Artsen niet blij met Wendy van Dijk

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door chantal26, 24 feb 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Trees

    Trees Niet meer actief

    Dank je wel. Superlijm hier :D
     
  2. Heart

    Heart Fanatiek lid

    28 jan 2008
    1.572
    0
    0
    Limburg
    Wat een ophef idd! Maar ben blij voor haar (en elke andere vrouw die die zo denkt) dat ze er zo blij mee was!

    Ik was er op het moment zelf ook blij mee (en ik heb helemaal niet hoeven smeken trouwens, het werd me aangeboden) maar ik heb dezelfde dag nog zo'n spijt gekregen! Mijn dochter dronk niet goed aan de borst, de bv kwam niet goed op gang, heb de eerste 3 dagen na de bevalling niet zelf uit bed kunnen komen, ik kon nieteens op mijn zij rollen! én ik loop tot op de dag vandaag nog met ongelooflijke pijn in mijn rug en ik weet zeker dat het door die ruggenprik is gekomen. Vóór de bevalling was ik van plan thuis te bevallen, zonder pijnstilling. Ik kon me namelijk niets voorstellen bij de pijn dus waarom van tevoren al zeker weten dat je dat wel wil?

    Maargoed. Toen na 10 uur ofzo mijn vliezen werden gebroken thuis, en de weeën ineens achter elkaar bleven komen raakte ik in paniek. Ik wist zéker dat ik het zonder pijnstilling niet ging redden;) Dus hup, ziekenhuis in, infuusje, en na nog eens 5 uur pas aan de ruggenprik. Snap nu nog altijd niet waarom ik die toen nog heb genomen, had het in het ziekenhuis ook al een paar uur zonder gedaan dus de daarop volgende 4 uur had ik best zonder gekund. De tweede keer dus 100% géén ruggenprik meer voor me!

    HOW mijn halve bevallingsverhaal staat hier:$ solly..:)
     
  3. Seth

    Seth Niet meer actief

    herkenbaar....
    (heb een ruggeprik gehad voor een blaasoperatie... )

    mijn moeder heeft trouwens 2x helse hoofdpijnen gehad in kraambed.. (ze dacht echt dat ze een hersenbloeding kreeg) ook bijwerking van ruggeprik.....;)
    Bij ruggeprik 2 hadden ze ook nog eens verkeerd geprikt, waardoor ze de weeen aan 1 kant kreeg... en het andere been helemaal uit bed viel....;)

    Nee, ruggeprik hoeft niet altijd super te zijn....;)

    we zijn niet allemaal Wendy van Dijk...:D
     
  4. Heart

    Heart Fanatiek lid

    28 jan 2008
    1.572
    0
    0
    Limburg
    Whaha dat was ik nog vergeten, bij mij is ook een keer verkeerd geprikt!:D En vreselijk om tijdens een weeënstorm STIL te moeten zitten en een hoofdkussen te moeten knuffelen, en er dan achter komen dat het nog een keer moet!! BAH:D
     
  5. Marieke1983

    Marieke1983 Niet meer actief

    ik had ook een weeenstorm en er is een paar keer verkeerd geprikt, uiteindelijk is ie zonder verdoving gezet.
    dat was vervelend, maar verder heb ik nergens last van gehad. ik vond het ideaal.
    maar.. als ik geweten had dat ik toen al bijna volledige ontsluiting had gehad, had ik het niet meer gedaan. (als de arts het toen had geweten had ik hem ook niet meer gekregen haha!)
     
  6. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Zeker niet, want ken iemand die nu in een electrische rolstoel zit door de ruggenprik bij haar bevalling van haar kindje.

    Kleine kans natuurlijk dat dit gebeurt, maar houd het wel altijd in mijn achterhoofd.
     
  7. Minyaweth

    Minyaweth VIP lid

    20 aug 2006
    9.082
    1
    0
    Overijssel

    Is dat niet de verantwoording van de aanstaande ouders zelf??? ;)
     
  8. Dani11

    Dani11 Niet meer actief

    ik had ook een weeen storm, maar bij mij hielp de ruggeprik niet :( alles kwam er gewoon doorheen en dat 9 uur lang pfff uiteindelijk een ks gehad, ik vond het een hel echt waar ik hoopte dat het bij mij de pijn grotendeels weg zou nemen, helaas niet maar waarom wordt er altijd zo moeilijk gedaan over pijnbestrijding damn! wat voor de een geldt hoeft voor de ander niet te gelden....bij een volgende zou ik als het moest weer om een ruggeprik vragen en hopen dat hij dan wel helpt ;)
     
  9. Florida13

    Florida13 Fanatiek lid

    25 feb 2008
    1.485
    2
    0
    wat zijn eigenlijk precies de nadelen van een ruggeprik?
     
  10. MvS

    MvS VIP lid

    19 okt 2008
    5.563
    1
    36
    Daar begin ik m'n post toch juist mee? Dat sommige mensen te stom zijn om zelf te denken..?! Alleen probeerde ik het wat aardiger te verwoorden, maar dat komt niet over, blijkbaar.... ;)
     
  11. jopa1000

    jopa1000 Niet meer actief

    Dat is mij ook niet duidelijk, maar ik kan je wel vertellen dat ik last heb gekregen van (inmiddels chronische) zenuwpijn. Verkeerd geprikt met de ruggeprik 2x. (inleiding mislukt en vervolgens keizersnede)

    Nog steeds onder behandeling..... ik ben wel weer 1 van de uitzonderingsgevallen... komt niet vaak voor!

    Als er al een volgende komt, dan geen ruggeprik meer!
     
  12. Seth

    Seth Niet meer actief

    #52 Seth, 24 feb 2010
    Laatst bewerkt door een moderator: 24 feb 2010
    vond dit "bescheiden" lijstje...

    Bijwerkingen

    Wat zijn de bijwerkingen van de ruggenprik voor moeder en kind:
    Bloeddrukdaling
    Een sterke daling van de bloeddruk is de meest voorkomende bijwerking van de ruggenprik. De bloeddrukdaling wordt veroorzaakt door de vaatverwijding in het verdoofde onderlichaam. Gevolgen van de bloeddrukdaling kunnen zijn: flauwvallen, lage ademhaling, vertraagde hartslag, verminderde doorbloeding van de niet vitale organen en uiteindelijk ook van de baarmoeder. Door de verminderde doorbloeding van de baarmoeder komt er ook minder zuurstof bij de baby. Zuurstoftekort bij de baby kan hier een gevolg van zijn. Studies in Amerika tonen aan dat een daling van de onderdruk tot 70 mmHg, ten gevolge van de epiduraal, voor de moeder geen problemen oplevert en dat de baby's met een normale Apgarscore worden geboren. Toch hebben deze baby's gedurende twee dagen na de geboorte een slechte zuigreflex en hebben minder spierspanning. Ter voorkoming van een bloeddrukdaling wordt er voor de ruggenprik een infuus gegeven waardoor vocht kan worden toegediend om een bloeddrukdaling tegen te gaan.
    Infecties
    Een onderzoek in Amerika onder 1218 vrouwen die hun eerste kindjekregen en waarbij geen complicaties werden verwacht, toonde aan dat 10,1% koorts (meer dan 38 graden Celsius) ontwikkelde gedurende de bevalling. Van de vrouwen die koorts kreeg, had 97,6 % een epiduraal gehad. De koorts had zeker ook gevolgen voor de baby: 22,8 % had een Apgarscore minder dan 7, normaal is dit percentage 8%. Bij een temperatuur boven de 38,3 graden Celsius (5%) had 11,5% van de baby's zuurstof nodig, normaal is dit 3% en 8,2% van deze baby's moesten worden opgenomen op de babyafdeling voor zuurstoftoediening, normaal is dit 1,3%. Urineweginfecties bij de moeder komen vaker voor na een epiduraal. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat er altijd een katheter in je blaas wordt ingebracht als je een ruggenprik krijgt. Door de verdoving van je onderlichaam voel je immers niet meer dat je blaas vol is, de katheter zorgt ervoor dat de urine constant wordt afgevoerd. Maar bekend is dat bij het inbrengen van een katheter, hoewel dit zo steriel mogelijk gebeurt, er bacteriën in de urinebuis worden gebracht die makkelijk voor een blaasontsteking of een andere vorm van urineweginfectie kunnen leiden.
    Hoofdpijn
    Na een spinaal anesthesie (bij een keizersnede wordt spinaalanesthesie gebruikt) kan ernstige hoofdpijn optreden die weken kan aanhouden. Deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door het weglekken van hersenvocht door het prikgaatje.
    Lagere Apgarscore
    In een studie is aangetoond dat baby's van moeders die een ruggenprik kregen vaker een Apgarscore onder de 7 hebben. Zelfs bij een lage dosering anesthesie zijn deze gevolgen aangetoond, dit wordt in verband gebracht met het medicijn fentanyl. Dit medicijn heeft al bij een lage dosering groot effect op de baby.

    Effecten van de ruggenprik op de bevalling

    Hoewel er zeer veel studies zijn gedaan naar de gevolgen van de epidurale ruggenprik op het verloop van de bevalling, zijn er maar weinig studies die betrouwbare informatie opleveren. Het is ook heel moeilijk om betrouwbaar onderzoek naar dit onderwerp te doen. Betrouwbaar onderzoek zou bijvoorbeeld blind gedaan moeten worden. Dat wil zeggen dat zowel de patiënt als de arts niet moeten weten wie wel/niet medicatie heeft gekregen. Bij de epiduraal is dit onmogelijk, zowel de arts als de patiënt weet immers wie er wel of niet een epiduraal heeft gekregen. Het feit dat beiden dit weten kan al van invloed zijn op het handelen. Een arts die weet dat de barende volledig verdoofd is, zal wellicht sneller naar de vacuümpomp grijpen dan een arts die weet dat de vacuüm extra pijnlijk is voor de patiënt. Toch zijn er enkel onderzoeken die, hoewel niet blind, redelijk tot goed betrouwbaar zijn. Deze onderzoeken* laten de volgende gevolgen zien op het verloop en de uitkomst van de bevalling:

    Verlengde ontsluitingsduur: vooral bij een vroeg gegeven epiduraal (minder dan 4 centimeter ontsluiting) lijkt de duur van de ontsluiting langer te zijn dan bij een bevalling zonder epiduraal. Dit gevolg wordt door een aantal factoren veroorzaakt: door alle slangen en dergelijke zal je meer op bed liggen na een epiduraal. Ook zijn je benen toch wat slap en kun je dus minder makkelijk staan. Bekend is dat de weeën afnemen als je op je rug ligt, probeer dus van houding te wisselen, ga bij voorkeur iets rechtop zitten of lig op je zij.
    Pijnbestrijding heeft een remmende werking op het niveau van endorfines. Endorfines (lichaamseigen pijnstillers) stijgen naarmate je meer pijn voelt. Door de daling van de endorfines, daalt ook je prostaglandine spiegel. Prostaglandines zorgen ervoor dat de weeën krachtiger worden. Doordat je weeën afzwakken moet er vaker een infuus met wee-opwekkende middelen worden gegeven bij een epiduraal. De wee-opwekkende middelen kunnen weer voor een weeënstorm zorgen. Niet alle baby’s kunnen een weeënstorm goed verdragen zodat de hartslag van de baby kan dalen, als gevolg hiervan moet er een spoed keizersnede worden uitgevoerd.

    Stijging van het aantal kunstverlossingen (inclusief keizersnede): de meningen over het al dan stijgen van het aantal kunstverlossing zijn sterk verdeeld. Zoals al eerder aangegeven is het zeer moeilijk om goed onderzoek te doen naar de gevolgen van de epiduraal op de uitkomst van de bevalling. Toch lijken goede onderzoeken* aan te geven dat het aantal kunstverlossingen (vacuüm en tang) stijgen ten gevolge van de epiduraal. Deze stijging is deels te verklaren door de verdoving. Hoewel je nog wel kunt persen, heb je vaak geen persdrang en moet je dus alles op eigen kracht doen. Het persen is al moeilijk genoeg als je wel persdrang hebt, zeker bij een eerste kindje. Als je moet persen zonder persdrang is het vaak heel moeilijk om de juiste richting te vinden waar je heen moet persen en voldoende kracht te verzamelen. De persweeën helpen je immers niet mee. Daarnaast zijn de weeën vaak minder krachtig, hierdoor wordt de baby ook minder gedwongen om zijn inwendige spildraai te voltooien. Met als gevolg dat het hoofdje niet in de ideale positie in het bekken ligt. Dit zorgt ervoor dat het hoofdje meer ruimte nodig heeft en hierdoor wordt het nog moeilijker om het hoofdje naar beneden te persen. Zowel het feit dat je minder/geen persdrang voelt als het feit dat de inwendige spildraai soms niet wordt voltooid zorgen ervoor dat het aantal kunstverlossingen bij gebruik van een ruggenprik toeneemt. Als de baby voldoende is ingedaald dan is het mogelijk om de baby geboren te laten worden met behulp van een vacuümpomp of verlostang (hoewel de tang steeds minder gebruikt wordt omdat deze meer schade lijkt toe te brengen aan de bekkenbodem. Is het hoofdje van de baby nog niet voldoende ingedaald dan zal er niets anders opzitten dan een keizersnede. Studies tonen aan dat de kans dat je een keizersnede krijgt na een ruggenprik met factor 2 tot 3 stijgt.*
     
  13. Seth

    Seth Niet meer actief

    ik zal de voordelen er ook even neerzetten...

    Voordelen

    De ruggenprik (epidurale anesthesie) is de enige methode om de pijn van de weeën volledig weg te nemen. Alle andere methoden van pijnbestrijding nemen slechts de scherpe kanten van de pijn weg.

    volledig stuk op
    De ruggenprik bij de bevalling - Medic Info
     
  14. Nynke

    Nynke VIP lid

    30 sep 2006
    8.087
    0
    0
    Frankrijk
    Een kersverse moeder roept iets en gelijk valt de heel Nederland over haar heen.
    Oke, ze is een bn-er maar dan nog. Als Wendy het zo heeft ervaren ben ik super blij voor haar. Ik kan er zelf niet over mee praten want ik heb nooit een ruggeprik gehad of nodig gehad.
    Wendy is er niet om de medische kanten van een ruggeprik te vertellen. Ze is een blije kersverse mama. Ik hoop dat ze geniet van haar kraamtijd.
     
  15. sharmila

    sharmila Bekend lid

    27 jan 2009
    589
    0
    0
    Orthodontist-assistente
    Ik ben ook fan van de ruggeprik:D Ging echt door een hel in mijn weeenstorm en geen ontsluiting krijgen:$ Ik had niet verwacht dat ik een ruggeprik zou krijgen maar even een spuit in mijn been zeg maar(weet niet hoe dat spul heet) Verloskundige na voelen van ontsluiting, ja word een ruggeprik:) Ik dacht oh nee dat gaat pijn doen. Nou niks van gevoeld en ik kon weer lachen;) Echt ideaal. En waarom ook niet zeg. Geloof dat ze dat in elk ander (goed ontwikkeld) land standaard geven.
     
  16. Kiki

    Kiki Fanatiek lid

    8 jul 2005
    4.364
    1
    38
    Fulltime memmie en mod :-)
    Steenwijk
    Aaaah die hoofdpijn als complicatie heb ik gehad, maar dat was na een andere operatie. Da's een hel. Maar ik zou er zo weer voor kiezen, een ruggenprik.
     
  17. tearke

    tearke Fanatiek lid

    7 apr 2007
    3.448
    0
    0
    hulpverpleegkundige
    eeklo
     
  18. Amfy

    Amfy Niet meer actief


    vind dit een beetje een k opmerking. maar ik snapo hem wel laat ik dat voor op zetten.

    ik wilde ook niet echt niet. maar ik moest anders wilde ze mij niet inleiden! ik had al 44 uur weeën en ik bleef hangen op 4 cm.
    de gyn wilde mij niet inleiden zolang als ik geen ruggeprik had.
    ik moest en ik kreeg ook nog een complicaties de eerste keer staken ze mis en kwamen ze in een bloed baan waardoor ik met 1 been verlamt raakte.de 2e is dwars door een zenuw gegaan waardoor ik meer pijn had met als zonder.
    toen fynn bijna geboren werd raakte hij in nood en heb ik alles op alles moeten zetten om hem geboren te laten worden.

    ik ben zo boos geweest ik heb echt een kut bevalling gehad door de ruggeprik.

    nee ik wilde niet maar ik moest
     
  19. daatje

    daatje Actief lid

    28 jan 2010
    248
    0
    0
    Voor dat ik allemaal reacties krijg wil ik ten eerste zeggen we leven in een vrij land en iedereen heeft een mening en ik kan iedereen zijn mening begrijpen of je nou wel met een ruggenprik bevalt of niet maar toch wil ik wel graag MIJN mening geven

    Ik vindt dat een vrouw naar 44 uur weeen en die blijft hangen op 4 cm best recht heeft op een ruggenprik
    Maar ik ben het ook met isademi eens dat als een vrouw na een wee al roept ik wil een ruggenprik zonder het te proberen geen ruggenprik hoort te krijgen en ook heb ik het gevoel dat mensen die bekend zij meer vooroordelen krijgen denken jullie dat ze maxima een ruggenprik niet toe staan als ze er om vraagt?
    @amfi zal een rotbevaling voor je zijn geweest heel jammer het moet een mooie ervaring zijn ondanks de pijn maar ik denk niet dat isademi dat zo bedoelde tegen jou ten eerste riep jij niet om een ruggenprik en wou je dat ook niet al vindt ik wel dat je er als je dat zelf had gewild om had mogen vragen na 44 uur ik heb drie kinderen gekregen zonder ruggenprik waarvan een in stuit is geboren met de voetjes eerst mijn langste bevalling duurde 3 uurtjes maar als ze bij mij 44 uur duurden en er zat nog geen schot in had ik ook om een ruggenprik gevraagd ook al ben ik er zelf persoonlijk op tegen maar dat is mijn Mening

    Liefs
     
  20. dib

    dib Fanatiek lid

    11 sep 2007
    2.153
    1
    0
    Nederland
    @daatje:

    Ben het helemaal met je eens. Wanneer een bevalling niet gaat zoals het hoort en de vrouw doet er veel te lang over vind ik dat een ruggeprik best een handje mag helpen. Maar bij de eerste pijnscheut om een prik vragen vind ik overdreven.
    Ik weet niet wat het geval was bij Wendy van Dijk maar ik hoop niet dat er teveel mensen naar die onzin gaan luisteren want bevallen zonder prik is ook prima te doen als de bevalling verder goed gaat. Wanneer je het kleine frummeltje in je handen hebt ben je snel weer alles vergeten ;)
     

Deel Deze Pagina