te weinig borstvoeding

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door Axioma, 27 feb 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Axioma

    Axioma Fanatiek lid

    13 jun 2008
    1.127
    0
    0
    Gouda
    onze dochter is 8 dagen geleden geboren in het ziekenhuis, er was weinig begeleiding voor de borstvoeding en aanleggen.
    Eenmaal thuis heeft de kraamhulp geholpen met t aanleggen, en dat gaat erg goed. Ze hapt goed aan en drinkt ook goed!
    Er was verschil tussen het gewicht in t ziekenhuis en thuis (weegschaal ziekenhuis niet geijkt) dus moesten we bijvoeden dmv vingervoeren.
    Inmiddels bleef onze dochter afvallen, en gisteren werd ons uiteindelijk aangeraden om alle borstvoeding af te gaan kolven, en dit te geven met een flesje, eventueel aangevuld met kv.
    nu blijkt dus dat ik heel weinig "produceer".
    Sinds gistermiddag kolf ik om de 1,5 uur (alleen 's nachts niet) met een dubbele electrische kolf. De opbrengst van beide borsten samen blijft dan zo hangen tussen de 20 en 30 cc samen.
    Dus veel te weinig om een baby mee te voeden, inmiddels is het grootste gedeelte dus flesvoeding geworden, helaas!
    Zou het nog kunnen dat mijn borsten toch meer melk gaan produceren? Want het liefste zou ik alleen bv willen geven... maar op dit moment is dat onmogelijk :cry:
     
  2. Nemo

    Nemo Niet meer actief

    Kolven zegt niets over de productie ! Een kolf haalt er altijd (veel) minder uit de borst dan dat je kindje kan.
    Als ik jouw verhaal zo lees ben jij totaal verkeerd begeleid. Als je contact opneemt met een lactatiekundige IBCLC te vinden op http://www.nvlborstvoeding.nl/ weet ik zeker dat alles nog goed kan komen !
     
  3. Pendrag

    Pendrag VIP lid

    26 jul 2006
    6.458
    1
    0
    Ik heb bij mn beide dochters precies hetzelfde gehad. Voor mij reden om te stoppen met BV. Wat een opluchting!

    Volg je gevoel en doe waar je jezelf goed bij voelt. Als je alles op alles wilt zetten en het lukt is dat super. Maar als je besluit om over te gaan op FV wordt Josanne ongetwijfeld net zo groot en sterk!

    Heel veel succes.
     
  4. Tacha1987

    Tacha1987 Fanatiek lid

    14 feb 2008
    2.964
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Belgiƫ - Antwerpen
    Ik denk dat het hier idd gaat over slechte begeleiding; Als je echt wil blijven bv geven consulteer dan een ld die kan je zekerrrr helpen! en idd kolven is niet hetzelfde als live voeden. voed zo vaak mogelijk dat zal je productie wel stijgen!
     
  5. Axioma

    Axioma Fanatiek lid

    13 jun 2008
    1.127
    0
    0
    Gouda
    bedankt voor jullie antwoorden, tja de begeleiding was niet goed... maar de kleine drinkt wel goed!
    Daar ligt het niet aan. het vaak aanleggen heb ik al een paar dagen geprobeerd, maar dat is niet vol te houden, om elk uur aan te leggen... ook 's nachts...
    ik weet dat kolven minder opbrengt dan dat de baby kan, maar 20cc per kolfbeurt is toch gewoon veel te weinig?! zal zo eens op die website kijken
     
  6. Nemo

    Nemo Niet meer actief

    Dat kolven zegt echt niets ! Kolven moet je n.m. vaak ook leren.
    En stress heeft er ook een slechte invloed op. Als jij bijv. je zorgen maakt omdat je (te) weinig kolft heeft dat een negatief effect. Oxytocine het hormoon wat zorgt voor de toeschietreflex doet het beste zijn werk als je ontspannen bent.

    Ook ik heb dat wel eens gehad hoor. Als ik snel en veel "moest" kolven dan kreeg ik amper een bodempje melk in het flesje. Dat terwijl als ik "gewoon" ging kolven ik zo een fles vol had.

    Als je straks wel de goede begeleiding krijgt van een lk en je wilt dan komt het goed ;)
     
  7. appeltje

    appeltje Niet meer actief

    Ik vind het trouwens een slecht advies om alles af te gaan kolven en met de fles te gaan geven. Dan creeer je toch een borstweigeraar? Heel jammer, maar er zijn wel manieren om (tijdelijk) bij te voeden zonder een flesje te hoeven gebruiken.

    Ik had ook te weinig de eerste dagen en moest nakolven en daarnaast ook wat bijvoeden. Maar dan voedde ik eerst, dan ging ik nakolven en kreeg mijn zoontje met mijn nagekolfde melk met een spuitje (fingerfeeding) van de vorige sessie en daarna nog 30 ml kunstvoeding. Na een dag of 2 merkte we dat hij geen trek meer had in die kv en daarna ook niet meer mijn nagekolfde melk. Mijn productie was dus weer op peil, hij kon zich weer op temperatuur houden en kwam weer aan.

    Die neusspray heb ik ook de eerste week meteen gebruikt. Omdat de tsr dan wat sneller kwam was mijn zoontje gemotiveerder om door te drinken.
     
  8. mamatje24

    mamatje24 Fanatiek lid

    10 sep 2008
    1.236
    0
    0
    hai meid, van harte gefeliciteerd met je kleine wonder.

    het geven van borstvoeding vergt zeker in het begin echt de nodige tijd. als je de bv wilt laten slagen zit er denk ik toch niets anders op dan elk uur aan te leggen om je productie goed op gang te brengen. de kracht die er op een kolf zit haalt het niet bij de zuigkracht van je kindje, dus vreemd is het echt niet dat jij er met kolven zo weinig uithaalt.

    je borstvoeding is zo te lezen ook nog niet eens goed op gang gekomen,dus tja het is inderdaad ploeteren, en om het uur aanleggen zou (hoe rot voor jou) wel heel goed zijn zodat je toch alleen bv kan blijven geven. ik zou er zeker geen fv bij gaan geven in ieder geval, het is nu weekend, misschien dat je lekker het hele weekend met de kleine in de weer kan (lekker rustig op bed e.d.) om vaak aan te leggen, en het liefst ook snachts, je zult zien dat als het eenmaal loopt je echt niet om het uur meer bezig bent.

    heel veel succes in ieder geval
    liefs mamatje
     
  9. go4baby

    go4baby Fanatiek lid

    11 jun 2007
    4.845
    0
    0
    Eigen baas boven baas ;-)
    Noord-Holland
    Hoi!

    Gefeliciteerd met jullie dochter!

    Effe snel (niet gelezen allemaal) maar heb hier ook wat startproblemen gehad (dochter geel en naar ZH op dag 3, daar slechte begeleiding met dat kolfapparaat dus kwam ook niet verder met 20cc per keer ofzo.)
    Toen we weer thuiswaren had ik een hele goede kraamhulp.
    Ze liet me kolven. Na 5 minuten riep ik haar "het is op!". Nee, zei ze, door kolven en na 15 minuten kwam er meer uit!
    Weet niet of je dat al hebt geprobeerd, maar zou ik even proberen.
    (en lekker diep inademen en ontspannen! en hou je schatje bij je tijdens het kolven!)
    Mijn productie kwam daarna weer helemaal goed!

    En anders direct naar een lactatiekundige (of laten komen!) Kost misschien wat, maar verdien je zo weer terug als het goed loopt en FV niet nodig is ;)

    Heel veel sterkte en succes en ik weet zeker dat het je weer gaat lukken!
     
  10. Alita

    Alita Niet meer actief

    tjonge tjonge tjonge die slechte begleiding is toch niet normaal!
    Ik kan me hier echt aan ergeren he, sorry heb jij dus niks aan
     
  11. Axioma

    Axioma Fanatiek lid

    13 jun 2008
    1.127
    0
    0
    Gouda
    bedankt voor al jullie antwoorden, ik werd gewoon een beetje onzeker over het hele gebeuren... wilde gewoon andere meningen horen!

    vandaag een poos met mn moeder erover gehad, wat bleek nou mijn moeder heeft ook nooit borstvoeding kunnen geven omdat ze niet genoeg had. dit wilde ze niet zeggen voor die tijd omdat ik dan zou denken dat het me niet zou lukken... maar goed ik heb het dus wel geprobeerd...
    denk er nu wel over na om te blijven kolven zodat de kleine wel bv blijft krijgen, maar helemaal terug naar bv gaat niet lukken... dus wel kv erbij... voel me deels wel schuldig.... zucht....
     
  12. Hanneke

    Hanneke VIP lid

    18 jun 2007
    14.893
    275
    83
    Onze roze wolk!
    Meid, je moet doen wat je zelf wil natuurlijk. Maar heb je al een lk gesproken? Is die al langs geweest? Of jij daar? Ik denk namelijk zeker wel dat jij je kleintje volledig aan de borst kan krijgen! Te weinig melk kan namelijk eigenlijk niet, borstvoeding word gemaakt op vraag. Er word netzoveel voeding gemaakt als dat er vraag na is. Maar met kunstvoeding geven verstoor je dat principe eigenlijk (en ja dat verstoren heb ik met ong 7 weken ook gedaan, maar na 3.5 mnd had ik ze beide weer volledig aan de borst!).
    Succes in ieder geval!
    Liefs, Hanneke!
     
  13. Nemo

    Nemo Niet meer actief

    @Axioma: geloof me je als je wilt kun je je kindje echt wel volledig aan de borst krijgen.
    Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod. Als je kindje veel melk vraagt door vaak en goed de borst leeg te drinken komt er veel prolactine vrij. Dit word gemaakt in jouw hersenen, nadat er een seintje vanuit jouw borst is gegaan. Dit seintje word gegeven als je borst word leeggedronken. De prolactine zorgt er dan voor dat er melk uit jouw bloed word gemaakt. Vaak en goed aanleggen is dus heel belangrijk !
    Als je mijn verhaal snapt van het vraag/aanbod dan snap je ook dat als je kv bijgeeft niet volledig vraagt en dus ook niet voldoende melk zult maken.
    Als je er nog meer over wilt lezen kun je evt. op de site van de VBN een brochure downloaden (na betaling) .hier is de brochure: Te weinig melk.

    Als je moeder zegt dat ze te weinig melk had zou dat best wel eens kunnen kloppen. Nu weet ik niet precies hoe je moeder gevoed heeft maar vroeger was het vaak zo dat er op de klok werd gevoed, voedingen niet te lang mochten duren, al heel snel geen nachtvoedingen meer en er werd vaak bijgevoed. Al met al dus geen goede vraag van de baby en dan word er idd ook (te) weinig melk gemaakt.

    Meid schakel een lk (lactatiekundige) in welk je hier kunt vinden. Word vaak vergoed door je verzekering.

    O en als ik mijn familie had mogen geloven had ik ook te weinig melk moeten hebben. Mijn moeder had altijd maar net voldoende zei ze. Mijn beppe (fries voor oma) haar melk was ook ineens op. En mijn pake (fries voor opa) heeft nooit geen borstvoeding gehad omdat zijn moeder helemaal geen melk had :(
    Heb geen banner dus schrijf ik het even op. Ik voed mijn zoontje nu zo'n 22 maand en over een paar weken hoop ik te gaan tandemvoeden. Tandemvoeden is een ouder kindje en een baby aan de borst. Dan zal mijn zoontje de borst dus moeten delen met zijn broertje of zusje (die hopelijk snel komt :D )
     
  14. Rups

    Rups Actief lid

    29 jun 2008
    304
    0
    0
    Den Haag
    Je hoeft je niet schuldig te voelen hoor, ik geef ook kv naast de bv en dat gaat harstikke goed. Mijn melk is niet veel teruggelopen het past zich eigenlikj heel goed aan de tijden wanneer ik voed.
    Als je weer volledig de borst wil geven zou je heel veel moeten aanleggen zeker in het begin moet je productie nog op gang komen.
     
  15. appeltje

    appeltje Niet meer actief

    Het lijkt alsof je je er al bij hebt neergelegd Axioma, terwijl je met goede begeleiding vast nog wel 100% terug naar bv kan. Maar dan moet je wel een lk bellen, de oplossing komt niet naar je toe vliegen.

    Sterkte!
     
  16. mamatje24

    mamatje24 Fanatiek lid

    10 sep 2008
    1.236
    0
    0
    Je hoeft echt nog niet op te geven hoor. Je kleine is nog geen 2 wkn, je bv moet echt goed op gang komen, en dat gaat alleen maar als je de kleine zelf aanlegt, en tussen de voedingen door afkolft.


    Als jij wil kun je zeer zeker gewoon terug naar volledig bv hoor, want als ik jouw reacties zo lees ligt het niet aan de kleine en drinkt de kleine aan de borst goed, maar ben je bang met hetgene je afkolft (te weinig)

    wat ik voornamelijk tussen de regels doorlees is dat je het niet aankan (trekt) zo vaak bv te geven

    tja vaak aanleggen (ook snachts) dat zijn de dingen die er nou eenmaal bij horen wil je je kindje bv geven (uitzonderingen daargelaten)

    Het is natuurlijk geheel aan jouzelf, maar wil je echt bv geven dan zou ik wat er al gezegd is een lactatiedeskundige inschakelen die kan jou daar heel goed bij helpen en dan zit de kleine zo weer (volledig) aan de borst, maar ja wat ik al zei, dat is geheel je eigen keuze. Wat appeltje al zei, het komt je niet zomaar aanvliegen.

    succes meis
    groetjes mamatje
     
  17. Hanneke

    Hanneke VIP lid

    18 jun 2007
    14.893
    275
    83
    Onze roze wolk!
    En voor je productie is het nu ook weer niet nodig om elk uur aan te leggen hoor ;) dat is natuurlijk wel een beetje overdreven ;)! (sorry, mn geheugen laat me in de steek, weet niet meer wie dit schreef :oops:)
     
  18. Rups

    Rups Actief lid

    29 jun 2008
    304
    0
    0
    Den Haag
    om de 2 uur is voldoende. om het uur lijkt me ook heel vermoeiend. Een Lk inschakelen is een optie ... maar als je gewoon vaak aanlegt komt je productie heus wel op gang. En niet stressen daar kan het ook van teruglopen.
     
  19. Nynke

    Nynke VIP lid

    30 sep 2006
    8.087
    0
    0
    Frankrijk
    Om de twee uur aanleggen ook s'nachts. Veel rust nemen, drinken en trek je niks van de kolf opbrengst aan. Dat is altijd vele malen minder als live voeden. Hoe meer jij er over in zit hoe minder je productie zal worden. Als je er werkelijk voor 100% voor wilt gaan moet je even door bijten. Bv is niet makkelijk en je kindje kan het prima. Trek je niks aan van alle verhalen van je familie. Ieder persoon is weer anders.
     
  20. mamatje24

    mamatje24 Fanatiek lid

    10 sep 2008
    1.236
    0
    0
    Ts schreef zelf dat ze om het uur aanlegde, en dat dat niet vol te houden was, en dat ondanks het aanleggen om het uur het afkolven nog niet goed ging (te weinig)

    ikzelf schreef dat het misschien inderdaad wel goed kon zijn om, om het uur aan te leggen om de productie te verhogen en lekker het weekend misschien in bed te blijven met de kleine :)
     

Deel Deze Pagina