Hier net zo. Vlakbij (5km ofzo) zit een boerderij waar je veel eigen producten kunt kopen, maar ook als afhaalpunt dient voor een groter initiatief waarbij je uit de wijde omgeving je boodschappen kunt afhalen/pakketten kunt bestellen. Maar toch, ik ben een dief van mijn portemonnee wanneer ik zie dat een liter halfvolle melk 2,35 kost terwijl het in de supermarkt 1 euro is. Zo ook met alle andere producten. Ik kan het mij niet veroorloven om 'lokaal' te kopen als de prijzen 2x zo hoog liggen als in de supermarkt, hoe graag ik dat ook zou willen.
Wat ik ergens heel raar vind. Lokale producten zou je toch juist verwachten dat het goedkoper kan? Je hebt immers minder vervoerskosten en geen tussenhandel. Dus hoezo moet het dan zo duur zijn? Die appelboer waar ik het over had is niet echt duurder overigens. Maar ik heb er gewoon niet zo'n zin in om alleen voor groente en fruit 4 km extra te fietsen. Vooral omdat alleen de appels verschillen van de supermarkt. En de irritatie rond verpakkingen zit toch vooral bij de vlees/vis/vega afdeling. Veel groente en fruit wordt los verkocht.
Ik verbaas me er echt over hoeveel plastic overal omheen zit. Niet eens alleen vlees etc, maar ook groenten. Waarom moet een komkommer in plastic? Waarom witlof of sla? Kan dat niet in een papieren zak desnoods? Ik vond dat zo heerlijk bij de bio webshop, alles in papieren zakken of los in het krat. Zuivel in glazen statiegeld flessen... Maar verdorie wat is alles duur geworden. Laatst nog even gekeken naar mijn wekelijkse boodschappen bij de webwinkel, ben echt 2x zo duur uit. Zou willen dat bio diezelfde prijzen als niet bio had. Dan zouden veel meer mensen (zoals ik) die overstap maken.
Heel irritant idd. Bij de plus hier ligt de verpakte witlof naast de losse. De losse is goedkoper Komkommer: de biologische zit in plastic. De gewone los. Dan weet ik dus niet meer wat te kiezen
Dan komen ze met het argument dat het op die manier langer bewaard kan worden... Maar heel eerlijk, dat is niet mijn ervaring: zo'n komkommer in plastic (uiteraard ging het plastic er af bij thuiskomst, maar dan nog) ging echt veel sneller kapot bij mij dan de losse komkommers hier. Ik denk trouwens dat de milieu-impact van zuivel op zich veel hoger is dan de verpakking die ervoor wordt gebruikt, dus dat vind ik dan weer dubbel om daar herbruikbare glazen flessen voor te gaan gebruiken. Vlees zit hier trouwens in een papieren verpakking.
Persoonlijk zou ik voor de niet-verpakte gaan. Biologisch is niet zozeer beter voor milieu, maar al dat verpakkingsmateriaal is wel bewezen slecht. Dus dan ga ik toch voor de losse. Biologisch is doorgaans duurder o.a omdat het minder opbrengst geeft (20% minder dan regulier), op hetzelfde stuk grond. Mochten alle wereldbewoners overgaan op biologische voeding dan kan dat alleen mits we ook allemaal veganist worden, en dat zie ik eerlijk gezegd nog niet zo snel gebeuren...
Wat ik dan wel weer lastig vind, soms heb je bepaalde producten die je gewoon fijner vind maar wel in meer verpakking zitten dan soortgelijke producten die net minder goed bevallen. Zo heb ik een soort beschuit ontdekt die ik echt lekker vind, niet zo taai als sommige andere soorten. Maar ja, die zijn dan wél weer per 2 stuks verpakt in een plasticje... Een beetje dubbel, want het helpt me wel om betere keuzes te maken voedingstechnisch (want volkoren, en brood is hier nagenoeg allemaal wit en niet altijd genoeg energie om zelf brood te bakken). En al die beschuitjes in plastic zitten vervolgens ook nog in een kartonnen doos. Vind ik echt storend, maar ondertussen koop ik ze wel.
Snap wat je bedoelt. Ik denk ook dat het vrij onmogelijk is om alles goed te doen. En je gezondheid mag ook een belangrijke factor zijn in je keuzes.
Ja, dat maakt natuurlijk wel al het verschil haha. Dan ook in plastic laten zitten thuis Wij kiezen vaak voor de onverpakte varianten, omdat we het toch binnen 4, max 5 dagen opeten. Mijn ervaring is dat alle onverpakte groenten dat eigenlijk wel overleven. Ik stoor me meer aan dingen als die apart verpakte crackers ofzo, inderdaad. Snap wel waarom het gebeurt, maar sinds wanneer zijn we te dom geworden om zelf thuis alles in een bewaardoos te stoppen waardoor het óók goed blijft? Maar uiteindelijk blijft hier voor mij ook altijd een belangrijke gedachte; doe gewoon wat je kunt. Als je 7/10 dingen 'goed' doet, en die drie dingen iets minder, maar dat maakt je leven net wat fijner/beter/comfortabeler, tsja... Perfect bestaat niet Heb het idee dat iedereen die hier zo ver over nadenkt toch al gemiddeld beter bezig is op duurzaamheidsvlak...
Qua plastic heb ik het idee dat de AH bij ons bijna alle groente voorverpakt zijn sinds ze zijn afgestapt van de plastic zakjes. Sperziebonen altijd in een zak van 500 gram. Witlof altijd al per 4 verpakt etc. Ik ga meestal naar de groenteboer, kan ik tenminste zelf bepalen hoeveel ik nodig heb.
Ik bedoelde meer: als ik echt consequent zou zijn, dan was ik voor de doos beschuiten gegaan waarbij ze dus niet individueel (of in dit geval per 2) verpakt zitten. Maar ja, ik ga in dit geval toch voor het soort die ik lekkerder vind...
Hier liggen ze wel nog los, maar die zijn per kilo duurder dan de voorverpakte!? Heel raar. Yes, ik snap het zeker! Lijkt me ook wel een gezonde overweging
W.b los duurder dan verpakt: Ik zag eens iets vergelijkbaars. Dan waren de Nederlandse aardbeien duurder dan de Spaanse. En dat was echt gewoon tijdens het seizoen, dus geen Nederlandse aarbeien uit kassen ofzo... Echt, heel dat voedselsysteem moet eigenlijk gewoon op de schop.
Dat sowieso! En dat niet alleen voor het milieu. Ook voor de gezondheid en betaalbaarheid. De macht van de grote bedrijven zit hier veel te diep.
De AH had een tijd geleden echt een aantal mooie stappen gemaakt, maar ze hebben niet doorgezet. Waarom moeten appels voorverpakt gekocht worden, als er ook een onverpakte variant naast ligt? Die tevens minder vaak in de bonus is. Ze geven dan als argument dat de consument daar behoefte aan heeft. Nou, wat gebeurt er als ze geen keuze hebben? Komen ze dan om van de honger? Nee, zo lastig is het toch niet om een herbruikbaar zakje te pakken? Hier liggen de komkommers bi jde appie alleen buiten het NL seizoen in plastic, in het seizoen zonder plastic. Maar dat hanteert de plattelandswinkel ook. Broccoli is ook nog in plastic, maar de rest is een heel eind verpakkingsloos. Het is meestal wel duurder dan in de supermarkt, ook al komt het uit het buurt. Ik denk dat die lokale boeren kleinschaliger werken, wat duurder is.
https://www.rtl.nl/nieuws/video/video/a5e7471c-12f3-4afa-b9e3-e7431570f29c/biefstuk-de-ban-argentijnen-kunnen Dit vind ik wel dubbel. Natuurlijk is inflatie vervelend en niet kunnen rondkomen als gevolg daarvan nog vervelender, maar het is m.i prima als vlees een stuk duurder wordt. Bizar alleen dat ze ondanks de crisis daar alsnog veel meer rundvlees eten dan de gemiddelde Nederlander.
https://www.nrc.nl/nieuws/2025/02/28/pijnlijk-ik-praat-veel-over-duurzamer-leven-maar-ik-bleek-me-er-niet-naar-te-gedragen-a4884318 Ivm paywall gratis te lezen via archive.is
Ja denk je? En als je om je heen vergelijkt? Ik behoor dat echt wel tot de 10% duurzaamste personen, misschien zelfs 5%. Dat zegt niet dat ik het niet beter zou kunnen doen, misschien alleen hoe 'slecht' anderen het doen. Laatst vroeg een nieuwe collega of ik 'bedank' mailtjes verstuur. Mijn antwoord was: nee, wat die nemen alleen maar opslag in en dat is niet duurzaam. Je moest ze eens zien kijken Alsof ze wilde zeggen dat me zelfs daar 'druk' om maak. Nee, dat niet, maar ik merk wel dat het een way of living is die velen anderen nog niet hebben. En als je me ziet en mijn huis ziet, dan zou je niet zeggen dat je met een 'groen' type te maken hebt. Daarmee wil ik zeggen dat je best 'normaal' kunt leven en toch duurzaam zijn.