Ik snap die negatieve kijk ook niet. Als het niet nodig is, dan is dat heel fijn natuurlijk, maar als je verstandig leent hoeft dat geen probleem te zijn. Hier betaalden we zo'n 75 euro per maand, waarvan een heel groot aantal jaar zonder rente. Er zijn ergere dingen hoor. Je moet natuurlijk er slim mee omgaan, eindigen met een ton aan schuld zit niemand op te wachten, maar zie het zeker als een investering.
We? Volgens mij mogen ze als ze 18 zijn zelf ook het een ander beslissen. En een beetje verstandig mee omgaan, dan is het echt geen ramp.
Ja we, inclusief mijn dochter. Geen haar op haar hoofd die er aan denkt om te gaan lenen en geld uit te geven dat niet van haar is. Zo'n lange verbintenis wil ze niet aan gaan op zo'n jonge leeftijd. Zal ook wel met haar autisme te maken hebben. En het is gewoon grote onzin om te lenen. Als je zuinig leeft en niet op kamers gaat is het niet nodig. Wij betalen collegegeld en studieboeken, zorgtoeslag en basisbeurs zijn haar zakgeld en daar doet ze alles van inclusief zelfstandig op vakantie gaan, grote musicals en festivals bezoeken, kleding kopen, spullen voor haar hobby's aanschaffen etc. Ze koopt sowieso bijna alleen maar tweedehands behalve nieuw uitgegeven boeken en hobbymaterialen. De vakantie hebben we aan meebetaald als verrassing nadat ze er zelf voor gespaard had omdat het onze keuze is dat we zelf nooit meer gaan. Maar 400 euro voor een midweek Parijs inclusief trein en hotel en alle uitgaven ter plekke heeft ze keurig gedaan. En ze heeft alles kunnen doen en kopen wat ze wilde. Dus ik vind het juist heel verstandig om niet te willen lenen. Dat lijkt me alleen noodzakelijk als je ouders genoeg verdienen maar niet willen bijdragen. Verdienen zij niet genoeg dan krijg je meer dan genoeg aanvullende beurs om je studie te bekostigen.
Nou, dat weet ik zo net nog niet, ik noem even een prins Bernard met zijn buitenechtelijke kinderen, zijn steekpenningen en niet te vergeten zijn nazi verleden. Ik ben iets jonger dan Willem Alexander, maar toen hij jong was, was dat geen ster op de universiteit, maar ja: als je koning wordt zul je toch wel zogenaamd gestudeerd moeten hebben. Hij reed regelmatig veeeeel te hard (250 km pu) en werd prins pils genoemd…als koning zijnde vind ik ook dat hij overal maar lak aan heeft, destijds met dat huis kopen in ???? Kenia geloof ik en als het land op slot gaat, gaan hun vakantie in Griekenland vieren? Máxima heeft een heel leuke vader, zo leuk dat hij niet mocht komen op hun bruiloft, maar de pot verwijt de ketel ( zie Bernhard) En ja, op het eerste gezicht lijken ze best leuk hoor, maar laat de beerput maar dicht. De hofdame van Amalia is onlangs ook door Máxima eruit gewerkt schijnt, omdat Zij een te grote band had met haar. En om het geld wat ze krijgen gaat het mij niet zozeer, maar ik vind het belachelijk dat zo’n familie zoveel macht en aanzien heeft alleen omdat het wiegje in het paleis stond
Dus omdat jullie de studie voor je dochter kunnen bekostigen door zuinig te leven kan iedereen dat? Genoeg mensen die dat echt niet kunnen betalen. En dan is het goed dat lenen mogelijk is. Zou beter zijn als studiekosten voor hen lager zouden zijn of als ze meer financiering zouden kunnen krijgen zonder te moeten lenen.
Eens. En de andere kant op. Triest om geboren te worden in die gevangenis waar je nooit uit kan ontsnappen. Ook wanneer je alle banden met de familie zou breken. De rest van je leven wordt je alsnog door de roddelpers achtervolgt
Over onderwijs gesproken. Onpopulaire mening: we zijn doorgeslagen in de toetscultuur op de basisschool. Je je wil weten hoever leerlingen zijn in de leerstof. Maar we schieten door en hangen er teveel waarde aan.
Daar zijn aanvullende beurzen voor. En die kunnen flink oplopen zodat je prima je studie en meer kunt betalen. Zit ongeveer 500 euro verschil tussen basisbeurs en maximaal aanvullend. Zoals ik al zei kent mijn dochter verschillende mensen die veel meer te besteden hebben dan zij, puur omdat hun ouders (op papier) een lager inkomen hebben.
Maar zodra je op kamers moet (omdat je studie meer dan 2 uur reizen is, wat in veel delen van Nederland echt wel snel zo is), kom je toch niet uit met enkel een beurs. Een studentenkamer kost zo minstens 500 euro, en daar komt al de rest nog bij... Ik hoop ook dat mijn kinderen niet hoeven lenen maar ja, soms kan het niet anders. Rationeel ben ik het hiermee eens maar... Ik HOU echt van ons Koningshuis.
Jij hebt geen hypotheek neem ik aan? En die 16000 (in ons geval) heeft zich al dubbel en dwars terugbetaald hoor. Meer dan. Geld lenen voor een studie kun je niet vergelijken met geld lenen voor materialistische dingen. Je investeert in een toekomst.
Denk niet dat dat zo onpopulair is hoor. Vreselijk die toetsen en de waarde die aan één zo'n moment wordt gehangen.
Geld voor studie + primair onderhoud vind ik prima om voor te lenen als je anders het geld niet hebt of het niet makkelijk kunt bijverdienen. Maar sommigen hebben tienduizenden (> 50000) euro schuld. Dat moet toch ook voor plezierdingen zijn? Ik merk bij jonge collega's dat ze heel erg gehecht zijn aan hun Starbuckskoffie. En 4 dagen werken ipv 5 dagen. Dan denk ik: ga nou eens verstandig met je leven om en investeer in je toekomst, in een (koop)huis.
Eens! Mijn dochter zit in groep 3 en heeft al een stuk of 20 cijfers gehad. Overigens zijn die prima, weet ze het niet dat ze die heeft en staan ze ook niet op het rapport. Maar als er een ouder tussen zit die erg prestatie gericht is… Het is goed om te weten hoe het met je kind gaat, maar 2 keer per jaar een gesprekje en evt een keer iets via parro lijkt me ook toereikend.
Waar haal je de informatie vandaan dat die regels veranderd zouden zijn? Ik lees namelijk dit op de site van de overheid: start met een 2e opleiding tijdens uw 1e opleiding. U moet de 2e opleiding zonder pauze volgen. Haalt u in de tussentijd het diploma van uw 1e opleiding? Voor uw 2e opleiding blijft u wettelijk collegegeld betalen. In geval van inschrijving aan de Open Universiteit geldt deze regeling niet en is het collegegeld OU verschuldigd. Dit was exact mijn situatie en is dus nog steeds geldig. Die regels zijn dus niet veranderd. Daarnaast heb ik zelf onder het leenstelsel gestudeerd, zonder basisbeurs, dus ik weet prima dat ik die lening terug moet betalen tegen een rente. Is inderdaad niet leuk. Maar de andere optie was helemaal niet studeren en een baan krijgen waar ik niet gelukkig van zou worden. Je weet dat ‘aan lenen gaan we niet beginnen’ een mooi doel is dat heel veel mensen niet kunnen bereiken, hè? Er is een hele grote groep jonge mensen geweest voor wie het óf geen studie is, óf een lening. (Even daargelaten dat het natuurlijk wel goed/fijn is om die lening zo laag mogelijk te houden door bijv. een bijbaan te hebben en geen gekke dingen te doen met je geld). Overigens hoop ik dat een lening nu minder of helemaal niet meer nodig is met de terug ingevoerde basisbeurs.
Soms is lenen niet erg voor je eigen toekomst. En ik snap echt soms niet waarom mensen zolang doorleren. En dan heb ik het over die alleen maar leren en er niet naast werken. Je word dan toch niet wijzer gebruik je kennis dan voor de wereld. En katt En zijn heel leuk binnen en niet buiten. Mijn binnen kat was helemaal over de zeik (overgeven) omdat er een kat liep in onze tuin.
Ik heb wel een hypotheek, maar dat vind ik niet onder een lening vallen. Geld lenen voor puur alleen de studie vind ik ook een ding, al snap ik dat nog wel, mits daar dan niet ook nog extra lening voor andere onkosten bij worden opgenomen. geld voor spullen lenen vind ik ronduit dom
Dit! Ik vind het nl zeer slecht dat jonge mensen moeten lenen voor hun studie. Misschien zou het beter zijn om aan de hand van hun cijfers een bepaald bedrag te hangen zodat studenten wel kunnen leren zonder lenen en dat dus stimuleren dat ze goede cijfers blijven halen, ipv dat ze alleen hun studietijd voor het stappen en lang leve de lol gebruiken.
Hoe zou je dat dan voor je zien? Kinderen die makkelijk leren krijgen meer geld? Want dat is eigenlijk waar het dan op neerkomt. Ik zie sowieso het probleem niet zo, wat maakt het jou uit als een student een fortuin leent en het uitgeeft aan onzin dingen? Niet jouw geld, niet jouw probleem lijkt mij. Dan eerder het studiegeld voor iedereen naar beneden ipv weer iets inkomensafhankelijks, wat alleen maar zorgt voor meer administratie en meer kosten. Het gaat toch nergens over om aan de ene kant schoolgeld te incasseren en het aan de andere kant er weer uit te geven als studiefinanciering, haal die rompslomp eruit en verlaag de studiekosten met het bedrag van de studiefinanciering. Weet het, te simpel gedacht, maar pff. Alles moet hier altijd inkomensafhankelijk en zo ingewikkeld mogelijk.