Hij zet het tenminste nog in zijn agenda. Wij kunnen dus niks controleren, want ze zetten het er gewoon niet in. Oudste van 17 moet het inmiddels maar zelf uitzoeken, het houdt een keer op. De jongste proberen we nog wel te helpen, maar als je niks opschrijft, wordt het heel lastig.
Huiswerk moet ik hier ook gigantisch achteraan zitten. Hij zit nu nog in groep 8 en krijgt 3 keer per week huiswerk, wat hij met 2 vingers in de neus binnen no time af heeft, maar toch kost het de grootste moeite om er aan te beginnen. Na de zomervakantie gaat hij naar het vso, waar het huiswerk op school gemaakt zal worden, dus hij vindt het nu maar nutteloos om thuis te maken.
Hier is het ook irritant hij heeft morgen een toets en had het weekend voetbal toernooi in Duitsland en vandaag zwemmen met vrienden en dus net pas een half uur geleerd Dit doet ie vaker en hij komt er elke keer mee weg met een mooi cijfer doet er zo weinig moeite voor hopelijk straks op het vo word dit anders
Hier hebben ze geen agenda. Alles staat in somtoday. Dus wij kunnen (als we willen) alles gewoon zien.
En waarom laat je hem niet gewoon gaan? Dan leert hij het misschien wel. Misschien te laat en stroomt hij af of blijft hij zitten, maar dat is dan zijn keuze. Zonde en een harde les, maar elke dag opnieuw hem achter zijn vodden zitten lijkt mij voor de sfeer in huis ook niet bevorderlijk. Ik snap dat je het liefst niet wil, maar zo kun je toch niet doorgaan? Ik moet er niet aan denken om dat dagelijks te hebben Ik wil met alle liefde overhoren, helpen etc, maar dan wel vanuit de vraag van mijn kind en niet op voorhand, omdat het anders niet goed gaat. Wij hebben bij 2 zoons gekozen voor niet hoog starten op het vo. Juist omdat ze op de basisschool al lieten merken dat ze een broertje dood hadden aan schoolwerk en wij het dus niet zagen zitten om met elke dag gedoe ze door de havo te gaan slepen. De ene heeft vmbo afgerond met prachtige cjjfers,(terwijl hij blij was met het weinige huiswerk) daarna een mbo opleiding gedaan en is inmiddels aan het werk. En zit daar helemaal op zijn plek. De andere zit nu in vmbo2 en wil nu zelf overstappen naar havo. Dat hadden we 2 jaar geleden niet aan zien komen, maar hij mag het gaan proberen. Mijn man en ik hebben de instelling: Ze moeten het zelf doen. Ze krijgen hulp als ze daar om vragen en we mopperen als de cijfers te laag worden. Maar elke dag controleren enzo gaan we niet doen.
Maar je had toch ook kunnen zeggen: eerst leren, dan pas zwemmen? Hij is nu nog op een leeftijd dat je nog enigszins controle hebt lijkt mij.
Dat was hier vorig jaar ook nog zo, maar omdat er geen mobiele telefoons meer mogen op school, hebben ze om een of andere vreemde redenatie huiswerk in eruit gehaald.
ik vind dat hij daar zelf ook wel een beetje over mag nadenken hij had bv vrijdagmiddag kunnen leren en zondag avond heb vrijdag ook benoemd dat hij een toets heeft en daar zaterdag niet voor kon leren zijn antwoord : ik leer wel als ik terug ben hij leest alles 1 keer en dan blijft het ook wel hangen als hij bv nu een onvoldoende haalt is dat niet zo erg maar straks op het vo is dat wel anders
Tja dat is idd een keuze. Op de basisschool zit ik er iets meer op dan op het vo. Dan laat ik dat langzaamaan los. Mijn kinderen leren ook makkelijk en hoeven op de basisschool weinig moeite doen, maar ik probeer ze wel te leren dat huiswerk voor andere dingen gaat.
Op het VO een keer tegen de lamp lopen is voor sommigen ook juist goed, even voelen dat ze bv toch wat meer tijd er in hadden moeten steken, toch wat eerder hadden moeten beginnen etc. Daar is het ook echt niet zo dat een onvoldoende meteen een grote ramp is. Ik zou zeker enigszins sturen, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen en zelf leren - als een onvoldoende daarbij helpt het in te zien, prima!
Wat gek. Hier natuurlijk ook telefoonverbod op school, maar de leraren blijven gewoon het huiswerk in som zetten. Wel zo handig, ook voor thuis.
Mee eens dat huiswerk voor leuke dingen gaat Vooral straks dan mag hij pas weg als het werk klaar is Maar daar hoort ook een stukje planning bij En dat zal hij nog moeten leren
Maar zijn dat (nog) wel vriendinnen dan? De band tussen jongeren kan enorm veranderen op deze leeftijd. En de onderlinge ontwikkeling natuurlijk ook. Sluit zijn nog aan qua interesses bij deze vriendinnen? En zien ze haar daadwerkelijk als vriendin of meer als klasgenoot? Verder zou ik haar aanraden om te investeren in een bredere groep aan vriendinnen. Niet alleen die paar klasgenoten. Maar ook afspreken met kinderen uit de buurt, van de sport of hobbyvereniging en straks via een bijbaan. En op school heb je natuurlijk ook leerjaar overstijgende clubs van kinderen met dezelfde interesses (koor, schoolband, schoolkrant, leerlingenraad, toneel of sport etc). Laat haar dus verder kijken dan het 3e wiel zijn en zich minder afhankelijk maken van anderen.
Dat moeten de meeste jonge kinderen nog leren. Zeker in de eerste hebben kinderen daar nog vrij veel begeleiding bij nodig, maar sommige ook daarna nog. Vind het op basisschool leeftijd dan ook helemaal niet gek als dat er nog niet in zit, helemaal niet als het nog niet nodig is, omdat ze het op andere manieren ook redden. Als de aanpak tot nog werkt, dan begrijp ik wel dat een kind de noodzaak om het anders te doen niet inziet.
Ik snap je en daar denken wij ook over na, maar hij zit nog geen jaar op de middelbare. Als hij afstroomt naar een lager niveau dan betekent dit voor hem dat hij ook naar een andere school moet, omdat ze kader daar niet aanbieden (doet nu TL) Het zit m niet zozeer dat het niveau te hoog is voor hem, want hij zou zelfs havo kunnen. We hebben bewust al gekozen voor TL. Hij is gewoon laks in het afhandelen van zijn schoolwerk en dat is pure mentaliteit en met zo’n houding ga je het later echt niet redden. Ik snap dat het puberbrein heel anders beredeneerd, maar als ouder willen we hem voorbereiden voor later. Tuurlijk mag en moet hij wellicht een paar keer op z’n snufferd gaan, maar ik zal hem blijven motiveren, ook als dat betekent dat ik achter z’n vodden aan moet blijven gaan. Hij schrijft wel elke keer alles netjes op, maar het uitvoeren….
Op 17 jarige leeftijd snap ik dat je uit eindelijk zegt; zoek het zelf nu maar uit. Mijn oudste is net 13 jaar en zal daarin nog veel moeten leren en dat is ook mijn rol als ouder. Als we nu al jaren in deze fase zitten dan zou ik er op een gegeven moment ook wel klaar mee zijn, maar hij zit nog geen jaar op de middelbare en dan blijf ik nog wel even achter z’n vodden aanlopen.
Doe ik bij de jongste van 12 ook nog, maar nu ik terugkijk denk ik dat ik beter eerder had kunnen stoppen bij de oudste. In de brugklas is het makkelijker om weer op te krabbelen, dan in 5 vwo.