https://scientias.nl/microplastics-in-je-hersenen-zo-verminder-je-jouw-blootstelling/ Er is bij dieren best wel wat onderzoek gedaan, waaruit schadelijke effecten blijken. Vissen die nanoplastics binnenkregen, zwommen slechter en jaagden minder goed. Muizen die acht weken werden blootgesteld, vertoonden leer- en geheugenproblemen, ontstekingen en minder synapsproteïnen. (Aldus het artikel). Onderzoek op mensen is natuurlijk ook best lastig. Als je weet dat de kans is dat iemand er ziek van wordt, kan je moeilijk vragen "eet u even 100g plastic, dan kijken we wat het met u doet", of "we geven uw kind wekelijks een pinpas om aan te knagen, en dan vergelijken we over 5 en over 10 jaar de resultaten met kinderen die dat niet hebben gedaan" Maar eens met wat je zegt: er zijn genoeg andere factoren die ook meespelen. Als je wekelijks drugs en alcohol gebruikt of ernstig overgewicht hebt, denk ik dat er andere dingen zijn waarmee je meer gezondheidswinst behaalt.
Denk dat die dierproeven wel met andere hoeveelheden zijn gedaan dan waar wij mensen aan blootgesteld worden gedurende ons hele leven. Dus over wat voor termijn praat je voordat gevolgen echt merkbaar zijn en ook de kwaliteit van leven gaan aantasten. Ik denk ook aan uitlaatgassen, stralingen etc. Op het platteland wonen is in mijn ogen al vele malen gezonder dan in een stad.
Mooie reactie, dank! Ik sta niet zo in het leven als jij mbt milieu en klimaat, maar waardeer altijd je visie en posts hieromtrent. Ik houd niet van weggooien, of dingen kopen om weg te gooien(ok ok luiers daargelaten). Maar een rvs vergiet heb ik niet, dus die ga ik kopen En de snijplank moet toch vervangen worden, dus koop ik een gezonder alternatief. Maar, niet per se alleen voor jou, de plastic fruitbakjes en yoghurtbak van de kinderen, hoe krijgen ze daar iets van binnen? Fruit eten ze koud en ja yoghurt ook. Ze gaan wel inbde vaatwasser, maar ze eten er pas weer van de volgende dag.. Wat win ik ermee als ik die vervang?
Bedankt W.b dikgedrukte: waarschijnlijk niet zo veel, zelf zou ik me daar minder zorgen om maken. Vanuit milieu-oogpunt vind ik het het belangrijkst om te gebruiken wat je al hebt, ipv een al bestaand prima functionerend product vervangen door weer een nieuw product. Als je kijkt naar de totale milieu-impact, is die van "spullen" met alles dat daarbij komt kijken toch wel erg hoog. In hoeverre dat terecht is weet ik niet, is denk ik meer gevoelsmatig, maar mijn probleem is eerder het verhitten van plastic: dus theezakjes, plastic vergiet, plastic waterkoker, plastic bakjes in de magnetron e.d. Het wordt natuurlijk wel soort van verhit in de vaatwasser. Zelf heb ik geen vaatwasser, dus ik zou ook niet weten hoe heet dat wordt eerlijk gezegd, maar ik zou zelf eerder letten op wegwerpplastic en plastic dat verhit wordt (en ok, plastic snijplanken ben ik ook niet zo'n fan van).
Op het platteland heb je weer andere ongezonde omstandigheden, denk aan gewasbeschermingsproducten die gespoten worden Bijv. Denk dat je in een klein land als Nederland nergens heel gezond kunt wonen.
Ik gebruik de app Beat the microbead regelmatig voor verzorgingsproducten enzo. Haal die plasticjes van de vaatwasblokjes of gebruik vaatwasvellen (toevallig voor een habbekrats bij de outlet gekocht), probeer weinig synthetische kleding te kopen etc.
Zijn die niet erg glad? Daar ben ik dan weer 'bang' voor. Dat je eten of je mes wegglijd tijdens het snijden. Ik ben ook aan het kijken voor nieuwe snijplanken. Ik wil eigenlijk hout. Maar vind het ook wel weer makkelijk als ze gewoon in de vaatwasser kunnen. En ik wil bij een houten plank dan weer wel erop hebben staan waarvoor hij is (vlees, groente, brood) Wie heeft daarvoor goede tips? Wat zijn nu echt fijne planken.
Mijn glazen snijplanken hebben aan de ene kant een structuurtje en de andere kant is glad. Je kan dus kiezen, maar ik vind de gladde kant juist het fijnst. Absoluut geen wegglij issues
Ik vind het geluid van een mes op glas vooral heel storend Maar als je daar prima tegen kan, dan maakt dat natuurlijk niet uit.
Ja dat vind ik ook een dingetje.... Ik kan er nog redelijk tegen, maar een van mijn zoons helemaal niet.
Glas weet ik niet zeker, maar van plastic worden messen juist snel bot. Sinds ik (bijna) geen plastic snijplanken meer gebruik, hoef ik mijn messen beduidend minder snel te slijpen
Oh dat wist ik niet. Mijn messen zijn redelijk bot aan het worden en dat vind ik eigenlijk niet xo erg. Met scherpe messen snijd ik altijd in mijn vingers Nu ook weer, net nieuwe messen gekocht en hoppa weer in mijn vinger...
Haha, herkenbaar. Daarom snijd ik groenten e.d liever met messen die zo'n kartelrandje hebben. Daar heb ik veel minder ongelukjes mee
Eh, zelfs dan krijg ik het voor elkaar Zit nu ook weer met een pleister door een mes met kartelrandje...
Even een vraagje dan men zegt geen plastics meer in de vaatwasser. Echter de vaatwasser zelf zit vol met plastic, dus hoe hadden jullie dat dan bedacht? Daarom moet ik ook altijd zo lachen om die reclame van de vaatwasmiddelen, dat ze microplastics vrij zijn maar ondertussen zit er heel veel plastic in die de vaatwasser zelf. Kijk maar eens goed, alle bakjes dingetjes etc allemaal plastic, dus hoe hadden jullie dat bedacht???
We zijn ons er wel steeds meer bewust van en ik denk dat het wel degelijk van invloed is op onze gezondheid.. maar dat geldt niet alleen voor plastic natuurlijk. We hebben al wat aanpassingen gedaan; plastic drinkflessen van de kinderen vervangen door rvs flessen, plastic snijplanken vervangen door houten snijplanken, plastic bewaarbakjes vervangen door glazen bakjes. Wat ik mij dan wel afvraag, is het dan ook beter om babyflesjes van glas te hebben? Ik heb de fles vaak verwarmd in de magnetron en volgens mij is dat dan ook niet echt goed. Met de kennis van nu, had ik dat misschien anders gedaan...