Tandenpoetsdrama

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Druif78, 10 mei 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Tandenpoetsen wordt hier een steeds groter probleem. Het is nooit van een leien dakje gegaan maar nu...:(
    Toen onze zoon net tandjes kreeg heb ik hem spelenderwijs laten wennen aan een tandenborstel. Op een gegeven moment liet ik hem zelf "poetsen" met tandpasta ( dwz hij at de tandenpasta eraf en kauwde een beetje), daarna poeste ik na. Dit was al niet een makkie maar met liedjes zingen, al het eten wegpoetsen wat hij die dag gegeten had en poetsen bij zn knuffel etc ging het uiteindelijk redelijk.
    Nu heeft hij bijna alle tanden en kiezen en is de noodzaak groter maar het drama erom heen ook! Hij wil vaak niet eens zelf meer "poetsen" en napoetsen is een grote strijd. Ik deed het vaak liggend op de commode maar hij draait gewoon op zn buik zodat ik er niet meer bij kan.
    Zittend of hem voor me lukt niet, hij stribbelt zo tegen dat ik armen te kort kom. Met zn tweeën hem in de houtgreep heeft het meeste effect maar dit lijkt me een tikkeltje traumatisch worden ;)
    Al van alles geprobeerd dus: maar ik weet het niet meer? Iemand nog tips?
     
  2. Ladymistique

    Ladymistique Bekend lid

    5 mrt 2008
    516
    0
    0
    Fulltime huismama
    Uithuizen
    bij ons was het niet echt een drama.. maar mevr hield der mond gewoon dicht.. wat ik heb gedaan is een spelletje van maken en in der stoel laten zitten.
    dan achter je kleine staan en zijn aandacht vragen.. dan gaat zijn mondje al open en kun je het poetsen.. met spelletje als hij dus de tandenborstel vast houdt dan zeg maar hoe mensen wel eens tegen een puppy doen.. op een speelse manier zeggen van, geef mama die tandenborstel terug.. kom hier... vaak beginnen ze te lachen en laten ze de borstel los.. gewoon op een leuke manier tandjes gaan poetsen en als het klaar is, de kleine met de borstel laten spelen..
     
  3. appelthee

    appelthee Niet meer actief

    bij ons is het nooit echt een drama geweest maar wat helemaal in de smaak viel was papa zijn electronische tandenborstel :D

    nu heeft hij voor zijn derde verjaardag een Cars tandenborstel gekregen ape trots is hij ...

    ook heb je bij de Action een klein boekje Tip de muis word wakker en daar in staat dat hij zijn tanden gaat poetsen en als we bij dat stuk zijn loopt onze zoon naar de badkamer en wil dan zijn tanden poetsen ...

    hopelijk word het snel geen drama meer
     
  4. sunnycloud

    sunnycloud Fanatiek lid

    28 dec 2006
    1.541
    142
    63
    Vrouw
    Hier is het sinds een paar maanden helemaal geen dram meer. Ik had van alles geprobeerd, voor de spiegel, spelletje, liedje zingen, zelf ook laten poetsen etc. Maar de gouden tip die ik kreeg van oma was: De tandenborstel met tandpasta heeeeeelllll nat maken met water en iedere keer opnieuw in het water dippen. Wat een succes ze vind het helemaal niet vervelend meer.
     
  5. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    Een electrische tandenborstel heb ik ook al eens aan gedacht, maar mag dat al vanaf 2??

    Spelletje van maken doen we dus al. Nou, van alles heb ik geprobeerd... zingen, alles benoemen wat ie heeft gegeten die dag... gekke dingen doen... ik weet niet meer wat ik nog meer kan bedenken?

    In water dopen... wat voor effect heeft dat? dat t meer schuimt? Ik wil het wel proberen!

    En laten jullie je peuters ook al spoelen en uitspugen? Hier eet hij de tandpasta gewoon op...
     
  6. poema

    poema Fanatiek lid

    27 jul 2007
    3.926
    404
    83
    Vrouw
    Het is misschien niet helemaal opvoedkundig verantwoord, maar als ze hier niet haar tanden wil poetsen dan lees ik geen verhaal voor. Dus als ze er geen zin in heeft dan zeg ik gewoon: 'Ok, dan lezen we geen verhaal. Kies maar.' Ze is gek op verhalen, dus je ziet haar dan even nadenken en dan kiest ze toch eieren voor haar geld. Vervolgens mag zij zelf altijd tien seconden poetsen (die ik snel tel ;) ) en dan poets ik en zeggen we het alfabet op. Misschien heb je er iets aan, hier werkt het als een tierelier!
    Overigens, als ze dan ook echt niet gaat poetsen (wat nog nooit is gebeurd) dan lees ik ook echt geen verhaal voor. Soms is ze al terug in haar kamer en dan zeg ik nog een keer: 'Ik lees geen verhaal hoor, weet je het zeker?'. En dan gaat ze alsnog terug richting badkamer...
     
  7. Sweetlakecity

    Sweetlakecity Niet meer actief

    druif ik denk dat je je niet zo erg moet focussen op het schuimen en het poetsen. Ze eet het hier nog steeds vanaf. Ik poets het na en uitspugen kan ze al niet eens want huh...ze heeft het opgeteten. Hahhaa.
    Vraag eens na aan je ouders wanneer zij je tanden gingen poetsen? Bij mij pas toen ik 2 of later ofzo waren ze begonnen. Waarom moet die strijd dan nu al gedaan worden? Mijn tanden zijn mega sterk. Heb amper gaatjes.
     
  8. Mikki77

    Mikki77 VIP lid

    17 nov 2007
    5.698
    0
    36
    Noord-Holland
    Hier hetzelfde drama....tot gisteren!
    Zoonlief 'poetste' zelf zijn tanden (kauwen op de borstel), en dan met veel moeite kon ik nog heel kort zijn tanden napoetsen. Maar dat zat me toch niet lekker, want ik ben als de dood dat hij van die grijze voortandjes krijgt. Maar ik hou erg van de positieve aanpak...dat werkt hier gewoon het beste. Dus ik heb gisteren het stickertjes systeem ingevoerd. We dachten eerst dat hij dat nog niet zou begrijpen, maar hij snapt het dondersgoed.
    Ik heb gewoon uitgelegd dat ik zijn tanden ga poetsen, en als hij niet huilt, dat hij dan een stickertje mag plakken, op een blaadje dat ik boven zijn commode heb gehangen. Het eerste stickertje heb ik geplakt als voorbeeld. Nou dat mondje ging wagenwijd open hoor, en toen ik klaar was met poetsen was het meteen: tikke pakke!!! (sticker plakken) :D
    En vanochtend was het eerste wat hij riep toen hij wakker werd: tanden poetsen!! Helemaal enthousiast :cool:
     
  9. eliesja

    eliesja VIP lid

    3 okt 2005
    8.226
    0
    0
    @t Home
    Hier ook een ramp, eet ook zijn tandpasta op en heb ook al vanalles geprobeert, samen voor de spiegel staan wil hier soms nog wel eens helpen, zo ziet hij wat hij doet. Soms leg ik hem ook wel eens op tafel en ga ik achter zijn hoofd staan en hang dan boven zijn gezicht op zijn kop en begin met gekken bekken te trekken, soms teken ik een paar oogjes op mijn kin, dan ziet het er helemaal maf uit natuurlijk..:D (hoe gek kun je zijn haha:))

    Het zeggen dat ik geen verhaaltje ga voorlezen, helpt hier totaal niet, denk dat dat de leeftijd is.;)
     
  10. poema

    poema Fanatiek lid

    27 jul 2007
    3.926
    404
    83
    Vrouw
    Ja, ik ben ook nog wel benieuwd hoelang ze in mijn verhaaltjes dreigement trapt hoor!
     
  11. MelanieL29

    MelanieL29 Bekend lid

    9 aug 2006
    803
    0
    0
    Electrische tandenborstel loste hier alles op.
     
  12. Nataly1972

    Nataly1972 Fanatiek lid

    8 jun 2009
    4.177
    1.358
    113
    Vrouw
    consulent Wonen
    Hengelo
    Hier ook een drama met tandenpoetsen, al vanaf dat hij tandjes kreeg met 6 maanden. Aan de voorkant poetsen van de tanden en kiezen accepteert hij vaak nog wel maar aan de achterkant lukt helemaal niet. Alleen als we hem samen in de houdgreep hebben zeg maar!!!! Ik moet het 's ochtends alleen doen maar dat lukt dus niet. We hebben ook alles geprobeerd.

    Ik zat ook al te denken over te belonen met een sticker elke keer als het goed gaat. Waar koop je die elektrische tandeborstels met muziekje eigenlijk en zijn die wel geschikt voor kindjes van 2?

    Wij zijn inmiddels ook behoorlijk wanhopig.

    Liefs
    Nataly
     
  13. Sweetlakecity

    Sweetlakecity Niet meer actief

    nathaly> niet gewoon die van 3 jaar kopen.
    Ik heb ook echt geen tandenborstel speciaal voor de leeftijd hier.
    Sommige zijn van 0-3 jaar dan heb je van 0-2 en van 3-4 jaar.
    Pff...als je kindje het hele gebit heeft zou ik hem gewoon kopen.
     
  14. danielle1979

    danielle1979 Fanatiek lid

    1 aug 2006
    1.637
    0
    0
    catering
    zuid-holland
    hier ook,was ook zo drama
     
  15. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    0
    36
    O, ik denk dat ik me toch even ga verdiepen in de elektrische tandenborstel!! Vonden jullie kindjes het niet eng ( hier is alles eng wat plotseling gebeurt....)?
    Spiegel heb ik nog niet geprobeert... misschien ook ene optie.
    Dat chanteren met verhaaltjes lezen gaat hier denk ik niet werken. Ik "chanteer" hem ook met zn speen, dan mag hij zn speen als hij tanden heeft gepoetst. Dat werkt dus maar heeeeel even want na 3 seconden wordt meneer ongeduldig en wil hij niet meer poetsen alleen nog maar zn speen.

    Day sticker systeem klinkt me wel heel prettig in de oren maar mijn zoo is ongeveer net zo oud maar vraag me af of het gaat werken, of hij zoiets al snapt. Tis het proberen waard!
    Bedankt voor alle tips, ga ze zsm in de praktijk brengen.

    Hoevaak per dag poetsen jullie??
     
  16. eliesja

    eliesja VIP lid

    3 okt 2005
    8.226
    0
    0
    @t Home
    1x per dag, heb geen zin om die strijd 2x aan te gaan.
     
  17. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hier is het huis tandenpoetsfeest!
    Liefst doet ze het 6x per dag.

    In de winkel kiest ze zelf de tandpasta.. (Nijntje of tubbie over het algemeen) en ze heeft een zelf uitgekozen tandenborstel.
    Wat hier het best werkt overigens is tijdens het poetsen een verhaaltje "voorlezen". Vaak de kikker rins want die vindt ze geweldig EN hij duurt lang.
    Verder poets ik eerst want als ze zelf eerst poetst is daarna het geduld op.
    En op het moment zingen we eerst alle letters waarbij je mond open blijft (op de melodie van dat alfabetliedje À À À À À À À! O O O O O O O!")
    Vervolgens datzelfde met de letters waarbij je tanden op elkaar zitten (IE IE IE IE IE IE IE.... )
    en dan mag ze EUEUEUEUUEUEUEUE doen als ik haar tong poets.
    En ja ik weet dat je tong niet perse gepoetst hoeft maar dan schatert ze het uit en mag echt niet overgeslagen.
    En met wat "pech" moeten de poppen en knuffels daarna ook nog gepoetst maarja.. Dat mag dus pas nadat ze zelf heeft gepoetst.
     
  18. Mikki77

    Mikki77 VIP lid

    17 nov 2007
    5.698
    0
    36
    Noord-Holland
    Ik dacht ook dat hij dat sticker gebeuren nog niet zou snappen, maar hij wist precies wat de bedoeling was, nadat ik het in jip en janneketaal had uitgelegd. Voordat hij vanavond naar bed ging zei ik dat we eerst tanden gingen poetsen, nou hij sprong helemaal op en neer van enthousiasme. Tikke pakke tikke pakke! Ik wist niet wat me overkwam :D Mijn zoon is van januari 2009, dus net zo oud als die van jou.

    Ik poets trouwens 2x per dag.
     
  19. Paarse80

    Paarse80 Fanatiek lid

    5 okt 2008
    4.473
    1
    38
    Vrouw
    Thuis
    Het gaat hier net even wat beter. 's Ochtends poetst hij zijn tanden met een electrische tandenborstel en daarna "spuugt hij het uit". Hij neemt een slokje water (die hij meestal doorslikt) en spuugt daarna. Dat vindt hij geweldig. 's Avonds ligt hij op zijn commode. Zijn knuffel hou ik vast en praat via de knuffel tegen hem. Het werkt voor nu en ik hoop nog heel lang. Daarna bedenken we wel weer iets nieuws.
     
  20. eliesja

    eliesja VIP lid

    3 okt 2005
    8.226
    0
    0
    @t Home
    Wat we allemaal wel niet verzinnen om onze kids aan het tandenpoetsen te krijgen zeg, zou eens leuk zijn om dat te filmen, leuk voor laterrr!!:D;)
     

Deel Deze Pagina