borstvoeding: ik word er zo onzeker van (lang verhaal)

Discussie in 'Voeding' gestart door manouk, 10 jan 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. manouk

    manouk Actief lid

    26 apr 2006
    291
    0
    0
    Ik geef nu al 12 weken borstvoeding en ik dacht dat dit hardstikke goed ging. Estelle groeit goed ( 3230 gram bij de geboorte nu 12 weken later weegt ze 6000 gram) ook heeft ze meer dan voldoende plasluiers.
    Alleen als ik op het borstvoedingsforum en hier wel eens meelees dan begin ik toch te denken dat er iets niet klopt met mij. Zo heb ik bijvoorbeeld nog nooit last gehad van stuwing en heb ik ook nog nooit 1 druppel melk gelekt.
    Dit is natuurlijk allemaal niet erg. Het is probleem is het kolven. Voor 1 flesje van 125cc zit ik 3 a 4 uur te kolven. Niet achter elkaar natuurlijk. Ik kolf eerst 20 minuten ( dan heb ik zo’n 30cc) dan wacht ik weer 10 minuten en kolf daarna weer zo’n 10 minuten enz. En dit kolf ik dan in plaats van een voeding. Als ik bijvoorbeeld een uur NA een voeding ga kolven dan krijg ik nooit meer dan 10 a 20 cc bij elkaar.
    Ik lees dan wel eens dat je ’s ochtends moet kolven omdat je dan meer melk zou hebben. Ook dit is bij mij niet zo. Het lijkt wel of dat mijn hoeveelheid melk perfect is afgestemd op de behoefte van Estelle want als ik een keer ’s ochtends voordat of nadat Estelle gedronken heeft 50 cc kolf.... dan komt ze de rest van de dag gewoon die 50cc tekort. Dan is ze de hele dag ontevreden en wilt maar drinken terwijl er niks meer uitkomt. En pas als ik haar die 50cc in een flesje gegeven heb, is ze tevreden.
    Ik voed nu dag en nacht om de 2,5 a 3 uur. Nu kolf ik tegenwoordig iedere avond zodat ik haar een grotere hoeveelheid kan geven waar ze iets langer op slaapt. Maar ja nu zit ik dus iedere avond van 8 tot 12 voor de tv te kolven, tot grote ergernis van mn vriend.
    Ik wil graag doorgaan met het geven van borstvoeding omdat er aan beide kanten van de familie allergien, eczeem en astma voorkomt maar ik moet over 3 weken weer beginnen met mijn studie en zoals het er nu naar uitziet gaat kolven dus niet lukken.

    Ow ja ik heb hier wel eens gelezen over een neusspray die het toeschieten van de melk zou bevorderen. Dus ik dacht dat ik DE oplossing op mijn kolf probleem gevonden had.... nou niet dus. De melk schiet inderdaad goed toe na het sprayen alleen is dat maar van erg korte duur. 30 sec na het toeschieten is het al weer over.

    Is er hier ook maar 1 iemand die zich herkent in mijn verhaal? Dat zou namelijk een hele geruststelling zijn.

    Liefs Manouk
     
  2. miloux

    miloux Bekend lid

    27 jul 2006
    760
    0
    0
    hoi,

    ik herken het zeker wel.
    Maar bij de neusspray lukte het mij om er in 10 minuten 100 cc uit te halen.


    En dat deed ik s'ochtends of s'avonds laat een keer en dat spaarde ik op tot het nodig was.

    Ik heb alleen de eerste week stuwing gehad en gelekt en daarna niet meer.

    Toch heb ik de eerste een jaar , de tweede 11 maanden en de derde nu al 15 maanden bv gegeven.

    Neem contact op met de lactatiekundige van het bureau waar jij onder valt en leg het uit.
    Dan komen jullie er wel uit hoor.
     
  3. Nemo

    Nemo Niet meer actief

    Heb zelf nog geen ervaring maar dit is wat ik ervan weet.
    Dat je geen stuwing hebt wil niet zeggen dat je niet genoeg melk hebt o.i.d. het zegt gewoon dat vraag en aanbod goed op elkaar is ingesteld. Dus eigenlijk alleen maar positief !
    En dat kolven niet echt wil. Volgens mij moet je het ook "leren". Een kind of zo'n brommende kolf aan je borst lijkt mij een heel verschil.
    Mischien kun je naar een foto van je baby kijken, of live naar je baby kijken, of een MP3 of casettebandje van je kindje luisteren.
    En dus mischien eerst niet onder het tvkijken. Of een andere kolf proberen ? Verder is het belangrijk dat je er de tijd voor neemt en rustig kunt zitten, dus niet snel gestoord kunt worden.
    Anders op het borstvoedingsforum kijken of een lactatiekundige inschakelen.
    Veel succes.
     
  4. Ilja

    Ilja Bekend lid

    24 sep 2005
    516
    0
    0
    Manouk,

    Ik sluit me volledig aan bij Nemo, het niet lekken en geen stuwing hebben wil helemaal niks zeggen.
    Ik heb dat ook nooit gehad. En dan is het inderdaad ook nog zo dat je kolven echt moet leren. Wat bij mij geholpen heeft, is een neusspray voor het opwekken van de toeschietreflex. Dit heet geloof ik Syntocinon. Ik hoefde mijn HA maar te bellen en dan stond er een flesje klaar bij de apotheek. Zonder de spray lukte het mij ook niet hoor.
    Als je nog verdere vragen hebt, mail me gerust.

    Liefs en succes. Je doet het geweldig !
    Ilja
     
  5. Niet meer actief

    Hoihoi,

    Ik heb ook nooit last gehad van stuwing en kolf ook gemiddeld maar 50-100 cc uit BEIDE borsten.
    Zolang je kindje goed groeit en voldoende plasluiers heeft is het goed.

    Groetjes,

    Linda
     
  6. Mriek

    Mriek Actief lid

    1 dec 2005
    344
    1
    0
    Hoi,

    Ik had ook altijd veel moeite met kolven. De neusspray zorgde bij mij ook voor een toeschietreflex, maar echt veel beter werd het nog niet. Wat bij mij hielp was een andere kolf. Ik kolfde met een geleende elektrische kolf die veel herrie maakte en waarbij ik geen snelheid e.d. kon instellen. Pff... echt een rotding. Ik kolf nu met de handkolf van Avent. Dan kan ik zelf het tempo bepalen en ook hoe hard hij 'trekt' (klinkt raar, maar ik weet ff geen beter woord). En tegelijkertijd voeden en kolven werkte bij mij ook goed. Je moet er ff handigheid in krijgen, maar hierbij kreeg ik de meeste opbrengst.

    Misschien zijn er op het borstvoedingsforum nog meer dames die je kunnen helpen. De meesten hebben wel kolfervaring.

    Groetjes en succes!

    Mriek
     
  7. Niet meer actief

    Manouk: Drink je na elke voeding en nadat je gekolft hebt een glas water?
    Neem je voldoende rust?

    Je schrijft ook dat je vriend zich eraan stoort dat je zo lang kolft. Misschien komt het daar door dat je niet genoeg kolt `s avonds.
    Als ik het gevoel heb dat Joe me op de vingers kijkt als ik wil gaan kolven duurt het veel langer voordat ik een toeschietreflex krijg en is de productie veel lager.

    Vaker op een dag kolven brengt ook de melkproductie omhoog.
     
  8. manouk

    manouk Actief lid

    26 apr 2006
    291
    0
    0
    Bedankt voor de reacties! gelukkig herkennen sommigen zich in mijn verhaal dat is echt een geruststelling!

    Ik heb mn kolf probleem bij het cb neergelegd en toen kreeg ik gelijk een afbouwschema onder mn neus.
    Ze vonden 3 maanden bv wel genoeg en als het kolven toch niet lukte, waarom zou ik dan niet eens beginnen met afbouwen :(

    Ik heb alles al geprobeerd om mn kolf opbrengst te verhogen.... maar helaas. Ik hoef gelukkig maar 2 dagen naar de universiteit toe dus ik ga nu maar proberen om bv en kv te combineren.

    liefs,
    Manouk
     
  9. niek

    niek Fanatiek lid

    31 aug 2005
    2.611
    0
    0
    zaanstad
    het is net alsof je mijn verhaal op schrijft. Vanaf het begin had ik mijn twijfels, geen lekkage (geen compressen nodig :whistle: ) en geen stuwing. Maar Deborah dronk goed en groeide goed. Het afkolven is bij mij ook een probleem en ik krijg er per keer maar 40-60cc uit en ze drinkt nu 200cc. Die neusspray heeft bij mij totaal niet geholpen en ik ben nu dus aan het afbouwen. Zelfs met het afbouwen heb ik geen last van stuwing, maar het is zoveel rustiger vor mij. Geen stress op het werk van hoeveel ik nu weer krijg en Deborah geniet volop van haar fles. Als ik helemaal heb afgebouwd zal ze bijna 6 maanden zijn en dat vind ik voldoende. Sterkte, ik zou het nog even volhouden, maar luister wel naar jezelf!
     
  10. Nemo

    Nemo Niet meer actief

    Nah zeg lekker makkelijk advies van CB ! Ik hoop dat je "productie" hoog genoeg blijft als je kv en bv gaat combineren, er zal minder vraag komen naar bv en er zal dus ook minder worden "geproduceerd".
     
  11. Niet meer actief

    Nou, geweldig CB heb je :( :rolleyes: IPV dat je ze een steuntje in de rug geven ontmoedigen ze je juist. :( En dat snap ik niet.

    Het CB mag zoveel vinden maar vindt jij 3 maanden BV ook genoeg?
     
  12. manouk

    manouk Actief lid

    26 apr 2006
    291
    0
    0
    Ik zou het liefst 6 maanden borstvoeding willen geven. Ik word helaas door niemand gesteund hierin ( niet door mn vriend, ouders en nu dus ook niet door het cb) Ik besteed zo'n 3 uur per dag aan kolven en dat gaat me echt opbreken. Ik zit vaak tot 1 uur 's nachts nog te kolven en dan komt Estelle 2 uur later alweer voor een voeding pfffff..... aaaaaaah Ik weet het echt niet meer! Ik wil zo graag doorgaan met het geven van borstvoeding maar op deze manier gaat het gewoon niet!
     
  13. Daphne

    Daphne Fanatiek lid

    1 jan 2006
    4.615
    0
    0
    Roosendaal
    Waarom bel je niet met een lactatiekundige? Vaak te bereiken via je verzekering. Je kunt ook het nummer vinden op www.borstvoedingsforum.nl. Deze mensen zijn gespecialiseerd in borstvoedingsproblemen en kunnen je vast verder helpen.

    Overigens vind ik het rot voor je dat de mensen om je heen je niet steunen. Mijn vriend stond vierkant achter me (wat ik ook zou doen) en tijdens de BV-problemen is hij me ook blijven steunen.
     
  14. manouk

    manouk Actief lid

    26 apr 2006
    291
    0
    0
    Ow ik dacht dat een lactatiedeskundige verbonden was met het consultatie bureau...
    Bedankt Daphne! ik ga er gelijk achteraan!

    gr,
    Manouk
     
  15. manouk

    manouk Actief lid

    26 apr 2006
    291
    0
    0
    haha ik kom liever niet meer op het borstvoedingsforum. Daar word ik toch onzeker van! Pas was daar iemand aan het vertellen dat ze met gemak 200ml in 5 minuten kolfte :confused:
     
  16. Deb

    Deb VIP lid

    19 jul 2005
    7.394
    0
    0
    Noord- Scharwoude
    :confused: die heeft dan wonder boops :)
     
  17. Nemo

    Nemo Niet meer actief

    Ik sluit me aan bij Deb :)
     
  18. Nemo

    Nemo Niet meer actief

    Moniek hoe is het nu ? Heb je nog contact gehad met een lactatiekundige ?
     

Deel Deze Pagina