BV gaan geven --> cursus, bijeenkomst e.d. wel of niet nuttig?

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door Rosado, 18 dec 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Rosado

    Rosado Niet meer actief

    Dag BV-mama's,

    Bij Ayla heb ik ervoor gekozen geen BV te geven en direct te beginnen met FV. Nu bij deze 2e zwangerschap wil ik toch graag BV gaan geven. Ik heb er echt 0,0 verstand van en zit er over te denken om "iets" te volgen verderop in de zwangerschap. Met "iets" bedoel ik dus een cursus ofzo. Raden jullie dat aan? Heb je veel aan gehad, of juist niet? En zo ja, wát is aan te raden? Ik hoor graag van jullie. Overigens, van mijn vk heb ik uiteraard ook al info gehad, maar ik hoor graag ervaringsverhalen.

    Dank!
     
  2. wieweet

    wieweet Actief lid

    4 nov 2008
    351
    0
    0
    Gefeliciteerd met je zwangerschap!

    Wij hebben de cursus Samen Bevallen gedaan en daar kregen we ook veel info over Borstvoeding. Wij hebben het als nuttig ervaren.
    Daarnaast zijn we naar een info-avond over Borstvoeidng gegaan (georganiseerd vanuit Groene Kruis), dat was wel aardig (info ging wel heul erg snel toen).
    Het meest heb ik gehad aan het Borstvoedingsboek van Stefan Kleintjes én borstvoeding.com

    Succes!
     
  3. Babel44

    Babel44 Niet meer actief

    Zeker nuttig. Heb een boekje/folder gelezen en een informatiebijeenkomst van het ziekenhuis bijgewoond. Daar werd een dvd getoond die ook in mijn kraampakket bleek te zitten (dus die heb/krijg je misschien ook wel), leuk en informatief. Verder gaf een lactatiekundige een presentatie over hoe het werkt en houdingen.

    Later heb ik nog meer geleerd over hongersignalen, dat was eigenlijk het meest nuttig vond ik: hoe zie je aan je kindje dat het wil eten. In de slaap al, als het zuigbewegingen maakt, of met het hoofdje naar links en rechts zwaait "op zoek naar de borst". Dan smakken. Dan wakker worden en huilen: dan ben je dus al vrij laat, hoe eerder je erbij bent hoe "beter".
    Als je dat weet en je let goed op je kindje, kom je er snel achter hoe hij/zij doet als hij wil eten. Die van ons ziet er bijv. uit als een klein hamstertje dan :): pretoogjes, een klein mondje dat zich alvast verheugt, en twee aan elkaar friemelende handjes onder haar kinnetje.
     
  4. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    mijn man en ik zijn samen naar een avond geweest die georganiseerd werd door onze kraamzorginstelling. Ik vond het achteraf super nuttig en ook fijn dat mijn man mee was geweest; als ik onzeker over iets was kon hij de dingen die we op de cursus gehad hadden nog een keer rustig opnoemen en dan voelde ik me weer zekerder :D
    Het meest heb ik gehad aan de uitleg over hoe borstvoeding op gang komt meteen na de bevalling, dat je de eerste 3 dagen wel veel moet aanleggen maar niet moet verwachten dat je dan al heel veel melk hebt.
    Ik vond ook de uitleg over het principe van vraag en aanbod nuttig en verschillende aanleghoudingen.
    Hoewel ik borstvoeding.com ook wel een nuttige site vind, krijg ik soms een beetje de kriebels ervan hoor... ze zijn daar wel heel erg fanatiek.
     
  5. maja82

    maja82 VIP lid

    30 jan 2007
    15.508
    1
    0
    Bij de eerste cursus 'samen bevallen' gedaan. Redelijke info over bv.
    Maar toch te weinig;)
    Bij de tweede cursus gevolgd bij de VBN, een echte aanrader! Het was ook niet 1 avondje, maar 3 (of 4?) avonden boordevol informatie. Pas na die cursus had ik het gevoel dat ik 'alles' wist.
    Een echte aanrader! En ook niet duur. Ik dacht 30 euro en dat was inclusief koffie/thee en koekjes:D
     
  6. Bammetjebam

    Bammetjebam Niet meer actief

    Veel gelezen erover voorafgaand aan de bevalling, maar de beste hulp voor mij was toch m'n vroedman die ook lactatiekundige is. Hij was echt een enorme hulp, omdat de borstvoeding niet goed ging in de eerste 2 weken.
     
  7. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Geen cursus of informatieavond hier :), heb alleen het boek van Stefan Kleintjes gelezen en dat zou ik je absoluut aanraden, echt een heel fijn naslagwerk voor borstvoeding. Nu ging het hier ook allemaal meteen erg goed en in het ziekenhuis en door de kraamzorg wordt je ook goed geholpen met aanleggen enzo. Voor mij was het boek in combinatie met deze hulp genoeg voor nu al bijna 8 maanden (vrijwel) probleemloze borstvoeding ;)
     
  8. Linda1980

    Linda1980 Fanatiek lid

    30 mei 2006
    1.356
    0
    0
    Ik heb een voorlichtingsochtend vanuit het kraamcentrum gevolgd, duurde 2,5 uur en ik vond het zelf erg nuttig. Vooral de filmpjes die werden getoond over hoe je moet aanleggen en hoe je signalen van je kindje herkent wanneer hij/zij honger heeft vond ik erg nuttig. Plaatjes zeggen toch een stuk minder als bewegend beeld vind ik dan. Nu 'herken' ik ook veel terug van de filmpjes die ik toen gezien heb.
     
  9. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Hier hetzelfde (behalve die 8 maanden).

    Ik heb bewust niet voor een cursus gekozen, omdat ik van veel mensen hoorde dat ze afgeschrikt werden door alle mogelijke problemen die er bij zo'n cursus naar voren komen en omdat het vaak heel erg verplichtend wordt gebracht. Of dit echt zo is weet ik dus niet, aangezien ik zelf niet ben geweest.

    Ik wilde wel heel graag bv geven, maar ik wilde daar ook gewoon zin in hebben en er niet onzeker en met tegenzin aan beginnen. Vandaar dat ik er voor gekozen heb niet te veel informatie te vergadigen. Dat boek van Kleintjes heb ik pas in de kraamweek gelezen.
     
  10. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    bij onze cursus werden "de problemen" expres niet uitgebreid besproken om je niet al te onzeker te maken.. ze werden als laatst even "aangestipt" zodat je spruw bijvoorbeeld wel snel zou herkennen, maar er werd heel erg de nadruk gelegd op dat de meeste dingen makkelijk op te lossen zijn en dat je vooral snel hulp moet zoeken bij problemen. Ik vond dat erg slim!
     
  11. Elke1984

    Elke1984 Niet meer actief

    Als ik het boek van Kleintjes niet had gelezen, zou ik na enkele dagen aan het bijvoeden zijn geweest en had ik niet van m'n kloven afgeraakt en dus waarschijnlijk gestopt geweest binnen de maand. Nochtans werd ik, owv polyklinische bevalling, ook begeleid door een lactatiekundige... ;)
     
  12. Rosado

    Rosado Niet meer actief

    @ All: Dank voor jullie reacties so far. Het boek van Kleintjes is dus aan te raden begrijp ik al. Ga ik die iig aanschaffen. Verdere reacties, tips e.d. blijven uiteraard welkom. Nu ik heb besloten BV te gaan geven wil ik er ook helemaal voor gaan :D.
     
  13. Troeltje

    Troeltje VIP lid

    28 okt 2007
    10.662
    0
    0
    Gefeliciteerd met je zwangerschap!

    Ik heb bij de eerste 2 wat problemen gehad bij borstvoeding, bij de eerste liep het terug na het overlijden van mijn oma. Bij de 2e had ik over productie waardoor hij zich steeds verslikte en alleen maar aan het boeren en windjes laten was en vreselijke buikkrampen gehad.

    Bij nummer 3 was ik dus VASTBERADEN het goed te gaan doen. Geen cursus gevolgd maar wel bij opname in het ziekenhuis (keizersnede) een lactatiekundige aan mijn bed gehad. Ik heb hier hele goede tips van gekregen. Later toen mijn dochter geboren was zou ze komen met haar in de verkoeverkamer om haar voor het eerst aan te leggen, maar ik was al snel terug op de afdeling (vond ik ook heel super dat die kans gegeven werd!).
    Later kwam de lactatiekundige nog kijken bij het aanleggen en voeden zelf en ook toen goede tips gekregen.

    Uiteindelijk heb ik 8 maanden borstvoeding gegeven, na die 8 maanden weigerde ze mijn borst en borstvoeding uit een flesje :( Maar ben wel heel trots!

    Mijn tip is dus, als het kan een lactatiekundige en lees je goed in op de website www.borstvoeding.com!! Succes!!
     

Deel Deze Pagina