Mijn zoontje is nu 8,5 maand oud. Sinds de 7 maanden slaapt hij van 19:00 tot 5:00 (voeden) en weer slapen tot 7:00. Nu sinds 2 weken slaapt hij 's avonds pas rond 22:00 en om 5:00 al weer wakker voor voeding, waarna we hem ook weer terug leggen en meteen slaapt tot 7:30 uur. Ons schema: 5:00 BV 7:30 wakker 8:30/9:00 fruit en beetje water 9:30 een uur tot 1,5 uur slapen 12:00 1 boterham en 150 tot 180 ml BV 13:00 een uur tot 1,5 slapen 15:30 yoghurt en sap 16:00 soms nog een klein slaapje van een half uur 17:30 groenten 19:00 Bedritueel en BV 19:30 bed Maar dan...... soms speelt hij een klein half uur en dan begint het krijsen of soms al meteen. Om de 10 minuten erheen, maar we krijgen hem niet stil. Gevolg vaak rond 21:00 uit bed en spelen in de box tot 21:30. En dan gaat het iets makkelijker dmv in slaap wiegen, extra voeding, over bolletje blijven aaien. Of we gaan rond 21:00 wandelen en leggen hem over. Maar dit begint ons aardig op te raken. Ook overdag wordt het een probleem, nu hebben we hem na een uur in de wandelwagen buiten gelegt en slaapt na wat te hebben gewiebbelt!!!! Sinds een week ben ik met de middag voeding gestopt en krijgt hij BV uit de vriezer (heb nog voor een week ingevroren staan), want de BV wordt echt te vermoeiend. En wil misschien vandaag de avond voeding eraf halen. Graag jullie ervaring, tips, dagschema alles is welkom. Van het bureau moeten we niet meer gaan wandelen ivm gewenning en hem laten huilen. Maar het is dan KRIJSEN. Vijf deuren verder horen ze hem!!! Even zijn ontwikkeling: sinds 2 weken kan hij zitten - kruipen - staan- en sinds gisteren lopen in box en bed. Nu staat hij te krijsen in bed, maar kan niet zelf gaan zitten. Sorry voor het lange verhaal, maar dat maakt het misschien wat duidelijker voor jullie.
Mijn dochter is even oud, maar ik geef geen BV. Ons dagschema als we beide moeten werken: 7.00: Bord pap Dan brengen we haar naar de opvang, daar gaat ze spelen. 9.30: naar bed, slaapt ongeveer 1,5 uur 11.00: Fruit en 1/2 babyliga, evt met diksap 12.30: Boterham en diksap 13.30: Slapen, meestal 1,5 uur 15.30: Fles, 210+7 18.00: Avondeten, meestal eet ze met de pot mee 19.30: Papfles 210+7+rijstebloem En dan gaat ze slapen tot we haar wakker maken. Waarom je zoontje nu zo veranderd is heb ik eigenlijk geen tips over...wellicht zit hij in een sprong (wel een lange dan)?
Het lijkt mij dat dit een soort van verlatingsangst is. Onze oudste dochter begon hier destijds ook mee rond de leeftijd van ongeveer 8/9 maanden en deed dit ook alleen met het 's avonds naar bed gaan. We hebben toen 2 maanden met haar aangemodderd, waarbij ze elke avond huilde bij het naar bed brengen, maar na een tip van het CB was dit probleem na een paar dagen over. Hier heeft dus de tip van het CB, om te laten huilen en dan elke 5 minuten erheen te gaan en stellig te zeggen dat het nu tijd is om te slapen en te troosten en weer in bed toe te dekken, heel goed geholpen. Hierdoor merkt hij dat je er gewoon voor hem bent en dat hij rustig kan gaan slapen, omdat je altijd weer terug komt als het nodig is. Het kost je even een paar avonden en het is niet gemakkelijk, maar het huilen wordt elke avond minder en Anouk sliep, nadat we 3 dagen deze methode hadden gehanteerd, gewoon weer normaal zoals ze altijd deed. Wandelen en wiegen etc. kun je beter niet aan beginnen, want hij moet gewoon leren om lekker in zijn eigen bedje zelf in slaap te vallen. Anders ontwikkel je een zeer lastig patroon, waar je misschien nog wel jaren zoet mee bent. Dus ik zou toch proberen hem consequent in zijn bed te houden en hem ieder 5 minuten te gaan troosten en opnieuw neer te leggen en toe te dekken. Mede omdat hij voorheen ook geen problemen met slapen had en dus waarschijnlijk zo zijn normale ritme weer oppakt als hij merkt dat jullie echt niet weg zijn en altijd voor hem klaar staan.
Krijgt je kindje alleen groenten of een volledige maaltijd? Met 8,5 maand begint een kindje wel behoefte te krijgen aan bijvoorbeeld proteine dus vlees, vis, gevogelte en ei zijn belangrijk. Misschien is dit al onderdeel van het menu hoor maar indien niet kan het helpen bij beter en langer slapen. Verder lijkt het alsof je zoontje gewent is geraakt aan bepaalde reacties van jullie. Aandacht, extra voeding etc. Dit is aangeleerd gedrag en moet dus weer afgeleerd worden. Dat is heel moeilijk maar wel te doen. De tips die Frieda hierin geeft zijn goeie. Een mooi schema bij 8,5 maand is: ontbijt: bv, daarna een bordje pap ('s ochtends hebben ze veel energie nodig) tussendoortje: fruit lunch: boterham + bekertje melk (bv / kv) maar niet te veel tussendoortje: rijstewafel, soepstengel met sap / water of thee avondeten: volledige maaltijd + zuiveltoetje (yoghurt / kwark) voor het slapen gaan: bv (of kv met rijstebloem of pap) Bespreek het zeker ook eens op het CB als je je daar goed bij
Ben het eens met Frieda en Zwaantje, het lijkt (deels) gewenning te zijn. Het valt mij op dat hij vrij snel weer aan zijn ochtendslaapje begint; bij ons was hij op die leeftijd sliep hij pas weer na zo'n 3 a 4 uur wakker zijn (dwz rond 10-11 uur, na zijn fruithapje). Verder had ons zoontje ook wel rond die leeftijd dat hij wat moeilijker sliep, was nogal onrustig in bed. Wij hebben toen inderdaad stipt volgehouden om wel regelmatig langs te komen als hij huilde, maar hem wel te laten liggen. Alleen een of twee keer huilde hij echt uitzonderlijk hard en hebben we hem kort uit het bedje gehaald en even vastgehouden tot hij weer rustig werd, maar daarna was het zonder pardon weer in bed. Overdag was het soms anders, als we dan de indruk hadden dat hij toch niet echt moe was, mocht hij soms wel weer uit bed en gaan spelen tot hij wel moe was: we letten daarbij op hoeveel uur het was sinds zijn vorige slaapje (3 a 4 uur). In die tijd waren de nachten (en overigens ook het overdag slapen) dus in de eerste uren wel vrij onrustig, veel kijken, maar na enige weken werd dat wel minder en nu gaat het weer goed. Gelet op deze ervaring zou ik dus ook aanraden om je kindje niet meer uit bed te halen en in elk geval niet uit de kamer te laten om duidelijk te maken dat slapen echt slapen is. Het kost een tijdlang moeite, maar heeft uiteindelijk wel resultaat. Overigens gebruiken wij ook nog een speentje, dat hielp ook. Om hem rustig te krijgen strelen wij hem ook wel over zijn wangetje. Het was vaak wel beter om te zorgen dat hij eerst rustig was voordat je hem weer in bed legt; als hij nog overstuur is van het huilen werkt het inderdaad niet.
pfoe meid, wat je hem aanleert is niet echt best. (niet verkeerd bedoeld) jamie is ook 8,5 maanden en hij doet het ook. ging altijd prima om 8u slapen. nu vaak dat hij 2 uur wakker ligt te huilen. als ik bij hem in de kamer ben is het goed, zodra ik de klink vast pak begint het weer. maar ik haal hem niet uit zijn bed! want ze leren heel snel. hij denkt als ik huil pakken ze me eruit en gaan we spelen en wandelen. beste is hem in bed laten liggen en hem een paar minuten laten huilen, even ernaartoe troosten (niet uit bed halen!) en daarna weer weg gaan. het is ff wennen, maar zodra ze weten, het trucje helpt niet meer... gaan ze vaneigens weer goed slapen. jamie sliep gisteren binnen de 5 minuten! ik denk dat ze rond deze leeftijd echt een fase hebben.... een testfase! kijken hoe snel mama komt als ik hard huil enzo jamie zijn schema: 7u fles 9u fruit en slapen tot half 11 13 2 boterhammen en drinken 14u slapen tot 16u 17u warm eten en toetje 19.30 badje, flesje en dan naar bed!
jeetje meid , je koter is al zo bewust van jullie reactie op zijn doen en laten.. heb zelf ook een dochter van 8.5 maand oud .. maar ze doet het SOMS het zelfde kwa naar bed brengen , niet altijd trouwens , om de dag ongeveer.. denk dat het een soort van verlatingangst is en dat ze me uit wil testen , hoe harder ik huil des te sneller komt mama weer.. als ik haar naar bed breng,neem ik voor haar de laatste fles mee naar bed , ff liedje zingen..het slaapritueel..maar als ik dan weg wil lopen , dan krijst ze het soms uit..niet normaal..in het begin liep ik als een speer weer naar haar toe maar nu heb ik het gehalveert..en het helpt met stappen , ze moet gewoon weten , het is nu slaaptijd .. maar voordat ik ga slapen ga ik altijd nog ff bij haar kijken en wordt ze meestal ook nog ff wakker , van mama is er nog en dan valt ze weer in slaap , MAAR ZEKER NIET UIT BED HALEN , zeker niet rond deze leeftijd ! mijn dagschema: 06.30\07.00 flesvoeding 06.30 slapen tot een uur of 8 a half 9 09.30 pap (met of zonder fruit) 12.00/12.30 1 plakje brood met yogurt / drinken 13.00 slapen tot een uur of 14.30 15.00 fruit en koekjes / soeptengel 17.00 warm eten met een toetje 19.00 flesvoeding maar wat me opvalt , WAT SLAPEN JULLIE KOTERS VEEL , ALS IK ZIE WAT MIJN DOCHTER SLAAPT !! Esmee slaapt dan wel van 19.00 tot 08.00 door en dan smiddags nog 1.5 uur
Een week of 3 terug heeft mijn zoontje precies hetzelfde gedaan. Een week lang was het krijsen zodra ik hem op bed legde 's avonds! De eerste avond heb ik hem er nog uitgehaald en opgehouden tot half 10 's avonds, maar meteen realiseerde ik me dat dit niet de oplossing was. Dus inderdaad maar volgehouden en alleen maar z'n kamertje in om te troosten en weer weg te gaan. Achter elkaar, zeker 1,5 uur per avond. Maar uiteindelijk wierp het wel zijn vruchten af en meneertje slaapt weer hardstikke lief nu! Zonder mokken leg ik hem in bed en nog geen 10 minuten later ligt hij lief te slapen!
Volhouden inderdaad. Verder, heeft hij wel echt honger om 5 uur? Ik zie vaak dat ouders hun kinderen 's nachts nog een voeding geven maar volgens mij hebben ze dit in principe helemaal niet nodig. Als je kleintje (huilend) wakker wordt, betekent dit niet dat ze ook direct voeding nodig hebben. Dat ze daarvan rustig worden en vervolgens weer verder slapen betekent niet dat dat het geval is. Tobe wordt altijd rustig van de voeding, ook als ie geen honger heeft. En Tobe wordt dus ook vaak om 5 uur wakker, maar we manen hem dan gewoon weer in slaap. Die voeding op dat tijdstip is volgens mij ook gewenning.
@ magdalena6: jouw kind slaap 's nachts erg veel. Ze slaapt gewoon de gemiddelde aantal uren wat een kind van die leeftijd nodig heeft hoor. Iets meer zelfs dan dat. Tobe slaapt in ieder geval minder ('s nachts 10 tot 11 uur en overdags 2 tot 3 uur, in totaal zo'n 13 uur).
Wij hadden rond de 9 maanden ook zo'n periode. Eigenlijk kwam er pas echt ritme in toen onze dochter 2 werd. Daarvoor was er soms een paar maanden een ritme, en dan veranderde dat weer. Doordat ze dingen had bijgeleerd, minder slaap nodig had of wat dan ook. Ik zou sowieso niet laten huilen, ik geloof er niet in dat dat goed is. Een kind dat huilt wil je iets duidelijk maken, huilen is nu eenmaal het enige dat ze kunnen. Ga er vanuit dat je het gewoon goed doet als moeder, ook al voel je je nu heel onzeker. Dat is echt niet nodig! Het zijn fases en ook deze fase gaat weer over, let maar op. Je moet er alleen "even" doorheen. Misschien heb je een draagdoek en kun je ipv wandelen hem in de draagdoek hijsen en binnen heen en weer lopen? Of gewoon naast hem gaan zitten bij zijn bedje? Of gewoon later naar bed doen, misschien is hij gewoon nog niet moe genoeg? Bij mijn dochter hielp dat wel, een uurtje later naar bed en dan sliep ze meteen. Gewoon een beetje uitproberen wat voor jou en je kindje werkt. Succes!