Hashimoto en zwanger raken/zijn..

Discussie in 'Gezondheid' gestart door ukoldaatje, 16 okt 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. ukoldaatje

    ukoldaatje VIP lid

    2 feb 2008
    5.082
    0
    0
    Ik weet niet zo goed onder welk kopje ik dit moet plaatsen, dacht dat het hier wel goed zou staan??:)

    Even in het kort:

    Ben 32 jaar.
    Inmiddels 5 miskramen op de teller. (2 met mijn ex, 3 met mijn man)
    Waarvan 1 tweeling was.
    Man is verminderd vruchtbaar.
    Drie pogingen ICSI gehad, bij laatste zwanger.
    Begonnen met KID, meteen in 1 keer zwanger. (miskraam).

    Bij mijn laatste miskraam, na de eerste KID, zagen ze dat mijn schildklierwaardes sterk afweken. Ben toen meteen doorgestuurd naar de 'schildklierárts en kreeg te horen dat ik Hashimoto heb.

    Nu slik ik inmiddels een jaar Euthyrox 100mg. En heb daarna nog 2 KID pogingen gehad, beiden niet zwanger..

    Aangezien we nog maar 3 kansen hebben, willen we deze ten volle benutten, anders stoppen we na dik 6 jaar tobben in de mmm met de kinderwens...:(

    Nu vroeg ik mezelf af, ik las dat Hashimoto meer kans geeft op miskramen, vroeggeboortes en ontwikkelingsachterstanden bij het kind.

    Wie kan me er meer over vertellen, en dan uit eigen ervaringen?
     
  2. KarlijnS

    KarlijnS Lid

    21 jul 2010
    90
    0
    0
    Medewerker Service Desk
    Hoorn
    Dit vond ik net door even te googlen:

    Hashimoto, Ziekte van

    Ziekte van Hashimoto en zwangerschap

    Tijdens de zwangerschap neemt de behoefte aan schildklierhormoon vaak met 25-50% toe en moet de dosis schildklierhormoon vrijwel altijd verhoogd worden. Dit is van groot belang omdat het ongeboren kind met name de eerste 20-25 weken van de zwangerschap voor zijn schildklier-hormoonvoorziening afhankelijk is van de passage van schildklierhormoon van de moeder over de placenta. Het ongeboren kind heeft schildklierhormoon met name nodig voor zijn hersenontwikkeling. Het is daarom erg belangrijk dat u, zodra u denkt zwanger te zijn, dit bevestigt met een zwangerschapstest, en als deze positief is meteen de schildklierfunktie laat bepalen. Dit kunt u laten doen bij de huisarts of bij onze polikliniek. Tijdens de zwangerschap dient elke 6 weken de schildklierfunktie gecontroleerd te worden en de thyrax dosering aangepast te worden op geleide van de bloeduitslagen. Direct na de bevalling kunt u de dosis levothyroxine weer terugbrengen tot de dosis die u voor de zwangerschap had.
     
  3. Trees

    Trees Niet meer actief

    Ik heb zelf zeven miskramen gehad tussen de 5-11 weken, waarvan ook een tweeling. Daarnaast ook nog twee hele vroege 'miskramen', maar deze waren al voor de 5 weken en voelen daardoor voor mij niet als een echte miskraam. Er werd geen oorzaak gevonden behalve een verhoogde waarde anti-tpo. Wel zagen we na elke miskraam de andere schildklierwaardes verslechteren, maar nog steeds binnen normaalwaardes. Totdat uiteindelijk deze wel er buiten vielen en kreeg ik pas medicijnen voorgeschreven.

    Ik werd weer zwanger en wonder boven wonder ging het nu wel goed. Tijdens mijn zwangerschap ontspoorde mijn schildklier behoorlijk maar door constant de euthyrox aan te passen ging het goed. Op eigen houtje ben ik ook begonnen met 200mcg selenium en mijn anti-tpo daalde dramatisch.
    Onlangs heb ik officieel de diagnose hashimoto gekregen, al heb ik het dus al veel langer. De endocrinoloog waar ik nu loop beweerd zelfs dat mijn zwangerschap is goed gegaan doordat ik selenium heb gebruikt. Zij gaf aan (wat ik zelf ook al lang gevonden had) dat er sterke aanwijzingen zijn tussen anti-tpo en herhaalde miskramen, vroeggeboortes etc. Gebuik je al selenium? Anders kan ik je dat aanraden.

    Ik heb bij mijn goede zwangerschap naast de schildkliermedicijnen ook nog utrogestan gebruikt. Mijn hormoonwaardes bleken tijdens een zwangerschap ook raar te doen. Heb je dat weleens geprobeerd?

    Verder heb ik ook bloedverdunners gebruikt, maar geloof zelf niet dat dit iets heeft gedaan.

    In welk ziekenhuis loop je nu? Er zijn een paar hele goede op dit gebied, maar dan zal je waarschijnlijk wel ver moeten reizen. Wij hebben dit uiteindelijk wel gedaan en met succes!

    Heel veel sterkte en als je nog meer wilt weten, vraag gerust.
     
  4. Sappie25

    Sappie25 Actief lid

    19 mei 2010
    386
    0
    16
    Ik heb zelf de ziekte van Graves, ook een schildklierziekte dus. Ik ben ook behandeld met een radioactieve jodiumslok. Hierna is mijn schildklier gestopt met werken.

    Ik heb 6 miskramen gehad en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Op de site van Freya kun je veel informatie vinden over het verband tussen miskramen en schildklierafwijkingen.

    Ik gebruik thyrax (zelfde als euthyrox, andere naam, andere fabriek) en moet iedere maand gecontroleerd worden. Ik heb al een flinke ophoging achter de rug en voel me "schildklier-technisch" helemaal prima. Mijn waardes zijn ook perfect.....aldus mijn endocrinoloog.

    Ik heb bij deze zwangerschap bloedverdunners gehad (Fraxiparine injecties) om de zwangerschap vast te houden. Er is dus wel degelijk een veband tussen bloedstoelling en schildklierafwijkingen! Overigens heb ik geen stollingsafwijking.......
    De pest is alleen dat niet alle artsen er ook zo over denken of ervan weten.....

    Ik ben zelf onder behandeling bij het LUMC in Leiden. Wellicht is het voor jou ook een mogelijkheid om eens navraag te doen over Fraxiparine (ik weet dat ze in het AMC ook onderzoek doen hiermee)

    Veel succes, en blijf vooral volhouden!
     
  5. ukkepuk80

    ukkepuk80 Actief lid

    24 sep 2009
    452
    0
    0
    NULL
    NULL
    Geen ervaring ermee, maar als ik het zo lees allemaal wel behoorlijk heftig. Wat een impact moet dat op jullie hebben!
    Lijken me goede tips te zijn die hierboven beschreven staan. Hopelijk heb je er iets aan en kun je de volgende pogingen ten volle benutten.
    Veel succes!!
     
  6. Trees

    Trees Niet meer actief

    Zo leer ik ook weer wat. Ik heb inderdaad geen stollingsafwijking, maar kreeg toch bloedverdunners voorgeschreven. Ik heb nooit helder antwoord gekregen waarom dat zo was, maar nu begrijp ik dat er dus wel een verband is. Handig om te weten mochten wij het ooit weer aandurven.

    Ik sluit helemaal bij je aan dat veel artsen er weinig verstand van hebben. Het was hier ook een behoorlijke zoektocht voordat ik eindelijk een goede arts had gevonden.
     
  7. beby2

    beby2 Actief lid

    1 dec 2008
    371
    0
    0
    hai,
    ik zelf heb ook hashimoto, 3 miskramen gehad en nutwee gezonde kinderen gelukkig.
    Ik wil je doorverwijzen naar de website www.hypomaarniethappy.nl daar is een gedeelte waar meiden schrijven over zwanger zijn of worden. Veel hebben miskramen gehad, zijn verminderd vruchtbaar, daar zitten echt een heleboel meiden met kennis en eigen ervaringen dus dat is wel een bezoekje waard.
    Ik heet daar trouwens marijke78
     
  8. Aquilegia

    Aquilegia VIP lid

    19 apr 2007
    8.914
    3
    36
    Vrouw
    psycholoog en astroloog
    Midden-Nederland
    Hoi Marijke78!! :)

    @Ukoldaatje: ik heb ook Hashimoto en ben zwanger van IVF. Je hebt wel meer kans op miskramen door de TPO-antistoffen, maar de kans op een doorgaande zwangerschap is toch het grootste. Hashimoto geeft NIET meer kans op vroeggeboorte en/of ontwikkelingsachterstanden bij het kind, ZOLANG je goed ingesteld staat op schildklierhormoon. Dat wil zeggen: gebruik altijd netjes je medicatie, ook als je zwanger bent. Zorg voordat zwanger wordt, dat je ingesteld staat op een TSH van 1 of lager en een FT4 van 16 of hoger. Zorg dat je een endocrinoloog hebt, die dat ook begrijpt/onderschrijft. Dus vraag altijd: "hoe gaat u mij instellen? Naar welke waardes streeft u gezien mijn kinderwens?"

    Hoe hoog zijn je TSH en FT4 nu?

    Zodra je zwanger bent: direct met 4 weken bloedprikken en dan waarschijnlijk je medicatie (in overleg met de arts) verder verhogen. Gehele zwangerschap om de 4-5 weken blijven bloedprikken.

    Door het spuiten voor IVF/ICSI kan je schildklier ook een opdonder gehad hebben.

    Het slikken van 200 mcg selenium (liefst selenomethionine) schijnt erg goed te helpen. Daar is al redelijk wat onderzoek naar gedaan. Het is me aangeraden door een professsor met veel verstand van schildklier & zwangerschap/zwanger worden/post partum. Ik doe het zelf ook.

    Ik gebruik ook aspirine, omdat ik een lichte stollingsafwijking heb.

    Je kunt ook nog hier je bloed laten onderzoeken:
    www.immu-baby.de
    Dat heb ik zelf ook gedaan.
    Let op: eerst overleg met je verzekering, je hebt kans dat ze
    het niet vergoeden.
    Zijn er in NL al onderzoeken gedaan om de miskramen te verklaren? Genetisch onderzoek? Stollingsonderzoek?
     
  9. beby2

    beby2 Actief lid

    1 dec 2008
    371
    0
    0
    hai aqui : ) : )

    nou dat bedoel ik dus.....allemaal leuke meiden met veel ervaring :)
     

Deel Deze Pagina