Borstvoeding... tips?

Discussie in 'Voeding' gestart door Mriek, 15 aug 2006.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Mriek

    Mriek Actief lid

    1 dec 2005
    344
    1
    0
    Hoi allemaal,

    Het is een lang verhaal geworden, maar ik hoop dat jullie me kunnen helpen met wat tips.

    Mijn zoontje Bas van ruim 9 weken krijgt volledige borstvoeding. Hij groeit goed op die voeding en weegt nu ongeveer 5 kilo (bij geboorte 2,7). Wat dat betreft gaat alles goed en heb ik niets te klagen.
    We klungelen alleen een beetje met de regelmaat en het aantal voedingen.

    Hij zou het nu volgens het CB (met zijn leeftijd en gewicht) moeten kunnen redden met 5 a 6 voedingen per dag, waarbij ze volgens het CB de nachtvoedingen niet meetellen. Bas heeft dit twee weken geleden netjes een paar dagen gedaan, maar sindsdien komt hij weer veel vaker voor een voeding. Meestal kom ik uit op 8 voedingen of meer (incl. nachtvoedingen). Soms zit er een dag van 7 voedingen tussen. Vaak komt hij na 2 1/2 tot 3 uur alweer voor een voeding. Hij maakt af en toe op 'n dag ook wel langere stukken (en soms gebeurt dat 's nachts ook gelukkig). Hij drinkt dan goed en valt over het algemeen ook tevreden in slaap.
    Toch zou ik het héérlijk vinden als Bas het wat langer vol zou kunnen houden met zijn voedingen. De ene dag gaat het wat beter dan de andere, maar als er - zoals vandaag - zo'n 2 tot 2 1/2 uur tussen de voedingen zit, word ik er wel helemaal gaar van. Ik heb al gedacht aan sprongetjes en regeldagen, maar dat zou betekenen dat hij al een maand lang de ene na de andere regeldag gehad zou hebben... dat lijkt me dus niet.

    Ik weet zelf niet zo goed waar het aan ligt.
    - heb ik te weinig voeding? maar dan zou hij na een voeding toch niet tevreden in slaap vallen? dat doet hij wel.
    - weet hij gewoon de regelmaat niet te pakken en kan ik hem daar in helpen/sturen? (bijv. veel regelmaat in de dag/laten huilen/voedingen rekken)
    - heeft hij het door dat mama in de buurt is en hij op elk moment een voeding kan krijgen als hij zin heeft?
    - loopt mijn voeding terug omdat ik steeds meer ben gaan doen (in het huishouden, ik werk niet)
    - heeft het met zijn leeftijd te maken en kán hij gewoon nog niet zo goed een regelmaat vinden? of heeft hij die voeding dan echt nodig (hij is wel 3 wkn te vroeg geboren)

    Nou pff... een heel verhaal en ik hoop dat het duidelijk is (anders vraag maar raak). Ik hoop dat jullie me tips kunnen geven, of wat ervaringen uitwisselen als blijkt dat het heel normaal is wat Bas nu doet. Zoals het nu gaat, ben ik bang dat ik het niet zo lang meer volhoud met de borstvoeding en ik wilde eigenlijk proberen om het een half jaar vol te houden.

    Groetjes Mriek
     
  2. malou

    malou Actief lid

    9 nov 2005
    241
    0
    0
    moeder!
    eindhoven
    HEeft hij niet gewoon regeldagen?
    Yassin heeft dit ook erg gehad. Wat ik heb gedaan is me er aan overgegeven. En toen heeft hij een ritme opgebouwd.
     
  3. Mriek

    Mriek Actief lid

    1 dec 2005
    344
    1
    0
    Hoi Malou,

    Dat dacht ik eerst ook, maar dan zou het met een paar dagen toch over moeten zijn. Het gaat nu al een paar weken zo... Dus misschien een paar regeldagen.. en eventueel een sprongetje, maar ook dan zou de rust nu toch wel weer een keer teruggekeerd moeten zijn.
     
  4. Ayla

    Ayla Fanatiek lid

    29 dec 2005
    1.049
    0
    0
    Mijn zoons waren beide borstverslaafd, niets aan te doen eigenlijk of laten huilen waar ik geen voorstander van ben.
    Luister alsjeblieft niet naar het cb als ze je zeggen hoeveel voedingen je kind nodig heeft, ieder kind is anders. Mijn jongens hebben nog heel lang aan de 8 voedingen of meer gezeten. Het komt echt vanzelf goed. Ga niet denken dat je niet genoeg hebt oid want dat is dus niet zo. Bedenk maar dat je kind dit nu even nodig heeft, als hij het niet meer hoeft dan zal hij er ook niet meer om vragen.
     
  5. Kathy

    Kathy VIP lid

    22 mei 2005
    5.535
    0
    0
    Draagdoekconsulent
    Lichtervelde, België
    Wat het cb zegt, moet je soms het ene oor in en het andere oor uit laten gaan hoor. Ga in de eerste plaats op je moedergevoel af. Een kindje van 9 weken heeft meestal nog niet echt een regelmaat. Serjenka is nu 4 maanden gepasseerd en nu pas begint er een beetje regelmaat in haar voedingen te komen.
    Als ik in jouw plaats was, zou ik me niet al te veel zorgen maken hoor.
     
  6. Mriek

    Mriek Actief lid

    1 dec 2005
    344
    1
    0
    Ayla en Kathy,

    Bedankt voor jullie reacties. Ik ben inderdaad door het cb aan het twijfelen gebracht, maar ga me daar dus maar niet al te veel meer van aantrekken. Hopelijk gaat het binnenkort vanzelf wat beter. Gelukkig ben ik gewoon thuis en heb ik er de tijd wel voor.

    Mriek
     
  7. Ayla

    Ayla Fanatiek lid

    29 dec 2005
    1.049
    0
    0
    Gelukkig maar lekker doorgaan zoals het gaat het gaat goed joh! Dat cb zou eigenlijk vrouwen het zelfvertrouwen moeten geven maar vaak gebeurd er het tegenovergesteld... echt verschrikkelijk af en toe :rolleyes:
     
  8. flappie

    flappie Bekend lid

    20 sep 2005
    732
    0
    0
    leerkracht
    Leeuwarden
    Hoi Mriek,

    Ik had zelf ook al een stukje geplaatst over het cb.... :( Stijn heeft eigenlijk hetzelfde als Bas. Hij heeft inclusief de nachtvoedingen toch wel 8 nodig, soms 7. En hij komt gemiddeld om de 3 uur ( ook ;s nachts helaas) , hoewel hij overfdag vaak al veel eerder wakker is.... ik probeer die tijd dan wat te rekken met een speen of wat spelen. Als hij echt honger heeft laat ik 'm niet huilen,hoor. Volgens het cb zou hij het kunnen doen met 5 a 6 :confused: Ik ga er maar vanuit dat het vanzelf goed komt, hij groeit als kool! En probeer overdag zoveel mogelijk te slapen!!

    XXX
     
  9. Lieltje

    Lieltje Lid

    6 aug 2006
    63
    0
    0
    Hai Mriek,

    Ook ik zeg laat het cb maar praten. Ik ben zowiezo niet zo voor die hokjes. Want ieder kindje is anders.
    Als ik jou was zou ik me totaal geen zorgen maken over of je voeding wel voldoende is of genoeg.
    Want jou lichaam past zich precies aan naar de behoefte van Bas. Je kunt echt vertrouwen hebben in je lichaam!
    Ik heb dit zelfde probleem ook met Jess in het begin gehad. Ik voelde me zelfs af en toe alleen mnaar een melk koe. En had eigenlijk nergens anders meer tijd voor.
    Ik ben de tijd op een gegeven moment ook gewoon gaan rekken. Door hem met iets anders bezig te houden of samen lekker te spelen.
    Maar laten huilen heb ik ook nooit gedaan, want baby's huilen niet voor niets.
    En op deze manier dronk hij iedere keer weer iets meer zodat hij er wat langer tegen kon.
    Maar geef het de tijd. Want hij is nog zo klein.
    En ik wil even zeggen dat ik het geweldig vind dat je zeker tot een half jaar wilt blijven voeden!!!!
    Wij genieten zelf al 13 maanden en we gaan nog wel even door.

    Heel veel succes.
    Groetjes Lilian
     
  10. Niet meer actief

    misschien heeft het gewoon zuigbehoefte
     
  11. Ayla

    Ayla Fanatiek lid

    29 dec 2005
    1.049
    0
    0
    Als het alleen zuigebehoefte is dan drinken ze niet lang.

    Ik vraag me af hoe het cb aan deze hoeveelheden komt!? 5/6 voedingen voor een kindje van net een maand?? Dat zijn flesvoeding hoeveelheden volgens mij... hoezo moet een bv kind een bepaald aantal voedingen krijgen?? Wie weet hoeveel hij per keer binnen krijgt, de ene keer drinken ze een kleine voeding de volgende keer een grote... dat bepaald het kindje allemaal helemaal zelf.. en dat kan hij heel goed heb ik gemerkt. Een kind kan nóóit ik herhaal nóóit te veel borstvoeding binnen krijgen, dus hou je aan het ritme van je kleintje (zeker als ie nog zo jong is!!) dan regelt het zich vanzelf wel.
     
  12. malou

    malou Actief lid

    9 nov 2005
    241
    0
    0
    moeder!
    eindhoven
    Yassin heeft dit ook gehad. Het is zwaar maar zo de moeite waard om door te zetten. Hij heeft acht maanden de borst gehad en elke ben ik er nog trots op!
    hoe gaat het nu?
     
  13. Mriek

    Mriek Actief lid

    1 dec 2005
    344
    1
    0
    Heel erg bedankt voor jullie reacties! Ik ben al weer helemaal gerust gesteld en ga me voortaan ook niet meer zo druk maken om de adviezen van het consultatiebureau. Het is fijn om te lezen dat eigenlijk heel veel bv-baby's zich niets van die schema's van 't CB aantrekken ;)

    De dag na mijn berichtje is het toevallig steeds beter gegaan. Hij heeft toen iedere keer 3 tot 4 uur tussen de voedingen laten zitten en heeft er in totaal 6 gehad. Hij was die dag erg vrolijk en alert.
    Daarna zijn we een weekendje weg geweest en ook daar ging het best goed. Af en toe komt hij nog wat vaker, maar over 't algemeen zit er toch in ieder geval weer 3 uur tussen, heerlijk!

    Gisteren en vandaag is het ff weer wat minder, maar da's logisch, want Bas krijgt nu al z'n eerste tandje! :confused: We zien wel hoe het gaat. En meneer heeft er naast z'n borstverslaving nu ook een andere verslaving bij: sabbelen op een koud washandje. Haha.. helpt goed als íe last heeft van z'n tandje volgens mij.

    Heel erg bedankt allemaal!

    Mriek
     
  14. malou

    malou Actief lid

    9 nov 2005
    241
    0
    0
    moeder!
    eindhoven
    fijn dat het goed gaat!
    Wat bij mij ook nog hielp om te weten, dat honger niet alleen vervelend is voor ene kindje maar ook pijnlijk. Toen kon ik me er helemaal aan over geven.
     
  15. Mriek

    Mriek Actief lid

    1 dec 2005
    344
    1
    0
    Dat klopt Malou, dat had ik ook al gehoord!
     
  16. Riet

    Riet Lid

    13 mei 2006
    22
    0
    0
    Ik heb 8 maanden bv gegeven en altijd op verzoek gevoed; nu hij over is op vast voedsel gaat het perfect en komt dat 'schema' vanzelf wel....
     

Deel Deze Pagina