hier drinken ze eigenlijk alleen karvan cevitam en roosvicee en soms vruchtensap als ze bijv geen fruit hebben gegeten
Wij hebben diksap van de Aldi die hij drinkt, en de diksap van Zonnatura. Bij het eten drinkt hij melk.
En in de praktijk is het idd vaak zo dat kinderen die thuis 'niks' krijgen, op een ander helemaal los gaan! Vreselijk lijkt me dat!
@lovelyDK: dat is altijd mijn dilemma ja dat ze het gaat proberen in te halen the minute dat ze uit zicht is dus hier gaat alles gewoon met mate. ook zoetigheid dus
In plaats van kant en klare chocomel doe ik wel eens een theelepeltje nesquik door de melk. Op de verpakking staat dat er 2 eetlepels ofzo doormoeten maar met dat ene theelepeltje vind mijn zoontje het al heerlijk en qua suiker of calorieen doet het haast niets. Verder verdun ik alle vruchtensappen met water(tenzij we onderweg zijn dan doe ik er niet moeilijk over) maar dat doe ik meer omdat de zuren niet echt goed zijn voor de tandjes. Ook wordt er hier wel gewone thee gedronken hoor.Ik doe dan 150cc niet al te sterke thee en leng het weer aan met 100cc koud water zodat het niet te heet is. In mijn ogen kan dat echt geen kwaad. Ik probeer wel op de hoeveelheden suikers te letten want ik merk dat mijn kind drukker wordt naarmate hij meer suiker eet. Toch wil ik hem zijn dagelijkse banaantje of spekje niet ontzeggen dus probeer ik in het drinken zo weinig mogelijk suiker te geven.
hier is thee ook wel erg gewaardeerd. vooral de "witte thee" gaat er hier in als "koek" Dat is de thee van het merk Yogi. Hele spicey thee met suiker en melk. Spice Teas - Yogi Tea - YogiTea® eigenlijk gaan alle die doosjes er hier in no time doorheen
Even een beetje ot: de choco thee van Yogi is echt geweldig en Thijmen vindt hem ook heerlijk. Heel zacht van smaak, maar wel smaakvol. Ik merk trouwens echt geen enkel verschil in gedrag als thijmen meer of minder suiker op heeft. Heb van de bbc ook een keer een (anecdotisch) onderzoek gezien waarbij werd laten zien dat de spelletjes die gedaan werden (wild of niet wild) meer invloed hadden dan veel (in dit geval HEEL veel) suiker of minder suiker.
hier trouwens wel verschil als ze suiker krijgt... maar dat vind ik geen reden om dr nooit meer suiker te geven hooguit om dr niet continu vol te stoppen ermee maar ook als het geen verschil had gemaakt had ik dat niet gedaan het is meer dat je het vooral merkt als ze toch al moe is.. dan gaat ze na een beetje suikers (koolhydraten.. niet perse een klontje suiker) toch weer een tijdje mee en ja.. die choco chai is heerlijk ook erg prettig als ik ernstige choconeed heb maar er geen chocolade in huis is of ik mezelf liever toch in de hand hou. maar de rest is ook zeer goed te drinken vind ik
In de praktijk is dat dus hier bij mijn twee kinderen helemaal niet het geval! Ik heb mijn kinderen zelfs moeten leren patat te eten (zijn er nog steeds niet dol op). In de praktijk zie ik kinderen die thuis vaak mogen snoepen op verjaardagen helemaal los gaan. En moeders een beetje verontschuldigend kijken en zeggen: "Tsja, het zijn kinderen he". Mijn zoontje stopt gewoon uit zichzelf na twee koekjes, of ik moet even kort zeggen dat het genoeg is. Maar laat hem nou niet bij de visite de fruitbak zien want dan heb ik soms een compleet drama als ik uitleg dat één appel en één banaan echt genoeg is. En dat is nou juist wat ze hier vaak krijgen: fruit. In het snoeppad van de winkel trouwens ook nooit drama's, haha want we komen er niet. Bij de fruit afdeling des te meer, iedere keer weer dwingende kinderen die zeuren om een appel of hoe mijn dochtertje het kan zeggen: Dees, dees, die, dees! Pakke mama, pakke! Ik denk dus dat het andersom is, kinderen die het gewend zijn zullen volgens mij sneller zonder rem los gaan bij anderen... Hier vaak diksap, melk en water als ze tussendoor nog willen drinken. Thee lust mijn zoontje niet. Ik let vooral op E-nummers en die zitten veel in limonade en in roosvicee. Suiker probeer ik dan een beetje op te letten door gewoon niet te dik aan te lengen. Onderweg als we bijvoorbeeld ergens gaan zitten krijgen ze appelsap of sinaasappelsap. Mijn zoontje is allergisch voor chocola dus chocomel krijgen ze hier niet (mijn dochter en stiefzoon wel en hij niet vind ik lullig) en van Fristi heb ik zoveel kinderen zien spugen in de auto (had taxibedrijfje met mijn man) dat krijgen ze gewoon niet. Soms maak ik yogidrink door karnemelk met cranberrydiksap te mengen. Vinden ze superlekker en is nog gezond ook.
@nikita: mja maar ze zijn nu echt nog klein he vraag me af of dat zo blijft als ze groter worden dus zie hier bij de basisschool echt zo vaak dat kinderen de school uitlopen.. en vervolgens bij de supermarkt een pak gevulde koeken halen en dat zo achter elkaar even leegeten dan denk ik "oh my!" then again wonen wij hier vrij multiculti en het is blijkbaar erg hollands om je kind niet te veel suiker en snaai te willen geven regelmatig rijden heir buggies voorbij met kinderen met zo'n volle puntzak snoep, met een grote zak cheese onion chips.. en dergelijke dan voel ik me toch wel erg streng maarja.. wij snoepen ook nauwelijks.. dus dan ga ik niet speciaal dingen kopen die ik zelf zelden tot nooit eet alleen om mijn dochter te pleasen nouja doe ik wel.. leverworst voor op brood (vind ik zelf erg vies... dochter is er gek op) of krentenbollen met pindakaas... vond het niet kunnen maar ze zweert bj hoog en bij laag dat het heerlijk is. nouja dan krijgt ze af en toe pindakaas op dr krentenbol maar dat is toch net anders dan speciaal een zak chips/snoep kopen denk ik dan En als wij snoepen dan snoept ze vaak een klein beetje mee maar dat zijn dan eerder een klein stukje chocola of een koekje dan iets anders. verder hier ook een fruitjunkje.. heerlijk vind ze het. groentenboer vindt het geweldig.. heel vaak mag ze proeven als ze van iets roept dat ze het wil. Al had ze laatst een hele zure sinaasappel en nu hoor ik bij elke mandarijn "sinaasappeltjes zijn vies he mama!" hier wel af en toe fristi.. (nooit gespuugd daarna ook trouwens) maar alleen als we bijv. even in de stad koffie drinken... niet thuis. gewoon als verwennerij als wij ook aan de luxe koffie met slagroom zitten en dergelijke
Nou daar heb ik hier in huis nog wel twee voorbeelden van eigenllijk. Mijn stiefzoon van tien (onder toezicht gesteld vanwege de schrijnende situatie bij zijn moeder) wordt bij zijn mama helemaal volgepropt met snoep, eten drie keer per week patat (en dan is hij daar maar vijf dagen van de week) en het eerste wat hij op een verjaardag doet is de snoepbakken induiken. Helemaal gefocust op koek en snoep. Zelf heb ik heel veel moeite nog steeds om van snoep af te blijven. Van mijn negende tot mijn twaalfde heb ik bij mijn opa en oma gewoond. Om mijn vervelende jeugd een beetje te compenseren hebben ze me heel veel laten snoepen. En ik was toch echt zo eentje die zo'n pak gevulde koek kocht bij de supermarkt en leeg at.... Suiker werkt enorm verslavend ben ik van overtuigd. Kinderen die thuis veel mogen snoepen (veel suiker + veel E-nummers) zullen er naar mijn verwachting moeilijker vanaf kunnen blijven. Ik kan echt zeggen dat ik een ware suikerjunk geworden ben na de periode bij mijn opa en oma... Oh en over dat de kinderen nog jong zijn: Toch zie ik op de psz al kinderen die zich volledig storten op een tractatie. Mijn zoontje zit er echt van te genieten en hij is ook nog niet eens op als ik hem kom halen, en bij de meeste anderen wel. Soms heeft hij er niet eens trek in. Ik heb dus andere ervaringen/een andere mening.
Ik let zelf niet super op op suiker voor Thijmen. Wat ik wel heel belangrijk vindt is om niet te troosten met snoep of koek. Dus geen snoepje als hij gevallen is maar een kus en een knuffel. En ik vind het ook belangrijk dat Thijmen niet dooreet als hij genoeg heeft. Ik zal dan ook niet pushen om te eten. Dat zet zich nu ook door met koekjes etc. Als hij niet meer wil dan stopt ie gewoon.
hier bijna altijd appelsap maar dan de natuurlijke. dus niet van appelsientje (om de bekendste te noemen) maar van appelaere (word hier in de buurt gemaakt) ongezoet sap. echte appelsap zeg maar. hier in de buurt zitten meerdere fruitboeren en word er vaker appelsap zelf gemaakt. we hebben nu pakken van 5liter. die vacuum verpakt zitten, zoals sommige pakken wijn. die blijven 2maanden goed na opening, is erg handig. leah drinkt dat al vanaf dat ze iets anders mag. er zit voor de rest niks in van toegevoegde suikers ofzo. bij waylon ga ik het ook zo doen. je hebt er ook perensap enzo van.
hier krijgt hij 50/50 drank. af en toe diksap af en toe roosvicee en sterk verdunde peutermelk ( ipv 5 scheppen doen wij er 3 ) we geven bewust tot 2 jaar geen koemelk namelijk. we gaan binnenkort beginnen met karnemelk en yohurt met roosvicee als een vorm van yogidrink. hij krijgt 1 keer per dag een pakje appelsap van een merk zonder suiker en zoetstoffen. niet meer omdat appelsap omdat voor veel kindjes veel appelsap,veel ontlasting betekend en soms ook diaree. maar wij geven hem expres ( een beetje) appelsap zodat zijn ontlasting goed blijft omdat die nog weleens dik wil worden. snoep wordt hier met 20 maanden nog niet gegeven. een paar hapjes van onze koek tegenwoordig wel want hij heeft het al feilloos door allemaal. maar is het niet geschikt voor hem dan niet. chips bijv ook niet. we hebben een pak nijntje koekjes ind e kast staan voor als we zelf ook zitten te snacken maar dat is niet elke dag persé zo. er komt als ze anar school gaan vanzelf een tijd dt je her tochal haast geen controle meer over hebt wat ze allemaal naar binnen werken. tot die tijd willen we hem ( zoveel mogelijk ) een gezonde basis meegeven.
ik heb een roosvicee waar geen toegevoegde suikers in zitten. Isa is bijna 3 jaar en ik begin s middags ook met een glaasje thee met een beetje zoetstof.
Wij kopen altijd diksap waar geen toegevoegde suikers inzitten. Meestal is het biologische diksap van AH. En dan klein beetje ervan aanmaken met veel water. Ik maak ook weleens zelf een vruchtencompote. Dan neem je bv. 1 appel, 1 peer en 1 kweepeer snijden in grove stukken en 1/2 uur in laten koken in ruim water,afkoelen en lekker laten drinken! Je kan het met wat honing zoeten als je wil! Ik gebruik nl.altyd honing als ik iets zoeter wil maken voor m'n zoontje.
Ik kwam tijdens het surfen dit tegen: Medical Journal Says Sugar Does Not Make Kids Hyper - BusinessWeek Ben benieuwd wat jullie vinden