Tips gezocht voor gezonde, relatief snelle maaltijden

Discussion in 'De lounge' started by Elena22, Jun 28, 2025 at 5:03 PM.

  1. Elena22

    Elena22 VIP lid

    Feb 10, 2010
    8,149
    1,860
    113
    Kraamverzorgende
    Hoi dames,

    Ik begin binnenkort bij een andere baan. Een baan waarbij ik fulltime ga werken en dagelijks om half 6 klaar ben met werken. Ik zal inc ophalen van mijn zoontje dagelijks rond 17.45 a 18.00 uur thuis zijn. De afgelopen 15 jaar altijd parttime gewerkt en ruim de tijd gehad om te koken, boodschappen doen etc. Mijn man is pas tegen 19.00 uur thuis op werkdagen en kan dus niet helpen op dit vlak. Ben dus op zoek naar recepten/maaltijden die met max 45 min op tafel staan. Ik zal ook anders boodschappen moeten gaan doen al heb ik totaal geen moeite met voorraad aanleggen. Wat eten jullie op lange werkdagen dat gezond, lekker en snel klaar is?

    Alvast bedankt!
     
  2. owly

    owly VIP lid

    Aug 19, 2013
    22,723
    10,557
    113
    De maaltijden die anders ook doet, spaghettisaus maak ik altijd in 1 keer wat ruimer want dan kan ik nog 2 porties invriezen net als Mexicaanse saus.

    Wij kijken met regelmaat bij de vers pakketten in de supermarkt. Bij een aantal zit er behalve vlees alles in en als je handig met met snijden kun je redelijk vlot eten.

    Wij eten eigenlijk nooit gekookte aardappelen maar als je dat wil kun je ook smorgens alvast schillen. Gesneden groente uit de diepvries en een stukje vlees/ alternatief uit de vriezer halen of de dag eerder halen.

    Soep vriest vaak ook goed in. Een dag koken, dag uit de vriezer en zo kom je relatief makkelijk de week door.:D
     
  3. Sopje1234

    Sopje1234 Bekend lid

    Oct 30, 2018
    849
    548
    93
  4. MnnW

    MnnW Fanatiek lid

    Jun 10, 2013
    3,249
    2,364
    113
    Female
    Afgelopen week zette in binnen 10 minuten heerlijke noodles op tafel: knoflook fruiten in olie, garnalen 1 min bakken, 2 zakken japanse roerbakgroente erbij (als je zelf wilt snijden: paksoi, wortel, sugar snaps), terwijl dat kort bakt de noodles in kokend water 4 min zacht en warm laten worden, bij het groentemengsel doen en afmaken met een sausje van sesamolie, sojasaus, chillipeper, citroensap en honing. Op het bord nog bestrooien met sesamzaad

    Verder maken we vaak wraps met kip en groente, pasta, rijstgerechten, soep met brood en rauwkostplankje, soms broodje doner/shoarma of toch gewoon patat en we hebben altijd wel wat bakjes met restjes in de vriezer
     
  5. wendy339

    wendy339 VIP lid

    Oct 27, 2010
    9,749
    1,073
    113
    Verse Pasta sauzen in het weekend grote pan maken. Porties invriezen. Dan alleen pasta koken, eventueel geraspte kaas erover en klaar.

    Wraps met cripsy chicken in reepjes gesneden, sla, avocado, tomaat, komkommer en eventueel een sausje. Ook in 15min klaar als kip in aurfryer of oven gaat.

    Rijst met roerbak groenten en vis/vlees is ook zo klaar.

    Stoomaardappeltjes, groente, vlees/vis is ook in 20 min klaar.

    Slowcooker is ook aanrader, je zet in de avond je pan klaar in de koelkast. In de ochtend voor het werk aanzetten en bij thuiskomst hoef je alleen nog rijst/aardappelen oid te maken.

    Verse maaltijd soep in het weekend maken en invriezen. Stokbrood of salade erbij.
     
  6. esklessebes

    esklessebes VIP lid

    Mar 23, 2014
    7,089
    3,720
    113
    Op drukke warme dagen halen wij regelmatig maaltijdsalade en evt een burger erbij bakken in de airfryer.

    Wraps, sla, rauwkost naar keus, krokante kiphaasjes, mora heeft ook zakken hiervan.
    Zelf honing mosterd saus maken en evt pijnboompitjes

    Kant en klaar nasi, extra zak groente erdoor bakken. Sate en komkommer en of een gebakken ei of roerei erbij.

    Taco's maken de zondag voor de drukke maandag alleen dan het mengsel de rest kan je aanvullen op ma, sla kaas rauwkost taco schelpen zure room enz.

    Op drukke dagen eten wij ook wel eens tosti met ham kaas en baby spinazie en evt een soepje.
     
  7. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    Nov 17, 2016
    19,165
    15,195
    113
    Turkse pizza met sla, komkommed en tomaat en kippendij gyros.

    Spagetti (4 min) met bolognaise saus (bulk gemaakt in slowcooker, ingevroren in blokjes via zo'n siliconen babyhapjes diepvries vorm en in ziplock gestort)

    Chili con carne
    Roti uit de slowcooker
    Stoofvlees (slowcooker)
    Lasagna (saus voorbereid)
    Nacho schotel (saus voorbereid)

    Slowcooker is hier mn maatje. In de vriezer had ik tegen eind van zwangerschap van R alles kant en klaar ingepakt in ziplocks. Hoefde alleen te ontdooien en in de slowcooker. De voorbereide kruidenmix erbij en evt nog een pak gezeefde tomaten/tomaten blokjes. Ik ging er van uit dat het weer zo'n drama als met G werd, toen was tot 4 tellen een uitdaging (vandaar de kruidenmix ook voorbereid :roflmao:). Ik zet m alleen niet aan als ik niet thuis ben, al hebben we familie in Engeland waarvoor dat heel normaal is.
     
  8. taliaa

    taliaa VIP lid

    Mar 2, 2007
    16,140
    2,329
    113
    Brabant
    Slowcooker idd!

    Ik zette hem altijd aan als ik niet thuis was.
    Hij verbruikt minder stroom dan de koelkast en die zet je ook gewoon aan;)


    En dingen in bulk maken zodat je alleen nog maar pasta of rijsy hoeft te koken?


    Overigens kook ik maar zelden langer dan 45 minuten. Oeps.

    Bv
    Nasi
    Bami
    Pastasaus(behalve bolognese saus, maar die maakte ik in de slowcooker)

    Dingen preppen in het weekend
     
  9. artie

    artie Fanatiek lid

    Sep 27, 2021
    3,829
    4,165
    113
    Female
    Volgens mij kook ik zelden langer dan 20 min ofzo.
    Dingen die lang duren maak ik in het groot voor de diepvries. Pasta, stoofvlees, soep, dat soort dingen
    En ik doe vaak dingen in de oven, dan kan je ondertussen andere dingen doen, en ook gemakkelijk al voorbereiden vb de dag voordien.
    Wokgroente, kip/rundsreepjes/scampi en rijst of noodles samen wokken
    Koude pasta kan je ook gemakkelijk de avond voordien maken
    Gewoon standaard aardappelen, groente en een stukje vlees duurt ook niet lang.
    Ik denk dat de Key hem zit in dingen voorbereiden de avond voordien al. Vb al de aardappelen schillen, eventueel puree makenof de dag erna even opbakken, de groenten al schillen en snijden en garen zodat ze enkel nog opgebakken moeten worden
     
  10. bunchy

    bunchy VIP lid

    Aug 21, 2009
    6,702
    519
    113
    de eerste klinkt lekker zeg! Kan je ook van die rode zoete chili saus gebruiken ipv honing?
     
  11. sidmick

    sidmick VIP lid

    Jun 23, 2008
    17,861
    4,228
    113
    De slowcooker staat hier juist aan als ik niet thuis ben
     
  12. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    Nov 17, 2016
    19,165
    15,195
    113
    Parelcouscous met sla.

    De courscous van te voren in water met kippenbouillion klaarmaken (11min +-) en af laten koelen dan een slamix, komkommer, tomaatjes, paprika (evt geroosterde paprika er nog een beetje bij) paar gedroogde tomaatjes in olie fijnsnijden, beetje provinciaalse kruiden en dan witte kaas (Melkan, koelvak) erbij.

    Heeeeeerlijk op warme dagen.
     
    NiVa0230 likes this.
  13. MnnW

    MnnW Fanatiek lid

    Jun 10, 2013
    3,249
    2,364
    113
    Female
    Vast wel, het recept zei trouwens maple syrup maar dat had ik niet..
     
  14. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    Jun 10, 2015
    13,776
    5,778
    113
    Hier een jaar geleden het zelfde gehad van 3 uur klaar met werken om half 6 en 6 uur thuis. Wat mij echt goed hielp was alvast een oven schotel etc de dag er voor klaarmaken, verspakketten zijn snel klaar vaak, slowcooker. En goed plannen, zorgen dat je op de drukke late dagen alles al in huis hebt.
     
  15. Catou

    Catou Fanatiek lid

    Oct 11, 2013
    3,701
    1,865
    113
    Opties:
    1. Leer die van bijna 15 koken :roflmao: of de pannen alvast aanzetten als je 's morgens al de groente en aardappels hebt geschild en hebt klaargezet. Opwarmen moet hij ook wel kunnen.
    2. Ah/picnic is mijn beste vriend, kom zelden in de winkel. En ze bezorg3n ook 's avonds.
    3. Maak het jezelf makkelijk: kant en klare diepvries groente smaken ook prima in een pasta en dan bespaar je tijd met snijden.
    Ik heb er net 16 weken alleen voorgestaan en dit waren mijn trucs.
     
  16. bunchy

    bunchy VIP lid

    Aug 21, 2009
    6,702
    519
    113
    heb je het online recept?
     
  17. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    Apr 22, 2019
    19,198
    32,024
    113
    Female
    Vandaag wordt het saté met salade, atjar (uit een potje), pindasaus en stokbrood.

    Vlees (meestal varkenshaas, maar kan ook prima met kip of tofu) kan dag vooraf in de marinade. Marinade = sambal, sojasaus, gemberpoeder (of vers), komijn en koriander.

    Oven voorverwarmen op 180 graden.
    Vlees aan stokjes rijgen en op een ovenschaal hangen (zodat de stokjes op de rand rusten en vlees vrij is en niks raakt)(bewaar de rest van de marinade)
    Ongeveer 20 - 25 in de oven

    Ondertussen salade maken (ik heb nu komkommer, tomaat, paprika en doet daar alleen wat olijfolie en citroensap op)

    En de pindasaus:
    Snij een sjalotje fijn en fruit samen met de marinade in een beetje olie.
    Doe er een half potje pindakaas (200%) of notenpasta bij en een klein blikje kokosmelk.
    Roeren met een garde tot het een gladde saus is. Wel verwarmen. Niet laten koken.
     

Share This Page