Dit is hoe ik het zelf ook doe. Er staat hier een emmer hollandse quinoa van 3.5 kg, 2kg gedroogde kikkererwten een kg zak linzen en 5kg bloem in de gangkast. In de keuken staan kleinere potten die ik dan daarmee bijvul. Het helpt wel dat ik een Makro en Sligro pas heb daar kun je het tenminste in zulke aantallen kopen, net als bij de toko en de turk.
Wij hebben het geluk om een verpakkingsvrije winkel in onze straat te hebben. Het meeste komt dus daar vandaan, superhandig want geen auto nodig. Maar soms hebben we toch iets nodig van de "grotere" verpakkingsvrije winkel, dat proberen we te combineren met andere dingen waar we toch met de auto naartoe moeten. Overigens is het hier niet verplicht om een glazen pot mee te nemen, je ziet dan ook van alles voorbijkomen: plastic bakjes (vaak hergebruikte verpakkingen, haha), zelfs lege blikken Maar je kan ook gewoon voor een zakje uit de winkel kiezen, soort van boterhamzakjes, dat doen wij ook wel eens en dan gebruik ik die zakjes gewoon weer om bv vlees in te vriezen. De zakken die de verpakkingsvrije winkel aangeleverd krijgt zijn van 50 kilo. Tenminste met peulvruchten e.d, specerijen ofzo zullen wel in iets minder grote zakken zitten. In bulk kopen we ook veel. Bv meel, olie, wasmiddel en afwasmiddel, enz. En ik probeer meestal de grotere verpakking te kiezen, mits ik weet dat we het gebruiken binnen korte tijd. Tomatenpuree van 800 gram ipv 400 enz, zakken losse thee van 200 gram ipv 100, zakken pasta van 1 kg ipv een halve, al zijn die de afgelopen tijd minder goed verkrijgbaar.
Het zal waarschijnlijk wel een druppel op een gloeiende plaat zijn hoor, de grootste voetafdruk zit toch wel in dierlijke producten en transport. Maar ja, alle kleine beetjes helpen, denk ik dan maar...
Te grote verpakkingen zijn ook niet altijd goed: dan kan het over de datum gaan. Ik heb bijv vele soorten meel, deel hobby, maar alleen van 1 meelsoort is het handig dat ik grootverpakkingen heb. Voor de rest echt een kilo ivm kans op meelmot.
Het ligt er idd wel aan hoeveel je het gebruikt. Een zak griesmeel van 20 kilo is hier binnen afzienbare tijd op. Ik maak niet alleen ons eigen brood, maar ook voor mijn schoonouders en dan gaat het best hard. Dat is dus wel de moeite waard. Andere meelsoorten kopen we ook gewoon per kilo, of per paar kilo om tenminste iets op voorraad te hebben. Er bestaan wel manieren om droog voedsel langer houdbaar te maken, zoals dry canning, maar daar heb ik me nog niet genoeg in verdiept.
Wat trouwens heel goed werkt tegen meelmotten is kamfer, sinds we dat in de keukenkastjes hebben liggen hebben we nooit meer last gehad van motten.
Meelmotten zitten al in het meel, die komen niet van buitenaf. Het zijn vaak eitjes die dan uitkomen. Maar dry canning: dan moet je daar toch ook weer extra materiaal voor hebben?
Dat over de datum gaan negeer ik eigenlijk altijd voor dingen als meel (zonder bakpoeder / gist etc) , rijst en gedroogde peuvruchten. Meelmotten heb ik nog nooit gehad
Hier net zo. En het handige van verpakkingsvrij boodschappen doen is natuurlijk ook; er zit geen datum op, dus daar hoef je je verder ook geen zorgen over te maken. Volgens mij wordt er door dat (m.i vaak nietszeggende) vermelden van de THT wereldwijd enorm veel weggegooid. Zo zonde.
Hier is ook van alles over de datum, maar ik bedoelde dan ook meer wanneer ík het over de datum vind . Meelmoteieren zitten vooral in bloem dat nog met molenstenen gemalen is. Ik heb bloem van de molen. Maar moet zeggen: heel enkele keer een mo gehad en die schep ik er gewoon uit... En anders een beetje extra eiwit Maar zeep kan ook over de datum gaan. Bij veel blootstelling aan lucht/zuurstof kan het oxideren, dan wordt het zogenaamd ranzig en verliest het zijn werkzaamheid. Ik merk dat met shampoo bars als ik die niet goed laat drogen. Dan worden mijn haren niet meer schoon en krijg ik juist een extra vetlaagje op mijn haren.
Of je moet er minimaal 30 km voor omrijden. Ik heb soms het idee dat Limburg niet aan de eco/bio/verpakkingsvrij etc wil. Je moet het echt met een lampje zoeken. En in de dorpen vind je t sowieso niet helaas.
Hebben jullie dan geen plattelandswinkels? Dan komt het in ieder geval van dichtbij en groenten/fruit zijn bij ons ook meer verpakkingsvrij dan in de supermarkt. Maar aan de andere kant: als ik zie hoe geel het gras onder de fruitbomen is, dan weet ik ook niet wat beter is. Wat vinden jullie van al die spaaracties bij supermarkten? Jumbo met de stickers, Lidl heeft weer knuffeltjes. Stickers natuurlijk veel dubbel, dus overproductie. Knuffeltjes die een korte periode interessant zijn en over 2 maanden massaal op de vrijmarkten worden aangeboden. Want een kind wil ze vooral allemaal hebben.
Ik vind dat soort acties echt heel stom. Sowieso vanuit duurzaamheid, maar het is ook gewoon geldklopperij: vaak kopen mensen toch nog iets extra's omdat ze anders net niet zo'n knuffeltje krijgen. Maar ja, dat is natuurlijk ook de exacte reden waarom supermarkten dat doen hè Hier zijn er veel minder van dat soort acties. Een van de twee landelijke supermarkten die in onze stad zit heeft wel een spaarkaart, maar waarvoor precies, geen idee. Daarvoor komen we er te weinig.
Plattelandswinkels zijn er hier volop, maar meestal zijn dat boerderijwinkels die maar een paar verschillende producten hebben. Dan moet ik een ronde door de provincie om alles bij elkaar te krijgen - supermarkt is handiger en voordeliger, én minder kilometers... Spaaracties: Ik bestel mijn boodschappen bij de Jumbo en laat het thuis bezorgen. De stickers sla ik af. Ik vind het totaal overbodig. Helaas dumpen de bezorgers ze soms automatisch in het krat waardoor ik dus wel een hoop van die verpakkingen heb Knuffels van de Lidl: mijn kinderen zagen de advertenties in de bushokjes al, meteen super enthousiast natuurlijk, maar ik ga niet 20km rijden voor boodschappen bij de Lidl zodat mijn kinderen knuffels - waarvan ze al veel te veel hebben - kunnen sparen gewoon om maar te hebben-hebben-hebben... bluh, heb ik een hekel aan. Wat ik wel leuk vond waren de moestuintjes van de AH. Daarvoor ging ik graag naar de winkel destijds. Leuk voor de kinderen om te zaaien, om te zien hoe alles groeit, en dan vervolgens in de moestuin uit te planten. Coop heeft ook nog zakjes zaden gehad in die periode. Maar helaas is het nu allemaal prullaria waar je niks aan hebt. Ik ben zeker selectief in wat ik aanneem.
Oja breek me de bek niet open! Ik heb hier echt niks mee hahah, vooral vanwege duurzaamheid: het is echt allemaal meuk die je gewoon niet nodig hebt, of het is alsnog geldklopperij als je aan 't eind moet bijleggen. Mijn partner vindt dat dan wel nog leuk voor de peuter, nud ie bosmini's, dus hij neemt die stickers mee, maar pff. Nee, voor mij hoeft het niet. Alsof ze het mist als we niet meedoen... Overigens wel alleen bij onze standaard supermarkt, dus overige acties pakt ie (gelukkig) sowieso niet mee. Al hebben we trouwens ook wel een keer gespaard voor vershoudbakjes, en moet wel bekennen dat dat nog steeds m'n favoriete bakjes zijn... Dus nouja; we doen er aan mee als het nuttig is, en als het om onze 'eigen' supermarkt gaat met iets wat we toch al nodig hebben. Maar wat mij betreft mogen ze dit gewoon helemaal afschaffen.
AH had een keer een actie met kerst, van die huisjes. Daar kregen ze toen een hoop commentaar op, maar ze hebben er dus echt wel iets mee gedaan, want sindsdien niet meer van die spaaracties met wegwerpmateriaal.
Voor een goede boerderijwinkel moet ik alsnog 10 km fietsen. Hier in het dorp is er ook wel 1. Maar het enige lokale daar is hun eigen appels. Verder is het eigenlijk een gewone groenteboer. En ook deze is 2 km buiten het dorp. Wel te doen. Maar alleen voor lokale appels lichtelijk overdreven.
Die huisjes hebben we hier inderdaad ook staan. Moet wel zeggen dat elk jaar met kerst nog steeds het AH kerstdorp opgezet wordt dus hier zijn het geen wegwerphuisjes geworden. Snap de insteek wel trouwens, al dat plastic... Zou het ook niet weer gaan sparen met de kennis die ik nu heb.