Omkoperij of gewoon handig?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Luppy, 26 jan 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.042
    2.177
    113
    Mijn zoontje is 2 jaar en 2 maanden. Hij is een onwijze zeur met eten, al meer dan een jaar. Eerst deden we nooit zo moeilijk, als hij niet wilde eten at ie maar niet.
    Maar hij wil wel altijd vlees eten of koek eten. Nu hebben we inmiddels de regel dat er eerst de niet zo lekkere dingen gegeten worden en daarna pas de lekkere zaken op tafel komen.
    Dus: eerst je boterham op, daarna een plak ontbijtkoek, eerst je melk opdrinken, daarna sinaasappelsap, eerst een paar boontjes eten, daarna je vlees en ga zo maar door.
    Maar ook: eerst mag mama tandenpoetsen, daarna mag jij, eerst de boekjes opruimen, daarna pakken we de treinbaan.......

    Is dat nou pedagogisch verantwoord of zit ik hem gewoon ordinair om te kopen? Het werkt overigens prima, hoor, daar niet van. Vooral met groente, ook al zit hij er soms letterlijk bij te kokhalzen van ellende, voordat hij smakelijk aan z'n vlees begint.
    Maar ik ben gewoon benieuwd of anderen dit ook doen en of het bij jullie ook werkt of niet?
     
  2. Done

    Done Fanatiek lid

    5 jan 2009
    2.634
    0
    0
    Huismoeder
    Je kind krijgt er wel mooi zij groente e.d. mee binnen.
     
  3. Minimuisje

    Minimuisje VIP lid

    8 jul 2006
    8.361
    0
    0
    Zuid - Limboland
    Ik vind niet dat je hem aan het omkopen bent hoor! Vind het allang fijn om te lezen dat je iets hebt gevonden wat werkt voor jouw zoontje! En op een gegeven moment weet hij niet beter! Ik vind gewoon dat het een kwestie is van het aanleren van bepaalde regels in huis. Vind het ook niet meer dan logisch als ze slecht eten/drinken dat eerst het belangrijkste word gegeten of gedronken voordat er pas iets lekker gegegeten of gedronken mag worden!
     
  4. Mila24

    Mila24 Fanatiek lid

    30 jun 2007
    2.199
    0
    0
    Antwerpen
    Ik vind dat ook helemaal geen omkopen ik doe namelijk precies hetzelfde bij mijn dochter.
    Zij moet ook eerst haar groente op eten en mag daarna pas haar vlees en als ze goed heeft gegeten dan mag ze een danoontje.
    Zo deed mijn moeder dat ook bij ons en dat werkte ook goed.
    Ik denk dat dit wel de juiste methode is want je leert een kind op die manier dat het niet alleen lekkere dingen mag eten maar ook "minder " lekkere dingen zoals groente moet opeten.
     
  5. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.048
    4.241
    113
    Ik vind het niet omkopen hoor, omkopen is als jij je bordje leeg eet dan mag je mee naar de speelgoedwinkel wat uitzoeken ;)

    Hier valt het met het eten wel mee, oke er zijn dagen dat hij zeurt om meer vlees maar dat krijgt hij dan alleen als hij zijn aardappelen en zijn groente ook op heeft.
    Maar daar tegen over staat dat als er wortelen op het menu staan hij zijn vlees rustig laat liggen en zich helemaal klem eet in de worteltjes :)

    Groetjes Anita
     
  6. sillaah

    sillaah Fanatiek lid

    21 sep 2006
    1.429
    0
    0
    Utrecht
    evy eet NOOIT groenten, en die regels die jij nu hebt
    werken hier niet, daar is evy te koppig voor.
    Wees dus maar heel blij dat het werkt op jou manier !
    en dat hij zijn goede voeding binnen krijgt.
    Bij evy moet ik steeds iets nieuws verzinnen om erin te krijgen,
    schaaltje komkommer inplaats een koekje, iets nieuws voor op brood,
    inplaats macaroni, dora pasta enz enz
     
  7. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.042
    2.177
    113
    Bedankt voor jullie reacties. Op het consultatiebureau kwam het eigenlijk een beetje op mij over alsof ik dit niet zou moeten doen zo, omdat ze daar heel erg de nadruk leggen op niet de strijd aangaan etc. En dat doe ik nu wel. Ik hou stug vol dat er geen vlees gegeten wordt voordat er een minimale hoeveelheid groente (3 boontjes, 1 struikje brocolli, 2 wortels zoiets) op is. En dat gaat soms best gepaard met luid protest, tot hij uiteindelijk de groente naar binnen propt en met volle mond triomfantelijk naar het vlees wijst. We houden ons hier trouwens nu zelf ook aan hoor. Goed voorbeeld blahblahblah........

    Sillaah, jammer dat het bij jullie niet werkt. Eet ze helemaal geen groente?
     
  8. Kathy

    Kathy VIP lid

    22 mei 2005
    5.535
    0
    0
    Draagdoekconsulent
    Lichtervelde, België
    Wij pakken het ook zo aan. Vind het ook niet omkopen.
     
  9. sillaah

    sillaah Fanatiek lid

    21 sep 2006
    1.429
    0
    0
    Utrecht
    @luppy, op het consultatiebureau hebben ze altijd bepaald commentaar, omdat volgens hun alles volgens hun regeltjes zou moeten. Onzin, want ieder kind is anders, en als moeder weet je zelf het beste hoe streng je je kind wilt opvoeden enz. Dus gewoon ja en amen zeggen op het Cb ! :)

    evy eet hooguit 1x per week groente, bij opa en oma's maar thuis vertikt ze het. Ik zie het als een kopige periode, gaat vanzelf wel weer over, ik geef haar wel extra vitamine. veel fruit en komkommer, ze eet ook maar 1 boterham per dag. Tsja meer kan ik er ook niet aan doen, kan het er moeilijk in proppen ;)
     
  10. Mamasu

    Mamasu Fanatiek lid

    10 apr 2007
    1.778
    1
    0
    Ik doe niet anders! En ik denk heel veel andere ouders ook. Ik zou niet weten waarom het geen goede manier zou zijn hoor. Het werkt prima!
     
  11. Lientje76

    Lientje76 Actief lid

    10 aug 2006
    189
    0
    0
    Wij prakken de groente door de aardappels omdat ze anders alleen de aardappelen eet. En als het kan dan doe ik het vlees er ook doorheen en wat stukjes bovenop het prakkie. Zo gaat alles er eigenlijk altijd heel makkelijk in. Op het CB zeggen ze dat je kinderen zo snel mogelijk de groente los moet laten eten want dan leren ze de smaken goed kennen. Nou dat werkt dus voor geen meter bij ons....
     
  12. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.042
    2.177
    113
    Hoi Lientje,
    dat heb ik ook al geprobeerd, omdat meneertje wel gek is op stamppot boerenkool en hutspot. Maar met andere groentes werkt het niet, dan eet ie simpelweg helemaal niets meer, terwijl hij normaal de aardappels nog wel redelijk lust.

    Hebben jullie nou het idee dat je kind ook minder goed slaapt als het bij het avondeten bijna niets op heeft? Ik merk daar nl. totaal geen verschil in, terwijl ik weet dat hij best kan bunkeren als ie het lekker vindt en soms eet hij dus ook bijna niks. Ik zou zeggen dat ie dan 's nachts honger krijgt, maar dat is niet zo, en ook het ontbijt gaat er niet beter van als hij 's avonds niet heeft gegeten.
     
  13. anniek

    anniek VIP lid

    5 feb 2006
    8.512
    0
    36
    begeleiding
    nl
    maak je niet druk
    ik vind ook niet dat je hem aan het omkopen bent!

    als dit dé regel is die hem groente oid laat eten, wie zijn wij {het het cb} dan om te zeggen dat dit niet te juiste is?
    Ik bedoel als je hier nu neer zou schrijve dat je heb steeds een beetje harder kneep zou ik zeggen; waar ben je mee bezig?!
    maar nee echt, super toch!
    vind het goed dat je dit gevonden hebt en hem zo over de streep trek! Ik vind het meer een regel dan omkopen...
    hoop dat kyana over een paar maanden ook de link legt, dat lukt nu nog niet
     
  14. prinses

    prinses VIP lid

    20 mei 2006
    18.334
    1
    36
    Je stimuleert hiermee positief gedrag. Heel goed! Je komt zo niet in een machtsstrijd terecht. Gewoon doorgaan zou ik zeggen.
     
  15. toet

    toet Fanatiek lid

    7 apr 2006
    1.802
    0
    0
    Ik doe het ook zo... ;)
     
  16. Fleur1

    Fleur1 VIP lid

    14 apr 2006
    5.068
    0
    0
    het gaat hier precies hetzelfde :) en de ene keer gaat het beter als de andere keer. we hebben wel een keer gedaan oen was de zo aan het zeuren om snoep dat me vriend het beu was en heeft hem in de kinderstoel gezet en heeft hem alles gegeven van zo jij snoep hier heb je snoep gevolg wat hij normaal zo lekker vond is nu al kokken als hij het ziet.
     
  17. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.042
    2.177
    113
    Haha Fleur, at ie dat dan ook nog allemaal op?
    Gelukkig is mijn zoontje nog zo naief dat ie denkt dat vitaminekauwtabletjes de allerlekkerste snoepjes van de hele wereld zijn. Wij noemen dat ook snoep. Al het andere snoep heet bij ons geen snoep, dus daar vraagt hij ook nooit naar. Een keer wou hij per se een pepermuntje, maar dat vond hij bij nader inzien zo walgelijk dat hij er nooit meer naar heeft gevraagd.
     
  18. fioontje

    fioontje Fanatiek lid

    3 jul 2007
    2.748
    0
    0
    Den Burg, Texel
    haha, das een goeie. hier ook een die vitamine pilletjes als noepie ziet, en een cracker een koekie vind. lars is ook een enorme fan van fruit en gelukkig met eten weinig strijd, maar om even on topic te blijven, ik vind het ook geen omkoperij, iemand zei al, dat word het pas als je tripjes naar de speelgoedwinkel beloofd. wat een onzin dat cb vind dat je een strijd van het eten maakt als je vind dat ze groenten moeten eten. want asl je er aan toegeeft dat ze het niet eten krijg je van die lui weer op je kop dat ze niet goed groeien.......
     
  19. minke

    minke Actief lid

    Hier is het ook drama met eten. Ik probeer dus inderdaad niet de strijd aan te gaanmet m'n zoontje. Persoonlijk zou ik zelf niet kiezen voor die manier van doen, omdat ik vindt dat het vlees gewoon een onderdeel van de maaltijd is en geen beloning. Wel houdt ik de regel aan, eerst een paarhappen aardappels/groente/vlees en daarna pas toetje. Als mijn zoon het vertikt om ook maar 1 hap te nemen, dan krijht hij ook geen toetje. Hij hoeft niet z'n hele bord leeg te eten, maar het in ieder geval proberen, want ook toetje is een onderdeel van de maaltijd en hoort er gewoon bij.

    Minke
     
  20. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.042
    2.177
    113
    Nee, toetje doen wij ook altijd wel, zelfs als hij verder helemaal niks heeft gegeten. Meestal wil hij 'fuittetoetje" (frutapura) en soms ook wel kwark met vanillevla. Moet ook wel, want ook fruit en zuivel gaan er hier maar mondjesmaat in, dus elke hap daarvan als toetje is weer meegenomen.
     

Deel Deze Pagina