De titel zegt het al... We hebben een paar dingen die we moeten regelen: huis, ouderschapsplan en alimentatie laten bekrachtigen. Samenlevingscontract laten ontbinden en nieuw testament opmaken. Nu moeten we voor het huis, samenlevingscontract en testament bij de notaris zijn. Nu vroegen wij ons af of we zelf het ouderschapsplan in een convenant op kunnen stellen (staan voorbeelden van op internet, en dan invullen naar onze eigen regels en wensen) en hierin de alimentatie kunnen bekrachten, of dit dan ook via de notaris kan, zodat we maar bij 1 iemand hoeven langs te gaan, of moet dit echt via een advocaat? We zijn niet getrouwd, geen geregistreerd partnerschap. Als we het op bovenstaande manier zullen aanpakken, en dus veel zelf op papier zullen zetten, zou je dan veel uren voor notaris/advocaat nodig hebben, of wat is reeel?
Nee je hebt geen notaris of advocaat nodig. Door beiden ondertekend is gewoon rechtgelding, MAAR wel moeilijk af te dwingen indien een van de twee het niet nakomt. Je kunt het na het ondertekenen wel door een rechter laten bekrachtigen. Of dat via een advocaat moet, weet ik niet zeker, maar je kunt een eerste gratis vrijblijvende afspraak bij een advocaat maken om dit (en andere zaken) te bespreken. Als het via een advocaat moet, dan is het niet meer dan 1-2 uur werk (opsturen naar de rechtbank en ontvangen). Het voordeel (of nadeel, hangt vanaf hoe je het bekijkt) is dat het heel moeilijk wordt om onder de afspraken uit te komen (of niet na te komen). Wordt je ex bijvoorbeeld nalatig met het betalen van de alimentatie, dan kun jij het LBIO inschakelen. Deze instantie gaat de alimentatie voor je innen (via beslag op loon of iets dergelijks). Dit doen ze alleen als je een door de rechter bekrachtigd convenant hebt (niet door notaris!!!). Dus als jullie onderling tot goede afspraken kunnen komen waar jullie allebei achter staan, dan deze gerechtelijk laten vaststellen als je zekerheid wilt.
Hoi Lilia, Bedankt voor je reactie. Ik wil het wel laten bekrachtigen. Nu zijn we 'goed' uit elkaar gegaan, maar we weten natuurlijk niet hoe het in de toekomst gaat. Maar als ik jouw reactie lees, is het bekrachtigen via een advocaat dan de beste optie, en als je niet zoveel uren nodig hebt ook niet zo duur. Ik had geinformeerd bij zo'n mediator en schrok daar, 3600 euro! Maar we willen het dus wel laten bekrachtigen voor de rechter. Nog een vraagje, mijn ex wilt afstand doen van alles, huis/inboedel/spaargeld enz. Is dat ook iets wat in zo'n convenant opgenomen moet worden? Want ik wil niet dat hij over een paar jaar alsnog 'zijn deel' komt opeisen. Weet iemand dat ook toevallig?
Ook dit kun je navragen bij een eerste afspraak bij een advocaat. Maar ik neig ernaar te denken dat financiele zaken gedekt zijn als ze wel notarieel vastgelegd zijn. Ik weet zelf niet of een gerechtelijk vastgesteld convenant dezelfde waarde heeft voor zulke zaken (fiancieen, vastgoed enz... buiten omgang en alimentatie om). Schrijf al deze vragen op en maak een afspraak bij een advocaat en misschien ook bij een notaris. Ooh en een tip over notarissen, de prijzen kunnen behoorlijk verschillen (tot 4-voud). Kijk op deze pagina, mocht je er een nodig hebben: Notaris tarieven vergelijken van alle notarissen | vergelijk notaristarieven notariskantoor beoordelingen en offerte notariskantoren Voor notarissen maakt het helemaal niet zo veel uit of je een 'goede' of een 'minder goede' hebt, het gaat namelijk alleen om het document.