hoe eet je eigenlijk bleekselderij???

Discussion in 'Gezondheid' started by hanna76, Nov 12, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. hanna76

    hanna76 Fanatiek lid

    Nov 15, 2007
    3,124
    0
    36
    Hallo,

    Wie kan mij vertellen hoe je bleekselderij eet? Ik heb een stronk (veel te veel, minder kon niet) bij de supermarkt gekocht. Maar hoe nu verder?
    Wat kun je er eigenlijk van eten? En hoe dan?

    Ik ga het eten omdat het vochtafdrijvend is, heb ik gelezen..... Je moet toch wat... ;)

    Groetjes,
    Hanna
     
  2. blackeyedgirl

    blackeyedgirl VIP lid

    Nov 12, 2008
    17,671
    2
    0
    Zuid-Holland
    je weet wel hoe je het schoon moet maken?
    draden eraf trekken enzo?

    ik doe wel eens een stengel met la vache qui rit erop als tussendoortje

    je kan het roerbakken, met wat kip, wortel enz
    je kan het in de soep doen, groentesoepje maken ofzo
     
  3. hanna76

    hanna76 Fanatiek lid

    Nov 15, 2007
    3,124
    0
    36
    Uh.. nee...? :):):)

    Dus een stengel losmaken en die schoonmaken onder de kraan? En wat voor draden zijn dat dat?
     
  4. Juudje81

    Juudje81 Fanatiek lid

    May 14, 2010
    1,216
    0
    36
    NULL
    NULL
    Tja, die draden is een beetje lastig uitleggen. Zal het proberen:

    als je bij een stengel een klein stukje van de bovenkant snijdt, dan zie je soms al aan de bolle kant van de selderij wat draden uitsteken. Deze moet je er dus afstrippen. Komt niet enorm exact, maar als je alle draden laat zitten, wordt het erg taai. Vooral de buitenste stengels van de bleekselderij hebben hier last van. Hoe verder naar binnen in de stronk, hoe minder je last hebt van draden.

    Wij eten het gekookt, maar wet niet of het dan nog steeds zo vochtafdrijvend is. Kook het vaak in een klein laagje bouillon, niet te gaar koken (proef even wat je zelf lekker vindt), daarna afgieten en wat boursin o.i.d. er doorheen roeren. Lekker met gekookte aardappels en jus.

    Ook in salades wordt bleekselderij veel gebruikt. Zou gewoon eens neuzen op internet.
     
  5. L0nneke

    L0nneke Fanatiek lid

    Dec 21, 2009
    4,971
    432
    83
    Nederland
    Hoe eet je eigenlijk bleekselderij?

    Uhm niet..:D Vind het zooo vies..:p
    Je vind het ook vaak rauw door salades...
     
  6. hanna76

    hanna76 Fanatiek lid

    Nov 15, 2007
    3,124
    0
    36
    Ik zal zo eens even kijken hoe dat zit met die draden.
    Maar kun je het ook gewoon rauw opeten? En moet je dan ook die draden verwijderen? En dan gewoon een reepje/blokje eraf snijden en dat dan opeten?
     
  7. Fiene

    Fiene Fanatiek lid

    Jun 27, 2008
    2,432
    0
    0
    Gewoon lekker knagen!
     
  8. oleander1986

    oleander1986 Fanatiek lid

    Aug 20, 2009
    1,298
    0
    0
    zelfstandige
    Midden Nederland
    precies! :D
     
  9. M78

    M78 Actief lid

    Oct 8, 2010
    173
    0
    0
    Je moet er wel heel van eten als je wilt dat het vocht afdrijft. :$
    Ik doe bleekselderij in de pastasaus en in de groente/tomatensoep.

    Als je echt vocht wil afdrijven kun je beter zoutloos gaan eten, als je dit nog niet deed.
     
  10. laravelk

    laravelk Fanatiek lid

    Oct 8, 2010
    2,970
    2
    38
    ehm...niet! Jakkie :D
     
  11. mnsy

    mnsy Bekend lid

    Jun 8, 2009
    811
    0
    0
    Hier ook niet! Wel een aantal keer geprobeerd, maar nee vind het nog steeds niet lekker..
     
  12. Kirrebir

    Kirrebir Fanatiek lid

    Sep 24, 2009
    1,125
    0
    0
    NULL
    NULL
    @Draden: ik "schil" bleekselderij altijd met een kaasschaaf of dunschiller. Dan verwijder je de meeste draden.
    En dan vullen met Philadelphia Bieslook ofzo.

    Lekker hoor!
     
  13. Kirrebir

    Kirrebir Fanatiek lid

    Sep 24, 2009
    1,125
    0
    0
    NULL
    NULL
    Oh ja en voor het vocht afdrijven: ik drink veel brandnetelthee. Dat werkt bij mij heel goed!
     
  14. Mime28

    Mime28 Fanatiek lid

    Nov 24, 2008
    4,050
    1
    0
    Ik schil bleekselderij met een dunschiller. Je kan het idd rauw eten met een dip oid. maar het is een hele goede basis voor soepen. Ook een goede basis voor andere gerechten. Stukjes bleekselderij, ui en wortel even bakken en dat basis voor van alles sauzen, eenpasgerechten, soepen... Ik vind het lekker met linzen dan ook wat knoflook kruiden (oregano e.d.) en tomaten(puree).

    Je kan het trouwens ook gewoon als groente eten, weer schoonmaken, even koken en dan in de oven met een beetje boter/vloeibare margarine en geraste kaas eroverheen, tot de kaas kleurt.
     
  15. hanna76

    hanna76 Fanatiek lid

    Nov 15, 2007
    3,124
    0
    36
    Hoeveel brandnetelthee per dag drink jij dan?
     
  16. Kirrebir

    Kirrebir Fanatiek lid

    Sep 24, 2009
    1,125
    0
    0
    NULL
    NULL
    Zoveel als ik trek in heb eigenlijk.
    Maar als ik merk dat ik vocht vast houd iig wel een mok of 3 of 4 ofzo? Ik let er eigenlijk nooit zo op. :)
    Ik drink sowieso veel thee.

    Als je het wilt proberen zou ik gewoon even uittesten wat bij jou werkt.
    Ik vind het ook gewoon lekkere thee, dus het kost mij geen moeite om er meedere kopjes van te drinken.

    Ik hou nog niet zo veel vocht vast. Ik merk af en toe dat ik mijn laarzen wat minder goed dicht krijg. Als ik dan een dagje aan de brandnetelthee zit, is het vaak de volgende dag al weer beter.
     
  17. hanna76

    hanna76 Fanatiek lid

    Nov 15, 2007
    3,124
    0
    36
    Hm, dat geeft de burger weer moed! Ik ben eerlijk gezegd niet zo'n of liever gezegd helemaal geen theedrinker, maar brandnetelthee is helemaal niet vies ofzo. Dus dat moet gaan lukken!
     
  18. wendyp

    wendyp Niet meer actief

    Bah bah bah, zo snel mogelijk weggooien! Brrrrrrrr, vind het ook zooo vies!
     
  19. winniethepoeh

    winniethepoeh Niet meer actief

    een hele bleekselderij, idd schillen en dan in kleine stukjes snijden.
    bakje selderijsalade, ananasstukjes of mandarijnpartjes en cashewnootjes erdoor scheppen...

    heerlijk....
     

Share This Page