bron: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Inkomensafhankelijke_combinatiekorting De regering was van plan de regeling te beperken en uiteindelijk af te schaffen met de aanvullende voorwaarde dat het kind vóór 2025 moet zijn geboren[1] (anders gezegd: dit moet gelden voor het oudste van de betreffende kinderen). Dit hangt samen met het plan van het kabinet de kinderopvang bijna gratis te maken. De ouders van een eerste baby die geboren wordt in 2024 zijn daardoor in totaal ongeveer €30.000 voordeliger uit dan als het in 2025 wordt geboren. Dit is in de budgettaire bijlage van het coalitieakkoord 2021 – 2025 afgesproken. Omtzigt heeft een motie ingediend om deze regeling aan te passen omdat hij dit oneerlijk acht, en bovendien ongezond omdat dit kan leiden tot het zonder medische reden inleiden van de bevalling.[2] In de Eerste Kamer is een motie aangenomen waarin de harde knip op basis van de geboortedatum ongewenst wordt geacht, en de regering wordt verzocht bij de uitfasering van de IACK een redelijke overgangsregeling te hanteren, in de vorm van een stapsgewijze verlaging van de korting, en bij de behandeling van het Belastingplan 2023 de contouren daarvan te schetsen.[3][4]
Ik check vaak wel snel al wat het bedrag is wat we terug krijgen, maar daadwerkelijk indienen kan even duren omdat ik alles wel goed wil controleren.
Bedankt voor je uitgebreide reactie! ben benieuwd waar het heengaat. Fijn dat de eerste kamer de motie heeft aangenomen. En ik begrijp dat het dus om eerste kind gaat? dus als wij nu nog kindje zouden krijgen mag die meeliften op de oude regeling omdat onze dochter geboren is in 2018?
De info op wiki is achterhaald. Waar eerst een harde knip zou zijn vanaf 2025 is het nu verplaatst naar 2027 en wordt het geleidelijk afgebouwd. Gunstig voor nieuwe ouders ongunstig voor bestaande ouders. Wel eerlijker overall denk ik.
Hoppakee! Vandaag alle medische aftrekposten uitgezocht: bijna 4000 euro Hopelijk heb ik het niet voor niets uitgekocht en is ons drempelbedrag straks niet 4001 ofzo.
Dat kan je uitrekenen, als ik het goed heb begrepen komen jullie niet aan het drempelbedrag als jullie samen minder dan 105000 verdienen (hele jaar toeslagpartner). https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/hoe_berekent_u_uw_aftrek/drempelbedrag_berekenen/drempelbedrag-2024
Thnx! We zaten vorig jaar nog niet aan dat bedrag samen dus als het goed is gaan we dus wel wat terug krijgen, yeah!!
Ik heb sinds vorig jaar een eigen bedrijf. Normaal deed ik altijd de aangifte op 1 maart. Nu is mijn boekhouder (familielid) op vakantie, ik heb wel al eens bij hem geïnformeerd of ik het zelf zou kunnen. Dus ik ga het gewoon invullen en dan zie ik wel of het lukt, anders moet ik wachten tot hij terug is. Zal toch wel moeten betalen....
Ligt er denk ik aan hoe groot je bedrijf is, maar mijn man is ook ondernemer en ik vul het altijd zelf in. Maar hij heeft niks te maken met personeel of voorraadbeheer etc
Eenmanszaak heb ik. Dus ook geen personeel en zo. Ik heb afgelopen jaar hele administratie zelf gedaan, alles netjes bijgehouden. Mijn boekhouder was er meer op de achtergrond als ik vragen had en de eerste maand keek hij met me mee of ik het goed deed. Denk ook dat hij daarom zoiets had van probeer maar, dat lukt je wel.
Ik heb de jaaropgave binnen. Ik ben een beetje geschrokken van wat ik verdient heb We moeten nu alle zooi bij elkaar gaan sprokkelen. Mijn man zijn jaaropgave moet nog komen. Daarnaast die van de kinderopvang, hypotheek etc. En dat sturen we dan allemaal op naar onze belastingadviseur. Zij voert het in en kijkt welke aftrek waar het handigste is. Vorig jaar scheelde dat 2300 euro met de "standaard" ingevulde dingen van de belastingdienst. Daarmee verdient de zichzelf snel terug.
Ik weet het niet precies, omdat we dus iemand hebben die dat voor ons doet. Mijn man heeft een soort net-niet-freelance constructie. Dus er moet daar altijd goed gekeken worden naar allerlei aftrekposten die wel/niet al verrekend zijn. Vaak komt daar best wel wat uit. Zo uit mijn hoofd, buiten de standaard dingen om (hypotheek, maximale combinatie korting etc), die een grote bijdrage leveren: Studieschuld die niet omgezet is naar gift van voor 2015, niet gedekte medische kosten (flink bedrag) en twee lijfrente polissen. Tot voor kort ook nog cursus en opleiding, maar die tellen niet meer mee geloof ik. De belastingadviseur zorgt dat de aftrekposten zo gunstig mogelijk verdeeld worden. Daar zit voor ons vooral de winst in. Door een deel van mijn salaris af te trekken en een deel bij mijn man, krijgen we veel meer geld terug. Vorig jaar hadden we een situatie dat, door mij 79 euro te laten betalen mijn man 600 euro extra terug kreeg. Geen idee waar dat dan precies in zat. Die dame heeft software die de maximale teruggave realiseert (daar betalen we haar voor). Wij krijgen elk jaar een lijst met stukken die we aan moeten leveren. Dat doen we, en na een paar dagen krijgen we dan bericht van haar over hoeveel we terug krijgen. Om het jaar doen we het fysiek, zodat we mee kunnen kijken. En soms komt er dan tijdens het gesprek nog iets naar boven waar ze iets mee kan.
Vraagje....... Hoe zit het ook alweer met de inkomen combinatie korting. Onze zoon ( oudste van de kids) is van 2012. Hij is dus nu 12. Deze aangifte gaat over 2024. Toen was hij gedeelte 11 en gedeelte 12. Hebben we er dan nog recht op? Of vervalt deze? Het is altijd best veel dus handig als we van tevoren weten of dit bedrag vervalt of niet
Hij stopt in het belastingjaar nadat een kind 12 is geworden. Dat zal in jullie geval dan in 2025 zijn. In 2024 heb je er dan nog recht op.
Nadat het jongste kind 12 is geworden. TS zegt dat haar oudste nu 12 is geworden. Dus gok dat ze ook in 2025 nog recht heeft.
Ah ja dan snap ik dat zoiets zich uitbetaald! Met de standaarddingen lijkt het me een uitdaging om zo’n andere uitkomst te krijgen