Hallo.. Vraag, misschien raar, maar hier zijn vast mensen die honden hebben! Maar, bestaat er een wet voor hondenlijnen? Hoelang ze mogen zijn? Hoe breed enz? Waarom vraag ik het me af? Ik kreeg een boete, omdat ik de logeer hond niet aan de lijn had (wat ik niet wist dat het niet mocht. Maar daar gaat het niet om ) En nu vraag ik me dus af.. als je nou bijv een haspel neemt, en daar 200 meter touw aan doet, of dat wel mag .
Ja volgens mij mag dat. Nu kan je niet echt met 200 meter lijn lopen, maar vrienden laten de honden wel eens uit met een longeerlijn ( van het paardrijden ) . Maar je mag niet andere mensen/dieren in gevaar brengen. Dus zo'n lijn van 200 meter is leuk in een weiland, maar over een weg gaat dat natuurlijk niet. Ben trouwens wel erg blij dat er een aanlijn plicht is. Wij worden HELEMAAL GEK van die loslopende honden. 9 v/d 10 mensen hebben de hond niet onder controle, grrrrrrr. Nu zeg ik niet dat jij dat niet hebt hoor! Maar goed, wil je de hond los hebben dan zou ik een losloop gebied opzoeken.
Hmm.. veilig.. das een ruim begrip. T gaat om een hond van 12 jaar oud een golden retriever.. Dus een gevaar voor de omgeving is het niet. En voor zich zelf ook niet, hij luisterd ook prima. Dan zou een lijn van 200 mtr dus kunnen.. Al loopt ie max 10 van je weg maar goed, t gaat om het "idee" en wat mág. Heb me suf gegoogeld, maar kan nergens wettelijk wat vinden.
Aan de buggy.. als je wilt kan veel hoor haha Hij was een weekje te logeren, en gewoon met uit laten was ie wel aan de lijn. (woon in de stad) We gingen naar het bos.. gezellig met kinderen en hond. Had geen idee dat het niet mocht.
Ben het helemaal met je eens! Hier ook veel loslopende honden die niet onder apél staan. Dus die komen dan leuk mijn aangelijnde honden lastig vallen. En mijn reu stelt die absoluut niet op prijs. Zeker niet als die andere reu mijn reu met opgetrokken lip omcirkelt.... Volgens mij is er geen eis aan de lijn. Vast is vast en het gaat erom dat de hond anderen personen en dieren niet tot last is.
Aan de lijn= aan de lijn en dan maakt het niet uit wat voor een lijn. Duidelijk moet zijn dat de lijn stevig is en deugelijk is vastgemaakt. Je bent ten alle tijde verantwoordelijk voor je eigen hond Een onaangelijnde hond tegen een aangelijnde dan is de onaangelijnde hond altijd schuldig en draait zijn baasje voor de gemaakte schade op. Binnen de bebouwde kom dient de hond aangelijnt te zijn tenzij anders aangegeven.
idd bij ons ook.. mijn dalmaat is super lief.. als ze in het bos los loopt kan ze super opschieten met andere honden.. alleen als zei aan de lijn zit.kan ze absoluut niet waarderen als er een loslopende hond op haar afrent en dan uitdaagd. en dan vinden de baasjes het ook nog gek dat mijn hond waarschuwd! of evt een kauw geeft.. ik denk dat het dan komt omdat ze niet wegkan rennen of der eigen kan verdedigen als er wat mocht gebeuren. maar ik denk idd niet dat er een wet voor is. een longeerlijn voor paarden is ook een idee.lekker lang en toch vast..
In het nederlandse wetboek zal er geen wetsartikel zijn over het aanlijnen van honden. De aanlijnplicht valt nl. onder de APV (algemene plaatselijke verordening) Dat is een reglement wat de gemeente zelf mag toepassen waar het van toepassing moet zijn. De meeste gemeenten hebben van die bordjes waar op staat of een hond los mag lopen (losloopgebied) of waar ze aangelijnd moeten zijn (aanlijnplicht). Dus je zal bij je gemeente na moeten vragen wat de APV inhoudt m.b.t. honden. Ik heb nog nooit gehoord dat er een maximum lengte is voor de lijn maar zoals eerder al gezegd hier blijf je ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor je hond dus aan de lijn is aan de lijn ook al is die lijn 200 meter lang
Hier is eigenlijk de ongeschreven regel dat als je een andere hond aangelijnt tegen komt dat je dan je eigen hond ook even aanlijnt, zelfs op plekken waar je je hond los mag laten lopen. De meeste doen dat gelukkig, al zitten er natuurlijk wat eigenwijze mensen tussen die vinden dat hun hond goed luisterd wat dus eigenlijk niet zo is
Nou het staat vaak in de gemeentelijke APV. Hier is het 1,5e meter. dus ja er bestaan echt wetten voor. Overigens wordt dat niet heel strikt toegepast hoor kijk maar naar die flexilijnen. ik loop ook vaak zat met een looplijn. Maar er bestaan dus wel regels voor.
Ik wist helemaal niet dat een hond niet los mag. Hoe zit het met honden die steeds ontsnappen uit een huis/tuin Kun je daar ook een klacht over indienen?
De reden dat honden (vooral binnen de bebouwde kom) aangelijnd moeten zijn, is dat ze niet andere honden of mensen kunnen 'aanvallen'. (En met aanvallen bedoel ik niet persé echt vechten en bijten, maar ook enthousiast keihard op iemand afrennen. Niet iedereen is daarvan gediend!) Als je je hond aan een haspel van 200 m hebt, heb je hem nog steeds niet onder controle. Ik denk dus dat je dan nog steeds in overtreding bent. En ook al ben je niet in overtreding... ik snap niet zo goed waarom je het zou willen. Een lijn van 200 meter heeft toch totaal geen nut? Waarom zou je zo bewust proberen iets te verzinnen waardoor je geen boete krijgt, maar in feite alsnog de regels overtreedt? Ik ben dol op honden. We hebben er zelf geen, omdat we allebei fulltime werken. Maar dat terzijde. Ik vind het op straat ook prima als honden even komen kijken of snuffelen. Maar... ik skate graag. En er zijn nogal wat honden die totaal niet reageren op andere voetgangers, maar wel op skaters. Sommige honden omdat ze schrikken, andere omdat ze erg nieuwsgierig zijn. Hoe dan ook: het komt nogal eens voor dat zo'n hond dan keihard op me af komt rennen. (Baasje die hem terugroept, hond die niet luistert, "Doet ie normaal nooit... zal wel door deie wiletjes komen.") En da's niet fijn als je op 2x vier kleine wieltjes staat. Vandaar dat ik erg blij ben met de regel dat honden aangelijnd moeten zijn. Ook die lieve, brave, sullige honden die ALTIJD perfect luisteren. Want ook die honden kunnen wel eens schrikken en terugvallen op hun instinct. Geeft niks, maar dan is het wel fijn dat ie aan een lijn zit die niet te lang is.
Als je hond wordt aangevallen door een niet aangelijnde hond terwij je het zelf wel hebt is die andere persoon schuldig. Als een om wat voor reden een rechtszaak van komt zal de schuld altijd komen te liggen bij de neit aangelijnde hond en zijn baasje. Als een hond steeds ontsnapt uit huis en tuin kun je daar melding van maken bij de politie. Wat de politie er mee doet is afhankelijk van het beleid van de gemeente waar jij woont.
Hmm.. Heb gekeken voor de A.p.v kan alleen een "hondenpoep" beleid vinden, wat ook wel over aan lijnen gaat, maar niet over de lengte van de lijn. En natuurlijk ga ik niet met een lijn van 200 mtr lopen Vroeg het me gewoon af..
Zo makkelijk is dat niet,je kunt geen aangifte doen tegen een hond en ook de baas van de loslopende hond gaat vaak vrij uit. Ik vind het zelf ook te gek voor woorden,maar ik heb dit al een aantal keer gehoord van mensen die dit meegemaakt hebben.
Net hier ff op de gemeente site gekeken en er staat op dat als je een gevaarlijke hond hebt hij maximaal 1,50 riem mag hebben. Maar ja wat is gevaarlijk?
volgens mij mag elke gemeente zijn eigen hondenlijnregels vaststellen volgens een APV. misschien kun je er iets over terugvinden op de site van de gemeente waar je woont
Uhmm.. gevaarlijk.. (ook weer zo lekker vaag haha) Misschien de honden die een muilkorf moeten dragen? Zijn 5 rassen (geloof ik, kan het ook verkeerd hebben) die dat moeten in nederland, las ik gister