Precies. Ik vind het zo bijzonder om al die "groene merken" ineens met zogenaamde superhandige producten op de proppen te zien komen, maar 9 van de 10x zijn dat dan dingen die je echt heel makkelijk zelf kon bedenken Wil het niet zozeer greenwashing noemen, het is m.i eerder onnadenkendheid van de consument...
Ja natuurlijk. Hier zitten verzorgende producten in die je anus op een milde manier reinigen. Net als in de vochtig toiletpapier doekjes. Maar als jij enkel water op je papier ook prima vindt is dat natuurlijk een prima oplossing! Geldt ook voor jou @citroenrasp. Maar niet iedereen vindt dat prettig en wil graag een verzoringsproduct erin. Dat heeft niets met onnadenkendheid te maken, maar met keuzes die je bewust maakt. Wel verzorging geen vochtig toiletpapier.
Tja, maar als een webshop/merk ineens met één of ander zogenaamd superhandig product komt, die je in 30 jaar niet hebt gemist maar nu ineens onmisbaar lijkt, dan vind ik dat toch wel daarop neerkomen. Ik heb het overigens niet zozeer over dit specifieke product he, zoals ik al aangaf, maar over zowat al die producten die je bij "groene" merken/winkels kan kopen tegenwoordig. Mensen gaan er ook zomaar klakkeloos vanuit dat iets groener is omdat het nou eenmaal bij één of andere "groene" webshop is gekocht, terwijl er 9 van de 10 keer niet is bewezen dat zo'n product duurzamer is, of überhaupt wel nodig. Ik zie tegenwoordig zoveel onzindingen voorbijkomen. Neem nou die netjes waar je restjes blokzeep in kan bewaren. Ik bewaar ze gewoon in een oud plastic bakje en zodra er genoeg van zijn smelt ik ze samen om tot één groot "nieuw" blok zeep. Dat bedoelde ik meer met onnadenkendheid. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die wél out of the box kunnen denken, maar ook genoeg die dat niet doen en gevoelig zijn voor dat soort marketing.
Maar ook die wc rollen zijn niet duurzaam! Laatst een stuk over gelezen: bamboe komt uit Azie, dus heeft een hele reis nodig om hier te komen. Bovendien zijn niet alle methoden om bamboe zachter te maken milieuvriendelijk. Rollen zijn ook er stuk verpakt, met een erg kleurrijk papiertje.
Jup, bamboe is qua grondstof heel duurzaam. Groeit mega snel, dus het vernieuwt zich ook snel. Maar inderdaad, voordat je er kleding o.i.d. van gemaakt hebt......
https://www.hln.be/bizar/racheal-reist-elke-dag-met-vliegtuig-naar-haar-werk-dit-is-goedkoper-dan-flatje-huren-in-grootstad~aa93e5cd1/
https://wnl.tv/2025/02/14/de-v-van-vega-of-vegan-schrikt-restaurantgasten-af-we-zetten-het-niet-meer-op-de-menukaart
Mensen zijn zo triest he Prima als je zelf gewoon graag vlees eet, maar doe niet alsof het mensonterend is om 't minder te doen.
Ik merk dat ook wel in de discussies die hier op ZP zijn gevoerd, hoe mensen kunnen steigeren bij het woord vegetarisch, alsof het ze letterlijk door de strot wordt geduwd. Terwijl het vleesaanbod dan nog steeds veel uitgebreider is. Het grappige is wel dat vegetariërs over het algemeen niet klagen over het enorme vleesaanbod met daarnaast een enkele vegetarische optie, ze zijn vaak al blij als er überhaupt iets vegetarisch te kiezen valt. Zelf vind ik het juist een uitkomst.
Kiezen jullie soms een vegetarisch gerecht in een restaurant? Ik kies meestal toch iets met vlees. Als we iets met kleine hapjes of shared dining doen, dan kiezen we wel bewust vegetarische gerechten tussen de vlees/visgerechten. Er moet in onze buurt een goed vegetarisch restaurant zijn, misschien dat ik daar nog wel een keer heen ga, maar anders zou ik niet specifiek een vegetarisch restaurant opzoeken. Ik eet 1 max 2 keer in de week vlees, dus dat is dat dan mijn vleesdag.
Bijna altijd, het is dan meestal wel vegetarisch maar niet vegan (omdat bijna overal wel ei in zit). Maar dat heeft eerlijk gezegd meer met de voedselveiligheid te maken
Ik kies vaak juist iets vegetarisch. Zelf ben ik niet erg goed/creatief in de vegan keuken. Dus daar heb ik weinig variatie in de gerechten. Gecombineerd met vlees-minnende gezinsleden eet ik thuis minder vaak vega dan ik zou willen. Door in een restaurant voor vega te kiezen doe ik weer nieuwe inspiratie op. Maar het ligt er ook aan welk restaurant. Niet overal zijn de vega-opties mijn voorkeur. En ik mag ook graag een lekker stuk vis eten. Het varieert dus. Ik wordt in elk geval niet afgeschrikt door een groen blaadje op de menukaart
Eigenlijk altijd tenzij het de 'er moet ook iets voor de vega dus een salade warme geitenkaas en een inspiratieloze curry' is. Maar meestal zijn dat al niet de restaurants waar ik blij van word.
Eigenlijk gaan we amper naar restaurants. Is meer bv op vakantie zonder gelegenheid tot koken of onderweg ofzo. In Nederland was vega eigenlijk mijn enige optie, behalve bij van die Turkse afhaalzaken ofzo maar dat schaar ik niet echt onder restaurant Tenzij ik voor de vis ging, maar dat bevatte soms weer alcohol. Hier is de keuze voor mij onbeperkt, maar ik vertrouw niet zomaar ieder restaurant qua hygiëne, dus dan maar minder risico nemen ipv doodziek worden omdat ik toch per se kip wilde. Wat we wel regelmatig doen is naar zo'n barbecuezaak gaan, je neemt zelf je kip of vis mee en zij barbecuen dat vervolgens. Dat vind ik eigenlijk veel lekkerder dan thuis bbq én ik word er niet benauwd van.
Nee, ik eet vrijwel altijd vlees in een restaurant. Ik zou dan weer juist wel een specifiek vega(n) restaurant opzoeken, omdat je er dan vanuit kunt gaan dat gerechten wat beter zijn dan het gemiddelde vega gerecht in een van-alles-wat-restaurant. De keuze om in een 'gewoon' restaurant vlees te eten is voor mij meer; dan is het vaak beter vlees dat goed wordt klaargemaakt. Thuis staat dat niet op het menu, dus dat zie ik dan als een traktatie. Want hoe prima ik het ook vind om weinig vlees te eten; ik vind het wel heel lekker...
https://www.rtl.nl/nieuws/economie/artikel/5495256/te-veel-gedoe-te-weinig-animo-ah-stopt-met-verpakkingsvrij-tappen
Bij ons was het al heel lang weg, ook vrij snel na de introductie, en dan hadden ze alleen maar verschillende soorten hagelslag in de taps. Snap het wel hoor, wat een chaos was dat altijd. Kinderen die bakjes stonden te vullen en moeders die het niet mee wilden nemen, dan bleef het maar staan. Zo verspillingsgevoelig. Als je verpakkingsvrij wilt shoppen, moet je naar een aparte winkel gaan of naar een ouderwetse kruidenier die het achter de counter voor je tapt, niet in een zelftap winkel. Geeft alleen maar zooi en zonde van alles wat op de vloer eindigt. Het idee was leuk, maar de uitvoering was niet over nagedacht... denk dat AH daar nu ook wel achter is.
Ja dat werkt dan idd niet Voor verpakkingsvrij zul je dan toch beter naar speciale winkels moeten. Maar helaas heeft het gros van de mensen daar geen zin in/geen tijd voor/geen geld voor...
Wanneer je twee soorten groenten wil stomen, géén twee verschillende warmtebronnen wil gebruiken maar ze ook niet door elkaar wil mixen...
Voor ons is het een kwestie van geen tijd. In de directe omgeving hebben we niet zo'n winkel, dan moeten we echt het centrum in. Het is al druk genoeg thuis. Maar geheel verpakkingsvrij is het natuurlijk niet. Zij kopen geen zakken van 500 g in, maar zeg 5 kilo. Maar zelf moet je ook potten meenemen, die zijn vaak van glas. Dat heeft ook een voetafdruk. Als je niet in de buurt woont, dan neemt het veel gewicht in en wanneer is het omslagpunt om met de auto te gaan?