waarom onder de 6 maanden groente en fruit?

Discussie in 'Voeding' gestart door sa1980, 10 jan 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Miepie74

    Miepie74 Fanatiek lid

    10 okt 2008
    4.062
    8
    0
    Tja, mijn dochtertje is 4,5 maand en ik heb echt het gevoel dat ze eraan toe is. Ik doe haar er iig geen kwaad mee; wijzelf en onze families zijn allergievrij (goeie genetische mix ;)) zelfs geen hooikoorts of allergie voor dieren.
    Mini is een ontzettend ondernemend kindje, ze is heel beweeglijk, en is gefascineerd door alles wat nieuw is. Dus eten van een lepeltje en nieuwe smaken introduceren past echt bij haar en ze vindt het ook fantastisch! Dus ik heb er zelf een goed gevoel bij. Maar kan me best voorstellen dat andere moeders een andere keuze maken, je doet wat bij jou en bij je kindje past. Ik moest ook wel een drempeltje over maar mijn gevoel gaf aan dat ze eraan toe was. Dus nu bouwen we het langzaam op, vanaf vandaag 's ochtends fruit en 's avonds groente.

    Momenteel ben ik blij dat ze ook een hapje krijgt (nog geen hele maaltijden hoor, we zitten nu op ongeveer 50 gram per bijvoeding) want ze drinkt haar melk niet altijd even goed. En nee, dat heeft niet te maken met het hapje, ze is gewoon een wisselvallige drinker al vanaf het begin. En ze krijgt daarom ook nog gewoon 5 flessen.
     
  2. Kimmeding

    Kimmeding VIP lid

    13 mrt 2008
    6.167
    1
    38
    begeleidster verstandelijk gehandicapten
    lelystad
    Dirksmama als het dan regeldagen zijn dan zou je toch zeggen dat ze het overdag ook doet? of hoeft dat niet?

    Afijn ander onderwerp hahaha.
     
  3. yake

    yake Fanatiek lid

    25 jun 2006
    2.791
    0
    0
    Nee, hoor, dat hoeft niet.
     
  4. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Na 6 maanden kan je beginnen met bijvoeden, omdat:

    Die termijn minimaal nodig is om een zo goed mogelijk immuunsysteem in de darmen op te bouwen. Het darmstelsel is voor die tijd nog niet compleet en dus niet geschikt voor vast voedsel.

    En omdat kinderen onder de 6 maanden lichamelijk/motorisch nog niet toe zijn aan ander eten dan melk. Ze missen nog een stuk hand-oog coordinatie waardoor ze zich kunnen verslikken. Zodra een baby zelf het eten kan oppakken en in zijn mond kan doen en naar achter kan werken, zal het zich minder verslikken. Baby's ouder dan 6 maanden zijn hiertoe in staat. Baby's jonger dan 6 maanden moeten gevoerd worden met een lepel.

    Ook moet een baby zelfstandig rechtop kunnen zitten, liggend voeren/eten werkt verslikken juist in de hand. Ik ken geen baby die met 4 maanden zelfstandig rechtop kan zitten (uitzonderingen daargelaten).

    De termijn van 6 maanden is dus om meerdere redenen aan te bevelen.

    Het idee dat baby's maar eerder aan bijvoeding zouden moeten beginnen, komt van de potjes-fabrikanten. Er is geen zoogdier dat het eten van zijn jongen voorkauwt en voert. Als je een baby van 4 maanden zo nodig bijvoeding wilt gaan geven, zal het dus wel gepureerd eten moeten zijn dat gevoerd moet worden van een lepel.
    Maar het is niet nodig, want tot 6 maanden hebben ze gewoon genoeg aan (moeder)melk.

    Ik heb altijd het idee dat moeders van baby's die kunstvoeding krijgen eerder op fruit- en groentehapjes overgaan. Koemelkeiwitten uit kunstvoeding zijn anders van structuur en een zwaardere belasting voor de nieren. Bovendien zitten er veel meer eiwitten en ook mineralen in kunstvoeding dan in moedermelk, daarom mag je er niet meer dan 700/800 cc (al naar gelang het merk) per dag van geven. Een baby tussen 6 en 12 maanden heeft slechts 10 gram eiwit per dag nodig.
    Een potje fruit of groente bestaat grotendeels uit water. Komen ze toch lekker aan het vocht als de flesmarge in zicht komt.

    Het veel gehoorde: "Hij is toe aan bijvoeding, want hij doet zijn mond al open, dus hij heeft honger" is geen goed argument. Baby's imiteren hun ouders nu eenmaal; als jij op de koektrommel trommelt, zal hij je ook nadoen. Dat wil nog niet zeggen dat hij de inhoud van die koekjestrommel wil.

    Ik zou wachten tot 6 maanden met bijvoeding. Zelf eten kunnen ze straks allemaal, ongeacht wanneer ze begonnen zijn met eten. Om die reden zou ik dus ook niet eerder beginnen.
     
  5. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief


    Even ter afweging:

    De medische wetenschap is het over één ding over het algemeen eens: de darmen zijn gerijpt na 18 weken (dat is 4 maanden)! Dus wat je hier zegt, is gewoon niet waar. Dat wil trouwens niet zeggen dat je daarom WEL moet gaan bijvoeden met 4 maanden.

    Het tweede is een puur theoretische gedachte van de voorstanders van Rapley. Er is geen enkele wetenschappelijke bewijsvoering dat het leren eten van een lepel niet goed, onnatuurlijk etc zou zijn. Daarbij zijn alle kinderen verschillend en kunnen sommige kinderen dingen met 4 maanden die een ander nog niet met 6 maanden kan...

    Ik vind het prima als er een betoog neergezet wordt maar laat het wel een beetje genuanceerd zijn. Dit is veeeeel te stellig.

    Nogmaals, er is wat betreft voedingswaarde in de meeste gevallen geen reden om met bijvoeding te starten voor 6 maanden maar bijvoeden kan vanaf 4 maanden wanneer je als ouder denkt dat je kindje daar aan toe is. En inderdaad het feit dat een kind met de mond open zit e.d., is zeker niet een overduidelijk signaal.

    Trouwens, het is mijn theorie (om maar even in te gaan om de theorie over kv mama's van Zogelukkig) dat veel meer borstvoedingskindjes problemen ervaren met het wennen aan vaste voeding en bekers e.d. dan kv of combi kindjes...;)
     
  6. Miepie74

    Miepie74 Fanatiek lid

    10 okt 2008
    4.062
    8
    0
    Ik geloof dat je er niet zo achter staat Zogelukkig?

    Tja, er staan allerlei aannames in die ik echt niet met je deel. Om te beginnen over de hoeveelheid kv per dag, boven de 3 maanden mogen baby's een liter kv drinken. En snap ook niet wat dat te maken heeft met bijvoeden onder de 6 maanden.
    En ook ga je ervan uit dat mensen die bijvoeding geven meestal potjes geven en ook dat is niet bepaald het geval.

    Ook het eerste deel over er pas klaar voor zijn als ze zelf het eten naar het mondje kunnen brengen is maar welke theorie je aanhangt.
    Mijn kindje verslikt zich hooguit als ze de fles krijgt, is met het bijvoeden nog niet gebeurd. Is ze dan niet toe aan de fles?

    Goh, gelukkig voel ik me niet aangevallen door jouw post, maar dat zal wel aan mij liggen en niet aan je ik-duld-geen-tegenspraak-houding. ;)
     
  7. Hanneke

    Hanneke VIP lid

    18 jun 2007
    14.894
    275
    83
    Onze roze wolk!
    Kan aan mij liggen, maar waarom zou je je aangevallen moeten voelen dan??? Post is naar mijn mening niet geplaatst om iemand aan te vallen, maar alleen haar mening over de zaken te geven, dus dat waar een forum voor is, en ze geeft gewoon antwoord op de door ts gestelde vraag.

    Hoewel die aangevallen mensen het topic vaak wel net dat extra's geven :D! Heerlijk dan kunnen de borrelnootjes en de popcorn weer voor de dag gehaald worden :D!
     
  8. Miepie74

    Miepie74 Fanatiek lid

    10 okt 2008
    4.062
    8
    0
    Nou sorry, maar ik voel me alsof ik een standje heb gekregen van de juf. De post van Zogelukkig is een mening en soms kan een mening ook wat genuanceeder gegeven worden, ook al ben ik niet bang voor een gezonde discussie hoor. Doe ik meneer Duijvis ook nog een lol.
     
  9. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    "Gewoon niet waar"? Cygnet, kom nou toch!
    In de literatuur die ik lees, kom ik het overigens wel keer op keer tegen. Onder andere op borstvoeding.com: De pasgeboren baby heeft onrijpe darmen. In de darmen zitten als het ware gaten die nog moeten dichtgroeien. Door deze gaten kunnen stoffen in het lichaam terechtkomen. Sommige van deze stoffen zorgen voor de aanmaak van antistoffen (IgE) en er ontstaan cellen die gecodeerd zijn. Bij een volgend contact met dezelfde stof zullen de cellen de stof herkennen. Deze herkenning zorgt voor een directe aanmaak van antistoffen. Op deze aanmaak van antistoffen volgt een reactie van het lichaam. En dit geeft de klachten.

    Na zes maanden zijn de gaten in de darmen al een heel stuk kleiner en kunnen de stoffen er minder makkelijk doorheen. Na ongeveer negen maanden zijn de darmen "rijp" oftewel volgroeid. Als voorbeeld: een baby met een koemelkallergie zal na zijn eerste verjaardag vaak geen allergie meer hebben, maar nog wel reageren op de melksuiker (lactose). Dit heet met de nieuwe terminologie een niet allergische voedselovergevoeligheid. De lactose heet nu de trigger in plaats van het allergeen.

    9 maanden zelfs!

    Ik zeg nergens dat eten van een lepel niet goed of onnatuurlijk zou zijn. Maar als je me erom vraagt, zou ik zeggen: ja, gepureerde hapjes van een lepel gevoerd krijgen vind ik onnatuurlijk
    Er is ook geen wetenschappelijke bewijsvoering dat het eten van een lepel vanaf 4 maanden juist goed zou zijn. Bovendien vind ik niet alles goed of juist niet goed omdat het wetenschappelijk getoetst is.
    Wij voelen ons goed bij de Rapley-methode. Mijn zoontje eet alles en geniet zichtbaar van al die lekkere hapjes die hij zelf naar binnen werkt! Dus ik zie in de praktijk dat het werkt!

    Nee, jij vindt het te stellig! Het is gewoon mijn mening, net zoals de jouwe is dat baby's prima met 4 maanden met bijvoeding kunnen beginnen. Dat kan; dat er een op een fatsoenlijke manier verschil van mening is, dat is meestal de kracht van een forum.
    Ik heb er een hoop over gelezen. Degene die daarin erg duidelijk is, is kinderdietist Stefan Kleintjes; oprichter van borstvoeding.com en het bijvoedingsforum en auteur van mooie boeken over borstvoeding en bijvoeding.
    Hier legt hij veel beter uit dan dat ik dat kan waarom er beter gestart kan worden met bijvoeding vanaf 6 maanden, wat overigens niet alleen geldt voor borstgevoede baby's:
    Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - BLW - Introductie van vast voedsel na zes maanden

    Ook dat betwijfel ik! Mijn ventje van 8,5 maand eet zelf zijn brood, groente en fruit en hij kan ook zelf yoghurt eten met een lepel. Uit een bekertje drinken kan hij ook al. Hij is het gewend om alles selluf met zijn handjes naar zijn mond te brengen. Dus ook een lepel en ook een bekertje.
    Mijn zoontje heeft geen enkele moeite gehad met het wennen aan vaste voeding; niet qua darmwerking en hij heeft hooguit twee keer gekokt, that's it. Die at met 3 weken een dikke plak volkorenbrood en hij at de eerste week al broccoli, wortel, aardappel, appel, peer en banaan. Helemaal op eigen kracht.
    Het is gewoon wat ik lees hier; dat kv-baby's vaker en eerder potjes te eten krijgen. Daar hang ik geen oordeel aan overigens, dat is puur wat ik hier signaleer.
    Het is inmiddels duidelijk dat het beter is voor baby's dat ze uitsluitend borstvoeding krijgen gedurende een half jaar. Veel bv-baby's die gewend zijn op verzoek eten te krijgen, gaan vaak over op de eigen-regie methode van Gill Rapley (baby-led-weaning), ook dat is wat ik hier zie op het forum.

    Als jij voor mij links hebt over darmen die met 4 maanden klaar zouden zijn en waarom het beter zou zijn om met 4 maanden te starten met bijvoeding, zal ik deze aandachtig lezen.;)
     
  10. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik had het over baby's tussen 6 en 12 maanden. Die mogen 10 gram eiwit per dag. Dat is geen aanname, dat is een feit. In opvolgmelk vanaf 6 maanden zit resp. 1,3 of 1,4 gram eiwit per 100 gram. Kan je zelf berekenen hoeveel cc opvolgmelk een baby dan mag.

    Het is geen theorie; wat ik hierboven al zei is het wat ik zie in de praktijk; de hand-oog coordinatie was met 6 maanden goed, hij kon rond die tijd zelf rechtop zitten in de kinderstoel, dus kon mijn zoontje vanaf dat moment heel goed eten oppakken, naar zijn mond brengen, erop kauwen en naar achter werken om door te slikken. Het is tevens een feit dat kinderen zich vaker verslikken in vloeibaar voedsel. Baby's die gewend zijn aan een fles te zuigen, zullen in het begin het gepureerde bijna vloeibare goedje op een lepel ook opzuigen met als gevolg verslikken. In vast voedsel dat ook nog eens zelf in het mondje wordt gestopt, verslikken ze zich minder.
     
  11. Kimmeding

    Kimmeding VIP lid

    13 mrt 2008
    6.167
    1
    38
    begeleidster verstandelijk gehandicapten
    lelystad
    Hmmm gezellig topic hahaha.

    vandaag eens een hapje geprobeerd en ze zat te maaien en te kraaien om nog een hapje.
    Als ik niet snel genoeg was dan begon ze te huilen.
    Nee er gaat nog niet veel naar binnen maar ze weet heel goed waar die lepel heen moet.
    Krijg je he als je vit K en D geeft vanaf 8 dagen oud.
    Jaslene heeft na twee hapjes gewoon lekker bij mama gedronken en is super tevreden.

    Oh en de fles rijstebloem blijft in de kast vanavond aangezien het wel eens iets anders kan zijn dan wat ik dacht.
    Al hoewel dan regelt ze al 5 maanden hahahaha.

    Morgen bij het cb eens wegen en info vragen.
    Trouwens wel grappig te lezen over gaten in de darmen van baby's als ik me dan bedenk dat ik met 7 weken al fruit moest hebben van het cb, maar dat is 26 jaar terug.
     
  12. Sarah84

    Sarah84 VIP lid

    21 jul 2008
    6.665
    1
    0
    Student en moeder
    Dordrecht
    Onze KA zei met bijna 5 maanden dat de regels er tegenwooridg op terug komen dat het allemaal pas vanaf 6 maanden mag!
    Er wordt gekeken naar de persoonlijke behoeften van de kindjes.

    Wat Cygnet zegt...het mag/kan bij sommige kindjes...maar het moet zeker niet.

    Omdat er bij onze diëtiste van het ZH een wachtlijst was van meer dan een maand was Finn 6 maanden...als die er niet had geweest had hij het waarschijnlijk wat eerder gekregen ondanks zijn KMA.
     
  13. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    beste zogelukkig,

    Vraag het aan kinderartsen en diëtisten en zij zullen aangeven wat de medische wetenschap vindt. Stefan Kleintjes kan je prima volgen maar zijn visie op diëtiek wordt verre van door iedereen ondersteund en dit geldt ook zeker voor Rapley. Kleintjes heeft namelijk nauwelijks wetenschappelijke basis voor zijn theorieën.
    Dus kijk in je zoektocht naar literatuur nog even verder dan wat jij graag wilt lezen en je komt de 18 weken veel vaker tegen dan de 6 maanden.
    En misschien moeten we een onderscheid maken tussen voldoende en volledig gerijpt want het systeem rijpt door tot 4 (!) jaar!

    Aandoening bij kinderen door Dr. Hoofs
    Stichting voedselallergie
    Tepper-Hagens & De beer: logopedie
    Dit is even googlen

    Maar nogmaals, wachten tot 6 maanden is een prima uitgangspunt en daar worden de meeste kinderen niet slechter van.

    Borstvoeding.com is een site die zeer sterk wordt gevormd op basis van het geven van bv (wat niet voor iedereen gegeven is, of wat niet door iedereen gewenst is) en wat Kleintjes te zeggen heeft (Het is tenslotte de oprichter). Dat is dus een gekleurd verhaal. Als dit jouw achtergrond informatie en uitgebreide literatuur is, dan kom je bedrogen uit want je lees een kant met één duidelijke overtuiging.
    Het is trouwens prima om de adviezen en tips daar te volgen maar nogmaals, er is meer in de wereld.

    Ik (en met mij duidelijk nog iemand) duidelijk te maken dat jouw verhaal niet overkomt als JOUW mening maar als een betoog / een preek. Inhoudelijk ben ik het helemaal niet oneens met wat je uiteindelijk (met veel te veel harde woorden) probeert te zeggen. Namelijk dat bijvoeden niet nodig is voor 6 maanden maar de manier waarop VIND ik gewoon niet kies.

    Voor de goede orde ik ben werkzaam op het gebied van voeding in de gezondheidzorg.

    Blij om te horen dat je kindje een goeie eter is maar weet je nou wat het geval is... mijn zoontje (die nooit op verzoek gevoed is en vanaf 3 maanden kv kreeg EN met een lepel te eten krijgt etc etc) eet ook zo goed en heeft ook nergens last van. En oja, hij eet geen potjes (vindt mama's eten lekkerder ;)) Jouw ervaring over Rapley op dit forum deel ik trouwens helemaal niet. Ik lees voornamelijk dat een kind met 1 jaar nog altijd niet een goede eetroutine heeft terwijl die van mij dat al met 7 maanden (VER voor dat de darmen volgens jou voldoende gerijpt zouden zijn) al had.
    Een conclusie trekken op basis van de eigen ervaring is een wat beperkte steekproef vind je ook niet?
     
  14. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ik heb gewoon de WHO aanbevelingen aangehouden, die ondersteund worden door de American Association of Pediatrics (ik zit nou eenmaal groot deel van de tijd in het buitenland). En die gaan er van uit dat bijvoeden voor 6 maanden onnodig is. Met o.a. als onderbouwing de damrijping (bij 6 maanden weet je met meer zekerheid dat dat goed zit).
    Toen mijn zoon die leeftijd had had ik nog nooit van Rapley of Kleintjes gehoord.
    Maar ik vond een wereldgezondheidsorganisatie en de artsenvereniging van een van de grootste landen ter wereld persoonlijk toch iets overtuigender dan de CB's in Nederland en de kinderartsen die ik destijds in Nederland trof (die kwamen op mij nogal slecht geïnformeerd over).
     
  15. MissMom

    MissMom Fanatiek lid

    30 okt 2009
    1.346
    0
    0
    NULL
    NULL
    Die hele rapley methode kan mij gestolen worden.
    Ik ben blij dat ik dochterlief heb leren eten via een lepeltje zodat ze rustig kon oefenen en haar mondje/tongetje kon leren kennen.
    Dochter kon trouwens al heel gauw goed kauwen (bij 6 maanden al aan soepstengel en stukjes brood en fruit) en heb daar geen rapleymethode voor nodig gehad.
    Heb misschien 2 weken gepurreerd en daarna gewoon alles geprakt en steeds groffer.
    Het leren eten met een lepel (dus het niet langs de lippen afvegen) bevorderd ook nog eens de spraak.
    Zou niet weten waarom mensen een risico nemen met die hele rapley methode!


    Enfin, mijn dochter was nog net geen 4 maanden.
    Heb heel veel spijt dat ik haar toen al ben gaan bijvoeden.
    Haar imuum was al niet ''je van het'' en wie weet heb ik hierdoor bij gedragen in haar lage weerstand.
    En dit alleen omdat IK het nodig vond haar bij te gaan voeden.
    Dat van mondje open en je volgen met oogjes wanneer jezelf iets eet en je denkt daaraan te kunnen zien dat je kindje klaar is voor bijvoeden is klinklare onzin.
    Zoals iemand al eerder schreef, trommel op een koekjesdoos en kindje probeerd je na te doen en kijkt ook heel nieuwsgierig wat je aan het doen bent.
     
  16. kaatje k

    kaatje k Fanatiek lid

    Ik vind het een beetje flauw dat mensen suggereren dat er meestal eerder begonnen wordt met bijvoeden omdat de ouders dat zo graag willen, of ongeduldig zijn. Dat is niet per se het geval!

    Ikzelf had me voorgenomen om te wachten tot 6 maanden, maar mijn kinderen hadden hier geen zin in. Ik ben rond de 5 maanden begonnen omdat:
    - ze overdag steeds vaker wilden drinken en dan na een melkvoeding nog niet verzadigd waren
    - ze rond die tijd ook 's nachts niet meer wilden doorslapen
    - ze simpelweg de hele dag prikkelbaar waren van de honger.

    Nadat ik begon met bijvoeding was dit allemaal meteen over. Blijkbaar hadden ze het nodig. Je kunt wel allerlei boeken of theorien aanhangen, maar ik geloof er meer in dat je goed moet kijken naar de signalen die je kind afgeeft.

    Mijn insteek is: Begin niet voor 4 maanden ivm de darmrijping en niet na 6 maanden. Wacht biij voorkeur langer dan korter. Maar geeft je kind aan honger te hebben en niet voldoende te hebben aan melk dan kun je het na die 4 maanden gerust geven.

    Overigens, over darmrijping en allergien gesproken. Ik ben zelf glutenintolerant, en heb me hier dus in verdiept. Het allerlaatste onderzoek wijst uit dat het later toedienen van gluten (dus pas na 6 maanden) de kant op glutenintolerantie juist vergroot! Dit na aanleiding van een toename van glutenintolerantie in Zweden nadat geadviseerd werd langer te wachten. Ze zijn nu uitgebreid onderzoek hiernaar aan het doen om het zeker te weten voordat ze het advies gaan aanpassen. Het gaat dan om hele kleine hoeveelheden, dus niet hele boterhammen.

    Kortom, heel veel is gewoon nog niet bekend... Wat mij toch weer terugbrengt bij het feit dat ik het liefst kijk naar wat mijn kind voor signalen afgeeft.
     
  17. Kimmeding

    Kimmeding VIP lid

    13 mrt 2008
    6.167
    1
    38
    begeleidster verstandelijk gehandicapten
    lelystad
    Ik ben vandaag bij het cb geweest en heb even samen met de arts en de verpleegkundige overleg gehad.
    Omdat Jaslene er verder niet op reageerd en het heerlijk vind zien ze geen enkel bezwaar.
    En trouwens ik ben haar moeder dus ik bepaal nog altijd wat ik wel en niet doe.

    Replay, nee sorry niet aan mij besteed.
    Tuurlijk mag ze best eens met haar handen eten maar vind het verder gewoon niet nodig.
    Ieder heeft zijn/haar eigen theorie en methode en wij kunnen daar wel of niets mee doen.
    Tuurlijk pleit ik niet voor hapjes bij kinderen van 3 maanden maar mijn dochter is er wel aan toe.
    Ik heb het over een paar hapjes vers fruit en niet over een chocolaatje.

    Volg je eigen gevoel en dat van je kindje.
    Samen weten jullie beter waar je wel en niet aan toe bent en daar kan geen boek of methode tegen op boksen.
    De schrijvers kennen je niet en ieder mens en ieder kind verschild gelukkig.
     
  18. Marieke1983

    Marieke1983 Niet meer actief

    #38 Marieke1983, 13 jan 2010
    Laatst bewerkt door een moderator: 13 jan 2010
    ik ben begonnen met bijna 5 maanden. ik wilde nog wachten maar Ties wilde meer voeding hebben dan hij mocht. nu krijgt hij fruit (maak ik zelf) en nu heeft hij zelf 1 fles laten vervallen.

    teveel fv is niet goed voor de nieren, te vroeg beginnen met bijvoeden zou niet goed zijn ivm darmen en allergieen...

    je moet toch wat op een gegeven moment, ik ben gewoon op mijn gevoel af gegaan en het gaat allemaal prima.

    overigens ben ik van mening dat minimaal 6 maanden volledig bv het beste is. helaas behoor ik tot het kleine percentage vrouwen die geen bv kan geven (of in mijn geval, slechts een zeer korte periode) en had ik voor mijn gevoel geen keuze dan fv nu in combi met fruit te doen..
     
  19. stefankleintjes

    stefankleintjes Nieuw lid

    14 sep 2007
    3
    0
    0
    kinderdiëtist
    Dag Cygnet2

    Dat ik 'Kleintjes' nauwelijks wetenschappelijke basis zou hebben voor mijn theorieën slaat natuurlijk kant nog wal. Ik ben bevoegd diëtist en baseer mijn voorlichting op de aanbevelingen van de WHO, de American Association of Pediatrics en de positon paper van de Amerikaanse diëtisten. Aan alle rapportage en aanbevelingen van deze drie organisaties liggen uiteraard stapels wetenschappelijke onderzoeken ten grondslag. Ik raad je aan om die eens door te nemen, dan zul je zien dat de normvoeding voor baby's borstvoeding is. Dan zul je zien dat misschien maar 2% van de moeders geen borstvoeding kan geven, en dan zul je ook zien dat twee jaar minimaal de aanbeveling is dat kinderen moedermelk krijgen. Daar hoort natuurlijk een aangepast bijvoedingadvies bij, voor de bijvoeding vanaf zes maanden.
    Kijk voor de lol ook eens op pagina 266, 267, 268 en 269: daar vind je een literatuurlijst met ongeveer 120 stuks recent wetenschappelijk materiaal, dat ik gebruikt heb voor het schrijven van het boek Borstvoeding.
    Noem dat nauwelijks wetenschappelijk basis.

    Helaas heeft de Nederlandse regering en hebben de meeste instanties in Nederland die zich met voeding bezig houden, geen duidelijk standpunt en uitgewerkte adviezen over de voeding van kinderen en over borstvoeding. Niet gek dat ik de WHO, de AAP en de Amerikaanse diëtisten kritisch volg.

    Borstvoeding.com, de site van het Kenniscentrum Borstvoeding, neemt borstvoeding als normvoeding. Dit is geen gekleurd verhaal, dit is een duidelijk verhaal waarbij voorlichting en advies wordt gegeven over een duidelijk onderwerp, namelijk borstvoeding. Uitgaande van mijn Code of Ethics ben ik aan mijn stand en aan mijn klanten verplicht hun te informeren over de meest gezonde en optimale voeding voor hun baby's. Het is een grote schande dat diëtisten in Nederland niet opgeleid worden en geen kennis hebben borstvoeding en dat hun opleiding gesponsord wordt door de verschillende takken binnen de voedingsmiddelenindustrie.

    Bijzonder om te lezen dat jij werkzaam bent 'op het gebied van voeding in de gezondheidszorg'. Kun je mij en de anderen ook vertellen wat je opleiding is en welke je behaalde diploma's zijn, wat je ervaring is en waar je nu werkzaam bent en in welke functie?

    Ik stel het op prijs dat je je verdachtmakingen en insinuaties stopt. Mocht je dat niet van plan zijn, dan dien ik daarover een klacht in bij forumbeheer/zwangerschapspagina.
     
  20. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Heer Kleintjes,

    Ik wens helemaal geen verdachtmakingen te maken dus als dat zo over gekomen is, mijn excuses. Ik ben van mening (en dat schrijf ik ook zo op) dat uw mening niet de enige mening is die gevolgd kan worden. Zoals u ook kunt terug vinden, denk ik niet dat er iets mis is met uw aanbevelingen maar ben ik van mening dat er meer is dan alleen uw aanbevelingen.
    Wat betreft het standpunt over borstvoeding, daar zijn we het volledig over eens. Alleen ook hier vind u het nodig om aan te geven dat slechts 2% niet in staat is om borstvoeding te geven. Borstvoeding geven is een vrije keuze en dat moet naar mijn idee ook als zodanig gezien worden. Natuurlijk is het goed om borstvoeding te promoten (u kunt terug lezen dat ik hiervan ook een voorstander ben) maar het is wat anders om daarmee andere keuzes te devalueren!

    Ik zie hier tevaak op het forum dat door het aanhalen van uw richtlijnen en adviezen andere (onderbouwde) keuzes onderhaald geworden terwijl daarvoor geen noodzaak is.

    Ik ben misschien niet helder geweest in mijn verhaal ten aanzien van de beperkte wetenschappelijke onderbouwing. Nee, die geldt inderdaad zeker niet voor het geven van borstvoeding maar u weet ook dat de internationale wetenschappelijke kijk op de verschillende voedingsmiddelen zeer groot is als het gaat om allergieen e.d. Ook hier geldt weer, ik heb er niets op tegen maar het is naar mijn mening onjuist om dit te promoten als de enige ware weg.

    Meneer Kleintjes, het is niet mijn bedoeling om aan te geven dat uw richtlijnen / adviezen slecht of verkeerd zijn want die mening ben ik niet toegedaan. Ik deel in veel opzichten standpunten maar vind de rechtlijnigheid en vooral de manier waarop een aantal trouwe volgelingen deze over de buhne brengen niet gepast. Ik geloof persoonlijk in God maar ben niet gecharmeerd van fanatiekelingen. Ik hoop dat u begrijpt wat ik bedoel.

    Ik denk niet dat het nodig is om mijn CV hier neer te zetten. Ik denk dat u maar moet aannemen dat mijn kennis van het onderwerp voldoende is om een mening te mogen hebben ;) Ik ben adviseur voor een Raad van Bestuur van een gezondheidzorg organisatie.

    Trouwens een gekleurd verhaal wil niet zeggen dat het niet helder of duidelijk kan zijn (ik vind borstvoeding.com persoonlijk te duidelijk en te helder). Het wil alleen maar zeggen dat het duidelijk een mening weergeeft. Dat mag maar in een land als Nederland (hoe onderontwikkeld dan ook) mag daar een mening tegen over gesteld worden.
     

Deel Deze Pagina