Hoi allemaal, Deze week heeft onze zoon zijn pre advies ontvangen en wij zijn het niet eens met dit advies. Wie weet of je op als ouders op dit pre advies kan / moet reageren wanneer je het niet eens bent en hoe pak je dit het beste aan? Zou graag concrete afspraken willen voor komend schooljaar en evt een onafhankelijk advies in winnen. Graag jullie ervaringen.
Daar kan je echt niets mee. Het is niet officieel want pre. En pas voor de eindtoets in groep 8 volgt het definitieve advies. Uiteindelijk kan jouw kind met een goede score zijn advies naar boven bijstellen. Dus begin geen hetze tegen de school. Er bestaan geen onafhankelijke instanties om advies in te winnen.
Waarom zijn jullie het niet eens met dit advies, vinden jullie dat het te hoog gegrepen is, of juist andersom, dat jullie een hoger advies verwacht hadden? En op basis waarvan hadden jullie wat anders verwacht? Ik denk ook dat je er nu weinig mee kunt, normaal gesproken zitten de leerkrachten toch wel aardig in de uiteindelijke richting, zij zien naast de scores op de toetsen ook de werkhouding, concentratieboog van een kind etc. Dat weegt ook mee in een pre advies. Denk dat het volgend jaar vooral belangrijk is om in gesprek te gaan met de leerkracht. Door nu de hakken in het zand te zetten wordt dat al lastiger.
De leerkracht had in eerste instantie een havo/vmbo T tegen zoon verteld maar hij moest zijn werkhouding nog verbeteren. Na een tussentijds overleg hebben wij zelf aangegeven te denken dat kader beter passend is gezien hij meer praktisch is ingesteld. Leerkracht benoemde dat we hierin op 1 lijn zaten. Tijdens het pre advies noemde leerkracht uit het niets Basis obv zijn behoefte aan nabijheid en aansturing van de leerkracht. Kwam voor ons uit het niets en cognitief zou hij zeker kader of T aan kunnen.
Oh, dat is inderdaad wel heel apart ja. Op dit vlak geen ervaring (pre advies en uiteindelijke advies was bij beide kinderen ongewijzigd), maar op andere vlakken wel te stellen gehad met school, ook aan het einde van het schooljaar. Ik zou voor de zomervakantie absoluut nog een gesprek willen hebben met de leerkracht, zeker over het "zijn behoefte aan nabijheid en aansturing van de leerkracht", laat hem dat maar uitleggen en gezien die uitspraak zou ik ook de IB-er bij willen hebben. Laat ze maar een plan opstellen en dat met jullie delen, dan kun je aan de hand daarvan kijken of dat realistisch is en wat toevoegt. Uiteraard gespreksverslag en afspraken goed vastleggen. Bij ons was het trouwens zelfs nodig om de schooldirecteur erbij te betrekken, helaas, maar was wel nodig en toen konden er ook concrete afspraken gemaakt worden. En voor volgend schooljaar nu alvast een eerste afspraak met de leerkracht van groep 8 + IB-er inplannen in bijv. de 2e week. Als je dat na de zomervakantie pas doet zit hun agenda al vol en is al bijna herfstvakantie (dat is tenminste onze ervaring). Wat vind je zoon er trouwens zelf van? Kan me voorstellen dat hem dit ook rauw op het dak valt.
Van vmbo/ have naar basis is wel apart. Ik zou nog voor de vakantie in gesprek gaan Wat is er afgelopen weken gedaan en wat gaan ze nu nog doen. Zoals iemand al aangaf met ib'er. Volgend jaar kan de toets nog anders uitvallen en kunnen ze het hij stellen. Uit ervaring kan ik zeggen dat je meer hebt aan een goed advies van de basisschool en dat je er samen over eens bent. In ons geval het geluk dat je niet vast zit aan het eindadvies.
Wat komt er uit het leerlingvolgsysteem? Wijkt dat erg af van het pre advies? Waarom heeft hij veel aansturing nodig?
Natuurlijk is het het fijnste wanneer je op 1 lijn zit qua advies. Daarom ben ik ook zo verbaasd. Wat bedoel je met dat je niet vast zit aan het eindadvies? Ik ben in de veronderstelling dat het schooladvies leidend is?
Ik heb alleen de rapporten en daaruit blijkt dat zn werkhouding niet al te best is Kan ik info uit het leerlingvolgsysteem apart opvragen?
Mijn zoon is ook erg teleurgesteld. Zeker gezien ze eerst een hoger advies tegenover hem heeft uitgesproken. Goede tips om afspraken te maken over komen schooljaar en deze vast te leggen.
Maar daarmee vertellen ze niet waarom de houding niet al te best is. Het kan moeilijk zijn. Maar het kan ook zijn dat hij bijvoorbeeld bang is om fouten te maken. Heb je geen uitslagen van cito, iep of iets dergelijks gehad?
Wat zeggen de leerling volgsysteemtoetsen in groep 6 en 7? Niet dat het voor mij veel zegt, maar bij de totstandkoming van het advies zijn ze helaas heel belangrijk. Wat je eraan kunt doen, ik denk vrij weinig. Sowieso is het een voorlopig advies. Volgend jaar krijg je er als het goed is nog 1 voor het definitieve. Je kunt altijd in gesprek gaan op de basisschool of op de beoogde school. Basis of kader is geen megaverschil, dus wellicht kan de beoogde school er iets mee volgend jaar. Kijk naar scholen met een goed opstroomsysteem of scholen met een verlengde brugklas. Dan kan hij daar laten zien wat erin zit.
Hebben jullie niet sowieso nog een rapportgesprek?.Dan kan je het daar gewoon bespreken. En dat kan ook handvatten geven over wat er nodig is om volgend jaar een hoger advies te krijgen.
Ik zou een gesprek op school vragen, bij voorkeur met zoon erbij. Dat is de enige manier om antwoorden op je vragen te krijgen. Wij ontvangen morgen het voorlopig advies en zoon geeft aan dat de klas hier behoorlijk mee bezig is, wat hem ook onrustig maakt. Ik vind het vreemd dat de rapportgesprekken in deze fase facultatief zijn. Ik denk dat het altijd goed is om het voorlopig advies toe te lichten.
Na het voorlopig advies hadden we hier nog 2 toetsen in groep 8. De cito en in februari de doorstroomtoets. Als een kind op de doorstroomtoets hoger scoorde dan het voorlopige advies van school, dan werd het advies aangepast. Als je slechter scoort dan gaat het advies niet omlaag. In dat opzich maakt het niet zo heel veel uit wat het advies van school nu is, als je zoon op de doorstroomtoets laat zien dat hij kader/tl scoort, dan wordt dat alsnog het advies.
Ik zou een gesprek aanvragen met de leerkracht en intern begeleider. Laat ze maar gedetailleerd uitleggen hoe en wat (onderbouwing van dit pre advies, maar ook waarom het afwijkt van wat eerder verteld is). En ik zou om een plan voor volgend jaar vragen, wat ook goed met je zoon gecommuniceerd ‘moet’ worden, zodat hij weet waar hij aan ‘moet’ werken/wat hij ‘moet’ laten zien voor een ander eindadvies. Want dát is wat uiteindelijk invloed heeft, dat pre advies doet uiteindelijk niets met toegang mbt VO.
Kansrijk adviseren was in de coronatijd en er zijn nu genoeg onderzoeken geweest om te concluderen dat dit niet ten goede is geweest.