ik heb vanavond heerlijk andijvie gegeten en heb nog over, nou wil ik dat morgen opbakken of in de oven doen met kaas, maar ik weet dat je spinazie niet mag opwarmen is dat ook zo bij andijvie? kan me zoiets herinneren. thnx alvast.
tegenwoordig mag je, als je de groente direct afkoelt in de koelkast wel twee keer opwarmen.... Hier een kopie van het voedingscentrum: Invloed van bewaren en bereiden De manier waarop de groente wordt bewaard en klaargemaakt, heeft invloed op de hoeveelheid nitriet die na de oogst nog gevormd wordt. De nitraatconcentratie in spinazie en kropsla kan tot 30% dalen door de groente te wassen en bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren te verwijderen. Nitrietvorming wordt voorkomen door de groente bij een lage temperatuur te bewaren en zo snel mogelijk te verwerken. Tijdens het bereiden van een maaltijd kan het nitraatgehalte van groenten dalen doordat het met kookvocht uit de groente verdwijnt. Het opwarmen van nitraatrijke groente leidt niet tot meer nitrietvorming als de groente snel is afgekoeld en goed gekoeld is bewaard. De nitrietvorming lijkt namelijk vooral een gevolg van de activiteit van bacteriën. Als groente langer dan twee dagen wordt bewaard, neemt de kans op nitrietvorming wel toe. Bewaar nitraatrijke groente en resten daarvan daarom niet langer dan twee dagen in de koelkast. Minder in diepvriesproducten en biologische groente Voor diepvriesgroenten en groenten voor potjes babyvoeding wordt doorgaans gebruik gemaakt van nitraatarme rassen. Ook de spinazie die voor diepvriesproducten wordt gebruikt, heeft een lager nitraatgehalte dan verse spinazie uit de winkel. Voor het invriezen wordt deze spinazie heel snel geblancheerd en gekoeld. Hierdoor wordt er weinig nitriet gevormd. Biologisch geteelde groenten bevatten soms minder nitraat dan niet-biologische geteelde groenten.
Ik zie daar niets staan over 2 keer opwarmen, volgens mij bedoelen ze hier gewoon het bereiden ervan en niet het bereiden, koud maken en weer bereiden.
Ik heb andijvie stampot altijd voor 2 dagen, heb het ook altijd gegeten. Mijn moeder deed het vroeger ook al en nu nog steeds.
ik denk dat ik het gewoon ga opbakken straks, want ik hoor verschillende dingen erover en kan me herinneren dat ik vroeger thuis ook de andijvie 2 keer at.