Het is absurd (vind ik dan) maar volgens www.vandale.nl spreek je notulen uit met de klemtoon op 'no'! Dacht dat ik de meeste dingen meestal wel netjes uitsprak maar deze doe ik dan dus ook niet goed. (ik zeg altijd no-TU-len) Vind het ook niet klinken eerlijk gezegd. U hebt gezocht op het woord: notulen. RESULTAAT  no·tu·len de; mv kort schriftelijk verslag ve vergadering
Ohja joh.. weer wat geleerd! Als ik nu iemand tegen kom die wel braaf NOtulen zegt, weet ik dat diegene ook op ZP in dit topic zit
ik heb vanavond een vergadering, 1x raden wie de NOtulen maakt! ik zal het woord proberen zo vaak&overdreven mogelijk te zeggen, kijken of ik onterecht gecorrigeerd word
Joh, ik heb jarenlang de noTUlen gezegd! Veel succes met notuLEren vanavond Klingel...of leggen we daar ook de klemtoon al verkeerd op? Haha, ik hoop dat het iemand op zal vallen! Ik haat notuleren trouwens!
hoe vaker je t zegt, hoe debieler het klinkt, NOOOtulen. ik zal echt wel even mn best doen dat t opvalt hehehe. NOtuleren is t dan dus? ik vind dat wel lachen trouwens, als ik maar kan schrijven nog een leuke: CATALOGUS!
CaTAAAlogus. Maar even over die NOOOOOtulen, ik geloof dat ik een manier heb gevonden om ons te verontschuldigen (ik dacht ook echt dat het noTUUlen waren). Woorden hebben vaak een primaire klemtoon en een secundaire en tsja we hebben deze gewoon omgedraaid.
das waar devy, ik gebruik wel vaker de secundaire merk ik. SEcunDAIR... ik heb ook wel eens het idee dat ik gewoon 2 even zware klemtonen leg eigenlijk t schijnt trouwens cataLOgus te zijn : (catalógus) nou jaaaaa seg!
Succes met NOtuleren dan vanavond Klingel. CaTAloges volgens mij. Ik moet eerlijk zeggen dat ik notulen dus ook altijd verkeerd heb gezegd. Beetje jammer. En notaris? noTAris toch? En bibliothecaris? Idee van manlief hoor. Volgens mij ligt de klemtoon dan op CA of zit ik nu mis? Liefs Nynke
CaTalogus: en deze zeg ik wel goed: ca·ta·lo·gus de; m -sen, -logi geordende naamlijst Zei vroeger altijd: CAtalogus. En CaTAlogus was ook erg wennen! no·ta·ris de; m,v -sen jurist, bevoegd tot het opmaken en bekrachtigen van authentieke akten bi·blio·the·ca·ris de; m,v -sen iem die een bibliotheek beheert Zeg trouwens ook altijd noTUlen, tja... weer even omschakelen dus! Zeggen jullie trouwens ik heb twee DATA als optie of twee DATUMS? Astu! Leuk topic!!!
Ik moet dit topic echt niet lezen. Mijn man vind mij al een Nederlands docente. Vooral met interpunctie in nette brieven. Ook let ik op de zinsopbouw etc. Komt omdat ik vroeger een ontzettende boekennerd was. Maar als iemand een zelfgeschreven artikel/formele brief nodig heeft of iets in die trant, dan kennen ze mijn adres wel.
Ik zeg ook altijd data. Heel veel mensen zeggen ook Musea's, heel irritant. Ik las trouwens boekennerd van OemHoedaifa eerst als Boe-kennerd, ik allemaal nadenken en toen viel 't kwartje .
Data en datums is in ieder geval beide wel correct. Maar ik vind datums lelijk klinken. Collegae is wel heel corporaal, vinden we niet amices?
@nynke: ik seg: klemtoon op de A bij alles! @arri: ik zeg data. net als musea, centra, etceterum! @oemhu: en toch zit er een taalfout in je stukje! @linda: hahahah! @miepie: dat vinden we wel, amice!!! maar dat mag best! @noTUleren: kep t maar 3 x kunnen zeggen, en t is niemand opgevallen. OPgevallen? opgeVALlen? got ik ga nu bij alles nadenken over de juist klemtoon...
Ik zeg caTAlogus, catalogi, datums en data. Ik werk in de IT en dan is data erg verwarrend voor sommigen.
Dan nu het antwoord op data/ datums. Oke, niet van mij maar van internet. Vraag Moet je zeggen data of datums? Antwoord Dat hangt van de betekenis af. Als je het hebt over een datum op de kalender (13 januari 1999), dan spreek je in het meervoud meestal over datums. Maar data is ook mogelijk. Als je het hebt over gegevens, bijvoorbeeld in een geautomatiseerd bestand, dan spreek je over data. Toelichting Het woord datum als aanduiding voor een bepaalde dag is al erg lang ingeburgerd. Vandaar dat het Nederlandse meervoud datums al heel gewoon is. Het gebruik van data voor gegevens is nog betrekkelijk recent. Het enkelvoud datum is in de betekenis 'gegeven' niet gangbaar. Dat verklaart waarschijnlijk dat veel mensen denken dat data enkelvoud is (de data is ontoegankelijk). Zij maken dan als meervoud: data's. Die vorm is fout, want we hebben daar te maken met een dubbel meervoud. We zeggen of schrijven ook niet musea's of centra's.