Leeg vruchtzakje

Discussie in 'Stel je vraag aan de verloskundige' gestart door Mirre, 14 nov 2006.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Mirre

    Mirre Fanatiek lid

    4 jul 2006
    4.173
    4
    0
    Zwijndrecht
    Hallo,

    Ik heb wel vaker hier gelezen op het forum dat iemand een leeg vruchtzakje bleek te hebben. Kunnen jullie me uitleggen hoe dat kan ontstaan. Heeft het te maken met een verkeerde innesteling of ...
    Geeft een leeg vruchtzakje dezelfde symptomen af als bij een 'normale' zwangerschap (zoals bv geen ongesteldheid meer, gevoelige borsten en een positieve zw.test)

    Alvast bedankt.

    Mirre
     
  2. Japke

    Japke Bekend lid

    1 feb 2006
    535
    0
    0
    verloskundige
    Hoi Mirre,

    Hoe het ontstaat, dan is zwangerschap in een vroeg termijn misgegaan. Het vruchtje zal dan waarschijnlijk een ernstige chromosoomafwijking hebben, wat niet met het leven verenigbaar is en dus afsterven ofwel niet verder delen tot een klein mensje. Dus niet een verkeerde innesteling.

    Ja, in eerste instantie geeft een leeg vruchtzakje dezelfde symptomen. Het is ook niet duidelijk wanneer het proces is misgegaan. Je lichaam reageert dus in eerste instantie op de zwangerschapshormonenen en geeft dus een positieve test. In heel veel gevallen merkt het lichaam dat er iets niet goed gaat, waardoor je dus bloedverlies en menstruatiekrampen krijgt en het vruchtzakje dus wordt afgestoten. En soms duurt het langer voordat het lichaam dat signaal oppakt en wordt het dus met een echo gezien. En inderdaad komt het ook voor dat het heel lang duurt en dan kan met behulp van medicatie of een eventuele curretage ervoor zorgen dat het vruchtzakje weggaat.

    Dit gebeurt veelal in de eerste periode van de zwangerschap, de eerste 12 weken. Dit staat ook bekend als een kwetbare periode. Er zijn wel een aantal gegevens en/of factoren bekend die de kans verkleinen dat de zwangerschap toch eindigt in een miskraam. Zoals een duidelijke hartslag te zien op de echo, verkleint de kans op een miskraam. Ook het gebruik van alcohol en roken zijn ongunstige factoren op de ontwikkeling van de foetus. Bij gebruik van alcohol en/of roken heb je dus een hogere kans op een miskraam.

    Voor nu. Er zijn heel veel dingen die kunnen gebeuren, je ziet, leest en hoort veel. Ik kan me voorstellen dat je deze vraag hebt en probeer je niet al te ongerust te maken. Ook niet naar aanleiding van mijn antwoord. Ik denk namelijk dat je nooit 100% zeker alles weet of onder controle kan hebben. Zeker niet kinderen krijgen of hebben.

    Succes,
    groetjes,
    Japke
     
  3. Mirre

    Mirre Fanatiek lid

    4 jul 2006
    4.173
    4
    0
    Zwijndrecht
    Dank je Japke voor het uitgebreide antwoord.
    Ik maak me er geen zorgen over, maar was wel heel benieuwd naar dit fenomeen en nu heb ik uitleg erover gekregen dank je.


    Mirre
     

Deel Deze Pagina