Speen: ja of nee?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door poema, 24 feb 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. poema

    poema Fanatiek lid

    27 jul 2007
    3.926
    404
    83
    Vrouw
    Onze dochter van bijna vier weken huilt sinds een paar dagen na de fles. Zal je altijd net zien dat dat gebeurt als papa weer werkt ;) In ieder geval ik heb haar net na een half uur huilen een speentje gegeven en ze is nu stil en valt zelfs in slaap. Geen probleem zou je denken maar ik heb iets tegen een speentje. Ik vind het nu al moeilijk hoe ik haar er later weer vanaf kan krijgen en ben bang dat ze tot in lengte van dagen met die speen rondloopt. Maar aan de andere kant maakt het haar wel tevreden. Hoe gaan jullie hiermee om of ben ik de enige die me hier druk om maak? ik stel het geven van de speen dan ook altijd uit. Is dat wel ok? Pffff ik weet het even niet meer hoor...
     
  2. Lucia

    Lucia VIP lid

    6 sep 2005
    12.287
    6
    38
    Thuishulp
    België
    Als ze met de speen tevreden is zou ik 'm gewoon geven, bevredigt waarschijnlijk haar zuigbehoefte.
    Het hoeft niet zo te zijn dat ze superlang ermee rondloopt en je haar er niet meer 'van af' krijgt hoor.

    Wie weet wil ze 'm over een paar maanden niet meer en pakt ze haar duim. ;)

    Wat wij nu doen, nu Alyna niet zo'n zuigebehoefte meer heeft, is alleen de speen geven voor dutjes en lange autoritten, zodat ze er in elk geval niet heel de dag meer rondloopt.(kruipt ;) )
     
  3. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.499
    3.163
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Ik wilde ook echt geen spenenkind. Maarja, als ik zie hoe gelukkig ze van haar speentje word en hoe lekker ze er mee slaapt, tja, dan denk ik: Jammer dan.... Overdag krijgt ze hem niet, behalve in de auto op langere stukken -maar ook omdat ze dan meestal 'moet' slapen.
     
  4. poema

    poema Fanatiek lid

    27 jul 2007
    3.926
    404
    83
    Vrouw
    Ik wilde hem liever ook niet overdag geven maar dat heb ik nu toch gedaan... Ze ligt nu gewoon wakker met die speen in het rond te kijken dus echt slapen doe ze er ook niet mee. Ik blijf het lastig vinden. Wil ook geen spenenkind inderdaad. Van het cb zeiden ze dat je de speen dan gewoon voor zes maanden weg moet halen want dan zijn ze er nog niet aan gewend. Tja ik weet het even niet zo goed meer...
     
  5. Joyce84

    Joyce84 VIP lid

    24 nov 2006
    5.350
    0
    0
    administratief medewerkster
    Rotterdam
    Ik heb mano ook gewoon een speen gegeven en ik heb wel het geluk gehad dat hij hem na 8 maanden zelf niet meer wilde, hij spuugde hem elke keer uit en toen heb ik hem niet meer gegeven, dus hij was er toen hij 8 maanden was vanaf.

    Nou weet ik zelf ook wel, dat dat niet altijd zo gaat hoor.
     
  6. Kiwi1

    Kiwi1 Fanatiek lid

    26 dec 2007
    4.849
    0
    0
    Ik snap je gevoel. Ik heb ook iets tegen spenen. Als ik soms een kindje van 2 jaar nog met speen in haar/zijn mond zie...naja..ik vind het geen gezicht.
    Wij hebben hier dus geen speen. Het is ook geen duimzuigertje geworden. Misschien heeft hij er gewoon niet zoveel behoefte aan gehad. Hij is nu 7,5 maand en heeft praktisch geen zuigbehoefte meer. Als ik vroeger een pink in zijn mond deed dan zoog hij er enthousiast aan, nu gaat hij alleen maar bijten :)

    Maar als je kindje erg veel behoefte aan heeft dan kan het veel rust/troost bieden. Zorg er alleen voor dat je hem niet te pas en te onpas gebruikt en geef het alleen bij het slapen gaan en als ze dan slaapt meteen eruit halen.
     
  7. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Ik had ook iets tegen spenen, maar mijn zoontje sliep zo vreselijk slecht en huilde zoveel en de speen hielp daar wel iets bij, dus was ik allang blij.

    Wel krijgt hij hier de speen alleen tijdens het slapen. Dus geen rondlopend kind met een speentje in zijn mond over het algemeen.
     
  8. Madelieff

    Madelieff Lid

    3 nov 2008
    37
    0
    0
    ook hier een hekel aan peuters met spenen! Maar ja, de eerste 6 mnd is er een zuigbehoefte en helpt het toch erg goed met in slaap komen. We geven 'm wel vaak pas als het met slapen niet lijkt te lukken, dus nooit 'standaard'. Hij valt ook vaak in slaap zonder speen. En buiten bed krijgt hij 'm eigenlijk practisch niet, hooguit als hij ziek is of moe eind van de dag.

    Ik denk dat als je er geen gewoonte van maakt dat je er dan ook weer redelijk makkelijk af kan stappen. Ik ben van plan de speen de komende maanden steeds minder te geven, dan wordt het geen troostding, daar moet ie maar een knuffeltje voor gebruiken :)
     
  9. jessica1

    jessica1 Niet meer actief

    een speen kan je afleren ,
    een duim niet!
     
  10. minipi

    minipi Fanatiek lid

    17 mei 2006
    1.523
    0
    0
    Hier ook geen spenenfan. Maar na een paar maanden bleek mevrouw mét speen veeeeeel beter te slapen dan zonder, dus zijn we gezwicht. Ik heb wel, vanaf een maand of 6 denk ik, aangewend dat de speen alleen voor in bed is en dat werkt prima. Dus mijn meisje heeft nog wel een speen, maar ze loopt er nooit mee rond. Ze heeft hem echt alleen in haar bed. En dat bevalt prima. Ok, ik zie er ook wel tegenop om het af te gaan leren, maar goed... komt tijd komt raad :)
     
  11. minke

    minke Actief lid

    Ik wilde ook absoluut geen spenenkind (heb ook iets tegen spenen ;)) Maar mijn zoontje had ook een flinke zuigbehoefte en om nou de hele dag met m'n pink in z'n mond te zitten... Nu is hij bijna 10 maanden en de zuigbehoefte wordt steeds minder. Hij valt nu ook gewoon in slaap zonder de speen, alleen op de créche krijgt hij nog z'n speen tijdens het slapen.

    Ik denk dat je het als ouder zelf in de hand hebt of je kind met 2/3/4 jaar nog met een speen loopt. De zuigbehoefte neemt in het eerste jaar geleidelijk af. Dus als je daar in mee gaat en ook steeds minder vaak de speen geeft, dan is er geen probleem.

    Ik merk in m'n werk (werk in de kinderopvang) dat het bij oudere 'spenen'kindjes voornamelijk gewenning is. En iets dat je al 2,3 of 4 jaar doet, leer je niet zo gemakkelijk af! Dus ik zou zeggen: geef je kind gewoon een speentje als het die behoefte heeft. Maar maak er geen gewoonte van! Dus niet standaard de speen erin als je kind gaat slapen, maar kijk of je kindje het op dat moment nodig heeft. Hier heeft het in ieder geval goed gewerkt!

    Succes! Minke
     
  12. butterfly83

    butterfly83 Fanatiek lid

    14 feb 2008
    2.037
    40
    48
    friesland
    Als je ziet dat je kindje er behoefte aan heeft en veel rustiger is met speentje dan zet je toch je eigen principes opzij...De speen niet geven omdat je het een stom gezicht vind, vind ik eigenlijk geen optie. Mijn ventje heeft ook een speen omdat hij ook zo'n sterke zuigbehoefte had. ik had het ook wel 'leuk' gevonden als hij zijn duim had gevonden (makkelijk ook.. hoef je er 'snachts niet uit..)
    Aan de andere kant een duim leer je niet af, heb zelf tot ik twaalf was duim gezogen en toen kreeg in een beugel ;)

    Ik heb nooit spijt gehad van de speen, hij heeft hem nu overdag ook niet in en taalt er niet naar.

    groetjes
     
  13. poema

    poema Fanatiek lid

    27 jul 2007
    3.926
    404
    83
    Vrouw
    Ik geef hem inderdaad alleen bij het slapen en dan ook nog alleen als dat echt niet lukt. Als ik het zo lees een goede methode volgens mij. Ze is nu na de fles trouwens weer zonder speen in slaap gevallen dus ik probeer het ook echt zonder speen te doen. Gelukkig ben ik dus niet de enige met dit dilemma ;)
     
  14. silvia009

    silvia009 VIP lid

    13 feb 2009
    6.514
    0
    36
    Partime werkende moeder en echtgenote
    twente
    mijn zoontje van bijna 10 maanden gaat echt niet slapen zonder zijn speen... gewoon geven dus..en als ie slaapt valt ie soms zelf uit en leg ik hem in de hoek van zijn bedje...word ie wakker zonder zijn speentje pakt ie hem zelf weer uit de hoek weg... zonder speen slaapt ie echt geen nacht door. en overdag wil ie alleen zijn speen in de auto en als ie moe is dus wil slapen....


    ik ga hem niet plagen hij heeft er behoefte aan dus ik geef hem gewoon zijn speen :D
     
  15. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Ja maar gedoseerd. Kindjes hebben een grote zuigbehoefte en daaraan moet op één of andere manier voldaan worden. BV kindjes komen daar meestal wel aan door de borstvoeding maar fleskindjes zijn veel sneller klaar en dat lurken aan die speen is natuurlijk ook veel minder lekker. Een speentje kan volgens mij helemaal geen kwaad maar het is natuurlijk niet de hele dag nodig. Mijn zoontje gebruikt 'm af en toe overdag en bij het naar bed gaan. Vlak voor het slapen gooit hij hem er zelf uit. Als hij dat niet doet, haal ik hem eruit (ik wil voorkomen dat hij 's nachts gaat 'roepen' om z'n speen). Ik vind een speen handiger dan een duim omdat je die speen kan verstoppen.. dat duimpje afhakken is zo zielig.. ik denk dat ie 'm nog wel nodig heeft ;)
     
  16. mamamuts

    mamamuts Niet meer actief

    Mijn dochter is een hardnekkige duimer en of je daar dan weer blij mee moet zijn weet ik nog net zo niet....
    Ze zit zelfs met haar duim in de mond te eten en ik moet haar handje vasthouden als ik haar eten geef want anders... flop, zit die duim er weer in. :(

    Een speen kun je op een gegeven moment afpakken, maar een duim nooit en heeft heel wat meer voeten in aarde om het af te leren.

    Ik zou als ik jou was dus gewoon een speen geven.
     
  17. Als ze blij wordt van die speen, zou ik hem lekker geven.

    desnoods alleen in bed.

    dat ze er aan gaat wennen als ze in bedje komt en ze krijgt dr speen dat ze dan lekker moet gaan slapen.

    Hier heeft de tandarts tegen mijn oudste dochter(toen 3 en half) gezegd dat ze hem niet meer mocht. (Ze had hem vrij regelmatig in hoor ;))
    Ik ben een slaapknuffel met haar uit gaan zoeken, die ging ze toen gebruiken als *troost* en ze heeft nooit meer om de speen gevraagd.
     
  18. Peetje08

    Peetje08 Bekend lid

    30 mrt 2008
    704
    0
    0
    Het kan zuigbehoefte zijn, maar ook een teken dat jullie dochter binnenkort wat meer te eten wil. Bij ons zoontje werkt dat in elk geval wel zo. Als je liever geen speen wilt kun je natuurlijk ook je pink of andere vinger geven om op te zuigen.

    Ik vind een kind van 2 of 3 jaar met speen, duim (of knuffellapje) eerlijk gezegd ook geen gezicht. Toch was bij ons de keuze snel gemaakt voor een speen, omdat ons zoontje veel te vroeg geboren is. Dus wel veel zuigbehoefte, maar nog niet mogen drinken omdat het slikreflex nog niet ontwikkeld is. Maar nu heeft hij zijn duim helemaal ontdekt, hij stopt hem het liefste tegelijk met de speen van zijn fles in zijn mond. Haha, dat werkt natuurlijk niet :).


    PS: We hadden van te voren van alles bedacht wat we wel of niet wilden doen/toestaan. Maar ik merk bij mij zelf dat het toch beter is op mijn gevoel af te gaan dan onze eigen bedachte regels uit te voeren. Het moederinstinct is er niet voor niets ;).
     
  19. silvia009

    silvia009 VIP lid

    13 feb 2009
    6.514
    0
    36
    Partime werkende moeder en echtgenote
    twente
    :D altijd makkelijk zo'n duimpje :D
     
  20. Alita

    Alita Niet meer actief

    Als ze gaan duimen hou je dit echt niet tegen met een speen!
    Het heeft allebei zijn voor en nadelen, selina duimt en had in het begin een speentje, ondanks de bv was haar zuigbehoeft nog altijd erg groot. Heb geprobeerd een speentje te laten wennen ivm duimen, maar als ze gaan duimen kun je het niet tegenhouden, althans hier echt niet!
     

Deel Deze Pagina