Na de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde pas over babyvoeding en de vele pesticiden op 'gewone' groenten, ben ik sterk aan het overwegen om over te stappen op zoveel mogelijk biologisch eten voor mijn gezin. We eten veel groenten en fruit en ik wil wel echt dat dit gezond is en niet dat we alsnog allerlei kankerverwekkende stoffen binnenkrijgen terwijl we denken gezond bezig te zijn. Overstappen naar bio heeft nogal een prijskaartje en de boodschappen zijn al zo duur dus ik twijfel echt. Wat ik me afvraag en waarvan ik hoop dat iemand er hier verstand van heeft...: Is biologisch echt zoveel beter? In de bio industrie wordt toch alsnog wel bestrijdingsmiddelen gebruikt? En biologische groenten en fruit kunnen naast niet biologische groenten en fruit verbouwd worden. Worden bio groenten en fruit dan niet alsnog besmet via bodemwater/verstuiving? En als je zelf biologisch eet, maak jij onderscheid in welke producten je wel en niet bio koopt? Niet alles wordt natuurlijk evenveel bespoten..
Even een snelle telefoonreactie. In de bio-industrie worden inderdaad ook gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dit zijn dan 'natuurlijke bestrijdingsmiddelen" zonder synthetische bestandsdelen, maar eindstand maken ze alsnog 'alles' dood... er zijn nog wat andere verschillen tussen bio en niet-bio, bijvoorbeeld type mest dat gebruikt mag worden. Verstuiving is inderdaad een ding, maar er zitten verschillen in de bestuiving van typen gewas. Zo worden grondgewassen doorgaans van boven bespoten (laag bij de grond, minder verstuiving), terwijl bijvoorbeeld fruitbomen zijwaarts worden bespoten (en hoger boven de grond, dus meer verstuiving). Ik weet niet hoeveel biologische teelt percelen er naast reguliere percelen liggen, maar in dat geval KAN het inderdaad zo zijn dat ze wat oppikken van de bestrijdingsmiddelen van het naastgelegen veld. Wel zal deze dosis vermoedelijk zeer laag zijn. Ik zou dit zelf verwaarlozen. Er zitten heel grote verschillen in welke groenten- en fruitsoorten de meeste pesticiden zullen bevatten. Een vuistregel kan zijn hoe kwetsbaarder de vrucht, hoe meer je binnenkrijgt. Dus denk aan zachte vruchten die je in hun geheel opeet, of waarvan de teelt erg kwetsbaar is (aardbeien, druiven, bessen, bladgroenten, perzik). Groente of fruit waarvan je de schil niet opeet of welke in de grond groeien, zijn in die zin "beter" (sinaasappels, mango, avocado, wortels, ui). Er zijn wel lijstjes te vinden op internet.
Wij zijn lid van een herenboerderij. Hier halen we onze groente en vlees vandaan. Allemaal 100% biologisch, geen enkel bestrijdingsmiddel etc. Nu in de winter is de hoeveelheid groente natuurlijk niet genoeg en vul ik het aan met biologische groenten uit de winkel. Er hangt inderdaad helaas wel een prijskaartje aan. Voor de boerderij was de inleg om mede eigenaar te worden 2000 euro. Daarnaast betaal ik nog 248 euro per maand voor een groente/vleespakket voor 4 pers. Het hele jaar door. Nu wordt er qua groenten maar heel weinig uitgegeven. Waardoor ik eigenlijk alles moet bij halen in de winkel. Maar zodra het seizoen weer begint is het overvloed. Zeker in de zomer maanden krijg ik zoveel dat ik slim moet omgaan met de hoeveelheid. We hebben ook een boomgaard. Maar die moet nog wat volwassen worden om genoeg fruit te produceren voor iedereen. Maar dat is een kwestie van tijd. En er wordt van iedereen verwacht dat ze af en toe een handje helpen. Onze boerderij ligt in een natuurgebied. Geen boerderijen met bestrijdingsmiddelen in de buurt. De bodem wordt regelmatig onderzocht. En wordt elk jaar alleen maar beter. Biodiversiteit is teruggekeerd in het gebied (het is een voormalige "normale" boerderij). Dus ik durf wel te stellen dat onze producten 100% veilig zijn.
Ik vraag me dit ook af maar als je het enigszins kunt betalen dan better safe toen sorry, daarbij geef je ook een signaal af dat je behoefte hebt aan onbespoten meuk. En ja er wordt ook gesjoemeld voor het bio keurmerk, maar ja je moet ergens beginnen. Kijk even op de dirty dozen lijst, die wil je echt liever niet aan je kind geven (kers aardbei etc). We hebben hier een biodynamische tuinder, die ligt naast de snelweg ..dus ja ook veel fijnstof lijkt me. Maar verder zijn die echt 1met moeder natuur dus dat lijkt me dan toch beter.
Zo dan! Ik schrik best van jouw maandbedrag! Wij zijn lid van een locale coöperatieve boerderij (dus ook een soort herenboerderij) en ik betaal €457 per jaar. Daar zit dan geen vlees bij. Bij ons wordt de bodem ook regelmatig onderzocht en ook de waterkwaliteit van de sloten. Er wordt gebruik gemaakt van biologische zaden van de wat sterkere rassen. Deze planten zijn dan bijvoorbeeld weer minder gevoelig voor bepaalde schimmels of andere ziektes. Verder staan er weer soorten rassen bij elkaar die elkaar ondersteunen. En zo staan er aan de rand bijvoorbeeld afrikaantjes, zodat deze de slakken weg lokken van de groenten. De rest van de slakken wordt dagelijks met de hand verwijderd door een groot stel enthousiaste vrijwilligers. Ook hebben we een eigen composthoop om zo weer voedingsrijke grond te creëren. In de buurt is verder geen akkerbouw. Er komen dus totaal geen bestrijdingsmiddelen en of kunstmest aan te pas. Omdat je afhankelijk bent van seizoensgebonden groenten, ben ik wel heel creatief geworden met koken. Ik heb dingen leren eten waarvan ik niet eens wist dat het bestond. Omdat we in de zomer een overvloed aan groenten en fruit hebben, en in de winter tekort, zorg ik ervoor dat ik in de zomer groenten invries of anders verwerk. Zo heb ik leren wecken omdat de vriezers vol zaten. Op deze manier kunnen we bijna het gehele jaar biologische eten. Zelf hebben we in onze eigen tuin ook nog wat fruitbomen en groenten planten staan, dit is uiteraard ook volledig biologisch. Wil ik een keertje wat anders eten, dan kan ik 9 van de 10 keer de boel ook biologisch bestellen bij picnic. Zo zag ik laatst dat ze daar zelfs diepvries biologische groenten hebben, dat wist ik ook niet. Waar een kind dat graag spinazie wil eten al niet goed voor is.
Ik lees ook wel graag mee. Ik vind bio toch vaak wel een stuk duurder maar sinds een paar jaar probeer ik in de zomer zelf redelijk wat groenten te kweken waar ik niks opspuit van bestrijdingsmiddelen ofzo. Ik steek daarmee de vriezer vol zodat we toch redelijk wat gezondere groenten hebben doorheen het jaar. Of dat maak ik mezelf toch wijs Hier in de buurt zijn helaas geen initiatieven bij boerderijen waar je rechtstreeks kan kopen. Ik probeer er wel bewuster mee bezig te zijn de laatse tijd maar er zit nog veel verbetering in wel.
Dat is inderdaad een behoorlijk verschil in prijs. Ach, veel keuze heb ik niet, dit is de enige in de omgeving. En dan vind ik 62 euro p/p per maand voor aardappelen, groente, vlees en eieren best voor mezelf te verantwoorden. Je wordt er inderdaad heel creatief van . En als ik eerlijk ben vindt ik het ook gewoon heerlijk om bezig te zijn op de boerderij. Dus is ook wel gewoon een hobby geworden.
Voor mij is het de balans gezondheid vs milieu. Voor het milieu is bio nl niet altijd de beste oplossing, omdat bijv de opbrengst veel lager is. Ik ben niet zo bang voor gezondheidsschade. Uit die aflevering van KvW bleek ook wel dat het echt een marketing/beter safe than sorry dingetje was. Waar ik de laatste tijd wél steeds meer aan denk is de schade bij de telers zelf. Die verhalen over Parkinson in de bloementeelt word ik niet vrolijk van.
Fijn jullie reacties, bedankt! Hier helaas geen initiatieven bij boeren in de buurt gevonden. Ga wellicht toch maar eens even testen wat het kost om voor een week groenten, fruit, aardappels/rijst/pasta en zuivel biologisch te kopen. En maar even een lijst maken met fruit en groenten die veel bespoten worden en wat minder belangrijk is. Zag bijvoorbeeld dat kiwi's nauwelijks bespoten worden maar zomerfruit en appels wel flink. Zo kan ik wellicht nog wat keuzes maken voor de portemonnee...
Ik koop ook vaak genoeg groenten en fruit bij de AH. Als je een premium bonuskaart koopt krijg je 10% korting. Daar bespaar ik per jaar als snel 600 euro mee. Dus is de moeite. mocht je je afvragen of bio beter is. Ja. het is beter voor je gezondheid maar vooral beter voor de grond. Al die kunstmest maakt de grond dood waardoor deze hard wordt, uitdroogt en geen leven meer bevat. Ook wat betreft dierenwelzijn is alles een stuk beter geregeld. Dus ik betaal gerust 30 euro voor een kilo kipfilet met de wetenschap dat het een gezonde kip was die zonder troep is grootgebracht en het zonlicht heeft mogen aanschouwen. Dit is een bijzonder interessant onderzoek. https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/het-kippenexperiment Wil je groenten eten die onbespoten zijn, wil je melk drinken van koeien die lekker in de wei hebben kunnen grazen, heb je zin in eerlijke kip? Dan koop je biologische producten. Bovendien is biologische landbouw ook nog eens goed voor het milieu, want beter voor de bodem en de biodiversiteit. Veel consumenten kiezen ook voor biologisch omdat ze denken dat dat gezonder is. Maar daarover is al jaren veel discussie. In 2005 geeft het ministerie van Landbouw een groep vooraanstaande wetenschappers de opdracht om het eens goed uit te onderzoeken: is biologisch eten nu wel of niet gezonder? Ze zetten een grootschalige proef op met kippen. De helft van de kippen krijgt biologisch voer, de andere beesten krijgen ‘gangbaar’ geteeld voer. Zembla ontdekt dat als de presentatie van het rapport nadert, er een conflict ontstaat over de uitkomsten van het onderzoek, waarin de top van onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Wageningen een opmerkelijke rol spelen. De presentatie moet anders, conclusies worden aangepast. De uitkomst: de biologisch gevoerde kip is niet gezonder. Wat is hier gebeurd? Voor het eerst vertellen hoofdrolspelers wat zich achter de schermen heeft afgespeeld. In het eerste deel van de serie 'De uitgeputte bodem' onderzoekt Zembla het kippenexperiment.
Wat erg he.. Zo is de auteur van het boekje wat zit er in uw eten schijnbaar ook op mysterieuze wijze overleden
Wat betreft het fruit, meestal kan je wel ergens een paar aardbeien plantjes kwijt in je tuin. Dan kan je je eigen (biologische) aardbeien kweken, super leuk om te doen, veel lekkerder en nog biologisch ook. Je hebt tegenwoordig ook appelbomen die vrij compact blijven. Heb je toevallig wel een boerderij winkel in de buurt? Vaak kan je daar ook van alles biologisch halen. Tenminste hier in de buurt wel. Maar goed, ik woon dan ook in de randstad, tussen de polders en boerderijen in.
Bizar zeg! Dat doet mij trouwens direct denken aan dit filmpje dat ik laatst voorbij zag komen. Ook te erg voor woorden. https://www.facebook.com/share/r/15xX8NdMdB/
Mijn werk is ook een keer onderwerp van Zembla geweest. Ik kan je zeggen dat ze heel veel verdraaid hebben, heel goed knip-en plakwerk hebben verricht en echt niet dé experts in het vakgebied hebben geinterviewd. Ze wilden iets aantonen, maar tijdens de interviews bleek dat de vork toch anders in de steel zat, maar ja, dat paste niet bij hun hypothese en hebben ze er hun eigen verhaal van gemaakt. Onze directie is daar toen echt heel boos op geweest, maar ze maakten zelfs een tweede uitzending over het onderwerp en weer die verdraaiing. Bio is op papier het beste, alleen kunnen we niet alle monden voeden als iedereen biologisch zou eten.
Niet op de manier zoals we nu produceren en eten maar er wordt bijv zo gigantisch veel eten weggegooid en voor een stuk vlees heb je zoveel meer soja nodig dan wanneer je de soja direct zelf zou opeten. Maar vergt een complete mindset change en die gaat er niet komen, zeker niet met de huidige wereldleiders.
En dan zijn er nog de onderlinge verschillen.. bio van de supermarkt is in ieder geval beter dan het bespoten spul, maar is kwalitatief echt minder dan demeter producten, die ook weer duurder en moeilijker aan te komen zijn.
Ik heb er geen geld voor. Zeg maar letterlijk. Wanneer we makkelijk rond zouden kunnen komen, zou ik het wel doen. Wel hebben we sinds kort ook dat AH premium en dus wat korting op biologische producten. Maar met 2 kinderen die eten als volwassenen, gaat niet alles biologisch zijn. We gaan wel zelf weer wat fruit en tomaten kweken van de zomer.
Ongeveer die hoeveelheid. De mensen die zich bij een initiatief als onze boerderij hebben aangesloten zijn over het algemeen ook mensen die redelijk milieu bewust zijn. En dus niet elke dag vlees eten. Overigens ben je niet verplicht om vlees af te nemen. Volgens mij neemt ongeveer de helft van de leden ook een vleespakket af. Je kan ook alleen groenten afnemen en ook de eieren zijn een keuze.