Mijn vriend heeft vers van de vleesboerderij een heerlijk stuk gerookte ham gehaald, verglijkbaar met parmaham. Het ziet er heerlijk uit, maar durf het dus niet te eten. het volgende stond op de site van de boerderij "De bij toeval ontwikkelde ham wordt maar deels uitgebeend en na het droogzouten en een paar maanden drogen, wordt het vleesoppervlak met smout (varkensvet) afgesloten. Vervolgens droogt hij verder aan de lucht op de boerderij tot een jaar oud." Mag ik dit nou wel of niet eten? het lijkt me echt heerlijk, maar ik durf niet!
Is het nou gerookt of gezouten gedroogd? Gerookt is in elk geval geen probleem. Enne.. eerlijk gezegd zou ik het gewoon doen, als het echt vers gekocht is en de winkel er verder ook prima uitzag. Maar dat is natuurlijk je eigen keuze.
Gerookte ham is niet rauw en mag je eten. Dat geldt ook voor gedroogde ham; door de pekel (zout) gaan bacterieen en parasieten dood.
Ik las op internet dat je gerookte ham gewoon mag eten, mits met mate omdat het behoorlijk zout is. Het is gerookt/gedroogd dus niet rauw. Eet het dus maar lekker, als je maar niet zo'n hele ham wegkaant, want te veel zout verhoogt je bloeddruk.