Geen adoptie maar pleegzorg

Discussion in 'Adoptie en pleegzorg' started by Nicoletta, Apr 16, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Op deze manier zou ik het helemaal niet erg vinden. Is fijn dat het zo geregeld is.!
     
  2. Nicoletta

    Nicoletta Fanatiek lid

    Jan 11, 2008
    1,520
    0
    0
    Die manier zou ik wel weer lastig vinden.... Weet je, het is heel erg belangrijk dat je weet hoe de ouders zijn. Met name als het kindje later vragen gaat stellen.
    Onze situatie met moeder is dan ook heel erg uitzonderlijk. Onze pleegzorgwerkster kent niemand anders binnen onze organisatie die zo met een moeder omgaan.

    Het mooiste zou moeten zijn dat je enigzins contact kunt hebben op basis van wederzijds acceptatie. Ja dat is in sommige situaties echt heel moeilijk (zoals sexueel misbruik of zware mishandeling) maar acceptatie is altijd nog anders dan respect.

    Met FAS heb ik geen ervaring. Wij hadden ook over FAS een twijfel en hebben het boek van Roos Haase gelezen. Toen was ons standpunt bepaald hierover.
    Crisis kinderen, dagboek van een opvangmoeder door Roos Haase :: Rose Marie
     
  3. lalalindsay

    lalalindsay VIP lid

    Jun 19, 2007
    6,527
    489
    83
    ik heb de ouders wel al een paar keer gezien hoor.
    krijg ook telkens uitgebreid te horen wat er gebeurd en gezegd is.

    ook toen we haar van de kraamafdeling ophaalden, heb ik naar verhalen over haar ouders gevraagd.

    ik ben een boekje aan het bijhouden, daar staat alles in zodat ze dat later allemaal terug kan lezen.
    daarin staat bijv dat ze elke dag borstvoeding kreeg in het ziekenhuis, dat haar moeder elke dag 6km op en neer liep door de sneeuw om haar te bezoeken, kortom dat haar moeder alle moeite deed, omdat ze van haar houdt.

    ook na elk telefoontje schrijf ik in haar boekje op wat haar ouders zeiden, elk cadeautje hou ik bij, enz...

    ook al zie je ze niet elke keer, als je wat moeite doet en wat informeert en ook door de telefoontjes, leer je de ouders kennen
     
  4. murphy

    murphy Bekend lid

    Oct 8, 2010
    877
    1
    18
    Zo te horen gaan jullie allemaal heel anders om met ouders. Ligt natuurlijk ook heel erg aan de situatie (ouders, je eigen karakter, hoe reageert kindje op de bezoekjes, enz.)

    Kan me ook wel voorstellen dat je anders tegen ouders aankijkt als je "weet" dat het kindje de komende jaren bij jullie op gaat groeien, zoals bij jullie, Lindsay. Dan hebben ouders toch een andere plek in het leven van het kind.
    Wanneer dit niet zo duidelijk is, (in de meeste gevallen) blijven de ouders denk ik toch meer ouders, voor je eigen gevoel maar ook voor hun gevoel.
     
  5. Belle

    Belle Fanatiek lid

    Nov 7, 2005
    1,380
    1
    0
    Verpleegkundige, columniste
    Amsterdam
    Zoals ik er nu in sta (nog geen STAP gehad, wel jaren werkervaring in de psychiatrie) lijkt het contact met de ouders me een interessante aanvulling op de zorg voor het kind. Mijn man denkt dat hij het moeilijk gaat vinden, en dat kan ik me wel voorstellen. Je pleegkind komt natuurlijk nooit uit een stabiel gezin, er kan sprake zijn geweest van verwaarlozing, mishandeling, misbruik... Met mijn achtergrond ben ik gewend dit te zien als onmacht, onkunde, iets wat iemand graag anders zou doen als zij de mogelijkheden had. Mijn man is heel beschermend naar ons zoontje en hij ziet vooral het perspectief van het kind. Ik hoop dat we samen een zo evenwichtig mogelijk contact met het gezin van herkomst kunnen opbouwen. Maar de tijd zal het leren. Voor hetzelfde geld krijgen we bij ons pleegkind ouders die niets van zich laten horen. Je weet het niet.

    Ik vind het mooi om te lezen hoe dat bij jullie gaat. Soms in harmonie, soms met moeite, soms gewoon niet. Leerzaam topic, dit. Maar dat had ik geloof ik al eens geschreven. :)
     
  6. Meiden, bedankt weer voor jullie reacties. Veel om over na te denken...

    Nicoletta, dat boek is geschreven voor een ervaringsdeskundige. Had je er veel aan? En heeft het jullie kijk op FAS veranderd?

    Lalalindsey wat een super manier om de moeder (ouders) van het kindje te betrekken! Heel mooi hoe je dat doet! daar zal zij en de ouders je zeker dankbaar voor zijn!


    Wat ik me ook afvraag is of jullie wel of niet adoptie overwogen hebben voordat jullie pleegzorg zijn gaan doen? En waarom jullie uiteindelijk de keuze hebben gemaakt voor pleegzorg.
     
  7. Nicoletta

    Nicoletta Fanatiek lid

    Jan 11, 2008
    1,520
    0
    0
    Ja ik heb heel veel aan het boek gehad en dan met name mijn kijk op FAS. Ik zou je wel meer willen vertellen, maar dat is denk ik niet handig als je het boek nog zou willen lezen. Het boek is wel wat zwaar en wat chaotisch geschreven maar het geeft een beeld in de keuken van een crisisgezin.
    Door dit boek is ons duidelijk geworden hoe wij als pleeggezin willen functioneren en of we wel of niet FAS of verslaafde kindjes willen of kunnen opvangen. Een klein tipje van de sluier; na de afkickperiode blijk je er namelijk nog lang niet te zijn....

    Lees je de dagboeken ook op pleegzorg.nl? Die geven je ook een mooi beeld over de strijd die je soms met jezelf en het kind moet leveren.

    Mijn reden om niet te willen adopteren is heel hard; ik vind het kortgezegd niet nodig dat wanneer een kind om wat voor reden dan ook niet bij de biologische familie kan wonen niet per se de familiebanden doorgesneden moeten zijn om een kindje een plekje in je huis en hart te bieden. Ik weet dat je bij sommige, met name Amerikaanse, organisaties dit anders kan doen en dat de ouders jouw gezin uitkiezen en contact zouden willen onderhouden. Maar ik vind het nogal een verschil of je beiden in NL woont en er een bezoekregeling is.
    Natuurlijk, er zijn pleegkinderen waarvan de familie uit beeld is. Maar dat is dan niet gekomen door adoptie....
    Ik hoop overigens niet dat ik mensen nu voor het hoofd stoot :), want dat is niet echt de bedoeling.

    Een ander klein en zeker niet onbelangrijk deel zijn de financien. Ik denk dat wij het best hadden kunnen betalen om een kindje te adopteren. Maar ik vind het compleet idioot dat je ze voor de cursus € 900 durven te vragen. Dan nog al die formulieren etc. Dan heb ik het dus over de kosten in NL! Dat het in het buitenland ook geld kost, snap ik best. Voor niks gaat de zon op. Maar we doen toch geen adoptie om onze minister van Financien te spekken en de ambtenaren die overal iets aan moeten verdienen rijk te maken?????

    Nee sorry, ik vind dat niet kunnen. De VIA cursus is een beetje vergelijkbaar met de STAP en die is gratis :(. Dus het kan wel goedkoper........ Ik zeg niet dat de VIA dan ook maar gratis moet zijn, maar HALLO 900 euro verschil!!!

    Sorry, maar hier word ik zo nijdig om :x;). Heb het een beetje op mijn heupen vandaag :D
     
  8. Nicolletta, bedankt voor je uitgebreide berschrijving. De reden dat ik njaar FAS vraag, is omdat ik inderdaad gelezen heb dat je er na het afkicken inderdaad nog lang niet bent... Het lijkt me heel heftig om hiermee om te gaan mocht een kindje dit hebben (al snap ik dat het best in verschillende gradaties kan voorkomen) Hebben jullie uiteindelijk besloten er wel voor te gaan of juist niet?
    Ik ben zelf inderdaad veel aan het lezen over pleegzorg, volgens mij heb ik bijna alles op internet wel gehad.

    Wat betreft adoptie, over de kosten ben ik het helemaal met je eens! Inderdaad wat een geld, niet normaal.

    Wat betreft het contact met de ouders, indien mogelijk, ik denk dat dat heel waardevol kan zijn/is voor het kindje. Je ziet toch vaak dat adoptiekindjes op zoek gaan naar hun roots, hun ouders, hun identiteit en dat je door het contact te onderhouden en bijvoorbeeld een boekje bij te houden zoals lalalindsey het kind hierin heel erg kan helpen. Waar ik alleen zo ongelofelijk tegenop zie, misschien komt dat wel door mijn geschiedenis, is het weer afstaan van een kindje. Het lijkt me zo ontzettend moeilijk om een kindje dat misschien wel jaren bij je geweest is weer weg te moeten laten gaan. Dat is de voornaamste reden dat ik twijfel of pleegzorg wel iets voor mij is, of eigenlijk of ik dat wel of niet aan zou kunnen...
     
  9. tanja8

    tanja8 Niet meer actief

    Hoi!

    Wij hebben ook bewust niet gekozen voor adoptie maar voor pleegzorg. En dit vooral ook om de zelfde reden als wat Nicoletta aangeeft. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen contact hebben met hn biologische ouders. Het is waar de kindjes vandaan komen, hun roots..

    Ik vind het juist iets heel moois, pleegzorg.

    Met FAS heb ik it mn jeugd wel enige ervaring, na het afkicken gaat het idd nog jaren door. En ook het afkicken is heel heftig. Wij zijn daar nu als gezin nog niet klaar voor.

    Groetjes Tanja
     
  10. Nicoletta

    Nicoletta Fanatiek lid

    Jan 11, 2008
    1,520
    0
    0
    Zal ik je dan maar antwoord geven over dat FAS ;). Nee wij hebben, het niet gedaan. De reden was dat ik altijd dacht dat wanneer een kindje afgekickt is, of zich goed als baby ontwikkeld het dan wel goed komt. Maar na het lezen van het boek van Roos Haase, kwam ik tot de conclusie dat FAS zich pas echt manifesteerd rond de leeftijd basisschool. Wat me enorm aangreep dat er geen therapie of hulp voor is. Het werd alleen maar erger, medicatie had geen zin, therapie geen zin en uiteindelijk was het beter voor het kindje om in tehuis te gaan wonen. Roos had zoveel liefde voor dit kindje, wilde doorvechten maar realiseerde zich dat het geen zin had. Het zou alleen maar erger worden en zij kon hem niet helpen. Dat machteloze gevoel greep mij bij de strot. Toen wist ik, dit moeten wij niet doen. Ik zou vechten tot ik niet verder meer kon en loslaten een kindje omdat het zo beschadigd is? Nee, dat zit niet in mijn aard. Wanneer ik dat zou moeten doen, weet ik niet of ik dat ooit nog teboven kan komen.

    Ja er zijn gradaties, maar soms is vooraf niet duidelijk hoe heftig die gradaties zullen ontwikkelen. Ik weet het, een pleegkindje heeft een rugzakje en soms een backpag aan verleden en ik wil strijden voor zo'n kindje om het in zijn mogelijkheden te laten groeien en bloeien.

    En opgeven komt dan in mijn woordenboek niet voor. Daarom heb ik onszelf beschermd en hiertegen Nee gezegd. Wij kunnen dat niet aan, daar zijn we de mensen niet voor.
     
  11. Maar kunnen ze dan bij (hele) jonge kindjes al bepalen of ze FAS hebben?
     
  12. Ontroerend stukje. Eigenlijk verwoord je precies hoe ik er ook over denk...
     
  13. Nicoletta

    Nicoletta Fanatiek lid

    Jan 11, 2008
    1,520
    0
    0
    Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen Lobi. Maar wellicht komt as maandag om 22.30 uur op de EO een interessante herhaling voor je!

    ------
    Beschadigde engelen

    dinsdag 15 mei 2007 om 22:52

    Wim Plak is een twintiger die in een begeleid-wonenhuis zit van Philadelphia. Door het alcoholgebruik van zijn moeder in de zwangerschap heeft hij een permanente hersenbeschadiging. Wim zal waarschijnlijk nooit zelfstandig kunnen wonen. Verder is het voor hem ook moeilijk om in een ‘normaal’ bedrijf te werken. Daarom gaat hij dagelijks naar de sociale werkvoorziening. Hij heeft veel structuur en duidelijkheid nodig van mensen uit zijn omgeving.
    Dat de gevolgen van alcoholgebruik zo groot kunnen zijn, is in Nederland maar zeer beperkt bekend. Al drinkt een moeder tijdens de zwangerschap maar enkele glaasjes, dan kan dit toch flinke gevolgen hebben voor de baby. Hoe meer je drinkt des te ernstiger de schade.
    Naast permanente hersenbeschadiging kan alcohol bij een baby ook voor een heel aantal uiterlijke afwijkingen zorgen die zichtbaar worden naarmate het kind ouder wordt. Men schat dat er op dit moment zo'n 30.000 mensen in Nederland lijden aan het Feutale alcohol Syndroom (FAS).
    Tijdens de zwangerschap brengt alcohol permanente schade toe aan de voorkant van het brein van het groeiende kind. Dit kan leiden tot leerproblemen zoals het slecht verwerken van informatie, slechte beoordeling van situaties, weinig emotionele controle en een gebrek om seksuele impulsen te controleren. Kinderen die kampen met deze problemen, lijden aan het Feutale Alcohol Effect (FAE). In Nederland zijn dat zo'n 160.000 mensen.
    Sommige mensen met FAE hebben ook uiterlijke kenmerken. Zo zijn de meeste kinderen minder groot dan gemiddeld en hebben ze een kleinere hoofdomtrek. De meest voorkomende afwijkingen aan het gezicht zijn de ogen die ver uit elkaar staan, een smalle bovenlip en een omhoogstaande platte neus. Verder zie je vaak een afgeplat gezicht, zitten de oren laag en is de kin klein. Deze mensen hebben het Feutale Alcohol Syndroom (FAS).
    Veel van deze uiterlijke kenmerken worden minder zichtbaar naarmate het kind ouder wordt.
    „We wisten dat de moeder van Steffan dronk. Hij moest afkicken toen hij bij ons kwam wonen”, zegt pleegmoeder Martha Krijgsheld. “Hij zweette enorm, overstrekte zich voortdurend en kon bijna niet huilen. De eerste zes maanden waren erg zwaar, maar ik dacht: we moeten er doorheen, daarna wordt het beter.” Een ouder broertje, Bert, woonde al bij haar. „Hij was twee toen hij kwam en ik te horen kreeg dat hij FAS had, maar omdat verder niemand me kon uitleggen wat dat was, kon ik er niets mee.” In het begin bloeide hij enorm op, maar dat stokte na een half jaar. „Hij begon zich vreemd te gedragen, kon heel agressief worden en was steeds moeilijker te bereiken.”
    „Hij gooide al zijn speelgoed in de sloot, liep depressief rond en het allermoeilijkste was dat hij zijn broertje in boosheid onder water duwde... als ik niet had ingegrepen....”, zucht Martha. “Na veel overleg hebben we besloten dat het het beste voor Bert was als hij uit huis geplaatst zou worden.” Bert woont nu in een instelling, in een omgeving met weinig prikkels, waar mensen niet te dicht bij hem komen. „Hij heeft afstand nodig.” Met Steffan gaat het veel beter. Ondanks zijn angsten en een lichte verstandelijke handicap”, aldus Martha.
    Het is niet zo dat alcohol óf FAS veroorzaakt óf niks. Er is een hele reeks minder vergaande aandoeningen die nog wel degelijk samenhangen met het gebruik van alcohol. En ook een alcoholiste kan een gezond kind krijgen.
    Maar soms kan ook een enkele uitspatting dramatische gevolgen hebben. De Gezondheidsraad zei in 2005 al: “Er is geen enkele veilige hoeveelheid aan te geven die je zonder risico voor de baby kunt drinken. Dus drink niets als je zwanger bent of wilt worden.”
    Martha Krijgsheld heeft de verwachtingen voor haar kinderen sterk moeten bijstellen. “Sociaal, emotioneel en cognitief hebben ze een achterstand. Ze hebben veel zorg en ondersteuning nodig. “Opgroeien in een stabiel, liefdevol gezin met veel structuur en heldere regels helpt, zo blijkt uit onderzoek. Maar zelfs dat is niet altijd genoeg.”
     
  14. murphy

    murphy Bekend lid

    Oct 8, 2010
    877
    1
    18
    JAAAAAAAA!!!!! We zijn goedgekeurd en zijn vanaf begin juni beschikbaar!!! :D

    Vanmiddag hadden we ons eindgesprek met pleegzorg en we zijn er helemaal uitgekomen.
    We worden een integraal pleeggezin (beginnen met crisis en zien dan verder hoe het loopt, hoe lang hij/zij blijft).
    Ons aanbod is 0-2/3 jaar.

    In mei komt er nog een gesprek met een crisispleegzorgwerker, om al onze praktische vragen te kunnen stellen. Ook werd er aangegeven dat je bij het consultatiebureau een afspraak kunt maken om vragen te stellen en dat je ook kraamzorg kunt krijgen, als er een baby bij ons wordt geplaatst.

    Kortom, een heel positief gesprek en we hebben er ontzettend veel zin in! :D:D
     
  15. lalalindsay

    lalalindsay VIP lid

    Jun 19, 2007
    6,527
    489
    83
    jaaaaaa! proficiat!

    is toch een opluchting hè ;) :D
     
  16. murphy

    murphy Bekend lid

    Oct 8, 2010
    877
    1
    18
    Dank je Lindsay!

    Ja, we wisten zelf natuurlijk al lang dat we zeer geschikt zijn :cool:
    het was alleen nog even de vraag of pleegzorg het met ons eens was....;) :D
     
  17. Nicoletta

    Nicoletta Fanatiek lid

    Jan 11, 2008
    1,520
    0
    0
    Wat gaaaaaf Murphy!!! Leuk zeg!!

    Uhhhh dat Kraamzorg is wel een beetje kort door de bocht hoor! Je moet dat wel informeren bij je eigen verzekering hoor. Ik ben verzekerd bij Zilveren Kruis en zou wel kraamzorg krijgen wanneer ik een adoptiekindje kreeg, maar niet bij pleegzorg. :( De reden was; kraamzorg is hoofdzakelijk voor de moeder en niet voor het kind. Tot zover was ik het eens met hun. Maar het verschil tussen adoptie en pleegzorg kan ik dan niet plaatsen. Want tenslotte, pleegzorg kan echt vanuit het ziekenhuis plaatsvinden en adoptie eigenlijk nooit. Maar daar had die vrouw geen antwoord op, maar afgewezen werd het wel.

    Dus check het eerst goed!!! Ik weet dat er pleegouders zijn die een kleine indicatie voor kraamzorg krijgen. Maar wees er op bedacht dat het dus ook niet zou mogen!!

    Overigens heb ik het zonder kraamzorg gedaan. Kindje was welliswaar al zes maanden en mijn handen stonden ineens weer goed ipv links achterstevoren. Je kunt zoveel meer dan je nu denkt.

    Wel is het handig om je van te voren voor te bereiden hoe je een flesje maakt, hoe je een luier ook alweer precies omdoet zonder dat je lekkage krijgt, hoe je een bedje HALF opmaakt, en bereid je misschien al met wat praktische dingen voor.
    Vraag ook bij het consultatiebureau voor een regulier voedingsschema in die leeftijden. Leg die in een map klaar en ligt het zo voor het grijpen.

    Ik had al het een en ander in huis want dat heb je ALTIJD in die leeftijd nodig. Dan hoef je alleen maar luiers in de juiste maat, voeding en misschien wat kleding op het moment daar aanschaffen.

    Plaatsingen kunnen namelijk heel snel. Tussen het moment van bellen en daadwerkelijk aanbellen zat de laatste keer maar 38 min. Ik wil je niet opjagen, maar als je dan nog zes keer in de winkel moet kijken welke fles, speen, zeep, welke zinkzalf etc moet hebben word je gek.
    Mijn advies is, stel je in op een leeftijd van een half jaar. De kans is groter op iets ouder dan kleiner. Ik heb dus altijd van te voren al flessen en speentjes in huis en heel veel meer.

    Mocht je een basislijstje nodig hebben of meer concreter advies, hoor ik het wel!
     
  18. lalalindsay

    lalalindsay VIP lid

    Jun 19, 2007
    6,527
    489
    83
    hier spijt dat ik me niet beter had voorbereid...
    kregen een kindje van 2 weken en tussen telefoontje en 'overdracht' (verschrikkelijk woord) zat maar 4 dagen.

    gelukkig hebben ze me op de kraamafdeling geleerd hoe ik een kindje moest wassen haha.
    ze bleek melk te drinken tegen het teruggeven, dikke pap dus, die kreeg ze met geen mogelijkheid door de speen gezogen.

    ze was hier nog maar een uur en ik ben al naar het kruidvat moeten fietsen voor 1-2-3 spenen, enz... hihi

    ook het weekend voordat ze kwam moest ik ALLES nog in huis halen, echt gekkenhuis hier ;)
     
  19. Murphy, super nieuws!!! En nu wachten dus...ben heel benieuwd hoe lang het duurt voordat jullie een telefoontje krijgen! Welke regio zit jij? (als je dat wilt vertellen dan he)

    En kreeg je nou eerst stap en daarna huisgesprek(ken) of voor of tijden de stap ook al?
     
  20. murphy

    murphy Bekend lid

    Oct 8, 2010
    877
    1
    18
    Dank jullie wel voor de leuke reacties!

    @nicoletta: ik was idd van plan om wat spulletjes te gaan verzamelen. Naast heel praktisch, ook ontzettend leuk om te doen!
    We krijgen van mijn zus complete kinderkamer, maxi-cosi, box, wat kleertjes, combi-kinderwagen, (dus geschikt vanaf geboorte tot twee) en nog wat kleine dingen.
    Ik ben wel nog op zoek naar een goede lijst, soort overzicht wat we allemaal moeten hebben.
    We krijgen komende maand nog bezoek van een acute zorg medewerker, die kunnen we dan de praktische vragen stellen, zoals idd eventuele kraamzorg bij een heel jong kindje, (en de honderdtachtig andere dingen die we nog wilden weten).
    Bovendien kunnen we via hem/haar een afspraak maken bij een crisispleeggin in de buurt, om daar eens te gaan kijken hoe het er allemaal aan toe gaat.
    Ik moet zeggen, de begeleiding nu in het begin valt me erg mee.
     

Share This Page