Dat doen ze ook absoluut niet standaard! Dat doen ze alleen als er dergelijke ziektes voorkomen in je familie of als er andere aanwijzingen zouden zijn nav de echo of de kansberekenende testen. Ik heb het geloof ik al eerder gezegd, maar een heel goed boek met heel veel informatie (zowel praktisch als dilemma's enzo) is: 'Als het maar gezond is'. Ik heb er in ieder geval superveel aan gehad en merkte ook dat alles klopte met wat ze mij in het ziekenhuis vertelde of wat ik vroeg.
volgens mij bedoelde Janne of ze op meer dan alleen het downsyndroom onderzoeken. Ja dus, ze onderzoeken op alle chromosoonafwijkingen. Het downsyndroom is de bekendste. Bij een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest kunnen ze pas bepalen om welke chromosoonafwijking het gaat. Ik weet niet of er iets in mijn biologische familie voorkomt (adoptie) dus dat was voor mij een extra reden om het onderzoek te laten uitvoeren.
Wij hebben ook besloten het wel te doen. In onze familie komen verschillende gehandicapte voor allemaal niet medisch maar je weet wel hoe zwaar het is om voor een dergelijke opgave te staan. Wij willen hier zo goed mogelijk op voorbereid zijn. Klinkt misschien raar. Wij willen zo goed mogelijk voorbereid zijn in alle gevallen. Je kunt jezelf natuurlijk ook gek maken door alles aan te pakken maar het is waarschijnlijk ook gewoon leuk om je wonder nog eens extra te zien. Die insteek hadden wij, krijgen we een goede kansberekening hebben we iig genoten van een extra echo, krijgen we een slechte dan zijn we iig voorbereid. Het is uiteraard heel persoonlijk en ik kan me goed voorstellen dat mensen het niet doen maar als je er zo ongerust op bent zou ik het niet laten.
het is een kansberekening, dus het is geen duidelijke ja of nee, maar een indicatie, en de combinatietest geeft voor 95% zekerheid, dus er blijft altijd 5 % onzekerheid. En daarnaast kan er inderdaad een fout worden gemaakt, zoals bij alles. Daarom vragen ze ook na de geboorte een formulier in te sturen, zodat er bijgehouden kan worden wat het uiteindelijke resultaat is. Sanne begrijp mij niet verkeerd, het is geen aanval op jouw reactie maar een aanvulling. Voor ons is de kans op onbetrouwbaarheid van de testen, geen reden geweest om de test niet te doen. Wij hebben gekozen voor de combinatietest omdat inderdaad de nekplooimeting alleen ongeveer 85% uitsluitsel kan geven, en in combinatie met de bloedtest wordt dat 95%. De keuze is en blijft moeilijk, en ik begrijp het helemaal als mensen zeggen wij kiezen er niet voor.
Ook mij is vandaag de vraag gesteld of ik een nekplooimeting wil laten doen. Ik zit er al de hele dag over te dubben, ik weet het gewoon niet. Aan de ene kant wil ik het wel, maar aan de andere denk ik, wat heb ik eraan als ik "slecht" nieuws krijg.. Ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om het weg te laten halen... Ik ga er maar een paar nachtjes over slapen.. Dit is zo moeilijk..
Je moet je gewoon goed afvragen wat je met de uitslag doet. Als je daaraan geen consequenties verbindt, kun je het beter niet doen. Wij zijn jong en doen geen enkele vorm van prenatale diagnositiek omdat de kans op een afwijking klein is en we dit kindje toch sowieso willen hebben.
het is ook moeilijk. Je zegt dat je het niet over je hart kunt verkrijgen om het weg te laten halen. Maar dat betekent 'slecht' nieuws niet automatisch. Alleen dat je daarover dan moet nadenken, en dat is wat jij bedoelt, denk ik. Ik dacht er vroeger ook altijd makkelijk over, oh dan doe ik dit en dat wel. Maar nu ben zwanger ben, zou ik het niet zo snel in mijn hoofd halen om zomaar te zeggen, laat maar weghalen. Het blijft altijd moeilijk, maar wat je voor jezelf moet bedenken is, hoe denk ik nu om te gaan met een kindje dat een chromosoonafwijking heeft, dat is heel zwaar. Zeker denk ik als je het niet van tevoren weet.
Wij gaan woensdag voor het eerst naar de vk en die sprak over de telefoon ook al over diverse testen. Ik laat de nekplooimeting en de andere testen die niet gevaarlijk voor het kindje zijn gewoon doen. Mocht daar een erg hoog percentage kans op uit komen dan horen we het wel wat we dan nog voor keuzes hebben. Ik maak me eerlijk gezegd geen zorgen, en laat het op me afkomen allemaal. Als het niet goed zou zijn dan kan je jezelf nog gek genoeg maken.
Hoi Hoi, wij hebben het ook gedaan, maar eigenlijk meer omdat we dan nog een echo kregen... wij gaan er vanuit dat ook alles goed was, maar mocht het niet goed zijn of de kans was iets groter geweest, dan nog had ik het gehouden en was ik niet in paniek geraakt denk ik dan he.. helemaal zeker weten doe je dat nooit. Maar wij zijn zo blij met dit wondertje na onze miskraam dat het ons niet meer uitmaakt..... bij ons was de uitslag ook 1: 35000 Doegie Liefs Onzewonder
het is en blijft een kans berekening 100% zekerheid krijg je niet met een nekplooimeting dan zou je een vlokketest of een punctie moeten laten uitvoeren en daar kunnen ze zelfs nog fout in zitten ik zelf heb wel een punctie laten doen ivm mijn leeftijd , maar was ik al over de 40 als hieruit zou komen dan onze kleine toendertijd down zou hebben had ik de zwangerschap gewoon uitgedragen als eruit zou zijn gekomen dat het kindje meerdere handicaps zou hebben en een onwaardig leven zou moeten leiden dan zouden we het afbreken denk goed na over wat je wilt als er een uitslag uitkomt die je eigenlijk niet wilt horen en waar je misschien nog helemaal niet over nagedacht hebt het is maar een kansberekening die voor veel opschudding kan zorgen
Hoi Allemaal, Wij hebben ook een combinatie test laten doen,althans geprobeerd! Onze kleine frummel was een beetje eigenwijs, hij lag lekker rustig te genieten en deed dus niet mee aan de test. We gaan aanstaande dinsdag weer, ik ben dan 13/6 en dat is onze laatste kans om de berekening te laten doen. We hopen dus dat frummel dan een beetje meewerkt, en we een nekplooimeting kunnen doen. Als onze testen uitwijzen dat het een kind met syndroom of afwijking zou kunnen zijn, dan gaan we wel een vervolg test doen. We hebben allebei al voor we aan kinderen begonnen gezegd dat we dat gewoon absoluut niet willen. Hoe moeilijk die beslissing ook zal zijn, en hoelang we ook bezig zijn geweest voor frummel, de keus is dan voor ons al gemaakt. Tevens kan je de test doen tussen 11 weken en 13/6. Groetjes Jetje
Hoi Allemaal, Heb eidelijk de uitslag van de nekplooimeting gehad. Plooi was 1.9 in combinatie met mijn bloed kans van 1:3600 KEI GOED DUs, tenminste als je die 1e niet bent... Liefs Jetje
onze nekplooimeting was niet goed gemiddeld 4,9mm. En onze risicobepaling 1:5. Zeker niet goed dus. Een pluspunt, de echo zag er goed uit en in mijn bloed konden ze geen verhoogd risico meten. Volgende week vruchtwaterpunctie en dan nog eens 3 weken in onzekerheid zitten. Groetjes Floor
Floor, ik wil je heel veel sterkte toewensen voor de komende weken. Het rottige van de vruchtwaterpunktie blijft toch het lange wachten op de uitslag. Dat is slopend. Mijn uitslag van de combitest was 1 op 37 en dat had vooral te maken met mijn bloedwaardes, want de nekplooi was wel in orde. Wij waren nog op tijd voor een vlokkentest en kregen de uitslag al binnen een week. Gelukkig was alles goed. Die ene week wachten was al heel erg stressvol. Nou meid, probeer een beetje positief te blijven. Het is al heel fijn dat de echo er verdere goed uitzag. Zoek wat afleiding de komende tijd. Hou je ons op de hoogte?
Ik heb het niet gedaan. Een kansberekening kan je misschien gerustellen maar ook heel veel stress veroorzaken. Kans op 1: 50.000 ben je blij maar je zal maar die ene zijn of kans op 1:2 en ben je net die enige die het niet heeft.. Even overdreven laten zien maar het leven zit vol met kansen en risico's. Als ik een test kon laten doen dat ze me zekerheid konden geven had ik het gedaan maar het leven is eenmaal geen zekerheid.
voordat ik zwanger was hebben wij al gesproken over wat nou als het een kindje met down syndroom is. we zouden dat kindje hoe dan ook laten komen. Echter werd er bij de intake een medische indicatie voor een screeningsecho gegeven (bleef een keuze) dit was omdat er hartproblemen in mijn familie voorkomen. Om die te kunnen uitsluiten voor zover mogelijk kon zo'n test gedaan worden. Nu wisten wij ook dat we nooit een abortus zouden doen. maar bij bepaalde hartproblemen is het het beste dat het kindje vrijwel direct na de geboorte geopereerd word. om die reden hebben wij die screeningsecho wel gedaan. verwar deze niet met de normale 20 weken echo. het verschil is namelijk dat die door een echoscopist gedaan wordt en een screening wordt door een gynaecoloog gedaan. ook duurt de screening ong 30-45 minuten. Alles was gelukkig in orde. Maar wat anderen hier al schrijven een nekplooimeting is een kansberekening geen garantie. dus stel dat je uitslag 1-5000 hebt, dan nog kun je die ene zijn. Wij vonden dat overbodige tests.