kan ook gekoelde bv al bederven?

Discussie in 'Stel je vraag aan de lactatiekundige' gestart door Babel44, 22 dec 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Babel44

    Babel44 Niet meer actief

    Ik las het andere topic over ontdooide melk. Kan dit ook al met gekoelde melk? De mijne ruikt EN smaakt nl heel ranzig.

    En hoe kun je uitzoeken of jouw melk dat enzym bevat?
     
  2. Linda Offereins

    Linda Offereins Lactatiekundige

    3 mrt 2010
    860
    0
    0
    Mijn antwoord op de vraag over de ontdooide melk klopte niet. Deze melk is nietbedorven maar ruikt niet lekker en lijkt bedorven.
    Hieronder heb ik een verhaal geplakt van borstvoeding.com waar je de nodige informatie vindt.

    Verse moedermelk heeft meestal een milde, lichtzoete geur. Soms ruikt bevroren en ontdooide melk zeepachtig. Deze zeepachtige melk wordt soms ook geweigerd door de baby. Ruth Lawrence neemt aan dat dit komt doordat er veranderingen ontstaan in de vetzuursamenstelling veroorzaakt door de vries-dooicyclus in sommige vriezers. Er zijn ook berichten van moeders dat hun melk al zeepachtig ruikt op het moment dat het gekoeld wordt.
    Uit ervaring blijkt dat als de melk verhit wordt net tot het kookpunt (dus niet laten koken) en dan snel gekoeld en ingevroren wordt, dit verschijnsel niet meer optreedt en de baby's de melk weer accepteren. Het proces van verhitten stopt de activiteit van het enzym lipase, het enzym dat ervoor zorgt dat de vetzuursplitsing plaatsvindt. Het nadeel is wel dat door een dergelijke verhitting alle beschermende stoffen zoals immuunstoffen en cellen verloren gaan. Ook vermindert bijvoorbeeld de hoeveelheid vitamine C. Toch is ook deze sterk verhitte moedermelk superieur ten opzichte van kunstvoeding op basis van koemelk. Daarom heeft afgekolfde moedermelk (ook als het verhit, bevroren en ontdooid is geweest) altijd de voorkeur. Het extreem verhitten van de moedermelk zou je dus alleen maar moeten doen als het je er echt om te doen is de lipase inactief te maken.
    In een normale situatie geldt dat je moedermelk nooit meer moet verwarmen dan 35 graden, zie Opwarmen van moedermelk.
    Zuurruikende melk blijft zuur ruiken en smaken als je het verhit. Ook hier geldt dat je de melk evenals bij zeepachtige melk beter kan verhitten tot net onder het kookpunt en vervolgens invriezen. Zuurruikende melk kan ook het gevolg zijn van de activiteit van het enzym lipase. Ook wordt zure melk soms geassocieerd met het gebruik van knoflook en/of scherpe specerijen. Dit kun je achterhalen door deze smaakmakers even uit je menu weg te laten.

    gr
    linda
     

Deel Deze Pagina