vraagje....hoe hard/zacht kook je de groentes eigenlijk? neem aan dat als het te zacht is er grote stukken in het mondje terecht kunnen komen en dan alsnog kunnen verslikken?! en hoe doe je dat met rijst? en geef je uberhaupt wel dingen geprakt of gepurreerd erbij?
Ze kreeg tot nu toe alleen nog fruit en groente, geen aardappel of rijst. En vanalles geprobeerd, gepureerd, geprakt, hard gekookt (wel eetbaar natuurlijk) zacht gekookt, een middenweg, niks hielp! En nu eet ze de potjes met gemak leeg, en is ze lekker tevreden met de hoeveelheid die ze krijgt. Dus we doen haar er een plezier mee. Over een tijdje gooi ik er een zelfgemaakt hapje tussendoor, en kijken of ze het dan wel wil. Ach komt wel goed.
oh sorry ik vroeg t eigenlijk in t algemeen...wil ook rapley doen straks.... maar natuurlijk je moet even kijken wat voor jouw kindje t beste werkt jatoch
Fafje je kunt alles gewoon zo geven, ook rijst. Gewoon gaar koken is prima. Mijn dochter bijt wel eens een te groot stukje af maar dat komt vanzelf weer terug. En andere groenten die echt zacht worden (courgette bijvoorbeeld) sabbelt ze meer op. Ze krijgt alles zo uit t handje, gooi het op t blad van de kinderstoel en eten maar. Prakken of pureren is dus niet nodig. Ook stmapotten laat ik haar gewoon zo eten. (vorige week andijvie stamppot, de week daarvoor heeft ze zuurkoolstamp gegeten) Ook spaghetti enzo, gewoon lekker laten kliederen en zelf doen, heerlijk!
oke, dus kindje past precies aan , aan de grootte/soort eten zegmaar...moet ik hiervoor een boek ofzo aanschaffen...of kan ik dit op mn eigen manier toepassen...bijv wel geprakt af en toe bepaalde dingen geven... of pap uit ene bordje ipv fles...ik zeg maar even wat... Hoe weet je dat je kindje voldoende heeft gegeten...door dat lange eten kunnen ze ook sneller vol zitten, of minder lang zin hebben? of is dat onzin?..
Hmm kan mijn post niet meer editten, maar met te grote stukken, mijn dochter kauwt ook echt geweldig, heel gaaf om te zien. Soms zit haar hele mondje vol eten en dat kauwt ze netjes klein. Dus ook daar hoef je niet bang voor te zijn.
Huh, jou post stond er net nog niet, zal wel aan mijn PC liggen whaha. Als eerste is de bijvoeding écht BIJvoeding. Het is dus niet belangrijk hoeveel ze binnen krijgen. Mij gaat het echt om het proeven, voelen, etc. Ze eet nu wel heel erg goed, en ik merk goed als ze genoeg gehad heeft (dan gaat ze ermee spelen, alles uitsmeren, weggooien, of ze doet er helemaal niets meer mee en dan is het klaar) Ik geef helemaal niks geprakt, is niet nodig, dat is ook niet 'rapley'. Pap geef ik ook niet, ook dat vind ik niet nodig. Straks gaan we gewoon sochtends een boterhammetje eten. Nu krijgt ze nog fruit (rond 10en) brood (rond 12.30) 2 rijstewafeltjes (rond 16.00) en groenten+aardappel/rijst/pasta (rond 18.30) en dat is genoeg. Ik wil haar helemaal niets voeren, dus prak of pureer helemaal niets. Lekker zelf laten doen.
Je moet gewoon doen wat goed voelt en waar je kind happy van word. Als jij in de stress zit dat ze zich verslikt dan voelt je kind het echt wel aan en zal het ook niet goed gaan denk ik. En verder, Emma brulde gewoon van de honger en is nu tevreden dus lijkt me dan wel nodig voor haar. Ieder kind is anders.
oke super bedankt...ja ik weet ook nie van die pap...maar hoor en zie dat zoveel dat doen...dus ik dacht dat hoort zo.... nou ik ga tegen die tyd idd even kijken hoe dat valt... mn zoontje heeft nu 5/6 voedingen...hoelang blijft dat dan zo...? wanneer gaan ze btj vol zitten bijvoeding?....of drinken ze zelfde aantal x alleen minder??
@fafje: jouw kindje is nog zo jong, dat je nu nog niet kan zeggen op hoeveel voedingen je met 6 maanden als je gaat bijvoeden zal zitten. En als je net met bijvoeden begint geef je eerst borst en dan pakt je kind wat eten, dat zijn hapjes geen maaltijden en wsl zal er in het begin nog niet een voeding afgaan. Als je op borstvoeding.com op voedselintroductie zoekt kan je heel ineressante artikelen vinden. Bekijk ook eens de filmpjes, zo leuk, toen was ik echt om! Het boek 'Van borst tot boterham' van Stefan Kleintjes is ook een aanrader. Ik heb nooit gevoerd, mijn zoontje was met ruim 6 maanden prima in staat zelf te eten; heerlijk!
Nee precies...maar ik probeer gewoon een beeld te krijgen ....k weet dat er niet snel een voeding afgaat...maar ben benieuwd hoe dat loopt...ik wil namelijk tussen 9 en 12 mnd echt stoppen met bv...maargoed.. Ja ik was al om van foto's! Ziet er echt geweldig uit...wil echt dat mijn kindje dat ook zo gaat leren...de hele gedachte achter Rapley spreekt me gewoon ook echt aan...heel logisch verhaal eigenlijk.. Enige wat ik me afvraag, wanneer leer je je kindje eten met bestek dan...ik bedoel altijd maar met de handjes eten is toch ook nie goed...?? Ik ga echt es boeken kopen...haha
Een kind dat altijd zijn handen heeft gebruikt als bestek en gewend is zelf eten naar zijn mond te brengen, zal op gegeven moment jouw lepel pakken en daarmee gaan eten. Ik denk dat dat sneller gaat dan bij kindjes die nooit zelf hebben gegeten.
Wij zijn vanaf het begin rapley gaan eten met onze zoon. Hij vond het fantastisch om de regie te hebben en het ging hem ook makkelijk af. Je moet met rapley stukken hebben groter dan de vuist en in het begin niet te glibberige items. Avocado en peer kun je beter nog eventjes mee wachten, tot de baby net iets meer controle heeft. Begin met een halve banaan (ook glibberig, maar daar kunnen ze kleine stukjes vanaf sabbelen) en broodkorst. Onze zoon is een fantastische eter, mede dankzij door op deze manier te eten. Potjes hebben we vrijwel nooit gegeven, anders dan de wortelvariant vond ik ze echt vies smaken (ja, een foodie mama proeft dat zelf even). Ik heb ook wat filmpjes online staan.
Hoi! Ik heb een stevige zoon met handen als kolenschoppen, maar een hele aardappel paste daar met 6 maanden toch echt niet in! (Nog steeds niet overigens)! Gewoon vierendelen dan zijn de stukken toch echt nog wel groot genoeg hoor. Banaan kan je gewoon in de schil geven. Verkeerd om openmaken; tuutje wordt handvat. Avocado is niet echt glibberig vin ik; peer en mango wel; gewoon even afdeppen met keukenpapier. Ik heb nog nooit een potje gegeven, waarom zou ik ze proeven? En wat is een 'foodie"? Als dat een gezond eten en koken-gek is, dan ben ik ook een foodie, haha! Zag je recepten. Wat betreft (diepvries)spinazie en het vocht; laat het rustig ontdooien en uitlekken in een vergiet. Hoe korter je spinazie verhit des te beter. Verse spinazie kan je heel snel roerbakken. Als je moet wachten totdat al het vocht eruit "gebakken" is, is het veel te lang verhit geweest.
Ha, goede tip van die spinazie. Maar met de nitraatgehalten in biologische spinazie valt het geloof ik wel mee en was het sowieso niet achterhaald, dat opwarmverhaal? Een foodie is iemand die speciaal omrijdt voor bepaalde producten, vaak in de keuken te vinden is en zo ongeveer ALTIJD aan eten denkt. En omdat het allemaal vers is, wordt je er niet eens dik van. Hee, maar of je je aardappel moet vierendelen hangt wel af van het formaat aardappel haha. Wij hebben vaak kleine. Avocado kon onze mini niet vasthouden, van de glibber, trouwens. En die potjes, heb je die ook niet gratis gekregen, in al die dozen enzo? Daar hadden wij ze van.
Ik heb het toch niet over nitraat/nitriet gehad? Kort verhitten is de beste manier om alle voedingsmiddelen te bereiden namelijk. Het verhaal dat je spinazie niet voor een tweede keer zou mogen opwarmen is ook achterhaald. Als je spinazie roerbakt dan doe je voordat het vocht eruit komt de kruidenkaas/creme fraiche erbij; een sneller en simpeler gerecht bestaat er niet. Ik maak het met kastanjechampignons en een lenteuitje die ik eerste even bak. Ja, krieltjes kan je zo in de hand geven natuurlijk. In de schil geroosterd in de oven met knoflookolie en rozemarijn, lekker! Dan ben ik zeker een goodie; ben altijd bezig met natuurvoeding en ben vaak in de keuken te vinden. Voor mijn biologisch (dynamische) groente en fruit moet ik zeker een stukje omrijden; woon in een gehucht, voor de biowinkel moet ik in de stad zijn, maar vind ik vaak te duur, dus heb ik een aantal adresjes van boerderijen en markten verzameld waar ik groente, fruit en vlees haal. En van vers kan je natuurlijk ook dik worden he, dat heeft te maken met de voedingswaarde en niet met de versheid van een product. Potjes in gratis dozen, nee, denk het niet. Wel veel zakjes kunstvoeding en pyamapapjes enzo, maar had ze dan toch weggemikt hoor ipv aan mijn kind op te voeren. Die zakjes kunstvoeding heeft zoonlief wel gehad tijdens borstweigeren tijdens de kerst vorig jaar, was er toen wel heel blij mee.