Ik heb het nu een beetje opgegeven, zoon is 17 en gaat waarschijnlijk het jaar over moeten doen. Ze moeten het toch echt zelf doen, heb vaak geprobeerd te helpen en dat wilde hij ook graag hoor, maar op een gegeven moment houdt dat toch op. Het is ook niet dat hij het niet kan, maar zijn profielkeuze (dubbel profiel nt/ng) icm sport, werk en puberleven is denk toch teveel gevraagd. Het is niet anders.
Ik heb nu nog een puber die zich echt wel inzet. Maar ik zou me ook niet snel druk maken. Van mijn middelbare schoolklas zijn de jongens die zich het minste inzetten nu het meest succesvol. Echte ondernemers die zelf willen bepalen ipv dat anderen bepalen wat ze moeten doen.
Er zijn proefwerkweek-toetsen. Die gaan over de stof van het afgelopen trimester. Die tellen 3x mee voor het eindcijfer Gewone proefwerken. Meestal over 1 hoofdstuk of onderwerp. Die tellen 2 x mee En overhoringen (aangekondigd of onverwacht). Die gaan over het stukje wat die week geleerd moest worden. Die tellen 1 keer mee. Of bij sommige vakken worden de resultaten van alle overhoringen gemiddeld en dan is dat 1 punt.
Ahzo . Hier heb je dagelijks werk en examens. 1ste graad ks dat 40% en 60% verdeling. 2de en 3de graad 30% en 70% verdeling. Dagelijks werk kan gaan van overhoring na 1 les, taak, huistaken maar ook een overhoring over een groter deel . Examens is dan afhankelijk van het vak leerstof van 1 of 2 trimesters. Dat is een beetje afhankelijk van uw richting en wat uw hoofdvakken zijn.
Haha kijk dat is eigenlijk de andere kant. Lekker positief! Laten we het hopen.. Maar nu volop frustratie bij mij..
Hier net zo... ik vind het zonde.. Hij leert zo makkelijk. Maar kan zich er niet toe zetten. Heeft nu de eerste cijfers binnen (3,2 en 4). En dat was nog maar het begin van de week. Vandaag zei hij zelf al dat hij het heeeeel slecht had gemaakt.. En morgen dus weer. En dan telt alles 3x mee. Kan ie flink aan de bak om het weer op te halen, zo keldert zijn gemiddelde nogal. Dure les is dit voor hem. En hij is ook nog zoo jong, kan gewoon nog niet plannen en doen.
Leert hij makkelijk, of kwam het hem altijd aanwaaien en moet hij er nu echt wat voor doen maar weet hij niet hoe? (zoiets was het bij mij namelijk)
Zo blij dit te lezen. Hier een puber die in een kwartier 2 toetsen kan leren. Het is iedere dag met veel zeuren dat hij achter een boek of laptop gaat zitten om te leren maar het is allemaal zo ontzettend minimaal wat hij doet. Ik houd m'n hart vast voor de toetsweek van volgende week... Gelukkig is m'n zoon dus niet de enige lakse leerling
Hier dezelfde frustraties... Kans dat ze een jaar moet overdoen, dát is pas zonde van je tijd denk ik dan...
Hier net zo; moeite hebben met Frans en Duits , dan maar stampen dat je het met je toets weet. Dan heb je een voldoende en na twee jaar laten vallen, beter dan erop blijven zitten en ze weer te moeten doen En kun je alles wat je daarvan geleerd hebt gewoon compleet vergeten
Dat laten vallen bestaat hier niet . Dus hop 6jaar lang ook de vakken die niet goed gaan blijven voor gaan.
Ooooh dat is wel lastig. In Nederland bestaat die mogelijkheid gelukkig wel! Ik merk het aan mijn dochter. Dit jaar Du en Fr laten vallen en supergoede cijfers nu Zo goed zelfs dat de mentor verwachte dat we dit jaar niet meer hoefde te komen voor ( overbodige) oudergesprekken
Hier ook niet. Wel de optie om extra vakken te kiezen: bijvoorbeeld Italiaans, Duits of filosofie. Mijn oudste is dol op talen leren dus kan niet wachten tot ze eindelijk Italiaans erbij mag Maargoed, het systeem is hier sowieso heel anders dan in Nederland, we hebben bijvoorbeeld geen afzonderlijke niveaus, maar degenen die het niet halen tot baccalauréat kunnen eerder stoppen en een beroepsopleiding volgen.
Hier zit het rooster meestal vol met vakken van 08u30 tot 15u30 en wanneer je meer praktijk hebt tot 16u30. Wel keuzevakken binnen bepaalde richtingen. Zo had ik als extra (bovenop Frans en Nederlands) 2uur talen en dan kon je kiezen of je Duits of Spaans deed in die tijd. Dus die gaten in roosters kennen wij niet echt.
En als ze die uren niet meer doen, wat komt er dan in de plaats? Op school studie of gewoon buiten school gaan of andere vakken extra,...?
Mijn dochter heeft momenteel toetsweek, het schijnt dat ze vorige week al geleerd heeft (niet kunnen checken wat ik zat in het buitenland), deze week is ze heel de week alleen maar elke dag buiten aan het spelen. En als ze naar bed moet ineens bedenken dat het misschien toch handig is om op zn minst de oefenstof voor de dag erna nog even door te nemen... Zo gaat het hier nu elke dag. Als de oudste toetsweek heeft, dan zit hij de hele dag te gamen ipv buitenspelen, maar verder het zelfde verhaal. Dus ben blij hier herkenning te lezen. Het helpt overigens ook niet dat de leerkrachten van mijn kinderen (2 verschillende scholen) af en per ongeluk de antwoordbladen uitdelen bij de opgaven bladeren of dat de toets zelf een week van te voren op hun bureau ligt zodat de kinderen snel de opgaven overschrijven. Op die manier leren ze nog minder. Overigens staan ze hier allebei gemiddeld geen enkele onvoldoende, dus het zal wel goed zijn. Ik ga mijzelf er niet meer druk om maken, want dat doen mijn kinderen zelf ook niet.
Ze heeft meer uren op de keuzevakken waar ze volgend jaar examen in gaat doen. sowieso vind ik deze school fijn voor de kinderen ( zitten er beide op) ze maken hun huiswerk op school. Elke dag hebben ze 2-4 uur leerplein met 2 samengevoegde klassen , van verschillende leerjaren, waarbij de oudere kinderen ook een half uur jongere kinderen mogen helpen. Daar staan standaard 1 leerkracht en twee assistentes voor waar ze over elk vak hulp aan mogen vragen. Soms geeft de leerkracht extra uitleg aan een deel kinderen over een vak waar ze moeite mee hebben, dan werkt het andere deel bijv aan zijn huiswerk. alleen leerwerk voor toetsen moeten ze dan nog thuis doen
De school waar onze oudste 2 de 1ste 2 jaar heen gingen had ook een soortgelijk systeem. Maar een klassieke systeem met gewoon les ieder uur werkt voor hen veel beter is ondertussen gebleven Hier is er een vaste structuur voor iedereen. In het begin van het jaar krijg je uw rooster en het aantal uur dat je van ieder vak hebt. Lesmomenten kunnen nog wel een schuiven maar aantal uren per vak niet.
Hier ook herkenbaar. Mijn kinderen snappen niks van het leren leren. Dus daar ben ik zelf nu mee bezig om de jongste dat goed aan te leren. Vorig jaar zat dochter in die situatie, nu ik daar een paar weken aandacht aan heb besteed gaat het met beiden veeeeeel beter