Is dit normaal? Afwezigheid leraar middelbaar onderwijs?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door suus1983, 16 apr 2025.

  1. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.158
    35.812
    113
    Ik stuur je een pb.
     
    Anan vindt dit leuk.
  2. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.063
    3.857
    113
    Ja, hier twee kinderen op verschillende middelbare scholen, het verschilt een beetje per leerjaar en het is gelukkig minder erg dan bij jullie, maar ja, hier ook wel zulke ervaringen, behalve dan met op vakantie gaan tussendoor.
    Dochter heeft in de brugklas maanden zonder wiskundeleraar gezeten, mijn zoon heeft maandenlang zonder leraar Duits gezeten. Het laatste deel van het jaar hadden ze eentje die constant Google translate gebruikte :rolleyes:.
    Dan nog leraren zonder diploma voor het vak voor de klas en leraren uit het buitenland, waar het niveau volgens mij een stuk lager ligt om aan je diploma te komen.
    Ook leraren die zelf de lesstof niet begrijpen. Leraren die gewoon niet op komen dagen, zelfs school weet waar ze zijn. Dan hebben ze ook nog leraren gehad die huilend voor de klas stonden, die 90% van de lestijd vulden met hun privéverhalen alsof ze tegen een psycholoog praatten, leraren die zelden iets nakijken, soms maanden later pas en leraren die constant toetsen enzo kwijt raken. Bizar gewoon.
    Oh ja, en diegene die gewoon zelden iets nakijkt, laat gewoon belangrijke lessen uitvallen om in die tijd na te kijken.
    Kortom, ik kijk nergens meer van op.

    Gelukkig hebben ze ook leraren die wel hun vak verstaan en hun zaakjes op orde hebben.

    Een enkeling kan ik het ook niet kwalijk nemen; vaak beginnende leraren waarvan ik vermoed dat de begeleiding onvoldoende is.
    En de overige rotte appels zijn vooral voor vakken waar het lerarentekort extra groot is. Die hupsen meestal van school naar school.
     
    Youtan, suus1983 en Athina vinden dit leuk.
  3. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.809
    3.339
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    tja, al school een vervanger zou regelen en dat is niet gelukt... dan houd het een keer op denk ik. Mijn neef heeft al 9 maanden geen frans.. Er is gewoon geen docent te krijgen. Maar dus ook geen vervanger- dus ik kan me voorstellen dat jullie natuurkunde docent mogelijk al lang iets gepland had en dan ook denkt: Uiteindelijk werk ik om te leven...
    Ik snap helemaal dat je echt niet blij bent - gezien de tentamens eraan komen. Maar vanuit de docent kan ik het me voorstellen. En ook vanuit school misschien nog wel dat ze het toestaan: Als dit al langer geleden afgesproken is - dan gaan ze dat niet meer afwijzen - je wil je docenten die je nog wel hebt- ook wel houden. Zeker als het kwalitatief goede zijn.

    Hier is het wat wisselend. Vorig jaar viel er wat meer uit. Want de examenklassen hadden voorrang bij uitval of tekorten van docenten. Nu zit dochter zelf in de examenklas en merk je inderdaad dat als het heel lastig is, dat ze in elk geval nog dééls les hebben.

    En nogmaals ; ik snap dat ze goede docenten liever houden mét een vakantie tussendoor - dan laten gaan. Dochter heeft een heel jaar lang scheikunde gehad van een docent die het zelf amper snapte - en in elk geval niet uit kon leggen + slecht te verstaan was. Dit jaar heeft de nieuwe (jonge) scheikunde docent gelukkig nog grote stappen met de klas kunnen maken, waardoor cijfers in elk geval niet meer diep onvoldoende zijn. Dochter gaat nu met een 5.6 haar examens in. Maar je moet zuinig zijn op wat je in 'huis' hebt.

    Overigens; als je zoon met vragen of problemen zit; kan de wiskunde docent niet iets betekenen? Onze dochter heeft voor beiden vakken dezelfde docent - en dat hoor ik vaker? Of dat ze het in elk geval ook goed genoeg kunnen geven.
     
  4. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.495
    4.332
    113
    Vrouw
    Was van mij meer een voorbeeld dat ik als ouder het oom anders ervaar en het ook vervelend vind, en als docent het uit wilde/kon leggen vanuit iemand binnen het VO.
    Het is ook echt naar voor de leerlingen!
     
    Zxcvb en suus1983 vinden dit leuk.
  5. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    Als er geen vervanging is, dan is die er (helaas) niet… Vind alleen wel dat toetsen en opdrachten dan ook niet kunnen, maar dat is in de bovenbouw met PTA ed wel heel ingewikkeld. Denk dat een dergelijke situatie voor school ook verre van ideaal is en dat ze echt wel alles proberen wat in hun macht ligt om het op te lossen, maar ze kunnen geen ijzer met handen breken…

    Mijn kinderen zitten op twee verschillende scholen en op beide scholen gaat de bovenbouw ‘voor’ op de onderbouw. Als een docent maar gedeeltelijk werkt of gedeeltelijk vervangen wordt, dan krijgen de lessen in de (voor)examenklassen voorrrang op de onderbouw. De jongste heeft daardoor bv. een tijd geen Frans gehad en ook Nederlands is vrij lang uitgevallen. En de oudste heeft wel eens maar de helft van de uren gehad van een vak, zodat de docent meerdere klassen in ieder geval íets van les kon geven.

    Bij vakantie - ervan uitgaande dat het echt vakantie is - zullen er vast een speciale reden of bijzondere omstandigheden zijn. Over het algemeen krijg je niet bijna twee maanden vrij, lijkt me. Wat communiceert school erover?
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  6. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    Ook in het primair onderwijs wordt het trouwens gebruikelijker dat mensen een paar dagen (geen twee maanden!) vrij kunnen nemen. Ik zou er zelf niet snel voor kiezen, als docent, maar als er zo meer mensen docent willen worden, dan is het wel het overwegen waard natuurlijk. Het te kort is groot en wordt naar verwachting alleen maar groter…dan zijn alle dagen (goed) onderwijs die leerlingen kunnen krijgen mooi meegenomen.
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  7. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.245
    4.478
    113
    Ja hoor hier ook veel lesuitval, reden weet ik dan niet maar goed dat hoeft ook niet.

    Ze zit nu in 4 havo en heeft eindelijk , voor het eerst, en wiskunde leraar die er het hele jaar is en ook nog eens goed les geeft. Maar doordat ze de vorige jaren rommelig, veel wisselende leraren, leraren die van origine geen wiskunde gaven, tot 3 maanden totaal geen les heeft gehad merk je wel dat er bouwstenen niet goed zijn gevormd waardoor ze nu nog steeds lessen heeft die extra uitleg nodig hebben omdat het in de voor gaande jaren zo rommelig was.

    Dit jaar wel veel tussenuren, gepland, om roosters rond te krijgen en een engels leraar die halverwege het jaar vervangen werd maar tot nu toe qua leraren wissels heel rustig
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  8. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.158
    35.812
    113
    School heeft vandaag pas een bericht gestuurd. Denk naar aanleiding van vragen wat ik zo uit het bericht af kon lezen.
    Hun oplossing is dat ze bij een andere leraar voor zichzelf kunnen werken aan natuurkunde. Een deel is al behandeld zeggen ze en de rest kan begin vwo 6 nog wel herhaald worden. De wiskunde leraar is eventueel beschikbaar voor vragen.

    Nou ik ben niet blij met de gang van zaken. Sowieso vind ik het niet netjes dat de communicatie richting ouders pas gebeurd als er mensen vragen gaan stellen. Je kunt wel onrust wegnemen als er actief wordt gecommuniceerd.
    Ik vind het ook niet nodig dat hij bij een willekeurige leraar zelf gaat zitten werken, mijn man is scheikundige en gaat hem dan zelf wel helpen. Besteedt hij dat uur op school maar aan een ander vak oid.
    We zullen het er maar mee moeten doen ben ik bang, maar vind het echt niet ok.

    En net wat je zegt. Zoontje in de brugklas heeft nu een paar week geen Engels, dan vervalt er een toets. Nou ja, kan gebeuren. Maar met SE's en een PTA is dat geen optie.
     
  9. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.158
    35.812
    113
    De wiskunde docent staat idd open voor vragen is net medegedeeld, maar gelukkig is man scheikundige en kan hij ook aardig wat uitleggen, maar vind het gewoon heel ongelukkig gekozen, het moment, het gebrek aan communicatie etc.
    De scheikunde ervaring hebben we vorig jaar al gehad. Toen hebben ze iedereen maar over laten gaan die een onvoldoende stond op scheikunde (zoon was de enige met een voldoende dankzij man), omdat die leraar het toch niet zo goed voor elkaar had. Maar ook dat zie je dit jaar terug. Ze hebben wel een andere leraar, maar zeker ook een achterstand.
     
  10. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    23.181
    16.513
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Mijn oudste kinderen zijn al van het VO maar kan het me ook niet meer zo heel goed herinneren. Lesuitval hebben ze vaak genoeg gehad maar dan was het niet steeds bij hetzelfde vak. Lijkt me echt heel vervelend en al helemaal in een periode die nauw aansluit met de eindexamens.
    Ben benieuwd hoe het straks met de jongste op het VO zal gaan.
     
  11. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.262
    25.717
    113
    Mijn jongste dochter heeft vorig jaar een half jaar(!) geen nederlands gehad. Daar kregen we pas een mail over en ze eindelijk een oplossing hadden :rolleyes: Maar goed, dat was echt een slechte school op heel veel fronten. Communicatie was daar maar 1 ding wat slecht liep.

    Maar inderdaad de personeelstekorten in het onderwijs zijn schrijnend. En het schijnt daardoor ook zo te zijn dat al die jonge mensen die wel kunnen werken allemaal eisen hebben met betrekking tot wekdagen, rooster, etc, waardoor het nog steeds nauwelijks rond te krijgen is.

    Het kan natuurlijk zijn dat die vakantie al lang en breed geboekt en besproken was, toen er nog wel vervanging was. Dus ik zou niet zo snel roepen dat dit niet zomaar kan. Die docent misschien heeft ook kosten in die reis zitten, heeft een priveleven en daarbij recht op bepaalde vrije dagen.

    Ik werk momenteel zo goed als fulltime (basisonderwijs) om een tekort bij mij op school op te vangen. Ik ben dus twee dgn extra gaan werken. Maar ik had ook al wat weekendjes weg geboekt en dat betekent dat ik die maandagen na die weekendjes afwezig ben omdat ik anders zondagavond al naar huis zou moeten. Dus ja, daar trek ik een grens. Verder werk ik sowieso op maandag korter (ik kom later en vertrek eerder) zodat ik mijn schoolgaande zoon op kan vangen. Niemand die mij gaat vertellen dat dat niet kan omdat er al tekorten zijn. Lijkt mij daaarom ook dat je dan eerst het volledige verhaal van die docent moet kennen, alvorens te oordelen.
     
    owly, NiekeKris en evaleana vinden dit leuk.
  12. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.798
    4.181
    113
    Was hier niet anders op het VO. Dochter heeft heel jaar geen engels gehad omdat er geen leerkracht was, in examenjaar 12 weken geen wiskunde ivm ziekte. Diep triest. Maar nu op het MBO is het nog veeeel erger dan op het VO
     
  13. Consuminderma

    Consuminderma Bekend lid

    27 apr 2024
    866
    597
    93
    Mijn dochter heeft ook een paar maanden op 2 mbo opleidingen gezeten, verschrikkelijk wat slecht georganiseerd. Geen docent dus geen les. Nu op het hbo is het ook dieptriest trouwens.
    Volgend jaar uni, ben heeeeeel benieuwd hoe het daar gaat.
     
  14. Nefkens81

    Nefkens81 Actief lid

    15 aug 2024
    349
    315
    63
    Vrouw
    Ik herken het gelukkig niet. Oudste op VO heeft nog geen langdurige uitval gehad.

    Ik had verwacht dat alle tekorten echt wat meer ontwikkeling teweeg zouden brengen op andere onderwijsvormen. Er zijn al heel wat vormen waar klassiek onderwijs los gelaten wordt. Waar ze kunnen zelfstandig werken in grote groepen en bediend kunnen worden door 1 leraar. Waar sterke leerlingen de zwakkere leerlingen van een vak helpen etc. Oudste volgt dit type onderwijs na een klassieke basisschool en het verrast me zeer positief.
     
  15. esklessebes

    esklessebes VIP lid

    23 mrt 2014
    7.002
    3.664
    113
    Het zal niet alleen vakantie zijn denk ook aan 9x je contracturen ouderschapsverlof en daarna kan je nog onbetaald ouderschapsverlof krijgen ook als vader.

    Dit merk ik bij ons op het werk heel veel(wijkverpl)

    Daarnaast merk ik ook dat de jongere generatie het liefst in vrijheid wil leven en gewoon gaan werken als flexer om nergens aan vast te zitten en zelf te bepalen wat ze willen werken. Dit geven ze zelf ook echt aan dat dat redenen zijn.
     
  16. Zana28

    Zana28 Actief lid

    29 dec 2010
    379
    48
    28
    Vorig jaar in de brugklas was de biologiedocent meerdere weken op klimvakantie in Azië net voor kerst, maar volgens mij was er wel vervanging. Andere vakken vallen gewoon wekenlang/ maandenlang uit. Natuurkunde hadden ze dit jaar sinds na de kerstvakantie niet. De docent had hun nog opdrachten via magister gestuurd om zelfstandig eraan te werken, maar die uren vielen gewoon uit. Pas later werd duidelijk dat hij langer ziek zal zijn, toen moesten ze één keer per week onder toezicht eraan werken en pas nu is weer een leraar beschikbaar die één uur per week uitleg geeft en dan nog één uur per week zelfstudie onder toezicht. Welke invloed dit op het cijfer en toetsen heeft is onduidelijk.

    Kunst valt ook geregeld uit, vorig jaar meerdere weken, omdat ze geen leerkracht hadden en dan omdat de nieuwe leerkracht na 2 weken weer gestopt was. Ze hebben wat ingehaald aan het eind van het jaar toen de docenten uit de hogere klassen weer wat tijd hadden na de examens.
    Soms heb ik het idee dat uitval nog niet eens goed gedocumenteerd wordt, dan heeft mijn zoon uitval, omdat de docent in de file stond, een gesprek uitliep, de sporthal voor iets anders in gebruik was, of vul maar in, maar staat het niet altijd in magister.

    Wij hebben het één keer aangegeven bij school, maar ze zeggen dat lesstof in verschillende jaren terug komt en ze zo een beetje kunnen schuiven.

    Hun rooster wisselt ook heel vaak, ik zou niet weten of ze aan hun uren bij verschillende vakken komen.
    School doet vast moeite om het op te lossen, maar communiceert ook niet altijd naar ouders.
     
  17. Crazyplantlady

    woensdag
    16
    5
    3
    Vrouw
    Ik vind het niet normaal (als in: het zou niet moeten gebeuren) maar merk het hier ook.
    1 van mijn kinderen zit in het examenjaar en de docenten NL en Eng waren de week vrij tussen het bekend maken van de cijfers van het laatste SE en de herkansingen.
    Ze konden dus geen toets inkijken of vragen stellen.
    Daar zijn wij als ouders snel ingevlogen. Maar dat kostte heel wat belletjes naar school hoor.
    Uiteindelijk heeft school een docent Engels gevonden die met haar de toets wilde doornemen voor de herkansing, maar te gek voor woorden.

    Prima van die persoonlijke uren, maar dat kan toch niet in zo'n week?
     

Deel Deze Pagina