Recept pastasaus

Discussion in 'De lounge' started by Crazyplantlady, May 3, 2025.

  1. Crazyplantlady

    Crazyplantlady Actief lid

    Apr 23, 2025
    100
    91
    28
    Female
    Wat is jullie favoriete recept voor zelfgemaakte pastasaus?

    De voorkeur gaat hier thuis uit naar rode saus, dus op tomatenbasis (maar ik stel andere recepten ook op prijs;))
     
  2. LisbethSalander

    LisbethSalander Fanatiek lid

    Dec 1, 2015
    2,840
    5,572
    113
    2 uien
    3 wortels
    2 rode (punt)paprika’s
    2 kilo tomaten
    Peper, zout, italiaanse kruiden
    Blok feta

    uien, wortels, paprika klein snijden en fruiten in de pan, kruiden erbij doen. De fijngesneden tomaten erbij. Blok feta erbij.
    Anderhalf uur zachtjes laten pruttelen.
    Staafmixer erin.

    meestal heb ik dan genoeg voor 3 of 4 dagen. Vries dus porties in. Die na ontdooien nog net zo lekker smaken.
     
    Lamode and Crazyplantlady like this.
  3. Noelle85

    Noelle85 Fanatiek lid

    Jul 8, 2013
    1,797
    497
    83
    1 pakje pancetta, gesneden
    2 uien
    1 winterpeen
    500 gram rundergehakt
    3 stengels bleekselderij
    2 blikjes tomatenblokjes
    1 blokje tomatenpuree
    1 blokje runderbouillon
    2 blaadjes laurier
    2 teentjes knoflook
    Italiaanse kruiden (naar smaak)

    De pancetta bruin bakken in een grote hapjespan. De groenten erbij en even meebakken. Tomatenpuree op hoger vuur er doorheen roeren (zodat deze niet meer zuur smaakt) en dan de gehakt erbij. Alles op middelhoog vuur tot de gehakt gaar is en dan de tomatenblokjes, bouillon, laurier en kruiden erbij en nog een half blikje water. Dit een paar uurtjes zachtjes laten pruttelen. Even de staafmixer erdoor heen tot de groenten fijn zijn (het wordt geen soep hierdoor!) en klaar.

    Meestal eten wij hier ook wel vier keer van, dus een gedeelte gaat in de vriezer.
     
    Lamode and Crazyplantlady like this.
  4. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    Jun 10, 2015
    13,671
    5,709
    113
    Lamode and Crazyplantlady like this.
  5. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    Jun 10, 2015
    13,671
    5,709
    113
    Oe met feta zou hier ook gewaardeerd worden.
     
    LisbethSalander likes this.
  6. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    Feb 12, 2012
    4,241
    1,892
    113
    Female
    Laatst aten we pasta met een husseltje van braadworst, rode ui, rode pesto, zongedroogde tomaat en spinazie a la creme.

    Was erg lekker!
     
    Crazyplantlady likes this.
  7. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    Dec 27, 2011
    9,202
    10,810
    113
    Onze standaard pastasaus komt bijna elke week wel een keer op tafel

    - rode ui
    - knoflook
    - aubergines
    - champignons
    - paprika
    - fles gezeefde tomaat
    - eventueel (vegetarisch) gehakt
    - tijm
    - oregano

    Eventueel: prei - courgette - broccoli - andere groente naar keus

    Prik de aubergines in met een vork en doe ze in de Airfryer of oven tot ze helemaal zacht en verschrompeld zijn (airfryer 200 gr, 25 min, in de oven zo heet mogelijk en wat langer). Snipper de ui en knoflook, snij de champignons in wat grovere stukjes, paprika in blokjes.
    Bak de ui en knoflook aan, voeg champignons en evt gehakt toe en bak gaar. Laat de paprika nog kort mee bakken. Voeg de gezeefde tomaat en de kruiden toe. Lepel de aubergines uit, lekker is ook het vocht in de saus te laten belanden, de schillen gooi je weg. Je kan de aubergine op een plank fijn snijden en toevoegen of in de saus met je spatel een beetje verder fijn maken (deze is nu super zacht dus dat gaat ook prima). Breng op smaak met zout, peper, tijm en oregano.
     
    Lamode and Crazyplantlady like this.
  8. Crazyplantlady

    Crazyplantlady Actief lid

    Apr 23, 2025
    100
    91
    28
    Female
  9. Noelle85

    Noelle85 Fanatiek lid

    Jul 8, 2013
    1,797
    497
    83
    Zeker, je zou of eventueel een vegetarische optie voor gehakt en spek kunnen nemen. Of anders (wilde/gemengde) paddestoelen en groene olijven voor het zoutige van de pancetta.
     
    Crazyplantlady likes this.
  10. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    Jun 10, 2015
    13,671
    5,709
    113
    Ja hoor
     
    Crazyplantlady likes this.
  11. Cornflake

    Cornflake Fanatiek lid

    Jul 12, 2023
    1,328
    1,429
    113
    Female
  12. LMSB

    LMSB Fanatiek lid

    Feb 24, 2017
    3,995
    3,321
    113
    Wij maken hier thuis altijd pasta zonder groente ;) Ik gooi een kilo tomaten in de oven met peper, zout, scheutje olijfolie en ongeveer 5 teentjes knoflook. Wanneer dit goed geroosterd is gaat het in de blender. Saus in ovenschaal en daarin gaan bruin gebakken gehaktballetjes (nog niet gaar). Nog even 10 a 15 minuutjes in de oven en klaar. Ik serveer het zelf altijd nog met parmezaanse kaas en rucola.

    En echt waar.. zelfs mijn moeilijke eters (de oudste 2) smullen hiervan.
     
  13. Inge1984

    Inge1984 Fanatiek lid

    Sep 10, 2015
    1,809
    1,631
    113
    - 300gr gehakt
    - 1 blik tomatenblokjes
    - 2 tl tomatenpuree
    - 2 laurierblaadjes
    - 2 tl kaneel
    - 3 tl oregano
    - 2 teentjes knoflook (geperst)
    - 2 kleine uien (fijn gesneden)

    Gehakt aanbraden met de ui en knoflook. Daarna de rest erbij en lekker laten suderen. Meestal vul ik het aan met blokjes courget, aubergine of champignons, net waar ik zin in/ in huis heb.
     
  14. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    Apr 22, 2017
    12,633
    8,366
    113
    Female
    500 gram gehakt, zout en peper - kort rullen
    Tomatenpuree en jarlic - even ontzuren
    2 zakken Italiaanse roerbak - even mee wokken
    2 pakjes tomatenblokjes, 2 pakjes gezeefde tomaat en wat water
    verse tijm, wat droge oregano, chili flakes, paprika poeder en zout - laten pruttelen (hangt ervan af hoe goed er te bakken viel in de vorige stap
    Voor de lasagna nog wat melk en water toevoegen en heet laten worden
    evt nog wat zout omdat ik daar in het begin zuinig mee ben
     
  15. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    Jun 10, 2015
    13,671
    5,709
    113
    Van mij mag ze ook geen pasta eten ergens anders want ik weet dat ze het niet lekker gaat vinden ergens anders:roflmao:
     
  16. artie

    artie Fanatiek lid

    Sep 27, 2021
    3,601
    3,946
    113
    Female
    Buiten de standaard bolognaisesaus hebben we hier in de familie 'de past van opa'
    Iedereen vind het een raar recept door de minestronesoep, maar het is echt zooooo lekker haha.

    Hamblokjes opbakken in boter en als ze gebakken zijn een lepel bloem erbij.
    Dan een brik minestronesoep (ik doe altijd die van liebig) erbij doen en wat laten indikken
    Dan een potje mascarpone erbij laten smelten.
    Kruiden naar smaak
    Tagliatelle koken, alles mengen en in de oven gratineren.

    Dit heeft opa ooit leren maken op een kookles voor mannen van de boerinnenbond :roflmao:
    Hij was van het kaliber pasta is geen echt eten, maar dit kon hij wel maken
     
  17. artie

    artie Fanatiek lid

    Sep 27, 2021
    3,601
    3,946
    113
    Female
    En scampi diabolique is ook een van mijn favorieten

    Ui, look en scampi opbakken. Kruiden met peper, Cayenne, kerrie en paprikapoeder
    Beetje ketchup erbij, busje room erbij en een blikje tomatenpuree.
    Halve kerstomaatjes erbij en nog wat verse peterselie

    Simpel en altijd lekker
     
    citroenrasp likes this.
  18. Elsss

    Elsss Fanatiek lid

    Jul 26, 2013
    2,029
    3,287
    113
    Uitje en knoflook bakken, in blokjes gesneden gerookte kipfilet erbij en gesneden prei en doperwtjes. Potje (of zelfgemaakte) pesto erbij en een scheutje room (kookroom of slagroom). Even laten pruttelen en op smaak brengen met peper en zout.
     
  19. Taartjes

    Taartjes Fanatiek lid

    Nov 6, 2015
    1,191
    433
    83
  20. Anna009

    Anna009 VIP lid

    May 30, 2008
    9,903
    5,226
    113
    Home
    Kipfilet bakken met kipkruiden,Italiaansekruiden en knoflook
    Dan groente erbij
    tomatenpuree en verse tomaten in blokjes erbij beetje sambal en zout
    Lang zacht laten pruttelen
     

Share This Page