Mijn zoontje heeft grote eetlust, maar ook best gevoelige darmen. Ik heb soms het gevoel dat alles wat ie eet, zo door hem heen fietst en aan de onderkant er weer uitkomt. Hij poept zeker 4 keer per dag (en veel!), en dat is dan normale, goed uitziende poepbroek. Ik vind het gewoon jammer (en niet leuk) dat het zo'n smal ventje blijft (hij is inmiddels mager aan het worden), terwijl hij enorme hoeveelheden eten naar binnen werkt. En hij heeft ALTIJD honger. Helaas moet ik hem soms afremmen omdat ie buikijn krijgt of moet spugen als die eet net zoveel als hij zou willen. Als die veel eet overdag wordt ie 's nachts vaak wakker met buikkrampen, daarnaast poept ie dan ook 2x 's nachts. Tja, dan heb ik als moeder de keuze: of het kind afremmen met eten (wat ik niet leuk vind aangezien hij gezond eet) OF de hele nacht rondlopen en het kind buikpijn laten lijden. Aangezien hij wel gewoon groeit in zijn eigen lijn zien artsen geen probleem. Hij heeft een 'tengere' bouw, en zal waarschijnlijk net zoals zijn opa en vader altijd veel kunnen eten en toch slank blijven. Het tweede punt is dat ik de laatste tijd denk dat hij gevoeling begint te worden voor koemelk. Hij wil 's avonds nog een fles voor het slapen gaan (anders heeft ie gewoon rammelende darmen om 23.00uur), maar hij krijgt vervolgens buikkrampen van die melk. Nu zijn we overgestapt op soya melk om te kijken of dat enigzins helpt. Wat we dus al gedaan hebben: - geven sinds 3 dagen soya melk. Hij slaapt nu wat beter (kan ook toeval zijn), maar poept nog net zoveel; - hij krijgt standaard probiotica voor zijn darmen; - hij krijgt geen zwaar verteerbaar voedsel en ook geen scherpe kruiden e.d. Vragen: Wat kan ik nog meer doen? Hoe kan ik ervoor zorgen dat meer eten in hem blijft (dat ie meer opneemt)? Is een bezoek aan een oestopaat aan te raden in deze situatie? Of aan een andere arts? Soya melk: Ik geef nu de peuterversie, vanwege toegevoegde vitamines. Maar die is mierzoet. Gebruikt hier iemand de ongezoete soya melk? Is dat enigzins te drinken? En komt het kind dan bepaalde voedingsstoffen tekort? (ik heb de tabel gelezen op de verpakking en die bevat heel weinig calorieën) Alvast bedankt voor het meedenken dames!!!!
Hai Adi, Ik heb niet op al je vragen antwoord hoor! Reageer vooral gezien je sojavraag. Is zijn eten wel goed verteerd? Als dat niet zo is en hij houdt buikpijn zou ik wel even langs de ha gaan, en persoonlijk stond ik dan ook gelijk bij de osteopaat op de stoep . Kindjes met allergiën eten soms meer om toch aan genoeg voedingsstoffen te komen, omdat de darmen niet alles goed opnemen. Als je echt denkt dat hij een allergie heeft, zou ik wel proberen me door te laten verwijzen naar de ka. Als je het idee hebt dat hij koemelk niet verdraagt kun je dit voor een gedeelte opvangen met sojamelk. Ons werd door de diëtist aangeraden om niet teveel sojamelk te geven, om twee redenen: 1 Ontwikkelen nieuwe overgevoeligheid 2 In soja zitten fyto-oestrogenen, het is niet helemaal duidelijk of dit nou nadelig is of niet, maar met mate gebruiken verdient aanbeveling. Als je alle zuivel wilt vervangen door plantaardige producten, dan kom je een klein beetje in de problemen qua eiwitten en vetten. Je kunt dit opvangen door vis, vlees, eieren etc te geven en wat vetten toe te voegen. Zo gaat er hier eerst olijfolie op de boterham, en daaroverheen koemelkvrije halvarine. Als hij wel roomboter kan verdragen geniet dat de voorkeur, maar misschien wil je eerst alle koemelk volledig uit zijn dieet schrappen (google dan wel even wat hij allemaal nog meer niet mag, want dat is een hele hoop). Sojayoghurt (provamel of yofu van alpro) bevat iets meer caloriën dan sojamelk (ongezoet), maar bevat wel suiker. De peutersojamelk komt er hier niet in, ik vind het echt veel te zoet. Jens krijgt 2 keer 100 ml yoghurt+paar drupjes olijfolie per dag, en als hij dat niet eet dan krijgt hij warme ongezoete sojamelk in een flesje, anders lust hij het niet (maar is verwend hoor, kreeg altijd nog mama's melk). Ik vind de ongezoete soja minder vies dan de peutervariant. Je zou ook nog ongezoete soja +diksap kunnen geven, denk dat dat beter is dan die zoete troep. Naast de sojamelk/yoghurt (200 ml per 24 uur) geven wij hem nog 300 ml rijstemelk. Dit ook op aanraden van de diëtist. Wel moet ik hierbij opmerken dat de diëtist liever had gezien dat Jens ipv de rijstemelk mamamelk had gekregen, en als goede tweede nutramigen of pepti. Omdat Jens pepti niet verdraagt en nutramigen twijfelachtig, doen wij het voorlopig zo en gaan weer eens wat uitproberen als de rust is weergekeerd. Misschien is het voor jullie een optie om toch een pepti-of andere hypoallergene- voeding te geven. Daarnaast krijgt Jens een mulitvitamine, dit is omdat hij rijstemelk krijgt ipv 'echte' melk. Provamel (natuurvoedingswinkel) heeft ook een soja plus variant, daar zit ook wat toegevoegd, maar ook hier weer suikers en ook erg zoet. Succes!
Phoe, wat een ingewikkeld verhaal (voor mij dan) Wij lopen al bij de KA vanwege prematuriteit. KA heeft altijd getwijfeld over de mogelijke allergie bij hem, maar wat ons altijd tegenhield om op dieet over te stappen is dat hij zelf weinig last had van voeding, behalve als ie heel veel eet. Hij is nooit een melkdrinker geweest, tot 5,5 maanden was het elke dag een gevecht om hem voldoende te laten drinken. Toen we met bijvoeding zijn begonnen zag hij het licht, hij wist vanaf dag 1 hoe om te gaan met vaste voeding, en hij eet sindsdien echt veel en graag. Nu twijfel ik heel erg. Hij verdraagt het eten waar melk in verwekt is best goed. Maar hij kan ook het eten verdragen waar een ei in zit, terwijl hij van een gekookt eitje buikpijn krijgt. Daarnaast ie ie allergisch voor aardbei, hier letten we wel goed op. Naast deze symptomen en zijn geschiedenis met reflux is hij wel in te schalen in de groep darmgevoelige/ allergische kindjes. Misschien is een bezoek aan een oestopaat wel verstandig. Deze kijkt toch voornamelijk naar de darmen? Daarnaast zal ik even kijken of ik tussendoor bij de KA kan komen. Mijn verhaal over 'tenger' mannetje neemt de KA niet serieus aangezien Aldin 8 kilo is gegroeid in het eerste jaar, maar hij woog ook maar 900gram de dag na de geboorte. Of zijn eten goed is verteerd? Ik zie geen etensresten in zijn poep, behalve paprikaschillen en rozijnen (deze slikt ie in 1x door volgens mij). Zijn ontlasting varieert van goed vast, naar dun en slijmerig. En dit kan over de dag heen verschillen. Het is alleen dat hij zovaak poept, dat ie naar mijn gevoel amper voedingsstoffen opneemt...
Ik zou eerst eens naar de huisarts gaan en een uitgebreid bloedonderzoek op allergieen laten doen. Hij reageerde toch ook allergisch op ei? Een osteopaat is geen arts; hij kan wel klachten verlichten. Zijn er darmaandoeningen in de familie? Edit: lees nu je latere post. Klinkt wel erg als hoe het hier gaat, maar mijn knul heeft geen kma. Hier ook 3 tot 5 poepluiers per dag. Vaak derrie-achtig en met stukjes (banaan, rozijn, kidneyboon, paprika) maar dat kan volgens de ha geen kwaad. Mijn zoontje is allergisch voor ei en heeft gevoelige darmen. De tijd zal het moeten leren of het om "gewoon" gevoelige darmen gaat of om bijv. PDS. Ik zou trouwens niet op eigen houtje je zoontje op dieet zetten, dat vind ik specialistisch werk. Boter kan je makkelijk vervangen door plantaardige margarine, maar melk, yoghurt en kaas, dan moet je wel goed op gaan letten wat er dan wel in moet om aan de benodigde bouwstoffen te komen. Lastig meid; sterkte!
Je hebt gelijk, ik was ook niet van plan om zelf een heel dieet in te gaan voeren, ik heb daarvoor ook te weinig verstand van kma. Wat wij nu gedaan hebben is zijn avondfles kv/koemelk vervangen door soyamelk omdat deze lichter verteerbaar is en hij er minder last van heeft 's nachts. Dat kan denk ik geen kwaad? Ireen, ik ga nu ook voor die ongezoete variant, want die peuterversie is nog erger dan de Peutergroeimelk. Maar kan een bloedonderzoek al op deze leeftijd? Ik had begrepen dat die nog niet betrouwbaar is bij jonge kinderen? Dames bedankt voor de tips! Ik ga deze week nog met hem naar de ha!
Bloedonderzoek kan wel hoor, maar hij kan wel vals negatief zijn. Maar wellicht is hij positief en dan geeft dat wel duidelijkheid. Wij zijn destijds zelf op dieet gegaan, maar als je dat wat langer wilt doen is het zeker handig en raadzaam om je goed te laten voorlichten, het is niet makkelijk. Ja probeer die ongezoete maar. Ik twijfelde toen omdat de peutervariant ook wat meer vet bevat, maar dat gaat om (geloof ik) 1 grammetje per 100 ml en woog voor ons niet op tegen de veel kleinere hoeveelheid suiker die de ongezoete bevat. Overigens heeft Jens alleen slijmerige ontlasting als hij per ongeluk koemelk binnen heeft gekregen (meestal was dat via mij) en staat dat bij hem althans wel in verband met zijn gevoeligheid daarvoor.
Dat wordt hier weleens geroepen ja, maar waar dat op is gebaseerd weet ik niet. Mij ha zei dat dat niet zo was. Hier bleek uit de bloedtest de kippenei-allergie en ik ben blij dat we hem gedaan hebben! Ik zou het maar eens voorleggen aan jullie ka.
Je verhaal doet me wel een beetje denken aan Mischa een paar maanden geleden... Ik ben hem toen dreumesmelk gaan geven omdat ik dacht dat hij peuterdiarree had (las toen ergens dat halfvolle melk niet goed was), maar niets hielp. Mischa poepte geen 2 keer per nacht, maar maandenlang was het wel standaard dat hij 's morgens bij het wakker worden meteen poepte en het eerste wat ik deed was snel een kop koffie achterover slaan (om wakker te worden...), diep ademhalen en hem snel in bad uitkleden en meteen de douchekop erop zetten omdat hij helemaal doorgelekt was met poep. De rozijnen verdwenen dan inderdaad in hun geheel in het putje, net als de druiven en inderdaad kidneybonen... (jammie!) Uiteindelijk ben ik een tijd gaan minderen met laxerende dingen zoals witte druiven, mandarijnen en krentebollen. Raar he, maar ik kon altijd meteen zien als hij daar teveel van op had de dag ervoor. Eigenlijk heb ik er al een hele tijd niet meer bij stilgestaan dat het eigenlijk vanzelf weer is overgegaan... (sinds kort zit Levi juist op een heel-veel-mandarijnen-dieet omdat hij moeilijker poept en Mischa krijgt ze dus ook) Zou het heel misschien kunnen dat het gewoon een "normale fase" is..? Of is dat wat al te simpel gesteld? Overigens heb ik dit toendertijd aan de kinderarts overlegd (ook prematurencontrole ) en die vond er niets bijzonders van en vond het prima hoe ik het deed... Mischa is ook een mager mannetje en dat is zijn geluk, want hij mag van mij lekker patatjes eten met zo veel mayo als hij wil (nou ja... ) en ook met andere dingen let ik nooit op vet. Ik geef hem roomboter op brood en hagelslag als hij dat wil. Tuurlijk op een normale manier, er wordt hier bijna nooit gesnoept. Maar als er iets lekkers is hoef ik hem niets te onthouden.
Nou, dat poepen is de laatste 2 weken wel enorm in de frequentie genomen, en ik kwam vanochtend achter dat zijn 3 (!) hoektanden door zijn! Onze bink heeft geen kik gegeven . Maar daarvoor poept hij al maanden zeker 3 keer per dag. Ik merk overigens dat hij nu een stuk rustiger slaapt sinds die 's avonds een flesje soyamelk krijgt ipv kunstvoeding. ps: ik had totaal geen idee dat rozijnen en krenten laxerend werken . Hier ontbijten ze altijd met een sneetje rozijnenbrood. Daar ga ik dus mee stoppen...
Ik weet ook niet zeker of dat echt zo is hoor, maar bij Mischa wel heb ik ondervonden. Je kunt eens uitproberen of het verschil maakt als je stopt met rozijnenbrood... Je weet maar nooit. Het blijft altijd zoeken met die ukkies vind je niet! Hoe is het afgelopen met zijn diarree?? Is dat wel over? Of was dat misschien dan tandenpoep..? Sorry als ik je probleem bagatelliseer, ik ben altijd een nogal nuchter typje.
Diarree was ná 2 dagen meteen over (die heftige van vorige week). De eerste dag rook het als Rota-virus poep, dus sloegen alle alarmbellen hier aan (ná de drama van vorig jaar). We zijn meteen begonnen met alle maatregelen die we vorig jaar hebben geleerd. Gestopt met melk, droog/ rustig eten, alvast veel thee met ors laten drinken enz. De meiden voor 2 dagen bij oma laten logeren, enz. Gelukkig was het na 2 dagen alweer over. Je bagataliseert het niet hoor . Ik heb al een tijd best veel vragen over zijn voeding, en irriteer me gewoon dat ik een enorme vreetbak heb, waarbij je de ribben kunt tellen . Diyana daartegen eet de helft van wat Aldin eet, en ze heeft van die lekkere michelin-benen . Maar ja, als vrouw is ze waarschijnlijk 'gezegend' met 'verkeerde' genen dat ze alle vet gewoon opslaat
Gelukkig maar dat het zo snel weer voorbij was! Ja, de maatregelen had ik gelezen en gevolgd. Maar wist eigenlijk uiteindelijk niet hoe het was afgelopen doordat ik de kerstdagen de laptop uit heb gelaten (had wel ontwenningsverschijnselen! ) Ja, ieder kindje is anders, ze zullen wel een andere stofwisseling hebben... Logisch dat je altijd zult vergelijken, maar eigenlijk is dat niet "goed" denk ik, ze zijn alle drie anders. Mischa heeft ook echt altijd heel veel gegeten. Nog maar een paar maanden geleden kookten wij voor 3 volwassenen ipv 2 volwassenen en een dreumes van 1,5! Nu opeens niet meer, zal wel bij de leeftijd horen...
Fijn dat de darmproblemen van Aldin voorbij lijken. Dus je denkt niet meer aan kma? Het lijkt mij overigens stug dat het weglaten van 1 plak rozijnenbrood veel zal uitmaken. Hoeveel rozijnen zitten daarin? Rozijnen werken laxerend, dat klopt, maar dan moet je er wel heel veel van eten. Bovendien zie je ze heel terug in de ontlasting, dus worden ze niet opengekauwd en veel zullen ze dus niet doen wat darmwerking betreft. Teveel voedsel dat niet verteert kan echter wel voor buikpijn zorgen. Ik las dat je regelmatig een handje/doosje rozijnen geeft? Dat is dan misschien wat dubbelop, maar als je kind lekker eet van een rozijnenboterham als ontbijt, dan zou ik dat lekker zo laten!
Zogelukkig, nee ik wist van andere topics dat haar zoontje ook een buikgriep of iets dergelijks had gehad. Maar dat staat los van het probleem in dit topic. Ik vroeg me alleen af of hij deze problemen voor de ziekte ook al had. En dat was dus zo.
Je hebt wel gelijk, van die 10 rozijntjes die hij 's ochtends eet zal het niet komen. Ik zal opletten dat ik hem dan overdag niet al te vaak een handje rozijnen geef. De heftige diarree die hij vorige week had is over, maar zijn 'darmproblemen' niet. Hij poept nog steeds vaak (3-4x per dag) en eet veel en komt weinig aan. Ik denk persoonlijk niet dat het echte kma is, als ik de klachten hier op de forum lees is het bij hem lang niet zo heftig. Ik vermoed dat ie misschien gevoelig is voor lactose, of voor de koemelk zelf. Maar er is een verschil tussen gevoelig en allergisch.
Ja, er is absoluut een veeschil tussen gevoelig en allergisch. Hier ging op gegeven moment heel veel niet goed bij ruim 1 jaar; van sinaasappel tot vlees, van druiven tot prei. Hij is echt en nog steeds allergisch voor ei, maar mandarijn kan inmiddels weer. Ik denk; nee, weet wel zeker dat bij sommige kindjes de darmen langzamer rijpen en daardoor niet alles kunnen verdragen.
Ja, overgevoelig voor lactose, dat was ook mijn conclusie toen bij Mischa, nu weet ik het weer. En Zogelukkig, wat jij zegt zou wel eens goed waar kunnen zijn! Als je dan weet dat onze (van mij en Adi) jongens prematuur zijn geboren ligt dat dus redelijk voor de hand: dat ze onrijpere darmpjes hebben dan sommige andere kindjes.
Idd en dat wist ik. Onze ha denkt zelfs dat onze zoon die slechts 3 weken te vroeg was last heeft van slecht gerijpte darmen daardoor. (Mijn zoontje moetst eruit en daar is een week over gedaan, hij was daar echt nog niet aan toe. De gyn zei dat als de bevalling niet was opgewekt zoon weleens tot 42 weken had kunnen blijven zitten. Dus dat is het verschil tussen 37 weken opgewekt of 37 weken spontaan dat niet als prematuur wordt gezien).
Ja, hij heeft inderdaad echt gevoelige darmen, en dat is echt jammer. Net zoals vanavond, de dames zaten hier te smullen van de griekse salade, en bij hem denk ik bij elk ding: gaat ie nou buikpijn krijgen van rauwe tomaat en komkommer om 19.00uur 's avonds? Is feta-kaas wel zo'n goed idee om nu te geven? Olijven, gaat dat wel goed? enz enz... terwijl hij gewoon alles lust en graag eet. Het is zo oneerlijk