Het is georganiseerd vanuit de stichting. Vorig schooljaar begonnen als pilot 1 dag in de week en dit jaar dus uitgebreid naar 2 dagen. Het is niet alleen voor hb kinderen. Voornamelijk voor kinderen die ver voor lopen en vast lopen of dreigen te lopen in de eigen klas. Of naast een voorsprong last hebben van ass/adhd/dyslexie/noem maar op. Ze draaien wel een dagprogramma van hb onderwijs. Vooral de kleine klas en gelijkgestemden maken het fijn.
Mijn middelste is 8 en zit in groep 5 van een HB school. Taal en rekenen scoort hij ook op half en eind groep 6, rekenen doet hij ook met groep 6 mee. De iep gaf aan dat doortoetsen nog wenselijk is, maar omdat zoon scannend leest doen ze dat voor taal niet. Hij moet leren de details te zien voor begrijpend lezen ook rekenen toetsen ze niet door, omdat er ook belangrijke rekenmethode aangeleerd worden nu die hij nodig zal hebben voor de toekomst. Ze houden hem in de gaten en compacte wel, maar niet vooruit zetten ivm aanleren van methoden. Ik ben hier heel blij mee, we merken aan de oudste die in groep 5 ineens wel met groep 7 mee mocht doen met rekenen (andere school) dat hij nu in de knoei komt en rekenen stom vindt, omdat het lastiger wordt in zijn eigen maniertjes! Middelste heeft ook 1S gescoord op de IEP en de uitleg was idd dat dit het laagste uitstroomadvies is voor VO. Dus wel het minimale wat ze moeten halen om de basisschool af te sluiten.
Bij ons wordt de bovenschoolse plusklas door het samenwerkingsverband georganiseerd. School kan je kind hiervoor aanmelden, maar hier moet er wel echt argumentatie bij waarom het passend/ geschikt is voor de leerling. Dan wordt door de plusklas gekeken of dit past en/ of geschikt is/ of er plek is etc.
Dat is idd erg belangrijk. Bij mijn zoon was eind groep 2 de cito van rond groep 3 afgenomen. Daar scoorde hij ern B op. Ruim voldoende dus. Toen kwam de vraag van de iber: hoe gaan we het doen? Er waren meerdere opties: Gewoon mee gaan rekenen met groep 3, Meteen met groep 4 mee gaan rekenen, Of een eigen lijn gaan volgen. Ik wilde absoluut niet dat hij meteen bij groep 4 werd gezet. Hij had nog nooit rekenen gehad en had alles dus op zijn eigen manier eigen gemaakt. De basis miste hij: volmaken tot het tiental, splitsen, etc etc.. dat moest hij eerst allemaal leren. Daardoor heeft hij het eerste halfjaar gerekent bij de onderwijsassistent. Zij heeft hem bijgespijkerd en na de voorjaarsvakantie is hij toen ingestroomd bij groep 4. En vanaf dat moment rekent hij met die groep mee.
Ik haal dit er even uit, heb bijvoorbeeld mijn kinderen op hockey gedaan (een technische sport die je echt moet leren) en een blind typen diploma laten halen. Bewust ze dingen laten leren die ze met alleen intelligentie niet redden, zodat ze leren met tegenslag om te gaan.
Typediploma gaan we idd ook doen. Een sport oid moeten we nog voor kijken. Hij heeft er zelf helemaal geen zin in. Ik zou graag willen dat hij op scouting gaat, net als zijn broers, maar hij wil dat ook niet. Terwijl hij toen hij 6/7 jaar was en regelmatig meeging om zijn broer naar scouting te brengen wel er op wilde. Maar toen was hij nog te jong. Hij heeft namelijk ook behoorlijk moeite om samen te spelen met andere kinderen en daar wordt juist heel veel gedaan in groepsverband. Hij is ook iemand die niet van onbekende dingen houdt. Dat vindt hij dan eng en spannend en zegt dus meteen nee daarop.
Lastig. Misschien dingen testen. Zoon heeft moeite waar op jongens van zijn leeftijd zijn. Hij speelt ook niet zo maar met anderen. Hij zit inmiddels al jaren op judo. Deels is individueel, de hele opwarming bestaat uit oefeningen. Daarna nieuwe worpen of herhaling. Die doe je samen met iemand, afgesloten met een spel waar wat technieken ook aan toe komen. Omdat de samenstelling van de groep niet teveel veranderd heb je vaste groepen. Een les vol structuur en dat was precies wat bij zoon past.