Buikoefeningen

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Enise, 22 feb 2007.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Enise

    Enise Fanatiek lid

    4 jan 2007
    3.996
    0
    0
    Noord-Holland
    Dames,

    Mag je nou wel of geen buikoefeningen doen tijdens de zwangerschap? En bij een zwangerschap van 4 a 5 weken?

    Vandaag heb ik namelijk tijdens fitness de buikoefeningen overgeslagen, omdat ik niet weet of ik zwanger ben en twijfelde dus heel erg.
     
  2. Minimuuske

    31 aug 2006
    27
    0
    0
    Nou, als je nog zo vroeg in de zwangerschap bent, lijkt het me raar dat je geen buikoefeningen mag doen..
    Ik wist zelf pas bij 6 weken dat ik uberhaupt zwanger was. Dan kun je er ook nog geen rekening mee houden.
    Misschien ben je bang om dingen verkeerd te doen, maar als het kindje vast zit, dan komt het er niet zomaar uit.
    Ik ben het vanaf een maand of 4 1/2 pas voorzichtiger aan gaan doen, mn omdat mijn lichaam klachten begon te vertonen. Nu ben ik dan 30 weken en nu blijf ik ook nog zoveel als mogelijk gewoon doen. Let wel wat later in je eventuele zwangerschap op de houding waarop je dingen doet. Ga veel door de knieen etc, geen te zware dingen tillen, voel aan wanneer je teveel doet en dan even rustig aan.
    Ik hoop voor je dat de test positief is en ik denk niet dat de buikspieroefeningen er enige invloed op hebben (gehad)
    Qua buikspieroefeningen geloof ik dat er elders in het forum al over gesproken is trouwens.
     
  3. Enise

    Enise Fanatiek lid

    4 jan 2007
    3.996
    0
    0
    Noord-Holland
    Minimuuske bedankt voor je reactie! Dus ik hoef me daar dus helemaal geen zorgen over te maken. Ik wist het gewoon even niet zeker meer en kon het daar ook moeilijk vragen aan iemand :oops: Ik hoop ook dat de test positief zal zijn, nog even geduld :)
     
  4. Lisette28

    Lisette28 Fanatiek lid

    21 feb 2006
    1.439
    1
    0
    Delft
    schuine buikspieren ,ag de hele zwangerschap blijven trainen (als je daar behoefte aan hebt). De rechte wordt afgeraden vanaf het moment dat je een buik krijgt.

    Succes ermee, lisette
     
  5. SheDevil

    SheDevil Fanatiek lid

    13 dec 2006
    1.617
    1
    38
    Rotterdam
    Seker, ik zou idd je rechte buikspieren niet meer trainen vanaf dat je een buikje krijgt.
    Ik ben ook altijd erg fanatiek geweest, en vooral buikspieren trainen was ik gek op.
    Mar als je na de bevalling je buik weer strak wilt krijgen moet je dus op tijd stoppen. Dit omdat je je spieren gaat uit rekken als je buikje in de weg zit. En uit gerekte buikspieren krijgen hun oude vorm nooit meer terug. Behalve met een plastische ingreep...

    PS: buikspieroefeningen kan je je gehele zwangerschap veilig uitvoeren op een fitnessbal.
    Moet je even naar vragen bij je sportschool of bij zwangerschapsgym?
     
  6. marilyn

    marilyn Actief lid

    3 okt 2006
    344
    0
    0
    Administratief medewerkster bij Justitie.
    Nootdorp
    Wat hebben buikspieroefeningen voor zin als je toch een dikke buik krijgt?

    Ik had ook altijd een gespierde buik, maar ben gestopt met het trainen ervan sinds ik weet dat ik zwanger ben. Vond het heel moeilijk om ermee te stoppen, totdat iemand aan me vroeg: zie bovenstaande ;)

    Wellicht dient het een ander (medisch) doel als je ze wel traint, dus als iemand die reden weet...
     
  7. SheDevil

    SheDevil Fanatiek lid

    13 dec 2006
    1.617
    1
    38
    Rotterdam
    Waar getrainde buikspieren wel goed voor zijn tijdens de zwangerschap is dat het goed is voor je houding en je rug,
    en tijdens de bevalling voor de 'uitdrijving'..
     
  8. Ramoontje

    Ramoontje VIP lid

    28 okt 2005
    32.963
    0
    36
    Mijn buikspieren waren zo getraind en strak als het maar zijn kon, maar ik heb daar bij de uitdrijving geen profijt van gehad hoor. Ben ruim een uur bezig geweest om Rick met persweeën op de wereld te krijgen..... :confused:
     
  9. Loeki2

    Loeki2 VIP lid

    3 jun 2006
    16.265
    1
    0
    Als je zwanger bent is het niet goed om je rechte buikspieren te trainen. Het voordeel van een mogelijk snelle bevalling weegt namelijk niet op tegen de risico's die je als moeder loopt. De kans op een (blijvende) diastase van de rechte buikspieren is vele malen groter met alle risico's van dien.

    Tijdens de zwangerschap verzwakt de peesplaat die in het midden van de buik tussen de twee helften van de rechte buikspier ligt.Deze plaat bestaat uit steun- en bindweefsel met o. a. collageenvezels. Onder invloed van zwangerschapshormonen daalt de spankracht van de vezels en rekken ze uit. Dit proces is echter omkeerbaar en na de zwangerschap krijgen de collageenvezels hun normale trekkracht terug.
    Langdurige uitrekking van collageen vezels kan echter tot vervorming leiden. Bij een overmatige spanning kunnen ze zelfs scheuren. In beide gevallen herstelt het bindweefsel zich niet tot de oorspronkelijke toestand. De helften van de rechte buikspier blijven enigszins uitwijken. Deze toestand noemt men diastase.

    De ontstaan van een diastase wordt bevorderd door onder meer een grote gewichtstoename tijdens de zwangerschap, een tweelingzwangerschap, enz.
    Ongeveer 3 op 10 vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn, hebben een lichte diastase. Naarmate een vrouw meerdere kinderen gekregen heeft, neemt ook haar kans op een diastase toe en is deze vaak ook groter.

    Men kan op de volgende wijze controleren of men een diastase heeft :
    • leg u op de rug op de grond, de benen opgetrokken, de armen langs het lichaam
    • hef het hoofd op in de richting van de knieën
    • Het langgerekte bultje dat op de buik verschijnt, is de diathese (soms verschijnt dit pas als men ook de schouders tracht op te lichten).
    Sommige vrouwen menen dat deze bult een buikspier is die ze door de buikspieroefeningen flink verstevigd hebben. In feite is het het uitgerekte bindweefsel dat bij het aanspannen van de spieren tussen de helften van de rechte buikspier opgestulpt wordt.

    Het herstel van de diastase na de zwangerschap kan ingeschat worden aan de hand van de omvang.
    • Een lichte diastase (± 5 cm lang, 1 cm breed) herstelt doorgaans spontaan wanneer de rechte buikspieren dank zij de postnatale oefeningen hun normale trekkracht herwonnen hebben.
    • Een middelmatige diastase (tot 10 cm lang, 2 cm breed) herstelt zich niet helemaal. Buikspieroefeningen kunnen mogelijke klachten echter helpen vermijden.
    • Een ernstige diastase (langer dan 10 cm en breder dan 2 cm) herstelt zich niet meer en moet chirurgisch gecorrigeerd worden. Zulk een diastase kan men vergelijken met een navelbreuk. Problemen bij drukverhogingen in de buik kunnen niet meer opgevangen worden, zelfs niet door stevig getrainde buikspieren.
     
  10. Niet meer actief

    specifiek buikoefeningen weet ik niet maar ik heb tot vrij lang nog gebuikdanst (gewoon thuis voor me man) en dat is toch ook vrij belastend voor je buikspieren maar dat kon geen enkel kwaad!

    dus als je het nog kan gewoon blijven trainen hoor!
     
  11. Ready

    Ready Actief lid

    31 okt 2006
    265
    0
    0
    Buikdansen is wel wat anders dan buikspieroefeningen voor de kracht. Om te beginnen doe je buikdansen staand (zover ik weet ;)) en dus niet tegen ze zwaartekracht in.

    Rechte buikspieren mag je idd (voor bovenstaande, optreden diastase) vanaf 20 weken niet meer doen. Dus niet meer recht overeind komen (beide schouders tegelijk van de grond, met handen richting knieen. of beide benen tegelijk van de grond).

    Schuine buikspieren (linkerschouder optillen en met je linkerhand naar je rechternie reiken (aanraken hoeft niet!) terwijl de rechterschouder op de grond blijft en omgekeerd) mag wel, het voordeel schijnt te zijn dat je na de bevalling weer wat sneller "in vorm" bent.

    Maar gewoon die buikspieren ff laten gaan en 6 weken na de bevalling weer fanatiek beginnen met rechte en schuine buikspieren kan ook prima hoor!
     
  12. marilyn

    marilyn Actief lid

    3 okt 2006
    344
    0
    0
    Administratief medewerkster bij Justitie.
    Nootdorp
    Juist en daarom train ik ze dus ook niet... Veel te veel risico en dat heb ik er niet voor over. Dan doe ik wel 9 maanden even rustig aan met mijn buik.
     
  13. Loeki2

    Loeki2 VIP lid

    3 jun 2006
    16.265
    1
    0
    Ja, helaas dringt dit lang niet bij alle vrouwen goed door. Een mooie strakke buik train je na je bevalling, niet tijdens de zwangerschap.
     

Deel Deze Pagina