Ik heb een vraagje aangezien de mw van mijn man's werk er niet is momenteel en ik wel erg nieuwsgierig ben hoe het nu exact zit. Mijn man zit momenteel in de ziektewet,en werkt nu dus 4 uurtjes per avond. Op therapeutische basis. Nu kreeg hij zijn loon binnen en zag ik dus dat ze hem geen volle 100% ziektegeld uit betalen maar 70%. Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt bij zijn vorige werkgever kreeg hij gewoon als hij ziek was over die periode 100% loon. Dat hij geen toeslagen krijgt is logisch maar is het normaal dat je maar 70% loon krijgt bij ziekte? Hij is nu ruim een jaar in dienst en heeft een jaarcontract. Wie weet dit?
ik weet ook niet beter dan dat je 100 procent krijgt, in elk geval de eerste tijd... Weet niet in welke sector je man werkt? Misschien dat dat per beroepscao verschilt?? Je zou het eens kunnen opzoeken in zijn CAO?
je krijgt na 1 mnd nog maar 70% meestal heeft de baas een verzekering met dekking tot 100% is die er niet ja dan is het maar 70% ff op de site kijken van het uvw of www.werk.nl staat het antwoord vast wel.
Thanx meiden hij is vanaf eind november ziek en werkt sinds de laatste week van december gewoon elke avond 4uurtjes op therapeutische basis. Mijn man's cao is beroepsgoederen vervoer tln. Ik zal daar eens in kijken. Er gaat daar namelijk wel veel vaker dingen mis ivm loon betalingen.
Hmm ik zit eens te kijken in zijn cao er staat bij arbeidsongeschiktheid: de aanvulling tot 100% van het functieloon;
Bij mijn werk zit het zo.. het eerste jaar dat je in dienst bent krijg je maar 70% uit betaald als je ziek bent, in het 2de jaar 90% en als je 3 jaar in dienst bent voole 100% zou het toch gewoon even naar vragen
Hij heeft geen proeftijd meer he? En per wanneer is hij precies ziek? Ben even met je aan mee kijken/zoeken of onderstaande misschien van toepassing is? Deze aanvulling op de wettelijke loondoorbetalingplicht vangt aan op de eerste dag van arbeidsongeschiktheid en eindigt: - gedurende de proeftijd na 2 weken; - Indien het dienstverband op de eerste dag van ziekte 1 jaar of minder heeft geduurd, na 13 weken; - Indien het dienstverband op de eerste dag van ziekte langer dan 1 jaar heeft geduurd, na 52 weken. Deze aanvulling op de wettelijke doorbetalingsverplichting moet worden verlengd tot maximaal de eerste 104 weken van arbeidsongeschiktheid indien de werknemer meewerkt aan zijn reïntegratie en tevens een aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten of indien de werknemer blijvend volledig arbeidsongeschikt is. In deze aanvullende zorgverzekering dienen tenminste te zijn opgenomen: fysiotherapie, diëtist (tenzij deze in het basispakket is opgenomen) en psychologische hulp.
Ja ik heb nu meerdere malen gebeld alleen is de beste mevrouw van de salaris administratie er niet pfff en er is niemand verder daar die het mij kan vertellen
Mijn man is per 18 november ziek gemeld ivm een zware depressie. De laatste week van December is hij weer gaan werken op therapeutische basis dus 4 uurtjes per dag en 5dgn per week. Bovenstaande staat dus ook zo in zijn cao.
Ja erg he,ik snap er echt helemaal niets van. Morgen hang ik weer gewoon aan de telefoon daar. Er moet toch wel iemand zijn daar die dit mij kan vertellen. Het is immers wel onze boterham en hij mist ineens een paar honder euro.
Hier heeft mijn man dat ook gehad. De eerste 2 dagen geen loon! En daarna 70% doorbetaald. DIt mag helaas! Hebben dat toen ook uitgezocht. Maar het schijnt dat een werkgever minimaal 70% moet betalen maar de meeste dus gewoon de 100% betalen. Maar dit dus niet verplicht zijn helaas!!
Ze zijn verplicht om 170% van het loon te betalen over 104 weken ziekte. Volgens mij mogen ze dan zelf bepalen hoe ze dat percentage verdelen, zolang het loon niet beneden het minimumloon uitkomt. Als ze bv het eerste jaar 70% betalen, dan zijn ze verplicht om het tweede jaar wel 100% te betalen. Dit even uit het blote hoofd, ben er al een tijdje uit en heb m'n 'wettenmap' niet bij de hand Edit: zie link in volgende bericht. Volgens mij is er weer iets veranderd dan, want zie niks staan over die 170% totaal.