Onze 8 jarige dochter heeft moeite met rekenen en technisch lezen. Ze zit in groep 5. De basis van rekenen zit er bij haar niet goed in. Getalbegrip is niet voldoende. We zijn afgelopen tijd thuis aan het werk gaan met splitsen tot 20; dit gaat prima. Maar bijvoorbeeld bij sommen zoals 15-8= 7, gaat ze tellen. Dit levert problemen op bij grotere plus- en minsommen. Op school gaan ze ondertussen tot 1000. Dochter zelf maakt zich veel zorgen om haar reken(huis)werk. Wat resulteert in piekeren en hoofdpijn. Soms spiegelt ze cijfers; 68=86. Klokkijken gaat ook nog niet altijd van harte. Kale keersommen en deelsommen gaan aardig prima wat ik thuis zie. Deze sommen uit verhaaltjes sommen halen is dan wel weer lastig. Op de IEP toets heeft ze niveau; op weg naar 5a. Ze loopt dus wat achter. Wij vragen ons af of het nu een kwestie is van door oefenen met sommen (wat voor haar eigenlijk een straf is; ze vindt het niet leuk en haar zelfvertrouwen keldert) of een dyscalculie test. Hebben jullie ervaring hiermee? Technisch lezen gaat ook minder goed. Ze heeft in groep 3 en 1e helft groep 4 een programma op school gevolgd voor lezen; vooral zoemen van woorden. Nu heeft ze de IEP toets op 3b niveau gedaan, waar wij best van schrokken. Ze is praktisch niet vooruit gegaan volgens de IEP ten opzichte van juni. Wel een score van 95%. DMT heeft ze 6x gedaan in groep 3 & 4 en altijd V gescoord. Nu heeft ze lV gescoord. Leerkrachten vonden altijd dat ze te goed scoorde voor een dyslexie test. Taalverzorging scoort ze 42 en lezen 40 op 5a niveau. Wat is jullie ervaring met jullie kinderen of leerlingen met dit soort leesproblemen? Doorgaan met oefenen of toch maar eens een test laten afnemen? Sociaal emotioneel gaat het goed en verder geen andere diagnoses. Bovenstaande moet nog met leerkrachten besproken worden.
Ik zou vooral in overleg gaan met de leerkrachten en je zorgen uitten. Vragen welke evt aanpak ze (willen) hanteren, of dit voor thuis ook handig is. Zo ja, dat jullie rekenen op dezelfde manier aanleren als op school bijv. Voor het, vergoed, af laten nemen van een dyslexie test gaat een traject vooraf en zijn regels om in aanmerking te komen. Het is niet zo dat de leerkrachten ‘zomaar’ een test kunnen laten afnemen, of dat ze haar te goed ‘vinden’ voor een dyslexie test. Als ze niet aan de voorwaarden voldoet kan het niet bekostigt worden. Je kunt er evt voor kiezen om dit dan zelf te regelen en te betalen. Maar ik zou vooraf echt in overleg gaan om exact duidelijk te krijgen wat het probleem precies is, wat zij doen, wat jullie evt kunnen doen etc. Het is niet persé zo dat 1 toets met een score van op weg naar 5a een enorme achterstand is, kinderen leren ook met sprongen soms. Jij/ wij hebben meer info nodig om goed advies te geven, dus overleg met school. Succes!
Hoezo was ze te goed voor een dyslexietest? 6x een V is al meer dan voldoende om een test aan te vragen. Heeft school ook een half jaar intensief begeleiding geboden? Jammer dat ze nu een IV heeft, dan begint het riedeltje weer opnieuw. Mijn dochter scoorde met dyslexie ook slecht op rekenen, maar na de dyslexietraining ging dat ineens heel veel beter. (Van III naar I)
@Lynx; de juf in groep 3 zei dat ze 3x V- moest scoren voor een vergoede dyslexietest. Nu las ik vandaag dat deze score niet eens meer bestaat sinds 2018. Ik baal enorm dat we niet hebben doorgedrukt op een vergoede test. Wat is intensieve begeleiding? Ze heeft ruim een jaar het BOUW programma gevolgd. 2x in de week op school en 2x in de week thuis. Wat fijn dat jouw dochter vooruit is gegaan d.m.v. dyslexietraining. @driessen; ik weet dat er criteria punten aan testen zitten. De testen zullen gezien haar scores niet vergoed worden. Rekenen doen we thuis zoveel mogelijk zoals school het uitlegd. Maar op een getallenlijn minsommen maken lukt niet. Dus daar zijn we mee gestopt. Getallenlijn kan een hulpmiddel zijn, maar bij haar niet. School doet er verder niks mee. De juf zei dat wel meer kinderen rekenen nog lastig vinden. Daar hebben we dus niks aan.
Op weg naar 5a scoren op een 5a toets is best wel pittig al hoor! Met een IV score nu ga je geen dyslexie onderzoek krijgen. Ik vind een 3b toets op groep 5 wel zorgelijk inderdaad. Is TOS uitgesloten? Lees daar nu niks over. Zou door oefenen en de 5b toets afwachten. Iemand met dyscalculie stagneert namelijk structureel...
Ruim een jaar oefenen met Bouw valt wel onder intensieve ondersteuning. Als je dan nog niet flink vooruit gaat moet er wel verder gekeken worden. Ik begrijp het eerste deel van je antwoord niet. Hoezo bestaat de score V niet meer sinds 2018? Jouw dochter heeft deze de afgelopen jaren toch ook nog gehad? Een V kan een E zijn, maar ook een lage D. Bij dat laatste ben je al de sjaak, want dat telt weer niet voor een vergoede test. Ik vind dat de ib'er op school de aanvraag bij de gemeente had moeten doen voor de vergoedde test toen je dochter in groep 4 zat. Wellicht kan ze met een paar extra foute antwoorden haar laatste IV naar een V krijgen. ('t is een beetje valsspelen, maar kan voor jouw dochter een wereld van verschil gaan uitmaken.)
@Lynx; ze is wel vooruitgegaan van groep 3 naar groep 4, maar ik zie stagnatie vanaf juni naar nu. Een hele minimale stijging volgens de IEP. Ik ben benieuwd of dit ook het beeld is wat de leerkrachten hebben. Het zal wel aangezien de toets op 3b niveau was. V score bestaat nog, maar ik las dat V- score niet meer gegeven wordt. De IB'er is nog nooit in beeld geweest. Er werd door leerkrachten altijd gezegd; zoveel mogelijk leeskilometers maken, dan gaat het technisch lezen vaak vooruit. @Liselottt; goed dat je TOS aanhaalt. Daar heb ik nooit aan gedacht. Ik ben zelf er ook niet bekend mee. Gisteren het één en ander over gelezen. Ze is vaak langdradig met iets vertellen i.p.v. get to the point, komt soms niet op de juiste woorden en soms als je vraagt wat ze precies bedoelt zegt ze 'laat maar zitten'. Ik las de uitleg dat taal o.a. ook te maken heeft met plannen en geheugen en mochten hier problemen mee zijn dat dit onder TOS kan vallen. Ze is wat chaotisch met activiteiten in huis (niet opruimen, 'help' waar begin ik?, soms geen overzicht) en haar werkgeheugen is volgens mij minder sterk. Maar of dit allemaal bij TOS past weet ik als leek niet. Fijn om te horen dat 'op weg naar 5a' al aardig pittig kan zijn voor kinderen. Hopelijk zit de basis er binnenkort wat beter in bij haar d.m.v. oefeningen van een kindercoach die we sinds een kleine 2 maand zelf hebben ingeschakeld.
Mijn zoon kan niet plannen, niet automatiseren ( dat is dus deel van z’n dyslectie) Ik lees heel veel bekende dingen… En mijn zoon heeft geen dyscalculie, maar wel zware dyslectie waardoor de rest ook moeilijk gaat, idd cijfers omdraaien ook Hij heeft nu ongeveer 7 maanden hulp daarvoor, komt iemand 1x pw op school en merk zeker veel verbetering helpt ook niet mee dat hij in groep 3 zat toen corona kwam; dus ook gewoon heel veel basis gemist
@Lynx; bedoel je trouwens dat ze op een volgende toets haar V naar een V- moet proberen te krijgen d.m.v. extra fouten maken? Ik vraag mij dan af of ze alsnog een test mag afleggen aangezien de juf in groep 3 toentertijd zei dat ze 3x V- achterelkaar moest scoren. Dus 1x beter scoren en je begint weer van voor af aan begreep ik toen. Als ik de DMT toets nog een keer bekijk zit ze niet op een lage lV, maar net boven de gemiddelde lijn tussen lV en lll. Dus ja, een vergoede test kunnen we zeker vergeten. Technisch lezen op 3b niveau lijkt mij toch wel zorgelijk. @Biny; jij ziet dus in mijn verhaal wat overeenkomsten met je zoon. Ik wist in eerste instantie niet dat dyslexie zo breed ligt. O.a. problemen met getallen had ik nooit aan gedacht. Wat fijn dat hij 1x per week begeleiding krijgt en dat het ook helpt. Wat voor begeleiding krijgt hij?
Nee ik bedoel niet dat ze de test nu slecht moet maken, maar dat de vorige test die tussen III en IV zat naar een V moet trekken, maar die was al veel te hoog, dus dat zou niet realistisch zijn. Hopelijk zet de stijgende lijn nu flink door. Het technisch lezen blijft wel flink achter. Ze kan het best inderdaad flink wat leesmeters maken. Wij hebben destijds veel samen gelezen. School had een leestraject opgezet, waarbij een groepje elke week 30 min. met de directrice gingen lezen. Daar maakten ze dan een feestje van met thee en een koekje en wij moesten thuis ook een half uur per dag samen lezen en verbeteren (op een positieve manier). Na 10 weken mochten ze allemaal in de boekhandel een boek uitzoeken voor de schoolbibliotheek. Ze is toen behoorlijk vooruit gegaan (ondanks dat later toch dyslexie is geconstateerd). Maar leesmeters maken werkt alleen goed als het onder begeleiding gaat, zonder hebben ze geen idee wat ze verkeerd lezen en verbeterd er ook niets.
@Lynx; Ik hoop ook dat de DMT lijn gaat stijgen. Wat fijn dat het leestraject bij jou dochter heeft geholpen. Dochter zit in een leesgroepje waar ze de 'voor koor door' methode toepassen. Misschien moeten we dat thuis ook gaan toepassen en weer meer samen gaan lezen. Op school heeft ze goede inzet, maar thuis vind ze het eigenlijk niks. Ze moet al zoveel; huiswerk, eigenlijk meer samen lezen en ook nog 'reken huiswerk' van de kindercoach. Logopedie zou misschien ook in het rijtje kunnen passen, maar dat kan er nu echt niet bij. De lat ligt al hoog voor haar geeft ze zelf aan.
Je hebt verschillen in hoe erg het is, mijn zoon is gediagnostiseerd met zware dyslexie en dan heb je dus ook moeite met andere dingen, blijkbaar. Overigens heeft het mij ook geholpen omdat ik gewoon niet kon begrijpen dat bepaalde handelingen niet gewoon automatisch gaan. zoals je gaat douchen, spoel je je haar uit, je gaat je wassen e.d. ik heb mij daar heeeeel lang aan geïrriteerd omdat ik elke keer moest zeggen wat hij moest doen (nu nog steeds overigens) Maar ik kan het nu wel meer relativeren en meer geduld opbrengen Er komt elke week een soort dyslexie juf, ik weet echt niet hoe je het noemt en die oefent dingen met hem, hij schreef zo’n beetje alles hoe je het hoort, dus bijvoorbeeld paapriekaa
Zoon hier pas in gr7 getest school ondersteunde hem altijd Dus wij hebben gezegd dat ze gewoon es moesten stoppen daarmee en toen kwamen die v- te voorschijn
@Biny; fijn dat de uitslag van de dyslexie test jou meer begrip geeft naar je zoon toe. Het fonetisch schrijven herken ik ook wel bij mijn dochter. @Mamavan2SE; ondersteunde school je zoon teveel tijdens taalvakken? En daardoor kwam dyslexie niet naar boven? Dat is wel vervelend. Gelukkig dat jullie dit hebben aangekaart. Wij hebben ondertussen een gesprek gehad met de leerkracht en deze gaf aan onze zorgen wel te herkennen. Hij kwam ermee dat ze 5x V had moeten scoren (2,5 jaar leesonderwijs), zonder de 2 extra tussen toetsen meegeteld, om voor een vergoede test in aanmerking te komen. Ze heeft dus 4x V gescoord en nu lV. Of dit helemaal klopt weet ik niet aangezien er 2 kinderen eind groep 4 al zijn getest. Misschien hadden deze kinderen overduidelijke signalen. De leerkracht vond het wel zuur en gaat de vraag rondom een test doorzetten naar de IB’er. Daarnaast veel leeskilometers maken gaf hij aan. Wij gaan er van uit dat er geen vergoede test gaat komen, maar zijn er eigenlijk wel over uit om haar te laten testen. Ik las hier op de zp pagina al eens als tip om naar kleinere test centrums te kijken i.v.m. de kosten. Hebben jullie ervaring en tips voor centrums in Utrecht, Gelderland en Overijssel? Dochter word overigens doorgetoetst op technisch lezen 4a. Hopelijk gaat dit haar goed af.
Hou er rekening mee dat ook al betaal je de test op eigen kosten er dan alsnog best een aantal voorwaarden aanhangen bij veel bedrijven om in aanmerking te komen. Wij zijn hier met onze dochter ook al tijden mee bezig maar kom alsnog geen stap verder. Dus zorg dat je alle informatie die ze vragen eerst goed uitzoekt en alles zoveel mogelijk bij elkaar hebt verzameld.
Hm herkenbaar, dochter groep 4 heeft ookmoeite met rekenen en kloklezen en telt alles inderdaad bij sommen. Ook schrijft ze cijfers vaak in spiegelbeeld. Ze zat met rapport wel precies op wat ze moest halen. Echter, ze scoort heel hoog met taal, schrijven en lezen zit ze klas hoger. Ze is ook hoogbegaafd getest, daar kwam wel ook uit de test dat er een discrepantie zit tussen verschillende onderdelen. Haar werkgeheugen, automatiseren , organiseren e.d. is gewoon niet goed. (Nou ja niet goed, was score 115 wat natuurlijk alsnog hoger dan gemiddeld is maar in vergelijking met 140 op andere gebieden zeg maar levert dit wel n probleem op). Ik vraag me ook af of ze geen dyscalculie heeft .. maar hoe kom je daarachter? En vooral hoe kan ze haar werkgeheugen en automatiseringskills verbeteren..? Ze wil nooit oefenen op commando, wil iets kunnen en anders niet.
@Ntje; bedankt voor de tip. Dan moeten we maar eens gaan informeren welke voorwaarden er aan verbonden zitten. Waardoor komen jullie geen stap verder?
VlinderCN; een dyscalculie test zou antwoord kunnen geven, maar net als bij een dyslexie test moet je dochter eerst een aantal keer ‘slecht’ scoren op toetsen voordat ze in aanmerking komt. Een score van 115 is inderdaad goed. (Hoogbegaafde) kinderen hebben vaker een disharmonisch profiel. Als je dochter verder er niets mee wil doen dan zou ik er thuis niet teveel mee gaan doen, tenzij je oefeningen leuk kan verpakken. In ieder geval je zorgen uitten bij de leerkracht. Onze dochter wil wel graag geholpen worden, omdat ze stress krijgt van rekenwerk zegt ze, vaker moe is en soms hoofdpijn heeft (vooral met toetsen). Wij vinden dat niet bepaald gezond voor een kind en zijn daarom recent met een kindercoach gestart. Ik had alleen de link met eventueel dyslectie niet gelegd. Dus in ons geval misschien slim om daar op te testen.