uit want het werd dus uiteindelijk havo voor mij. Mijn zoon weet ik nu nog niet maar schat zo rond havo. Als dat havo / vwo is kan hij wel naar een bepaalde school als het mavo/havo wordt biedt die school dat niet aan. (Maar inderdaad wel altijd een combinatie klas)