ik ben 23 er zitten geen baby's in de familie met afwijkingen zouden jullie het wel of niet doen? ben benieuwd wie het wel heeft gedaan?! en of het je een beter gevoel heeft gekregen zelf denk ik dat het niet echt nodig is omdat we beiden jong zijn en het komt niet voor, alvast bedankt
Hoi Aylins Je leest best eens het topic "Vlokkentest of Vruchtwaterpunctie ervaring gezocht!", daar staat in hoe de ervaring was van een VP en het resultaat van de nekplooimeting + bloedresultaten. Persoonlijk hebben wij eerst een nekplooimeting gehad (2,1 mm), uit de bloedresultaten is gebleken dat er een kansberekening was van 1 op 200. BTW ik ben 28 jaar. Wij hebben afgelopen vrijdag een vruchtwaterpunctie laten doen, deze ingreep is reuze meegevallen. Geen pijn ofzo, nu is het nog bang afwachten voor de resultaten. Liefs Lentel
Ik wou het eerst ook doen, maar toen de vk alles er over had verteld heb ik er vanaf gezien. Als je nog jong bent en in je fam zijn geen afwijkingen is de kans al veel kleiner. En het kan zijn dat je je kleintje na de vruchtwaterpunctie verliest. Ik vond het risico veeeel te groot. Bij ons zitten ook geen afwijkingen in de fam, en ik ben 20.
pfff of er afwijkingen in je familie zitten is helemaal niet van toepassing en je leeftijd is ook niet superbelangrijk qua risico. er zijn idd heel veel topics hierover met meningen en werkelijke ervaringen misschien dat je daar wat aan hebt..
Dat is zeker wel belangrijk. De vk heeft ons dit verteld. En we hadden een informatieboekje gekregen waar dit duidelijk in stond. Als ik het boekje nog had, had ik t wel ff voor je overgetypt. Maar ieder heeft zijn mening hierover, en maakt zijn eigen keuze.
als je je echt zou informeren zou je meer weten als in dat boekje stond, het boekje klopt niet geheel en ontbreekt enorm veel info.. helaas..
Er wordt inderdaad eenkansberekening gemaakt wat oa wordt gebaseerd op je leeftijd en eventuele afwijkingen in de familie. Ik ben zelf jong, hebben niks ernstigs in de familie en mijn 2 andere kindjes waren ook gezond. Bij ons zoude kans dus sowiezo lager uitvallen terwijl er wel degelijk wat aan de hand kon zijn. Ik bedacht me wat we zouden doenmocht er iets mis zijn, zou ik het dan weg laten halen? Het antwoord was nee dus waarom onnodig in de zenuwen? Het kan zo zijn dat de kans erg klein is en er toch iets aan de hand is of dat je na alle onderzoeken toch te horen krijgt dat alles goed is. Mijnnichtje heeft de nekplooimeting wel gedaan, en hierna de vruchtwaterpunctie omdat de kans erg hoog bleek. Na weken in onzekerheid en heel veel stress later bleek het kindje gewoon gezond. Ik wilde van mijn zwangerschap genieten en me geen zorgen hoeven maken zeker omdat we met de uitslag niks zouden doen hebben wij besloten de test niet te laten doen.
Hoi, Wij gaan het wel een nekplooimeting en een bloedtest doen. Ik heb tot nu toe wel een goed gevoel maar mijn man is super onzeker en bang dat er wat mis is met de baby. Ik hoop op deze manier hem gerust te stellen.
Hoi Aylins, Ik dacht ook zo: de kans is vrij klein (1 op 1000 bij leeftijd 30 jaar). Daarnaast komt het in onze familie niet voor. Dus ons kindje zou vast geen down hebben. Ik wou de nekplooi dus niet weten. De echoscopiste vond het toch belangrijk om het wel te vertellen omdat hij redelijk verdikt was en na de vlokkentest bleek er wel sprake te zijn van down. Bij 14 weken is ons kindje alsnog overleden. Of het nou door de vlokkentest kwam of het een natuurlijke miskraam is geweest weet ik niet en zal ik nooit weten, maar stel dat ik helemaal niet had geweten wat er met ons kindje aan de hand was geweest dan had ik misschien ook niet kunnen begrijpen waarom met 14 weken een kindje alsnog overlijdt in de baarmoeder. Ook is het zo dat een verdikte nekplooi niet alleen iets verteld over down, maar ook over andere afwijkingen. Het blijft een persoonlijke keuze; wel of niet de nekplooi weten, maar wat ik je nog wil meegeven is: stel dat onverhoopt blijkt dat er iets aan de hand is met je kindje, dan kunnen ze (meestal) door de technieken van tegenwoordig al vroeg vaststellen wat er precies aan de hand is. Je kan je dan (voor zover dat mogelijk is) voorbereiden op wat er komen gaat. Groetjes Romy