Sinds kort gaan we met ons dochtertje naar een nieuwe huisarts, die homeopaat is. Dus op dat gebied heb ik wel vertrouwen in hem. Heb een paar weken terug zelf homeopathie moeten innemen omdat ik een oorontsteking had (de eerste keer in heel mijn leven en dan nog als ik zwanger ben ) Het duurde wel langer eer ik genezen was. Dat is hetgeen me tegen zou houden om homeopathie te nemen, omdat de complicaties dan kunnen optreden. Bij kinderen slaat de homeopathie veel vlugger aan.
He Nikki de verwachting is dat als de scholen weer beginnen en het wat koeler wordt, de griep echt op gang zal komen. Dus ongeveer september/oktober. Aangezien jij pas in noveber uitgeteld bent (en wie weet loop je wat over tijd) heb je nog wel even te gaan. Hoe verder je in je zwangerschap bent, hoe minder kans dat medicijnen of vaccinaties bijwerkingen hebben op je kindje. Ik zou in jou geval kiezen voor de vaccinatie, want je zult toch met meer mensen contact hebben dan alleen je man (de wachtkamer van de verloskundige bv, hahaha) Bij seizoensgriep zijn zwangeren in het derde trimester inderdaad wat meer kwetsbaar. We weten eigenlijk niet precies waarom dat is, maar theoretisch gezien lijkt die hoogstand van het middenrif een goeie verklaring. Weet niet meer wie het vroeg, maar het klopt dat zwangeren altijd al een hogere kans hadden op complicaties door seizoensgriep. In Amerika is de richtlijn van gynaecologen daarom om standaard te vaccineren. Het is nog niet helemaal duidelijk of deze griep nou gevaarlijker is voor zwangeren dan seizoensgriep, maar wel op dat onze leeftijdsgroep er iets vatbaarder voor is. (Normaal ligt de gemiddelde leeftijd bij griep boven de 50, nu een stuk lager) Dus als meer mensen van onze leeftijd griep krijgen, krijg je ook meer complicaties. En omdat meer mensen griep krijgen en de kans op besmetting ook groter wordt, is vaccinatie nu wel zinvol.
Normaal zouden de zwangere vrouwen en kinderen onder de vijf jaar eind september worden gevaccineerd. Zijn we dan voor 100 procent beschermd en kunnen we ons dan weer onder de mensen mengen? Hier sprak mijn gyneacoloog van 1 inenting. Bij jullie is dit geloof ik 2? Weet u toevallig ook waarom?
De vaccinatie bestaat inderdaad uit twee inentingen. Uit experimenten van het vaccin zoals dat op de plank lag, bleek er een beschermingsgraad van 40% na 1 vaccinatie en >70% na twee vaccinaties. Ik denk dat dat bij jullie ook zo zal zijn. Het beschermt dus niet voor 100%, maar als veel mensen zich laten vaccineren, zal dat het "niet-vatbare" mensen zo groot worden dat de kans op verdere verspreiding heel klein wordt.
Ik heb gehoord dat de personen die niet 100% beschermd zijn soms het virus nog wel kunnen krijgen, maar met veel mildere symptomen. Als de vaccinatie zoals verwacht ook voor zwangeren is, ga ik die zeker nemen. Het lijkt mij een veiligere beslissing dan Tamiflu als je de mex. griep krijgt. Voor mijzelf en mijn kindjes.
Ja, ik heb ook die mening. Zal me nog een grote maand koest houden. Ga toch nog eens vragen aan de gyneacoloog hoe het juist zit met het aantal vaccinaties. Hoeveel tijd zit er tussen de eerste en tweede vaccinatie?
Sorry dat ik even inbreek maar is de vaccininatie dan niet schadelijk voor de baby? Hebben ze dat al onderzocht? En mag je de vaccininatie ook in het eerste trimester?
Zie RIVM website: Zal het vaccin tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) veilig zijn? De vaccins die worden ingezet zijn de afgelopen jaren ontwikkeld voor bescherming tegen een verwant virus van het virus dat nu de grieppandemie veroorzaakt. Het bestandsdeel van het vaccin dat er voor zorgt dat het specifiek voor deze griep werkt, het zogenaamde antigeen, moet daarom worden aangepast. Voordat de aangepaste vaccins kunnen worden ingezet, moeten deze opnieuw aan de strenge veiligheidseisen voor registratie voldoen. De registratieprocedures voor de nieuwe vaccins lopen al bij de European Medicines Agency (EMEA). De EMEA is een instituut van de Europese Unie, dat er op toe ziet dat nieuwe geneesmiddelen veilig zijn. Zij stelt hiervoor strenge veiligheidseisen. De eerste vaccins zijn 5 tot 6 maanden na ontrafelen van het nieuwe griepvirus beschikbaar. waarschijnlijk zal het ergens eind september of begin oktober worden. Hey Smile, Ik heb hier een paar quotes neergezet van eerder op dit forum. WannaBMum heeft beroepshalve meer kennis en inzicht in medische (en aanverwante) zaken. De vraag die Towser vroeg, was of je niet beter in het eerste trimester H1N1 kon krijgen, zodat je immuunsysteem nog beter was en je de griep beter aankon dan later in de zwangerschap. Gr. Luca
Weet iemand of al bekend is wie al eerste het vaccin gaan krijgen? Gaan alle zwangeren eerst of alleen degenen die al in het 3e trimester zijn? Het zou logisch zijn in elk geval 2e trimester ook vast te doen misschien? En huisgenoten van de risicogroepen? wanneBmum, klopt het dat er 3 weken tussen de eerste en de twee prik zitten?
Maar dan kun je toch net zo goed heel Nederland tegelijkertijd vaccineren als dit een criterium zou zijn? @ wannaBmum: maar zoals jij zegt, het beschermt niet voor 100 procent en daarom is het lijkt mij belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten inenten (zoals dat ook het geval is bij de inentingen voor kinderen). Echter, zoals ik het nu lees, is daar helemaal geen sprake van. Veel mensen zijn juist van plan om zich niet te laten inenten. Kan dit zorgwekkend zijn? Kan dat ervoor zorgen dat de risico's voor de mensen die zich wel hebben ingeend, groter worden omdat ze alsnog veel kans hebben om de griep op te lopen?
Nog een vraagje wannaBmum. Bij mij is 2 keer gebleken dat vaccineren geen zin heeft gehad. Zo heb ik als kind een kinderziekte gehad (ik weet even niet meer welke) waartegen ik was gevaccineerd en tijdens de zwangerschap bleek ik geen antistoffen te hebben tegen rode hond (ook 2 keer voor gevaccineerd). Is dit toeval of kan ik hieruit concluderen dat vaccinaties bij mij in het algemeen minder goed hun werk doen?
Ik vraag me ook af of vaders van pasgeborenen onder de eerste vaccinatgiegolf gaan vallen. Want ik kan mezelf wel laten vaccineren ( wurm wordt in september verwacht en is dan misschien net geboren en dus reuze vatbaar!) maar als de vader dan niet beschermd is, lijkt het me dweilen met de kranen open...
Het zou inderdaad minder goed werken als veel mensen van vaccinatie afzien. Dat is erg jammer, maar het is altijd erg lastig om mensen ervan te overtuigen zich te laten vaccineren zodat de ander daarmee minder risico loopt. Kinderen krijgen vaak kinderziektes waarvoor ze wel gevaccineerd zijn (vaak wel minder heftig), omdat hele kleine kinderen nog niet zo'n sterke reactie hebben op vaccins. Maar tenzij je voor 1983 geboren bent, zou je inderdaad 2 rubellavaccinaties moeten hebben gehad en daarbij krijgt >98% van de vrouwen antistoffen. Als dat in jouw geval niet zo was, wil dat nog steeds niet zeggen dat je op het griepvaccin niet goed zult reageren, maar of dit zo is, is helaas niet te voorspellen.
Ik denk dat ik me toch een paar maanden ga gedeisd houden. Ook na de vaccinatie. Je moet het nu niet zoeken ook he. Zal een briefje bij het geboortekaartje stoppen: al wie ingeint is mag komen naar de babyborrel in februari. De rest moet thuisblijven. Het geboortekaartje zal vol met nota's zitten: eentje voor de geboortelijst en eentje waarop vermeld staat dat er geen kraam- en thuisbezoek is. Daar blijf ik bij, of de mensen nu gevaccineerd zijn of niet, ik wil niemand zien, op een paar uitzonderingen na (man, dochter, mijn ouders en mijn zus. zal er waarschijnlijk mijn schoonouders en schoonbroer ook moeten bijpakken he). Maar misschien zal ik helemaal geen keus hebben. Als de pandemie echt uitbreekt zal er niemand toegelaten worden in het ziekenhuis. Al wie er niets te zoeken heeft komt er niet in, zegt mijn gyneacoloog.
de tweede vaccinatie ronde zal waarschijnlijk dicht op de eerste vallen, maar inderdaad, er zal een periode zijn van enkele weken, waarin hij niet gevaccineerd is. (In de USA hebben ze dit ondervangen door iedereen die zorgt voor kinderen < 6 maanden, voorrang te geven. Ook een idee, maar dan wordt de groep zo groot, dat er weer meer wachttijd komt zelfs als je in de eerste ronde zit). Ergens moet je een grens trekken.
Intreressant...ik zal hem dan maar een flink pak monddoekjes kopen ofzo Maar serieus: eng is het wel...want zo is de veiligheid van de kleine dus toch in gevaar
k dacht hier ergens gelezen te hebben dat kleine baby's toch een bescherming meekrijgen van de mama. Deels ook door de vaccinatie bij de mama. en als borstvoeding lukt is dat ook nog eens een bescherming. Ik vind ook belangrijk dat een baby, hoe klein, ook in de buitenlucht komt. Je hoeft daarom niet op stap te gaan he. Je kan ook buiten in je eigen tuin vertoeven. Let wel, als het droog weer is en geen wind. En niet te veel bezoek toelaten in grote groepen.
Mijn verloskundige zegt dat baby's de eerste maanden nog teren op stoffen die ze van de placenta hebben meegekregen. Als je dan ook nog borstvoeding gaat geven zou het heel goed beschermd zijn. Ik weet nog van mijn eerste dat ze pas bevattelijk was voor vanalles en nog wat toen ik na 10 maanden stopte met de borstvoeding. En we weten helemaal niet hoe erg de pandemie gaat worden. Voor hetzelfde geld gaat de pandemie afzwakken en wordt het steeds minder. Tot nu toe valt het allemaal nog heel erg mee. Dit is in het verleden ook vaak gebeurt (zoals bij SARS en de vogelgriep). Bij mij in de buurt (zuid-limburg) maken verloskundige en gynaecologen zich nog helemaal niet druk. Ze vinden dat alles eerst heel erg is opgeblazen (komkommertijd) en daar zijn met name zwangere vrouwen gevoelig voor. Nu lijkt het allemaal heel erg mee te vallen. Tuurlijk moeten we het risico niet opzoeken, maar niets meer doen heeft ook geen zin. De inschattingen dat 1 op de 3 het krijgt is het ergste scenario. Deze mensen krijgen het dan ook nog eens niet tegelijk. En niemand weet of dit ergste scenario ook uitkomt. Daarbij kun je risico's niet uitsluiten. In de kraamtijd moet je ook naar het consultatiebureau, komen ze een hielprik afnemen, huisdokter komt langs enz. Daarnaast zul je toch boodschappen moeten doen enz. Dus je moet jezelf toch blootstellen aan de buitenwereld. Iedereen moet zelf doen wat zij wilt, maar ik wil me niet meer te druk maken. Ik heb me gek laten maken en daar werd ik ongelukkig van (vergat daardoor te genieten). Zolang de experts zich niet echt zorgen maken probeer ik dat ook niet te doen. Ik weet dat het makkelijker gezegd is dan gedaan, maar door het er met verschillende mensen over te hebben gehad kan ik het nu wat beter van me afzetten. Succes allemaal! Ik stop op het forum, want ook al snap ik de angsten, ik wil me niet meer laten meeslepen. groet!
Ja nou, ik ben er ook al over aan het nadenken, als de griep is uitgebroken, dan maar even geen kraamvisite, hoe sneu ook. Ik stuur ze wel een paar mooie foto's. En ik hoop nu toch echt dat ik borstvoeding kan aan geven. het zal bij mij waarschijnlijk niet gaan lukken of moeilijk worden, maar proberen zal ik het!