Er zijn geloof ik ook kleine apparaatjes die spottify kunnen streamen. Ze waren alleen niet heel goedkoop. Voor G heb ik gewoon een radio neergezet met een mp3 speler er in. En we hebben nog een denver mp4 speler. Tegenwoordig zit G (8) op mijn tablet, meestal tutorials te volgen van knutselwerk, soms spottify. Ze weet waar ze wel en niet mag komen en zolang ze zich daar aan houd mag ze hem gebruiken, doet ze dat niet dan is die luxe weer voorbij voor een maand. Ik gebruik hem voor studie dus wil geen meuk er op.
Heeft ze wel een tablet? Dan kun je die ook linken met Family link. Dan kun je dus aangeven dat tussen bepaalde tijden hij “uit” is en je dan enkel Spotify toe staat
Google home mini hebben wij. Dan roepen ze zelf om de liedjes of een afspeellijst. Ik wil ook niet met telefoons en ipads boven. Eerst hadden we een mp3 speler maar ik weet niet hoe je daar muziek op zet. Ze willen wel nieuwe muziek luisteren natuurlijk (nouja tenminste mijn kinderen wel)
Dan zou ik gaan voor een mp3 speler. Zoon is 10 bijna 11 en heeft al langer een telefoon. We hebben duidelijke afspraken. Geen tiktok, snap chat etc Volgend schooljaar zit hij op de middelbare school en nu leert hij hoe hij er mee om te gaan. Zoals hoe te reageren op grote groepsapp. (Mogen meer ouders meekijken en helpen) Op zijn kamer heeft hij een Google mini. Beneden als hij huiswerk maakt, gaat tekenen of aan de knutsel is pakt hij zijn telefoon om muziek aan te zetten of een luisterboek. Tablet gebruik voor tekenen of knutselen valt voor ons buiten schermtijd. Hij gebruikt de telefoon en tablet niet om doelloos te kijken. Telefoon en tablet liggen op tafel en je kan altijd meekijken. Tenminste dat zijn onze afspraken en met een waarom snapt hij dat. Meestal ligt de telefoon ergens. Binnen de grenzen is heel erg veel mogelijk.
Maar wat kan ze met die smartphone als er geen apps op staan? Internet? Of een liedje zoeken? Internet kan je beperken dmv family link.
Het heeft maar net de functie die je het toestaat te hebben. Ja mijn anarchisten zijn het er niet altijd helemaal mee eens. Maar zolang ze er voorzichtig mee omgaan zijn ze wel voorlopig voorzien met zo een device. Later kan je meer vrijheid geven. Een sim toevoegen hoeft ook niet gelijk maar kan uiteindelijk. Het scheelt dan toch wat kosten. Zeker als je hem toch al ongebruikt in de kast hebt liggen.
wat fijn een ouder die ook nadenkt en niet de massa volgt! Even nieuwsgierig: waarom geen chatgtp? Zelf nog niet echt een mening over gevormd dus ben benieuwd.. En ook geen snap?
Wauw serieus? Net alsof de ouders die hun kind wel met 10 jaar een mobiel geven er niet gewoon over nagedacht hebben of dat goed is voor hun kind. Nee die hebben vast blindelings de massa gevolgd
Chtatgpt en andere generatieve ai kosten a enorm veel data en zijn daardoor heel erg milieubelastend. Daarnaast vind ik dat je je eigen hersenen kunt gebruiken om na te denken, ipv een computer dat voor je te laten doen, waarvan de resultaten lang niet altijd betrouwbaar zijn. En nee het is niet creatief om na te denken over welke prompt je invult zoals dochter laatst iemand hoorde zeggen. Ai maakt kunst kapot, stoot echte kunstenaars het brood uit de mond en zorgt voor steeds minder creativiteit. Heb een dochter die de hele dag bezig is met kunst analyseren maar zeker ook zelf maken en zij verdiept zich erg in deze kwestie dus onze mening is niet uit de lucht gegrepen. Ook man maakt creatieve audiovisuele presentaties maar verzint en maakt alles zelf, dat maakt het origineel. Jongste is weer een andere generatie dan zijn zus, en het gemak waarmee Ai gebruikt wordt is echt shockerend. Hem verbieden we dat dus, hij is ook pas 9 dus snapt niet alles daarin. Oudste is volwassen maar zij heeft zelf al haar mening gevormd. Ook op de middelbare school en in vervolgopleidingen is het gebruik al genormaliseerd helaas.
En nee, zaken als snapchat en tiktok komen er hier ook niet in maar daar hebben ze ook geen interesse in.
Nou ja in principe is elk schermgebuik natuurlijk gewoon slecht voor een kind. Geef toe dat ik daarin ook dingen accepteer die ik eigenlijk anders zou willen, in ons geval een kind met extreme leerhonger die wij niet kunnen voeden zonder er een dagtaak aan te hebben. Maar wij stellen dus wel grenzen aan wat er mag, omdat een hoop invloeden gewoon niet ok zijn en wij die niet wenselijk achten voor kinderen. Dat geldt bijvoorbeeld voor content op tv en internet, zoon mag bijvoorbeeld wel filmpjes op YouTube kijken binnen zijn interessegebieden maar geen shorts, want dat is vaak korte hersenloze content die uitlokt tot eindeloos door kijken, net als tiktok.
haha nee niet perse maar ik zie het hier zoveel om mij heen.. als het gaat om schermgebruik maar ook alcohol gebruik.. lekker alles los laten onder het mom van ‘ze moeten er toch zelf mee om leren gaan..’ vaak gewoon gemak zucht bij ouders die te veel bezig zijn met zichzelf mi Ik hoop dat iedereen de serie ‘adolescents’ kijkt.. verplicht voer voor elke ouder wat mij betreft!
Op Netflix oid zeker? Dat heb ik niet. Wat is daar zo bijzonder aan dat het volgens jou een must is om te kijken.
Daar kreeg een jongen van 13 alle vrijheid online. Dus ook tijd om bijvoorbeeld lang naar Tate te kijken. Deze jongen kreeg rare ideeën over de wereld en vond daarmee dat hij het recht had om vrouwen slecht te behandelen. Hij vermoorde uiteindelijk een meisje dat hem afwees. Maar het is een heel spectrum van hoe je om kan gaan met een mobiel/internet. Van geen enkele beperking/toezicht. Tot streng monitoren en bijna niks toestaan.
Wellicht handig om je dan toch nog eens echt goed in te lezen in ai. Qua energie dan moet je zelf ook dingen heel anders doen, zoek maar eens op relatief kost het weinig energie als je het met andere dingen gaat vergelijken. Het is een toevoeging hè geen instrument wat je alleen maar gaat gebruiken. Ik denk eerlijk gezegd met wat het nu al kan en waar het naar toe gaat dat je er wel beter in kan verdiepen en kinderen hier uiteindelijk juist onder begeleiding kennis mee kan laten maken. Hoe interpreteer je dingen, ik vind het ook soms voor werk interessant als ik zelf het antwoord weet het wel is te vragen aan ai.
Mijn zoon is 10 en heeft pas geleden een telefoon gekregen. Maar ik zie het zeker niet als hebbedingetje. Hij gaat sinds kort alleen op de fiets naar school (3 km buitengebied) en dan is het 's middag wel handig om te weten dat hij ergens gaat spelen. Of dat hij aan de weg staat met een lekke band. Dat die telefoon toevallig dezelfde opties heeft als de Ipad, tja. Maar voor beide gelden dezelfde huisregels. Hij zit in groep 7, volgens de geleerden de ideale leeftijd om kennis te maken met social media. Namelijk omdat je nu nog mee kunt kijken. Iets ouder vinden ze dat echt niet heel gezellig meer, en terecht. Wij schermen niks af, ze komen er toch mee in aanraking. Dan beter eerst even 'begeleid' en dan loslaten. On topic, beide kinderen gebruiken veel spotify op hun telefoon. Oudste al een tijdje, jongste dus sinds kort, maar was wel een van de eerste apps die hij wilde gebruiken.
Ik vind het vrij naief om te denken dat we in de toekomst nog zonder zullen kunnen/moeten/zijn. Dus beter er kritisch mee leren omgaan dan krampachtig vermijden.